Cristian Presură despre Rațiune, paradoxuri și limitele științei

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 15 сен 2024
  • ▶️ KEEP THESE EDUCATIONAL VIDEOS FREE: / neamtu
    ▶️ BUY MY LAST BOOK HERE: www.POVARALIBERTATII.ro
    ▶️ RETORICĂ & LEADERSHIP (rezervări): mihailneamtu@gmail.com
    ▶️ SUPPORT OUR ONG:
    VOCEA LIBERTATII (Producție Video)
    RO67BTRLRONCRT0491861201 (RON)
    RO17BTRLEURCRT0491861201 (EUR)
    AUDIO:
    🔴 Listen to our podcast on Spotify
    open.spotify.c...
    🔴 Listen to our podcast on Soundcloud:
    / mihail-neamtu
    VIDEO:
    🔴 Subscribe to our RUclips channel: / @mihailgeorgeneamtu
    SOCIAL:
    🔴 Like us on Facebook: / georgemneamtu
    🔴 Follow us on Twitter: / mihailneamtu
    *****
    #MihaiNeamțu #VoceaLibertății #RomâniaDeșteaptă

Комментарии • 80

  • @MihailGeorgeNeamtu
    @MihailGeorgeNeamtu  4 года назад +3

    Acest interviu nu ar fi fost posibil fără contribuția donatorilor noștri. Puteți susține aici proiectul educațional Vocea Libertății: www.patreon.com/neamtu

    • @catalingologan70
      @catalingologan70 4 года назад +1

      Te-ași susține dacă nu te-ai fi inhaitat cu gașca politică din care faci parte. Păcat de cultura și inteligența ta= brânză bună în burduf de câine !

    • @romanul4976
      @romanul4976 4 года назад

      Pofta buna la...educatie...pff...

    • @54467658
      @54467658 3 года назад

      @@catalingologan70 corect.

    • @54467658
      @54467658 3 года назад

      @@catalingologan70 corect.

    • @54467658
      @54467658 3 года назад

      Cata vreme sunteti-prin diverse declaratii subtile, cu de alde fascistoizii Liiceanu si Patapievici-impotriva oamenilor simpli, a pensionarilor mai ales,impotriva majorarii pensiilor mici imi produceti repulsie si scarba.

  • @gigineo23
    @gigineo23 5 лет назад +8

    cat de modest este Cristian Presura. mai vrem astfel de interviuri

  • @BullSit482
    @BullSit482 4 года назад +2

    Pe final inspirational domnu Cristian

  • @mihaelataranu1240
    @mihaelataranu1240 5 лет назад +5

    Momentul in care Dl Neamtu a izbucnit in ras si a zis "poti intelege natura umana cu stiinta?" e foarte revelator. Abia astepta sa gaseasca ceva sa zica care sa contrazica ce poate face stiinta. Sa nu uite Dl Neamtul ca sunt multe directii de cercetare si ca da, natura umana se poate intelege prin stiinta si cercetare! Chiar si "dezvoltarea caracterului" sau modul in care iti alegi partenerul de viata se pot intelege stiintific! Stiinta are limite pentru ca recunoaste complexitatea lucrurilor, nu pentru ca are nevoie de credinta pentru a umple goluri!

    • @brandusaantoniac2574
      @brandusaantoniac2574 5 лет назад

      Sentimentele, cum ar fi : bunătatea, altruismul, fidelitatea, și opusul lor, răutatea, egoismul, răzbunarea, se pot explica științific, după tine ... Ce formulă au? Cred că mai complicată decât teoria relativității ... :))) À-propos, știai că Einstein era credincios? Credea în existența lui Dumnezeu ...

    • @mihaelataranu1240
      @mihaelataranu1240 5 лет назад

      @@brandusaantoniac2574 Da, majoritatea celor mentionate de dumneavoastra sunt cercetate stiintific si se pot explica la momentul de fata intr-o anumita masura. Stiinta este in continua dezvoltare si mereu vom afla mai multe despre natura acestor fenomene! Cei care fac modelare computationala chiar incearca sa gaseasca formule pentru aceste fenomene/trairi/sentimente etc.. Apropos, nu e relevant daca Einstein era credincios sau nu. A propus o o teorie care explica ceva ce nu se intelegea pana la acel moment. Care a schimbat modul in care ne gadim despre univers.

  • @marius4906
    @marius4906 5 лет назад +5

    Dl. Neamțu sunteți un om inteligent, voiam sa urmăresc toate interveriurile dvs. totuși suntem în 2019 și dvs. cu tot accesul la info. încă vorbiți de credință ca și cum ar fii ceva real.
    Nu vă lăsați inf. de învățăturile de când erați mic, nu înțeleg dc oamenii inteligenți ca dvs au nev. de o credință absurdă

    • @haribo245
      @haribo245 5 лет назад +6

      Dumneata te-auzi?Puneti mana si studiati ce declara marii oameni de stiinta ai acestei lumi,de ex. ce spune un Frank Tippler(laureat Nobel in fizica)in lucrarea Fizica Nemuririi,studiati ce spune medicina moderna legat de existenta sufletului,sau de ce un pagan care n-a auzit niciodata de Hristos,dupa o traire extracorporala se increstineaza ,samd.Omul Mihai Neamtu e prea inteligent pt. a crede ca viata a aparut din intamplare,ca ochii-i avem in cap si nu la genunchi datorita hazardului,sau ca mii de oameni pot fi atat de tampiti incat sa se lase aruncati in arene cu lei inflamanziti doar pt. ca ei cred intr-o poveste ireala.

    • @marius4906
      @marius4906 5 лет назад +1

      O poveste ireala?:)))) atunci povestea lui Hristos cum e ? sunt 2 atestari istorice despre viata lui care au fost clasificate ca falsuri, in rest din puncte de vedere istoric n-avem nici o certitudine ca acest om a existat. Studiaza si tu. Apropo fac referire la credinta bazata pe religie. Eu unul cred, sunt constient ca e prea mic probabilitatea ca totul sa fie din "intamplare" si sunt constient ca mintea umana nu poate cuprinde un sistem "supranatural".
      Religia, existenta sufletului, "pagan" si altii termeni care-i folosesti nu au legatura cu Divinitatea. Consider ca e ceva separat, acum fiecare cu parerea lui.
      Asta e singura replica pe care ti-o dau, crezi in ce vrei nu supune si pe altii la parerile tale. bafta

    • @haribo245
      @haribo245 5 лет назад +3

      @@marius4906 In revista Sfecla,cu siguranta nu vei gasi informatii legate de existenta Lui Hristos.Daca pui oleaca mana si studiezi lucrarile profesorului Simon Gathercole, savant la Universitatea Cambridge,ai sa stii si tu cine sunt istoricii antici care au scris despre El. Flavius Josephus,Plinius,Tacitus,Pliniu cel Tanar( scrisorile trimise împăratului Traian în jurul anului 112 e.n.)Eric Meyers, profesor emerit în Studii iudaice la Universitatea Duke spune:. „Nu cunosc niciun om de ştiinţă important care să se îndoiască de existenţa istorică a lui Iisus,” „Detaliile au fost dezbătute timp de sute de ani, însă niciunul dintre cei care au credibilitate nu se îndoieşte că iisus este o figură istorică.”Ce ne poti spune tu de ex. despre cazul Sundar Singh,un hindus nascut secolul trecut care ardea bibliile crestinilor si batea misionarii veniti in India?L-a vazut el cu adevarat pe Hristos ,sau a fost doar o halucinatie?Greu iti va fi cand se va stinge felinarul,daca nu ma crezi,intreaba-l pe doctorul si omul de stiinta Cacovean Adrian,dincolo incepe totul,singurul Adevar fiind El,nu lovi cu piciorul in tepusa,creatia este a Lui.

    • @marius4906
      @marius4906 5 лет назад

      @LeSpunPeBune MuieStangii Am spus ca Hristos e fals ? inainte sa speri ca plec din tara citeste ce-am scris si nu te frustra aiurea. Atestarile din puncte de vedere istoric despre viata lui au fost clasificate de catre istoricii recenti ca fiind falsuri. Am spus ca Biblia e falsa ? batii campii aiurea. Citeste tot ce-am zis si discutam

    • @marius4906
      @marius4906 5 лет назад

      @@haribo245 nu-ti dau alt argument, doar citeste inca odata ce-am scris:)

  • @cyberp0et
    @cyberp0et 5 лет назад +10

    Un dialog pe care l-am sorbit vefectiv ca pe un nectar din Olimpul cunoașterii din toate perspectivele. Acest tip de dialog demonstrează încă o dată, în mod cât se poate de elocvent că știința și religia nu se află pe poziții diametral opuse sau contradictorii, ci sunt complementare, se completează reciproc. Fiecare acoperă o arie a cunoașterii. Fie că este vorba de fizică sau de metafizică, cunoașterea ca întreg prezintă acest aspect dual.
    Cei care consideră că religia se opune științei și viceversa se înșeală, au o perspectivă îngustă atât asupra științei, pe care pretind că o iubesc, cât și a religiei, pe care pretind că o cunosc, dar de fapt nu au trăit-o niciodată în profunzime (mă refer la persoanele care au ales să se lepede de credință). Cu atât mai mult cei care afirmă că persoanele religioase sunt proști sau idioți mărginiți, de fapt ei sunt cei mărginiți, pentru că nu vor să privească lucrurile și din altă perspectivă. Fizicianul Cristian Presură este un om foarte inteligent, care a înțeles că știința nu poate explica TOTUL, și că înțelegerea realității ultime nu poate fi acoperită de știință în mod total / exhaustiv, pentru simplul fapt că știința niciodată nu va fi COMPLETĂ, este mereu în căutare de ceva nou, descoperă mereu alte și alte noi straturi din ”ceapă”. Religia nu pretinde că a descoperit TOTUL și că cunoaște TOTUL, ci doar intuiește natura acestui TOT, de la care, la un anumit nivel știința caută să explice dedesubturile dimensiunii materiale. Religia și știința, luate împreună ne ajută să avem o înțelegere globală și mai puțin trunchiată a acestor mari adevăruri și mistere universale. Sunt cele două aripi ale cunoașterii. Nu putem numi zbor doar cu o singură aripă, ci vrie, cădere, sau o planare în cel mai bun caz.
    Cunoașterea din perspectivă fizică se completează cu cea din perspectivă metafizică și viceversa.

    • @AdrianDudau-ProIndependent
      @AdrianDudau-ProIndependent 5 лет назад +1

      Perfect spus, religia si stiinta sunt complementare. Religia este eroarea ce reiese din masurarea universului facut cu ajutorul fizicii. Cu cat capeti mai multa cunoastere in fizica eroarea se diminueaza atat de mult incat devine nula pentru viata ta de efemerida, :))).
      P.S. .. asta a fost doar pentru cei initiati in tainele fizicii nu a metafizicii sau povestilor de adormit copii mari!

    • @brandusaantoniac2574
      @brandusaantoniac2574 5 лет назад +3

      @@AdrianDudau-ProIndependent , deci, după tine, știința se naște dintr-o eroare ... Interesant ... Nu există creație fără Creator, în consecință, tu te-ai diminuat atât de mult încât practic nu mai exiști :)))). Ori tu te-ai născut dintr-o explozie (big bang)? Probabil! Dar numai tu ...

    • @cyberp0et
      @cyberp0et 5 лет назад

      @@AdrianDudau-ProIndependent Limitează-te tu la fizică, efemeridă mică ce ești. Mărginește-te pe cât posibil. Nu căuta să pătrunzi dincolo de ce poți "pipăi". Dacă trăiești sau mori, tot una e. Dacă rușii și americanii detonează arsenalele nucleare, pentru Univers e un fel de n-ar mai fi. Dacă cineva te taie bucăți și te dă la câini, nu e relevant. Valoarea ta e tot una cu a unui cadavru de câine. De fapt tot câinele iese mai bine aici.

    • @cyberp0et
      @cyberp0et 5 лет назад

      @@brandusaantoniac2574 Eroare "404" dau oamenii care pretind că pot pune ruleta pe ceva ce nu ține de dimensiunea fizică.
      Chiar și la nivel strict rațional, e logic. Dialogul se poartă cu cineva care are urechi de auzit. Degeaba le spune Presură ceva, că ei auziți numai ce vor.
      Întrebarea "logică" era "Cine L-a creat pe Dumnezeu?" :p

    • @AdrianDudau-ProIndependent
      @AdrianDudau-ProIndependent 5 лет назад

      ​@@brandusaantoniac2574 Ai putea spune si asa, stiinta s-a nascut dintr-o eroare, eroarea umana de a fi una dintre cele mai nepregatite forme de viata. Religia a fost doar un stadiu evolutiv pe care il vom depasi cat de curand intr-o forma sau alta. Omul ca animal, fara un obiect anex este una dintre cele mai slabe specii, ne zdrobeste fara nici o problema un elefant sub greutatea lui, nu putem nici alega ca antilopa in fata unui leu infometat, crocodilul ne zdrobeste oasele fara nici o pb si lista ar putea continua. Singura sansa a noastra a fost sa imitam ce observam in jurul nostru si durerea/suferinta urmariilor atacurilor/neputintei noastre sa o preschimbam la nivelul neuronilor intr-o forma evoluata a cea ce aveam la stadiul initial de reflex de autoaparare pe perioada scurta de timp. Asa am ajuns sa dominam in regnul animalic, dar n-a fost suficent pentru ca am deveni noi insine amenintari si atunci creierul a inventat noi si noi modalitati prin care intregul sa supravietuiasca (consecinta a legii I a mecanicii). Sunt sigur ca n-aveti cum intelege! Sunteti prea trufasi in credinta voastra. Ce poate fi mai umil decat sa te consideri o efemerida in univers. Insasi dl. Cristian ar trebuie sa inteleaga ca este prizonierul modelului egocentrism in explicatie... daca universul/cunoasterea nu este ca o ceapa? Oricum cel putin dl Cristian este cu ff mult deasupra intelegerii voastre pentru ca cel putin nu se considera el centrul cepii asa cum si-ar dori cei care adopta ideea egocentrism pe care religia o promoveaza. Daca universul are o constructie egocentrista, eternitatea nu ar avea explicatie. Undeva in trecut oameni erau mai aproape de adevar, atunci cand stiinta era stiinta iar religia era politeista... dupa a fost doar o chestiune politica, alta forma a instinctului de supravietuire.

  • @Bizyze
    @Bizyze 5 лет назад +7

    Incredibili ca de obicei, in sfarsit 2 modele pe care le avem in Romania cand vine vorba de principii, credinta, stiinta, ratiune. Multumesc!

  • @peterp6768
    @peterp6768 4 года назад +2

    Un om se poate schimba chiar mai bine și mai profund datorită științei, vorbim de cele umane sau juridice.

  • @olgaivan4983
    @olgaivan4983 5 лет назад +9

    Buna seara.E grea fizica asta ,Mai usoara e Biblia.😆😍😘

    • @cyberp0et
      @cyberp0et 5 лет назад +4

      Se poate spune și viceversa. Mulți și-au prins urechile prin Biblie. Și trebuie de menționat că multe aspecte științifice se regăsesc în Biblie. În afară de istorie (că și istoria e știință). Iar istoria nu e ficțiune. Faptul că "n-am fost de față" nu descalifică un fapt istoric.

    • @ionutvaidemireanu9410
      @ionutvaidemireanu9410 5 лет назад +1

      @@cyberp0et Ce aspecte științifice se regăsesc în Biblie?Poate o confunzi cu scrierile lui Democrit sau ale lui Pitagora.

    • @cyberp0et
      @cyberp0et 5 лет назад

      @@ionutvaidemireanu9410 rationalwiki.org/wiki/Scientific_Facts_in_the_Bible:_100_Reasons_to_Believe_the_Bible_is_Supernatural_in_Origin

    • @54467658
      @54467658 3 года назад

      @@cyberp0et Ai spus o prostie. Unde, in biblie, se afla principiul efectului fotoelectric si ecuatiile?Ia zi.

  • @alexandruaruxandei5846
    @alexandruaruxandei5846 5 лет назад +2

    Referitor la partea cu creierul: Creierul se comporta ca un receptor care capteaza o energie non fizica dintr-un spatiu inca necunoscut de noi, dupa care creierul o transforma intr-o energie pe care o putem observa , masura. Neuropsihologia explica foarte bine ce se intampla mai exact cu creierul nostru in anumite situatii.

    • @54467658
      @54467658 3 года назад +1

      Cum energie non fizica?Te uiti in gura unui impostor ca paranormalul Dulcan??Pai, daca e energie non fizica nu se poate manifesta obiectiv, este numai o idee.

  • @speed87327
    @speed87327 4 года назад +1

    Genial

  • @peterp6768
    @peterp6768 4 года назад +2

    Pe lumea actuală exista mai mult de 7400 M de prezenturi și realități.
    Când două sau mai multe prezenturi se combina devine un prezent complex.

  • @alexandruaruxandei5846
    @alexandruaruxandei5846 5 лет назад +8

    Ar fi interesant un interviu cu domnul Dumitru Constantin Dulcan! :D

    • @danielmuresan6779
      @danielmuresan6779 5 лет назад

      interesant si totusi previzibil.

    • @54467658
      @54467658 3 года назад +1

      Dulcan?!Cel mai mare batator de campi, alaturi de paranormalul Vorochipievici si Vanga.Dulcan o fi om de stiinta pe hartie.E aparatorul pseudostiintei!

  • @Nivaldo85
    @Nivaldo85 5 лет назад +2

    Asa da.

  • @florinmircea7411
    @florinmircea7411 Год назад

    Da! A explica raportul/relația între credință și rațiune în abordarea relației dintre individul căutător, înscris pe o anumită cale spirituală și o anumită divinitate, este ceva extraordinar de complicat. De ce? Fiindcă Adevăratul Dumnezeu nu aparține lumii noastre, este dincolo de o înțelegere deplină de către mintea umană, intuirea existenței și a acțiunii Adevăratului Dumnezeu făcându-se extrem de superficial, prin intermediul descoperirii progresive a creației Sale, a micro- și a macro-universului. De ce? Fiindcă omul este extrem de limitat, fiind "încastrat în timp și spațiu". Pentru individul căutător de Dumnezeu, relația dintre credință și rațiune, încrederea rațională într-o divinitate, a evoluat, în decursul istoriei umanității, de la concret, la abstract, în funcție de evoluția creierului și în funcție de avansul științelor. Relația dintre credința în divinități și gândirea rațională a acestei relații a evoluat în funcție de avansul civilizației (dezvoltarea creierului, a minții umane, avansul științei și avansul tehnologic).
    Să mă explic.
    I) În negura istoriei umanității-în Preistorie și în Antichitate-credința individului era rudimentară, în anumite entități antropomorfe, zeități, menite să explice anumite fenomene naturale (inundații, cutremure, fulgere, tunete, eclipse, ș.a.). Rațiunea credinței lor în anumite ființe supranaturale fiind justificată de frica de fenomenele naturale ca fiind generate de către anumite zeități. Omul primitiv încerca să îi îmbuneze și să le obțină protecția.
    Astfel au apărut religiile politeiste.
    II) În Antichiate, in Evul Mediu, dar și în Epoca Modernă și în Epoca Contemporană a istoriei umanității, deja, asupra unei părți a umanității, și-a pus amprenta credința în ființe supranaturale, zeități, apoi credința într-o singură zeitate, atotputernică, care, deja, nu mai era personificarea anumitor fenomene naturale, ci, erau mai subtile, relația între om și divinitate concretizâmdu-se atât pe o cunoaștere rațională a universului și pe o implicare mai mult sau mai puțin directă a acestei divinități în funcționarea universului, dar și pe o rafinare a emoțiilor și a sentimentelor umane în raport cu Dvinitatea, dar și cu semenii. Apare, astfel, o interiorizare a relației dintre individ și divinitate, aceasta nemaifiind atât de materială, de concretă, față de divinitățile primitive. Astfel au apărul religiile monoteiste. Însăși imaginea omului care exprima Divinitatea a evoluat, s-a îmbunătățit (de la o imagine abrutizată, dură și foarte personificată-atât ca aspect fizic, cât și sub aspect psihic, intelectual, spiritual-la imaginea unui Dumnezeu iubitor, iertător).
    Astfel, de ex., în religiile avraamice-în ordine cronologică: Iudaismul, Creștinismul și Islamul-Divinitatea a devenit Una, și care "se transformă", ajungând să transceandă planul fizic al existenței (Vechiul Testament-Geneza), către un plan non-fizic, care nu mai este limitat de sfera omului de înțelegere.
    Relația dintre credința individului într-o divinitatea supranaturală, dar "încastrată", totuși, în lumea noastră, foarte asemănătoare d.p.d.v. al felului de a fi, omului-cu calități și cu defecte.
    Relația omului cu Divinitatea se baza, încă, pe frică, pe comportamentul "recompensă-pedeapsă".
    Apoi relația dintre credință și rațiune în abordarea relației dintre om și Divinitate a trecut, de la o relație bazată pe frică și pe dorinta de a fi protejat, la relația dintre om și o Ființă spirituală, Divinității atribuindu-i-se calități mult mai rafinate și subtile, (dragostea desăvârșită, iertarea, ș.a.). Aceasta Ființă fiind concretizată în persoana Lui Iisus Hristos, în religia Creștină. S-a trecut, astfel, de la frică, la o dorință nețărmurită de cunoaștere a Divinității, bazată pe dragoste. Dumnezeu este duh. Totodată raportarea omului la Divinitate se interiorizează foarte mult. Rugăciune, meditație. "Împărăția lui Dumnezeu este înlăuntrul vostru", a zis Hristos. Creația lumii și a vieții se poate explica prin dragostea lui Dumnezeu.
    Deci rațiunea credinței în această etapă a dezvoltării omului este dată de o relație subtilă, extatică cu divinitatea, în scopul cunoașterii atât de sine, cât și a sinelui în raport cu această divinitate, în scopul unei necesități de a își depăși condiția animalică, pur instinctuală a existenței.
    III) În Epoca Modernă și în Epoca Contemporană a istoriei umanității, deja, mulți oameni căutători ai unei divinități, precum și a stabilirii unei relații autentice cu o astfel de divinitate (să-i spunem Dumnezeu), fiind mai instruiți decât în epocile anterioare ale istoriei, prin școlarizare și prin accesul la informații, prin dezvoltarea creierului și a gândirii raționale, a gîndirii abstracte, nu mai sunt mulțumiți de imaginea unui Dumnezeu descris de religiile fundamentale ale omenirii.
    Căutătorul zilelor noastre încearcă să îmbine, în interiorul ființei lui, informațiile științifice accesibile, gândirea rațională și trăirea din plin a relației cu o Divinitate, abstractă, neantropomorfă, dar reală (în sensul că nu mai este accesibila pe deplin, înțelegerii umane, dar care, totuși, intuiește că există), în afara spațiului și a timpului, ca Suprema Putere și Înțelepciune care conduce Universul.
    Acest căutător încearcă să îl înțeleagă pe Dumnezeu ca fiind în spatele tuturor principiilor existenței universurilor și a vieții, creând, în continuu universurile prin legile "emise" de el. Totodată acest căutător să interiorizeze mult relația cu Divinitatea, trăind, în toată plenitudinea, extazul "întâlnirii" cu acestă divinitate și depașind stadiul infantil al exaltărilor emoționale, dar, totuși, bucurându-se de pătrunderea relației cu divinitatea, prin cunoaștere, fiind, totuși, conștient că este cu neputință să Îl cunoști, întrutotul, pe Adevăratul Dumnezeu. Totodată, un astfel de om își transfigurează extraordinar de mult ființa, devenind mai bun, mai altruist, mai detașat de lucrurile materiale și mai dornic de a Îl cunoaște pe Adevăratul Dumnezeu.
    Foarte important de menționat este faptul că oamenii situați pe unul dintre cele trei niveluri expuse de înțelegere a relației dintre credința într-o anumită divinitate și gândirea rațională, în abordarea relației dintre om și divinitate, îi consideră naivi, înapoiați, infantili în înțelegerea acestei relații, pe oamenii situați pe nivelul inferior, și în funcție de evoluția spirituală a individului. Aceștia pot fi considerați atei în raport cu divinitatea de pe nivelul inferior.
    Deci rațiunea credinței omului într-o Divinitate este dată de dorința de a își explica cele mai subtilelegi care guvernează funcționarea universului și a vieții, precum și a dorinței de a se relaționa cu această Divinitate, contemplând măreția, puterea și inteligența acestei divinități.
    Ar mai fi multe de spus, dar ma opresc aici!

  • @neluvaidemireanu3358
    @neluvaidemireanu3358 5 лет назад +1

    Un canal in care comentariile sunt cenzurate.Se publică doar comenturile ce convin.

  • @AdrianDudau-ProIndependent
    @AdrianDudau-ProIndependent 5 лет назад +1

    Dl. Cristian ce se intampla in fizica daca construiesti un "sistem aproape deductiv" dar pleci de la o premiza falsa sau descoperi ca premiza de la care ti-ai construit sistemul nu se valideaza in experimente?! Mai ramane valabil sistemul fizic construit sau devine o simpla teorie izolata?

  • @AdrianDudau-ProIndependent
    @AdrianDudau-ProIndependent 5 лет назад +2

    Unda electromagnetica are nevoie si reuseste sa colapseaza doar pentru intelesul oamenilor de rand nu si pentru unii fiziceni nebuni (...dar pana la urma si fizicenii sunt si ei tot oameni pentru care materia devine mai importanta pt pacea mintii, :)) ). Oamenii de rand au nevoie de a-si explica universul printr-o manifestarea corpusculara caci altfel cum ar mai putea introduce ideea de manifestare spirituala (reprezentata corpuscular de divinitate)? Acesta a fost/este si scopul construirii acceleratorului de la Cern, accelerator care tot cauta materia sub manifestarea ei de particula elementara cu diferite proprietati care sa explice ceea ce de fapt la acel nivel nu mai este asa usor de perceput pt noi ca fiind materie. Adevarul este ca universul este altfel decat il percepem noi prin intermediul dispozitivelor construite. Trebuie cumva privit de la unda electromagnetica catre corpuscul, contrar directiei intelegerii noastre, in termen religiosi cred ca ar fi asa numita îndumnezeire.. si atunci scapi de complexul necesitatii credintei dar risti da fii catalogat ca nebun sau.... cine se risca fara o demonstratie solid argumentata si fara frica unor repercusiuni politice, :))!? "TIMPUL" este de fapt cu siguranta una din dimensiunea ce compun universul (timpul + perturbatia acestuia), de dimensiunea numita spatiu am motive sa ma indoiesc ca ar exista cu adevarat, probabil ca as inlocui-o cu succes in calcule mele cu perturbatii temporare de camp, dar resursele materiale (corpusculare) nu imi permit sa caut o demonstratie exacta a teoriei pe care o gasesc ca fiind adevarul absolut in nebunia mea. Mai mult decat atat, multi nici nu si-ar dori sa o accepte (este mai usor sa ai credinta si gata). In general oamenii se folosesc pe ei insisi ca unitate de masura a timpului cand isi pun intrebari despre TIMP ca si cum ar fi buricul universului (mai ales atunci cand ajung sa gandeasca filozofic, de ceilalti care n-ajung sa isi mai puna astfel de intrebari nici nu mai intra in discutii). Solutia mea pt acestia.. le sugerez sa gandeasca ca o piatra cand cauta inteles pentru TIMP, sa se intrebe cum ar imbatrani daca ar fi o piatra, cu siguranta s-ar aproia mai mult de ideea de eternitate?!? :))) ). Pt fiziceni intrebarea ar fi aproape identica doar ca la ei asteptarile sunt mai mari si i-as forta sa gandeasca ca si cum ar fi un foton... daca ar fi un foton cum ar imbatrani? Dar daca s-ar mai si deplasa cu viteza luminii fata de un foton care se afla in repaus, aproape de neimaginat, trebuie sa fii nebun sa crezi ca poti fi un foton, :))?!? (existenta sau inexistenta cuantei, this is the questions!! - doar schimband perspectiva de perceptie a curgerii TIMP-ului). Hai PA, am plecat!!!

    • @AdrianDudau-ProIndependent
      @AdrianDudau-ProIndependent 5 лет назад

      @LeSpunPeBune MuieStangii Ba prostule, tu esti mai maimuta decat mine ca nu intelegi FIZICA. Ia sa imi spui daca intelegi ceva din acest filmulet... ruclips.net/video/YM-uykVfq_E/видео.html Este atat de simplu in cat creierul tau de maimuta nu intelege ca este o maimuta. Distribuirea energiei se face in tot sistemul nu exista nimic centralizat asa cum sistemul religios o promoveaza ca avand sistem central pe D-zeu. Doar cand vei incepe sa intelegi entropia atunci sa vii sa vb cu mine... numele iti defineste capacitatea mentala.

    • @AdrianDudau-ProIndependent
      @AdrianDudau-ProIndependent 5 лет назад

      @LeSpunPeBune MuieStangii Ia spune inteligentule, conform creatiei totul are o inteligenta. Inteligenta inseamna ordonat sau dezordonat? Un cristal de siliciu este mai ordonat decat o unitate biologica numita celula? Dar de siliciu amorf. Ai inteles de ce gheata se topeste si ceaiul se raceste... sau ai ramas la banana, asa cum iti reflecta inteligenta din nume.

    • @AdrianDudau-ProIndependent
      @AdrianDudau-ProIndependent 5 лет назад

      Pentru tine materialismul din politica de gen socialist este tot una cu ideea de materialism (corpuscul) din fizica. Esti pe o directie total gresita. Imi pare rau ca dl. Cristian Presură prin astfel de videoclipuri se lasa ademenit de o latura politica ce incearca sa se acrediteze prin stiinta. Mihail Neamtu nu isi doreste decat un fel de confirmare prin cineva care se confirma prin cunoastere aplicata in realitatea cotidiana. Sper totusi ca dl. Cristian Presură sa fie un fel de Neo din matrix si prin aceste videoclipuri sa absoaba partea adversa care incearca sa prea controlul stiintei.

    • @AdrianDudau-ProIndependent
      @AdrianDudau-ProIndependent 5 лет назад

      @LeSpunPeBune MuieStangii :))))... doar atat poti?!? Mai stii altceva decat marxism si politica de 2 bani?!?

    • @AdrianDudau-ProIndependent
      @AdrianDudau-ProIndependent 5 лет назад

      ​@LeSpunPeBune MuieStangii Deci, asadar si prin urmare cand te citez totul devine asa "Adrian Dudau @LeSpunPeBune MuieStangii". Adica eu pe persoana fizica face asaceva, :)) ... doar ca idiotul de tine nu intelege ca eu nu sunt de stanga si de aceea acest lucru nu ma poate afecta cu nimic, cap patrat ce esti. Doar tu si mintea ta incearca sa ma eticheteze in felul acesta. Convingerilor mele sunt venite pe directia stiintifica (FIZICA). Eu nu cred in ceva centralizat, gen religie, comunism, capitalism, imperialism... si nu cred in ideea de stanga si dreapta pt ca, gandirea mea nu este unidimensionala ca a ta (doar pe o axa, tu folosesti ideea de directie la stanga si la dreapta fiind un captiv al trecutului de organizare politica). Gandirea mea se apropie mai mult de ideea de tridimensionalitate unde poate exista in egala masura marxism, socialism, capitalism, comunism pentru ca sistemul in care cred eu este unul descentralizat, nu tine de spatiu fizic si in care nu exista o autoritate centralizata "eventual una eterna ca in conceptele religioase". Fiecare sistem gandit aduce partea sa de contributie pt desavarsirea intregului, pot coexista in acelasi univers fara dispute inutile. La mine este pace omule. Cam greu sa iti explic ca se poate si altfel cand tu traiesti intr-un spatiu unidimensional, :))).... Pentru mine este mai mult o joaca aici si sper ca tinerii care fac mai mult decat sa linga cactusi pe youtub, acei vlogari de succes, sa nu ajunga sa fie captivi intr-o singura dimensiune. Internetul este 3D la nivel de informatie. Pot spune din ce am observat ca la nivelul tau mental empatia nu exista, esti un individ izolat de rezonanta colectiva pentru ca reactionezi unidirectional si egocentric. Oameni ca tine la primul cataclism natural provocat poate chiar de cei care gandesc ca tine o sa alergi repede ca un disprat la doamne doamne cerand indurare pentru pacatul comis, conform deductie tale dogmatice, in timp ce eu voi incerca sa respect acel cuvant in care tu crezi ajutandu-mi seamanul tocmai dintr-un instinct de conservare a vietii venit din partea animalica cu care sunt in rezonanta. Daca ai facut armata (...si nu oricare armata) ai intelege ce inseamna ca viata ta depinde de a celui de langa tine si a lui de tine. Stanga si dreapta nu inseamna nimic intr-un univers infinit!

  • @ionutvaidemireanu9410
    @ionutvaidemireanu9410 5 лет назад +3

    Genetica,mai mult decât religia, poate contribui la îmbunătățirea omului.

    • @haribo245
      @haribo245 5 лет назад +1

      Crestinismul autentic nu este religie,religiile sunt rodul mintilor omenesti,Hristos este Logos-ul intrupat,daca oamenii ar respecta evanghelia Sa,nu am avea nici fizicieni laureati Nobel si nici geneticieni care s-ar arunca in fata trenurilor,ce-i foloseste omului inteligenta sclipitoare,daca intelepciunea-i lipseste cu desavarsire?

    • @ionutvaidemireanu9410
      @ionutvaidemireanu9410 5 лет назад

      @@haribo245 Creștinismul și înțelepciunea sunt incompatibile.Este nevoie într-adevăr de credință dar creștinismul este desuet.Avem nevoie de o nouă spiritualitate și credință bazate pe cunoaștere și progres.Creștinismul nu a fost și nu este în esență o religie a dezvoltării.

    • @brandusaantoniac2574
      @brandusaantoniac2574 5 лет назад

      Mda, de aia există Monsanto ... De aceea se creează și monștri în laborator, spre îmbunătățire ... Tu crezi că o explozie haotică ar fi creeat un Univers atât de perfect? Eu, cu voia ta, nu cred ...

    • @brandusaantoniac2574
      @brandusaantoniac2574 5 лет назад

      @@ionutvaidemireanu9410 , Crestinismul, credința curată și sinceră n-are nici o legătură cu religia, care este un sistem omenesc. Hristos reprezintă Adevărul Absolut! El n-a impus o religie, ci s-a jertfit din dragoste pentru oameni. N-a cerut nimic decât să crezi în El, ca să poți deveni mai bun. Această jertfă a fost opusul religiei vremii de atunci și celei de astăzi. Credința nu se traduce prin religie!

    • @co4975
      @co4975 4 года назад

      Ionut Vaidemireanu / Umanitatea a batut un drum lung si a ajuns pana aici mai mult cu ajutorul religiei decat cu cel al stiintei care este recenta In raport cu toata istoria umanitatii. Mai multe mii de ani vs cateva sute de ani ..... 😊

  • @zexandrei
    @zexandrei 4 года назад +1

    Nu il urmaresc pe domnul Mihail , am ajuns aici doar din cauza lui Cristi. O sa zic cat de simplu pot: Acest Mihail foloseste niste cuvinte “mari” pentru mine cel putin in timp ce Cristi al nostru face tot posibilul sa foloseasca cuvinte pentru intelegrea tuturor... desi inteligenta lui Cristi poate ca este de 10 ori mai mare decat acestui doomn Mihail. Domnule Mihail de ce il pui pe Cristi in niste “paradoxuri” ale “religiei” ? El este fizician,nu a venit la tine sa ii arati tu ca “religia” are raspunsul. ... ma rog. Urat interviul din perspectiva mea din cauza acestui domn Mihail.

  • @catalingologan70
    @catalingologan70 5 лет назад +4

    Cristian, nu mai ai si o altă cămașă cu care să te îmbraci cand apari pe sticle ?!!!

    • @cyberp0et
      @cyberp0et 5 лет назад +16

      Nu face parada modei :))
      Face parada intelectului :)
      RUclips nu e "sticla" pe care apar "vedetele" siliconate.

    • @catalingologan70
      @catalingologan70 5 лет назад +1

      @@cyberp0et Corect. Totusi, sa apari cu aceeasi cămașă la atatea interviuri si postari pe youtube este jenant, indiferent cat de inteligent sau genial esti !

    • @gigineo23
      @gigineo23 5 лет назад +4

      la cat e de modest omul asta, nu msi contează cu cd e îmbrăcat. sistemul lui dd referință asupra valorilor e cu mult superior noua. putem sa invstam din asta.

    • @Nivaldo85
      @Nivaldo85 5 лет назад +1

      @@catalingologan70 La cat de rari sunt oameni cum este el, eu unul l-as privi si gol pusca.

    • @cyberp0et
      @cyberp0et 5 лет назад +3

      @@gigineo23 Iar societatea cocalarilor și a pițipoancelor, "educați" la "cacademia vedetelor" consideră "valoare" doar chestiile materiale, bani, avuții, parteneri de sex "liber", bemveuri, aifoane etc.