#MATalks

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 8 ноя 2024

Комментарии • 56

  • @Ana-Rieti
    @Ana-Rieti Год назад +1

    Foarte folositoare această conversatie, vă mulțumim!

  • @gabrielavlad2871
    @gabrielavlad2871 2 года назад +8

    Am apelat la Ioana cand am simțit ca atat eu cat si fetița eram intr-o continua oboseala; am practicat co-sleeping pana la aproape 2 ani. Am primit variante, am extras ce ni s-a potrivit si am implementat. A fost una din cele mai bune investiții 😊

  • @alinapopa1663
    @alinapopa1663 2 года назад +6

    Felicitări, un episod perfect pentru mămici și nu doar.

  • @djkossmo
    @djkossmo 2 года назад

    Cu tot respectul,nu știu cum poți avea încredere în cineva care nu are astfel de studii de specialitate, mai precis, nu este medic! Se cunoaște foarte bine ce efecte pe termen lung are acest sleep training.Eu nu as încerca astfel de experimente.

  • @blacksy27
    @blacksy27 Год назад

    Wauuu, ma bucur enorm si mulțumesc pentru aceste informații! Din pacate nu stiam😢 ca de la 2 luni puteam sa obisnuiesc bebe cu modalitati de adormire diverse de ceea ce am abordat instinctiv 😢.

  • @dianasolica7755
    @dianasolica7755 2 года назад +7

    Super fain episodul! Eu confirm din practica ceea ce explica Ioana, in ceea ce priveste crearea obiceiurilor bune de somn inca de la inceput. Pe mine m-a interesat mult subiectul somn si m-am documentat exhaustiv inca din sarcina, motiv pentru care am stiut ce si cum sa procedez inca de la inceput, astfel incat adoarme independent de la 2 luni. Bebelușul are acum 5 luni, e super odihnit si vesel mereu si a bifat mai repede toate achizițiile specifice vârstei. Din punctul meu de vedere, dincolo de temperamentul pe care il are, somnul odihnitor a contribuit enorm! Eu nu am avut nicio “noapte alba” pana acum, ci am dormit si eu multe ore legate. Desigur, salturile mentale vin cu maraieli si provocari, dar mie mi s-au parut foarte usor de gestionat, fiind un copil odihnit.
    P.S. Recomand workshop-ul 0-4 luni organizat de Nani Nani, chiar sunt utile informatiile si grupul de suport de pe Facebook, fiind de real folos pentru proaspeții parinti.

  • @EasternEurope200
    @EasternEurope200 2 года назад +8

    Eu stau și ma întreb câți părinți se interesează sau caută răspunsuri superb Podcastul !

  • @pinteageorgiana6400
    @pinteageorgiana6400 2 года назад +4

    Waw! 🤗Super! 👍Cat am asteptam sa abordați acest subiect. Mulțumim frumos! 🙏

  • @bzzr14
    @bzzr14 2 года назад +5

    Mulțumesc! 🙏🍀

  • @madalinadinu4192
    @madalinadinu4192 2 года назад +1

    Fata de alte discuții, mi se pare puțin cam dezorganizat discursul, fără cap și fără coada, fără structura clara. Dacă nu cunoști deloc subiectul cred ca poți sa ții pasul cu informațiile foarte greu. M-a ajutat mult Paul, care făcea câte o recapitulare din când în când.

  • @adinutzaachim17
    @adinutzaachim17 2 года назад +3

    Intr-unu din episoade chiar mi-am adus aminte cand Paul povestea un joc cu mama lui in care aceasta se ascundea si el trebui sa o caute si faptul ca ea iesea abia dupa ce el plangea un pic, se punea la indoiala daca nu cumva si asta a dus la acel stil evitant. Amanarea raspunsului cum zice invitata sunt sigura ca e mult mai intarziata decat ce relata Paul din jocul mamei lui. Informatiile se bat mult cap in cap cu ce se sustine in alte episoade. De asemenea, mi se pare ca invitata nu are structura si logica in a prezenta informatia. Totusi inteleg esenta sezonului, de a prezenta si alte informatii. Ca o concluzie personala: invitata nu a fost la nivelul MindArchitect si informatiile prezentate de ea, chiar daca nu a vrut sa le spuna clar, sunt in contradictie cu ce se sustine in alte episoade. Poate Paul are o parere intre ce a spus ea cu amanarea raspunsului si cum crede ca ar infulenta asta atasamentul.

  • @korekinga6627
    @korekinga6627 2 года назад +4

    “When the infant falls asleep after a period of wailing and frustrated cries for help, it is not that she has learned the “skill” of falling asleep. What has happened is that her brain, to escape the overwhelming pain of abandonment, shuts down. It’s an automatic neurological mechanism. In effect, the baby gives up. The short-term goal of the exhausted parents has been achieved, but at the price of harming the child’s long-term emotional vulnerability. Encoded in her cortex is an implicit sense of a non-caring universe.” … Dr.Gabor Mate

  • @gabrielasimuleac4103
    @gabrielasimuleac4103 2 года назад +2

    Dupa 10 luni de haos si o tranzitie usoara al meu baiatel doarme perfect in urma ST, acum are 2 ani si am observat schimbari in comporaentul lui doar pozitive nimic negativ.

  • @tabitamanta7591
    @tabitamanta7591 2 года назад +5

    Cel mai asteptat video❤

  • @Lore.r13
    @Lore.r13 2 года назад +12

    Mi-ar fi plăcut să aud părerea lui Paul despre afirmația "noi intervenim și consolăm copilul, răspundem nevoii lui, dar altfel decât se așteaptă". Ce efecte are asta asupra atașamentului? Daca răspundem altfel nu e ca Și cum nu am răspunde? Daca eu vin acasă și plâng că am avut o zi oribila la job, mă așteptam ca atunci când soțul mă vede instant să mă ia în brațe și să mă consoleze. Daca el mă vede și merge sa spele vasele, crezând că asta mă ajută, că să găsesc o chiuveta goala mă liniștește, e Oare de ajutor? Sau daca mă lasă 5 minute uitandu-se pe gaura cheii și vine abia apoi la mine. Mi se pare absurd să avem concepții diferite legate de nevoile copiilor. De ce nu se spune că sleep trainingul merge doar cu acei copii cu temperament "easy going", care oricum se adaptează ușor? Altfel cum se explică faptul că nu merge cu alții, care au temperament energic sau sensibil și chiar consultanta recunoaște că se oprește din a face ST? Putem ajuta copiii să doarmă blând, fiind alaturi de ei în continuare. Nu am văzut animal să își țină puiul la 2metri de el la somn și să îl lase să plângă "să învețe să doarmă". Abilitatea de a dormi se formează cu maturizarea elementelor din creier responsabile cu somnul. Ar fi atâtea de spus despre aceasta industrie care sperie mamele și creează panica doar-doar sa vina cu soluția minune.

    • @sorinuka
      @sorinuka 2 года назад +3

      Altfel decat se asteapta - ca el se asteapta sa il iei in brate si tu il mangai si il iubesti fara sa il iei in brate. Nu il bati, nu tipi:)).... wtf... Daca il bati ca plange, atunci da...e o trauma :)) Am doi copii - unul de aproape 3 ani, pe care nu il iau in brate de fiecare data cand plange, ci observ situatia: discut cu el (ca la varsta asta se poate), ma asez in fata lui, il mangai... Am si unul de 5 luni care e vesel peste masura, il iubesc si ma atasez de el cand nu doarme. Hai sa nu mai credem ca ORICE este o trauma. Si da, abilitatea de a dormi se dezvolta, dar in acelasi timp se dezvolta si principiul de conditionare. Hai sa citim un pic cartea cu somnul, sa vedem ce zice ca facem noi, ca adulti, daca nu dormim; pentru ca daca un bebe nu doarme decat pe tine sau nu doarme deloc, asta inseamna ca nici adultul nu va dormi -> anxietate, ceata mentala, focus 0, ganduri de suicid.
      Animalele sunt alta specie - puii stau mult in burta, la majoritatea, si ies din burta aproape invatati cu mai multe lucruri, tocmai pentru ca in natura nu ar rezista un bebelus (nu ar stii sa mearga, nu ar stii sa se hraneasca singur). Despre ce vorbim... Ei din primele zile stiu sa mearga, doar un exemplu. Nu mai comparati mere cu portocale.
      Sunt multe de zis...fiecare face ce ii prieste, dar sa nu mai comparam aiurea.

  • @secretcatlab481
    @secretcatlab481 2 года назад +14

    Ar fi de apreciat sa aveți un interviu și cu un consultant holistic în somn, care nu face sleep training și care ajută părinții fără să folosească astfel de metode. Pentru că există și asa ceva, inclusiv in România. Care sa povestească istoria sleep trainingului, cum a pornit, care sunt problemele cu astfel de abordări și ce alte metode există, care funcționează PE TERMEN LUNG. Soluțiile bazate pe separare au efecte temporare. De cele mai multe ori, părinții sunt nevoiți sa reia procesul de sleep training.

    • @16henrietta
      @16henrietta 2 года назад +4

      Daca era holistic, era problema ca era holistic.
      Daca era medic, ne intrebam daca e specializat pe somn.
      Daca era specializat pe somn, ne intrebam daca si-a actualizat cunostiintele.
      Mereu vor fi pareri pro si contra.
      Mai ales pe acest gen de subiecte controversate.
      Ideea e sa ne educam, sa stim si sa aflam atat de beneficiile, cat si de consecintele sleep trainingului (sau igiena adecvata a somnului) dar sa fim
      constienti ca si lipsa aplicarii unor lucruri elementare privind somnul ne poate dauna enorm pe termen lung.
      Sa nu ne imbatam cu apa rece si sa credem ca daca nu ar exista sleep training, nu ar apela parintii cu probleme grave de somn la diferite siretlicuri pentru a face copilul sa doarma.
      Nu am facut sleep training cu copii mei (3 la numar) dar nici nu consider a fi ceva rau si nu ar trebui aruncat cu pietre in cei ce aleg sa faca asta pentru ca uneori poate sa faca diferenta intre un divort sau o sinucidere sau o depresie.
      Spuneti dvoastra care trauma ar fi mai mare pentru un copil.
      Asta daca putem afirma ca un sleep training facut corect este o trauma.

    • @dianettee1
      @dianettee1 2 года назад

      Sleep training inseamna in primul rand o privire la programul de somn al copilului, apoi vin mediul de somn, asocieri etc. pana si consultantii holistici au aceste metode, doar ca nu le impacheteaza sub denumirea de „sleep training“. Cautati pe Instagram/Spotify pe doamnele la la „Down to birth“ , niste tipe geniale care promoveaza in mod constant nasterea naturala, apropierea de bebelus, alaptarea, tot naturalul de care vb si dvs, veti vedea ca pana si ele vorbesc despre a pune bazele unui somn sanatos prin anumite metode. Nu va mai speriati de aceste cuvinte. O mama care se trezeste de 10 ori noaptea (aici nu vbim de 2-3 treziri) si un bebelus care se trezeste de tot atatea ori, nu vor fi capabili in timpul zilei sa stabileasca o relatie si un atasament strans tocmai din epuizarea data de nesomn. O zi frumoasa!

    • @lauramoraru2004
      @lauramoraru2004 2 года назад

      Ce motive aveți pentru a sustine ca sleep training - ul nu are efecte pe termen lung?

  • @elenaignat4454
    @elenaignat4454 2 года назад +2

    Foarte interesant episodul ! Multumim pentru informatii !

  • @cristinaangheluta001
    @cristinaangheluta001 2 года назад +4

  • @psych1505
    @psych1505 2 года назад +5

    Șocantă si dezamagitoare alăturare. Vorbesc in calitate de fan infocat Mindarchitect dar si mama care a apelat la serviciile lor..ori chiar daca nu mi s a propus cry it out ca tehnica "pt ca e prea mica, dar dupa 4 luni se poate", nici pick up put down nu e tehnica sanatoasa pt dezvoltarea emoțională a unui copil. Nu poti pretinde ca faci abordari personalizate cand informațiile oferite in consultațiile telefonice sunt generale și aceleasi cu cele de pe site. Vorbim de niște bebelusi, suflete ca noi, cu temperamente diferite și nevoi diferite. Nu ma așteptam sa promovați vreodata acest gen de "specialiști".

  • @RaduGhiorghiu
    @RaduGhiorghiu 2 года назад +12

    Cunosc deja 3 copii născuți și crescuți in pandemie, la care s-a apelat la modele de somn de pe aplicatia respectiva și exista și o carte care e pe acelasi trend și am observat un lucru tare ciudat , copilașii nu zâmbesc și nu vor contact fizic, pe când ceilalți copii care nu li sa automatizat somnul sunt atât de drăgălași și iubitori și vin la tine sa ii iei in brațe ceia ce copii cu un sistem de somn bine stabilit nu o fac. Triat pentru cei care nu își schimba viața pe tru copil ci o schimba pe a copilului in detrimentul sau. Pe principiul să-mi fie mie bine lasă ca copilul nu trebuie sa facă ce vrea el sa facă ce vreau eu și hai să-i dresăm ca pe animale de companie.

    • @16henrietta
      @16henrietta 2 года назад +4

      Eu am 3 copii pe rutine de somn (nu au plâns vreodată la somn) si vă invit să ii cunoasteti.
      Sunt in antiteza cu ce spuneti dvoastra.
      Sa nu generalizam :-) !

    • @naninanibyioanastanescu4325
      @naninanibyioanastanescu4325 2 года назад +3

      Nu știu la ce aplicație vă referiți, dar ca să clarific, se pot crea traume dacă trainingul nu este făcut corect, nu a declarat nimeni că orice facem copiii vor fi bine. Tocmai asta susținem și în această înregistrare, cât e de important să fie rezolvate problemele de somn într-un mod conștient și echilibrat.
      Și eu știu câteva sute de copii cu care am lucrat direct, care dorm bine acum și în plus, zâmbesc mai mult decât atunci când erau obosiți cronic.

    • @Nadiusqa
      @Nadiusqa 2 года назад +2

      O concluzie subiectiva, noi am facut sleep training si din contra pot sa spun ca avem un copil mai jucaus, mai vesel si in primul rand foarte reveptiv. Datorita somnului de calitate, nu zic a fost greu, dar s-a meritat si acum copilul se cere singur la somn.

    • @dianettee1
      @dianettee1 2 года назад +2

      Draga domnule Radu, ati trait vreodata experienta de a va trezi personal de peste 15 ori pe noapte pentru a linisti copilul? Fragmentarea si lipsa somnului este infinit mai daunatoare decat a lasa copilul sa invete singur sa se linisteasca. Exista multi pasi pe care parintii ii pot face pentru a pune bazele unui somn sanatos. Vad ca cititi carti si sunteti informat, va rog cautati studii concrete care sa ateste cat de daunator este somnul legat, neintrerupt, va asigur ca nu veti gasi.
      Lipsa somnului si fragmentarea excesiva este daunatoare in primul rand pentru copii, ce sa va spun, si eu cunosc mai mult de 3 copii care au un somn sanatos si sunt mult mai linistiti si calmi decat cei cu somnul fragmentat care sunt mereu maraiti si nemultumiti pentru ca, ghici ce? Creierul lor nu se odihneste cand ar trebui, noaptea. Sa lasam zic aceste pareri scrise in statia de tramvai si sa incurajam parintii sa faca ce e mai bine pentru sanatatea lor si a copiilor.
      In plus aplicatia respectiva este o aplicatie de monitorizare a salturilor mentale , nu au absolut nicio legatura cu sleep training-ul 😅 vorbiti deci clar in necunostiinta de cauza!
      Numai bine!

    • @MadalinaRadu
      @MadalinaRadu 2 года назад +1

      Avand in vedere ca lipsa somnului era folosita ca metoda de tortura, cred ca daca aveti coeficientul de inteligenta necesar, veti intelege mai departe :)

  • @gobikego9665
    @gobikego9665 2 года назад +5

    Salut
    Acum
    Faceți va rog și un episod pentru Adulți

    • @coolandrei2000
      @coolandrei2000 2 года назад +1

      Da, chiar. Exista si o sectiune de sleep training dedicata adultilor? Pe ei de ce nu ii invatam sa doarma??

  • @secretcatlab481
    @secretcatlab481 2 года назад +14

    Pentru mine alăturarea asta între Mindarchitect și sleep training mi se pare nu doar șocantă, dar de-a dreptul dezamăgitoare. Mai ales în contextul în care Paul este foarte familiarizat cu munca lui Mate, Neufeld, etc. Este ceva ce nu credeam ca voi vedea vreodată de la Paul sau de la Mindarchitect.

    • @MindArchitect
      @MindArchitect  2 года назад +18

      Salutare!
      Mulțumim pentru gând și pentru că ți-ai luat timp să ne scrii.
      Noi dedicăm sezonul de podcast din această toamnă controverselor, tocmai deoarece credem foarte tare în importanța purtării de conversații în care opiniile sunt diferite sau chiar opuse dintr-un spațiu constructiv, în care să nu simțim nevoia să câștigăm o luptă, ci să integrăm mai multe perspective.
      În acest sens, ne ajută să înțelegem care dintre ideile discutate de Paul împreună cu Ioana contestă ideile lui Gabor Mate si Gordon Neufeld. Ei aduc, de altfel, în discuție în episod ideile celor doi medici despre atașament și autenticitate. În plus, vorbesc despre de ce e important ca, în procesul de învățare a obiceiurilor de somn, fie încă de la început, fie prin sleep training, cel mic să se simtă în siguranță și să simtă că părintele e în continuare acolo, iar relația cu el e una sigură.
      În spiritul sezonului controverselor, ne dorim să integrăm și perspective diferite de ale noastre, așa că așteptăm cu drag gândurile tale.
      Mulțumim mult!

  • @ana-mariachirila2297
    @ana-mariachirila2297 2 года назад +1

    Nu se vorbește despre "umplerea rezervorului emoțional " al copilului care are impact direct asupra adormirii și calității somnului. Consilierii în somn, care nu sunt sleep traineri, vorbesc (și am observat-o in cazul familiei noastre) despre importanța unui timp de calitate 1 to 1 cu unul dintre persoanele principale de atașament. Citit, jucat împreună, etc. Subiectul este foarte larg...Limitarea doar la a "învăța copilul sa doarmă SINGUR" este...problematică sa spunem...😊

  • @coolandrei2000
    @coolandrei2000 2 года назад +1

    As vrea doar sa stiu cine recunoaste acel Institut despre care se vorbeste la inceput? Este acreditat de un organism independent? Cum functioneaza mai exact? Platesti ca sa iti iei o diploma si apoi poti sa aplici metodele tu insuti? Pe tine cine te controleaza? Exista un audit, un sistem al calitatii implementat in aceasta 'industrie' as putea spune?

  • @marianadanielaciobanu5862
    @marianadanielaciobanu5862 Год назад

    Vorbiți măi fraților românește că poate mai ascultă și bunici și nu mai pleșcarii atât! Voi vă auziți? Pentru auzul meu e deranjant.

  • @madalinabrencus250
    @madalinabrencus250 2 года назад +4

    Cât de trist că îi citați pe dr. Mate și dr. Neufeld când vorbiți de cât de bun e sleep training-ul... E de-a dreptul sfidător, când toată munca lor și mesajul transmis de ei e că nu este în regulă să lăsăm un copil să plângă singur sau să adoarmă plângând. Asta se întâmplă în realitatea de dincolo de marketingul ST. Da, este important un program, o rutină... dar să lăsăm copiii complet independenți la somn spunând că de asta eu nevoie ei este un non-sens.

  • @roxanao5016
    @roxanao5016 2 года назад +5

    Cand vrei sa prezinti un subiect controversat ar fi o idee buna sa prezinti si contraagumentele, si cealalata opinie. Mi-ar fi placut o prezentare gen opposing views, cu 2 invitati cu pareri diferite, un debate. Mai ales ca Paul mi se pare depasit de subiect, in special din perspectiva ca nu are copii si nici cunostinte vaste in domeniul puericulturii. Nu pune sub semnul intrebarii nimic din ce prezinta invitata. Mai multa pregatire data viitoare. Un episod incomplet. Daca asa vor fi prezentate toate celalalte teme controversate din acest sezon, va fi unul foarte slab, parerea mea.

    • @roxanao5016
      @roxanao5016 2 года назад

      Ca sa completez la ce am zis mai sus, acest episod nu e o "prezentare a unui subiect controversat", e o reclama ascunsa practic. Basically spuneti: ia uitati fratilor, sleep trainingul este sustinut de cei de la Mind Architect, e absolut necesar, nu se mai poate creste un copil sanatos fara st.

  • @coolandrei2000
    @coolandrei2000 2 года назад

    Daca nici copiii nu mai stiu sa doarma 🤯🤯
    Oare cum am reusit sa traim pana acum? Oare cum traiesc cei din triburile care inca exista? Oare ce parere are Paul despre metode in care iti lasi copilul sa planga, fie si cateva minute, apoi din ce in ce mai mult..e cumva intiparita rana abandonului? Nimeni nu vine, deci de ce sa imi semnalizez nevoia?

    • @16henrietta
      @16henrietta 2 года назад

      Cum am trait pana acum?
      Multi erau lasati sa planga.
      Multe mame au luat-o razna.
      Multe familii au luat calea alcoolului dupa aparitia copilului.
      Nu spun ca cheia e doar in sleep training sau in a ajuta copilul sa doarma dar nici sa o dam in extreme.
      Ca nu e roz situatia privind abordarea stramosilor nostri.
      Si nu putem cataloga o generatie dupa “ bunica mea asa facea”.

  • @BDani14
    @BDani14 2 года назад +3

    Daca aveam informatiile acestea cand era fetita mica! 🤦‍♂️

  • @RoxanaLarisaDobre
    @RoxanaLarisaDobre 2 года назад +3

    Cred ca orice parinte realizeaza cat de important este somnul copiilor si nimeni nu contesta asta. Ce e deranjant, insa, este modul in care e tratat somnul in discutia asta ca fiind un "skill" ce trebuie dobandit/antrenat. In primii 3 ani de viata, copiii isi vor dezvolta propriul pattern de somn si vor dormi un numar suficient de ore fara metode de sleep training pe timpul noptii. De ce nu se aduc in discutie si efectele negative asupra separarii ce se creeaza intre copil si parinte in momentul in care nevoile lor sunt "reduse in volum", ca sa nu zic ignorate, in momentul in care ei plang noaptea?
    Citez dintr-un studiu de M. A. Hofer (pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7981480/) ce efecte are separarea puilor de mamifere (inclusiv a oamenilor) de parinte: "The complex pattern of responses resulting from early separation in infant rats can be traced to the abrupt withdrawal of a number of discrete, independent regulatory processes which had been acting on individual components of the infant's physiology and behavior. These regulatory processes also appear to mediate long-term shaping effects exerted by early relationships, for example, on the vulnerability of the adult rat to hypertension and stress ulcer. In human development, early regulatory interactions may provide a bridge between biological and psychological processes in the development of our earliest mental representations."

    • @coolandrei2000
      @coolandrei2000 2 года назад

      Nu cred ca or sa se deranjeze sa raspunda la aceste intrebari/comentarii. Pur si simplu pare ca industria de ST a platit bani multi pentru aceasta alaturare in asa fel incat sa nu mai para atat de nasoala "uite domne' ca si Mindarchitect promoveaza asta, deci e bun"

    • @sorinuka
      @sorinuka 2 года назад

      Doamna, nu ii lasa nimeni sa planga noaptea... Plang max 10'... Oricum ar fi plans asa daca dvs ati fi fost rupta de oboseala si nu l-ati fi auzit... Ori daca, pentru a va calma frustrarea, ati iesi din camera doar ca sa nu tipati la copil.

    • @16henrietta
      @16henrietta 2 года назад

      Isi dezvolta propriul patern de somn?
      Crede-ma ca nu e asa la toti copii.
      Majoritatea au un somn haotic si nu se regleaza la multi nici dupa 4 ani.
      Pe al meu copil daca nu il pun la pranz la somn, nu doarme.
      Daca nu il pun seara la 20:00, nu se pune la somn si nu, nu pica lat de obosit decat pe la 23-00-00:00 noaptea ceea ce mi se pare aproape inadmisibil pt un copil de 4 ani si pentru creier.
      Ce studiu ati pus dvoastra e aproape irelevant pt crearea obiceiurilor de somn.
      Poti crea obiceiuri de somn cu parintele langa.