Povestea Transfăgărăşanului, imagini video din arhiva naţională

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 29 сен 2024
  • Transfăgărășanul a fost construit între anii 1970 - 1974, la inițiativa lui Nicolae Ceaușescu. Deși la momentul respectiv România avea deja mai multe treceri ale Carpaților Meridionali moștenite dinainte de perioada comunistă (Șoseaua Alpină Novaci-Săliște ori vechea Șosea Câmpina-Predeal) sau făcute în primii ani ai regimului (drumul Bumbești Jiu-Petroșani), invazia Cehoslovaciei din 1968 de către trupele sovietice și ușurința cu care puteau fi blocate sau atacate trecerile existente între Transilvania și Muntenia (care, cu o singură excepție, urmau cursul unor râuri) determină inițierea de urgență a proiectului "Transfăgărășanului" - un drum strategic care să lege garnizoanele Piteștiului și Sibiului. În notele de fundamentare a proiectului se menționează, totodată, ca motive "deschiderea bazinelor forestiere din masivul Făgăraș, folosirea mai rațională a pășunilor alpine și realizarea unui centru turistic montan în zona Lacului Bâlea".
    Printre propunerile inițiale s-a numărat și cea a unui tunel de cca. 7 km, care ar fi evitat zona de gol alpin, pornind din zona cabanei Bâlea-Cascadă, trecând pe sub Căldarea Glaciară Bâlea și creasta Făgărașului, și ieșind în zona Piscul Negru; acest lucru ar fi permis menținerea deschisă a drumului pe tot parcursul anului. Datorită costurilor mari, cât și a dificultăților de realizare, această propunere a fost abandonată din fașă. Printr-o hotărâre a Consiliului de Miniștri din 10 decembrie 1969 se aprobă indicatorii tehnico-economici pentru "obiectivul strategic Transfăgărășan", căruia i se alocă resursele trupelor de geniu ale Armatei Române (pe 10 martie 1970 Regimentul 52 Alba-Iulia începe să lucreze dinspre nord, iar Regimentul 1 Râmnicu-Vâlcea dinspre sud, în zonele montane înalte), părțile de tunel urmând să fie realizate de specialiștii Trustului de Construcții Hidroenergetice (TCH). Sectorul Contur Lac Vidraru a fost atribuit Ministerului Transporturilor, proiectul fiind executat de Institutul de Proiectări pentru Transporturi Auto, Navale și Aeriene (IPTANA) și construit de Întreprinderea Construcții Drumuri Poduri și Lucrări Speciale Transporturi București, iar sectorul Contur Lac - Tunelul Bâlea a fost atribuit Ministerului Economiei Forestiere, proiectul fiind executat de Institutul de Cercetare și Proiectare în Industria Lemnului (ICPIL) și construirea delegată Întreprinderii de Construcții Forestiere (ICF) Râmnicu Vâlcea.
    Proiectul aprobat atunci prevedea ca drumul să aibă o singură bandă de circulație plus acostament și, totodată, continuarea drumului în sud, spre Curtea de Argeș, pe conturul malului vestic al lacului Vidraru (care ar fi urmat să lege și noua Cabană Cumpăna, relocată în urma creării lacului de acumulare). În 1971 se hotărăște însă realizarea drumului conform normativelor de drum național în zonă montană (două benzi de circulație cumulând 6m și acostament de 1m, de pământ, cu supralărgiri și supraînălțări în curbe). După ce s-a constatat impracticabilitatea folosirii traseului de pe malul vestic (care, deși era mai scurt cu 10 km decât conturul estic, punea mari probleme din cauza zăpezilor ce se acumulau mult mai abundent decât pe celălalt mal, fiind expus mult mai puțin soarelui), se hotărește schimbarea "din mers" a proiectului și mutarea drumului pe traseul actual, prin lărgirea și consolidarea vechiului drum forestier de contur (astfel se explică și lipsa unui viaduct care ar fi scurtat simțitor traseul, deoarece o dată cu modificarea nu se aprobase suplimentarea bugetului alocat; astfel, până în 2000, drumul de contur al țărmului vestic al Lacului Vidraru a fost trecut în nomenclatorul rutier ca DN7D, când clasificarea a fost reatribuită drumului Câineni-Perișani-Curtea de Argeș).
    S-a lucrat pe toată perioada anului, condițiile fiind îngreunate de faptul că climatul alpin la peste 1.600 de metri altitudine - cu vânturi puternice și viscole abundente, la care s-a adaugat specificul Munților Făgăraș - nu permitea în mod normal decât 4-5 luni de muncă pe an. Drumul s-a realizat cu eforturi materiale considerabile și cu prețul unor vieți de soldați și muncitori care au contribuit la construcția lui, bilanțul oficial fiind de 40 de morți. Lucrători de atunci care mai sunt acum în viață avansează astăzi cifre mai mari, care ajung până la câteva sute de vieți omenești pierdute (răspunzând unui interviu, un martor al timpului spunea: "Numai la baraj au murit vreo 400 de băieți").
    Inaugurarea oficială, în prezența lui Nicolae Ceaușescu, a avut loc în data de 20 septembrie 1974, dar lucrările au mai continuat încă câțiva ani, pentru asfaltarea sa și alte activități conexe, fiind finalizate în forma actuală în 1980.

Комментарии • 24

  • @adrianvartolomei3528
    @adrianvartolomei3528 2 года назад +6

    America si Rusia bum Romania! Acum facem eforturi pentru supravietuiere de hrana!

  • @marcelapopescu2273
    @marcelapopescu2273 2 года назад +1

    Este făcut cu deținuții din acea perioadă , acum stau bine mersi la televizoare.....

    • @vladracul40
      @vladracul40 2 года назад

      Nu a fost nici un deținut, le-a făcut ARMATA - armata adevărată și nicidecum actorii ce dau frumos la paradele militare de azi. Atunci s-au făcut sacrificii mari pentru că tehnologia nu era nicăieri în lume la nivelul de azi, tragedii se intîmplă tot timpul - NU EXISTAU TELEFOANE MOBILE ȘI NICI GPS, ele erau făcute prin topografie - dar și în anii comunismului ca și în prezent TE VIZIUNILE SUNT NIŞTE MIZERII PROPAGANDISTICE.

  • @enikotakacs7841
    @enikotakacs7841 2 года назад +6

    Atunci se putea construi orice. Acum autostrăzile durează ani și ani.....

    • @ionescumircea5339
      @ionescumircea5339 2 года назад

      Sunt multe studii de fezabilitate care seamănă între ele surse de a ...bani.

    • @tandarica4845
      @tandarica4845 2 года назад

      Mau bine zis ..decade si decade😱

    • @mariusmarius5964
      @mariusmarius5964 2 года назад

      Si de unde să-ți facă ție Autostradă cand tu îți cumperi mașini din alte țări. Dute pe autostrada în țara din care ți-ai cumpărat mașina

  • @elenaduduleano9961
    @elenaduduleano9961 2 года назад +4

    FELICITĂRI .AR FI BINE SĂ REDAŢI TOATE DOCUMENTELE EXISTENTE DIN ÉPOCA CEAUŞESCU, TOATE MARILE CONSTRUCŢII, REALIZĂRI, CANALUL DUNĂREA-MAREA NEGRĂ, BARAJURILE...,UZINELE, COMBINATELE, INDUSTRIILE, CĂI FERATE, ŞOSELE, CHIAR ŞI CAP URILE AU FOST FOARTE FOLOSITOARE POPORULUI ROMÂN,TREBUIA DAT LA STAT "COTE ",DAR TRĂIAU ŞI OAMENII, MAI BINE DECÂT ÎN ORICARE EPOCĂ. IAR TOT CEEA A CONSTRUIT, DEZVOLTAT...CEAUŞESCU ,PATRIOTUL, ÎNŢELEPTUL ...ÎN ROMÂNIA ,A FOST PENTRU POPORUL ROMÂN, CARE PRIN MUNCĂ ŞI SACRIFICIUL AU CONSTRUIT ,DEZVOLTAT, ÎNFLORIT ROMÂNIA, ÎN TIMP CE PLĂTEA ŞI DATORIILE EXTERNE PENTRU A FI LIBERĂ ŞI INDEPENDENTĂ. CEAŞESCU A A FĂCUT TOTUL PENTRU ROMÂNIA ŞI POPORUL ROMÂN. DUMNEZEU , SĂ L ODIHNEASCÃ ÎN PACE ŞI SĂ L BINECUVÎNTEZE CU VIAȚA ETERNÃ.

    • @dumitrumatei4004
      @dumitrumatei4004 2 года назад

      Ești nostalgica rău. Sunt sigur ca ești de la APACA. Ai uitat anii trăiți în întuneric foame și frig. La alimente de baza cu cartela,fără detergenți,la întreruperile frecvente de curent el. La lipsurile de orice etc.Mi,e sila de voi cei care plângeți după nenorociților ăla de regim.Mi,as dori sa va vad trăind ca atunci. Acum trăiți prost că mergeți la CARFUR cu căruciorul ca o roaba și va învârtiți
      pe o arie cât în hectar și va alegeți
      ce niciodată nu ați fi visat. Și sunt atâtea de spus.Nu,mi rămâne decât să vă dau cu HUOOO.

    • @cosminconache2199
      @cosminconache2199 2 года назад

      @@dumitrumatei4004 sa ti reamintesc ca defapt ca la revolutie s a iesit in strada ca se muncea "prea mult" nu ca lipseau ce baliverne zici tu acolo. De aceia dacă te uiti pe situația economică din ultimii 30 de ani o sa vezi ca economia s a degradat constant, si cu toate astea nimeni nu se prinde care e problema. Sa ti reamintesc ca de 15 ani diaspora munceste si trimite bani acasă mult mai mult decât economia asta moarta. Tu stii ca 70% din ce consuma romanii sint defapt bani diasporei? Si stii ce produce în schimb romania de astăzi, doar gunoi nereciclabil si poluare. Poate ca diaspora ar trebui să înceteze să trimită bani, si sa va sustina financiar si astfel poate politicienii si oamenii ca tine sa redevină oamenii bravi si neînfricati pe care îi vedem în această filmare. Dacă e să compari oamenii si politicienii de astăzi cu cei din filmare e clar ca acei oameni stiau ce trebuie sa faca si stiau si cum, lucru pe care azi nu l vezi nici cu toata tehnologia de Acum. Ma tot intreb oare ce ar fi facut cu hotărârea, determinarea si bunăvoința lor cu tehnologia de astăzi? Nu avem cum ca ma dat cu gloanțe in ei ca sa nu ne mai puna la muncă, sa putem si noi sa stam degeaba, nu i asa domle DUMITRU MATEI?

    • @ing.olteanumircea4285
      @ing.olteanumircea4285 2 года назад

      @@dumitrumatei4004 bre nea dumitrule cred ca esti userist ,astia sunt mai slabi de minte .obligat fortat faci referire la mate vezi cuvantul CARFUR .Pai sa mananci tu cu familia ta suc de rosii cu 2% rosii in el in rest E-uri .Sa bei tu cu apa neinceputa sucurile cu indulcitori .Laptele la cutie pe care nici cainii nu pun botul fara sa cada in depresie .Sa te plimbi tu cu familia ta cu roaba pe autostrazile executate pe hartie .Bre nea dumitrule stii ca suntem pe locul I la analfabeti functionali .Am uitat vezi ca a promis firea ca termina canalul Dunare-Buc ,fugi ca este gata sa te plimbi cu barca pe el .

  • @mariusmarius5964
    @mariusmarius5964 2 года назад

    Unul din inutilele și păguboase investiții din epoca de aur fără aur

  • @sabinsabin8410
    @sabinsabin8410 2 года назад

    Armata de azi mai stie sa foloseasca un trnacop sau o lopata

  • @georgegazdoiu6957
    @georgegazdoiu6957 2 года назад +2

    E magistrala,și e o emblemă a României

  • @vladracul40
    @vladracul40 2 года назад

    Apărea Patriei Trebuie să fie Cea Mai Sfintă Onoare. Dacă Patrie Nu ai Nimic Nu Ai. Eşti un Nimeni.

  • @gheorgheapooei8971
    @gheorgheapooei8971 2 года назад +2

    Câți militari ai murit la Transfăgărășan

    • @florinraduta3897
      @florinraduta3897 2 года назад +5

      Au murit în accidente de munca ,erau șantiere uriașe, si in fabrici se produc accidente mortale,si in tari capitaliste (democratice)la șantiere mari (tuneluri ,baraje,)au fost accidente de munca .nimic pe lumea asta nu s-a făcut si nu se va face fara sacrificii .

    • @cosminconache2199
      @cosminconache2199 2 года назад +2

      Oricum mult mai puțin decât au murit anul trecut in accidente pe drumurile patriei.

    • @tandarica4845
      @tandarica4845 2 года назад

      @@florinraduta3897 exact