🔥𝘿𝙖𝙢𝙞𝙖𝙣 𝘼𝙣𝙛𝙞𝙡𝙚 -𝘾𝙞𝙣𝙚 𝙖𝙪 𝙛𝙤𝙨𝙩 𝙄̂𝙢𝙥𝙖̆𝙧𝙖̆𝙩𝙚𝙨𝙚𝙡𝙚 𝘽𝙞𝙯𝙖𝙣𝙩̦𝙪𝙡𝙪𝙞-𝙋𝙖𝙧𝙩𝙚𝙖 𝙖-𝙄𝙄-𝙖 🔥 𝘼𝙧𝙢𝙤𝙣𝙞𝙖 𝙡𝙪'𝙢𝙞𝙣𝙖 𝙥𝙤𝙙𝙘𝙖𝙨𝙩
HTML-код
- Опубликовано: 1 дек 2024
- 🔥În partea a-II-a a episodului Împărătesele Bizanțului, Damian Anfile ne povestește telenovela bizantină, mituri, legende ale Împărăteselor.
👑 𝟏..𝐈̂𝐦𝐩𝐚̆𝐫𝐚̆𝐭𝐞𝐚𝐬𝐚 𝐙𝐨𝐞 𝐏𝐨𝐫𝐟𝐢𝐫𝐨𝐠𝐞𝐧𝐞𝐭𝐚 𝟕:𝟑𝟑--𝟏.𝟏𝟏.𝟏𝟗
Zoe (greacă Ζωή, Zōē, având sensul de viață) (n. cca. 978 - d. iunie 1050) a domnit ca împărăteasă bizantină alături de sora ei Teodora de la 19 aprilie - 11 iunie 1042. Este fiica lui Constantin al VIII-lea. Ea a fost încoronată și ca Împărăteasă Consoartă de mai multe ori la o serie de co-împărați începând cu Romanos al III-lea în 1028 până la moartea ei în 1050 când era căsătorită cu Constantin al IX-lea.
👑 𝟐.𝐈̂𝐦𝐩𝐚̆𝐫𝐚̆𝐭𝐞𝐚𝐬𝐚 𝐓𝐞𝐨𝐝𝐨𝐫𝐚 𝐀𝐫𝐦𝐞𝐚𝐧𝐜𝐚 𝟕:𝟑𝟑--𝟏.𝟏𝟏.𝟏𝟗
Teodora a III-a (greacă Θεοδώρα) (n. ca. 985 - d. 1056) a fost o împărăteasă a Bizanțului. Teodora a fost fiica lui Constantin al III-lea și sora cea mai mică a Zoei. În anul 1032 a fost nevoită să se retragă la mănăstire. La 21 aprilie 1042, în fruntea unei revolte a maselor, a revendicat dreptul ei de succesoare pe tronul bizantin. Însă, în luna iulie a aceluiași an, a trebuit să renunțe la tron în favoarea lui Constantin al IX-lea Monomahul, care s-a căsătorit cu sora ei, Zoe. După moartea împăratului Constantin al IX-lea în 1055, Teodora a urcat la vârsta de 70 de ani din nou pe tron și a domnit până la moartea sa, în anul 1056. Înainte de moarte, Teodora a III-a, neavând copii, l-a desemnat ca urmaș pe Mihail al VI-lea Bringas, astfel urmând pe tronul bizantin o dinastie macedoneană. Ulterior, Mihail a fost învins de un ofițer bizantin, Isaac Comnenul (care se va încorona ca Isaac I Comnen), împăratul detronat murind într-o mănăstire.
👑 𝟑.𝐀𝐧𝐚 𝐂𝐨𝐦𝐧𝐞𝐧𝐚 (Greacă: Άννα Κομνηνή, Anna Komnēnē; 1 decembrie, 1083 - 1153) a fost o prințesă bizantină, fiica împăratului Alexie I Comnenul și a Irinei Ducas. Este una dintre primele femei istoric cunoscute, scriind opera biografică Alexiada în care relatează evenimentele din timpul domniei tatălui ei.
👑𝟒.𝐃𝐞𝐬𝐩𝐢𝐧𝐚 𝐇𝐚𝐭𝐮𝐧 - 𝟏:𝟐𝟒:𝟏𝟖-𝟏.𝟑𝟎.𝟑𝟒
Theodora Comnenus , cunoscută și sub porecla greco-turcă de „ Despina Hatun ” (adică „domnișoara prințesa”), s-a născut la o dată necunoscută, probabil la Trebizond și a murit după 1478 , la Diyarbakır ( Turcia ). Era fiica împăratului Ioan al IV-lea al Trebizondului , un stat bizantin situat în regiunea Pont .
👑𝟓. 𝐄𝐮𝐝𝐨𝐜𝐡𝐢𝐚 𝐌𝐚𝐤𝐫𝐞𝐦𝐛𝐨𝐥𝐢𝐭𝐢𝐬𝐬𝐚
Eudochia Makrembolitissa (n. 1021 - d. 1096) a fost o împărăteasă și regentă bizantină. După moartea lui Constantin al X-lea Ducas (1059-1067) ea va prelua conducerea țării. La 31 ianuarie 1067 Eudochia se căsătorește cu Roman Diogenes iar la 1 ianuarie 1068 are loc încoronarea. Eudochia însă se legase cu jurământ față de Constantin al X-lea Ducas că nu se va căsători cu altul după moartea lui. Acest jurământ, dat în scris și păstrat de patriarh, ridica serioase piedici în calea căsătoriei.
𝐅𝐨𝐥𝐥𝐨𝐰 𝐌𝐢𝐧𝐚 𝐂𝐫𝐢𝐬𝐭𝐢𝐚𝐧𝐚
🔴 / minacristiana369
🔴 / mina_cristiana
🔴 / minacristiana369
𝐅𝐨𝐥𝐥𝐨𝐰 𝐃𝐚𝐦𝐢𝐚𝐧 𝐀𝐧𝐟𝐢𝐥𝐞
🔴 / damiananfile
🔴 / damiananfile
🔴 www.tiktok.com...
damiananfile.ro/
Mulțumim sponsorului:
✅ 𝐒𝐦𝐢𝐭𝐡&𝐒𝐦𝐢𝐭𝐡
online.smith.c...
💓Abonează-te pentru mai multe interviuri despre armonie bit.ly/4b1w2mJ
☕️ Susține acest podcast: www.buymeacoff....
Mina Cristiana, de origine aromână, este solistă vocală,voice actor și realizator al podcast-ului 'Armonia lu'mina' .
💗 În 2023, a lansat propriul podcast, 'Armonia lu'mina', un podcast despre spiritualitate creștină, valori umaniste și inspirație.
⭐În prezent, lucrează la producția unui film documentar despre istoria muzicii bizantine, 'Sounds of Byzantium'
📥 Contact Mina Cristiana
🌟 linktr.ee/mina...
✰ 𝘼𝙘𝙚𝙨𝙩𝙖 𝙚𝙨𝙩𝙚 𝙪𝙣 𝙥𝙧𝙤𝙞𝙚𝙘𝙩 𝙙𝙚 𝙥𝙧𝙤𝙢𝙤𝙫𝙖𝙧𝙚 𝙖 𝙫𝙖𝙡𝙤𝙧𝙞𝙡𝙤𝙧 𝙘𝙧𝙚𝙨̦𝙩𝙞𝙣𝙚, 𝙪𝙢𝙖𝙣𝙞𝙨𝙩𝙚 𝙨̦𝙞 𝙘𝙪𝙡𝙩𝙪𝙧𝙖𝙡𝙚.
♥ 𝙋𝙤𝙙𝙘𝙖𝙨𝙩-𝙪𝙡 „𝘼𝙧𝙢𝙤𝙣𝙞𝙖 𝙡𝙪’𝙢𝙞𝙣𝙖” 𝙛𝙖𝙘𝙚 𝙥𝙖𝙧𝙩𝙚 𝙙𝙞𝙣 𝙥𝙧𝙤𝙞𝙚𝙘𝙩𝙪𝙡 𝙘𝙞𝙣𝙚𝙢𝙖𝙩𝙤𝙜𝙧𝙖𝙛𝙞𝙘, 𝙙𝙤𝙘𝙪𝙢𝙚𝙣𝙩𝙖𝙧𝙪𝙡 𝙘𝙧𝙚𝙨̦𝙩𝙞𝙣, „'𝙎𝙤𝙪𝙣𝙙𝙨 𝙤𝙛 𝘽𝙮𝙯𝙖𝙣𝙩𝙞𝙪𝙢'”, 𝙥𝙧𝙤𝙞𝙚𝙘𝙩 𝙖𝙡 𝘼𝙨𝙤𝙘𝙞𝙖𝙩̦𝙞𝙚𝙞 𝘾𝙪𝙡𝙩𝙪𝙧𝙖𝙡𝙚 𝘼𝙧𝙢𝙤𝙣𝙞𝙖 𝙡𝙪'𝙢𝙞𝙣𝙖.
💟𝙑𝙚𝙩̦𝙞 𝙫𝙞𝙯𝙞𝙤𝙣𝙖 𝙘𝙤𝙣𝙫𝙚𝙧𝙨𝙖𝙩̦𝙞𝙞 𝙞̂𝙣𝙩𝙧𝙚 𝙥𝙧𝙞𝙚𝙩𝙚𝙣𝙞, 𝙫𝙤𝙢 𝙙𝙖̆𝙧𝙪𝙞 𝙘𝙪𝙣𝙤𝙖𝙨̦𝙩𝙚𝙧𝙚, 𝙞̂𝙣𝙩̦𝙚𝙡𝙚𝙥𝙘𝙞𝙪𝙣𝙚 𝙨̦𝙞 𝙗𝙪𝙘𝙪𝙧𝙞𝙚.
Educație creștină
Muzică bizantină
Armonie Culturală
Personalități inspiraționale
Înțelepciune
Teologie
Spiritualitate
🌟❤️
#minaacristiana #armonialumina #damiananfile #imperiulbizantin #imparateselebizantului
Inteligenta superioara= modestie,simtul umorului dezvoltat si usurinta cu care gaseste cuvintele potrivite pentru a descrie momentele si situatiile pe care ni le prezinta.Damian = Un suflet nobil.Multumim ca existi !
❤😊Mulțumesc pentru adevărată oră de istorie👏👍👏👍🤗!!
Mulțumim pentru apreciere!
Domnul Damian Anfile povestește foarte frumos despre istoria perioadei bizantine are talent oratoric de povestitor.
Multumim Damian! Istoria povestita de tine este ca o carte buna cu desene viu colorate.
Multumesc frumos Damian pentru excelenta lectie de istorie. Cu drag, Mena 🇬🇧🇷🇴🤗👏❤️💁♀️
Mulțumim, Damian 😍✌
Damian cel mai cel, felicitări pentru tot ceea ce faceți
Suntem norocosi sa il avem pe simpaticul Damian Anfile pentru ca ne mai culturalizeaza sau ne starneste interesul de a citi ori sa cautam anumite informatii interesante si utile. Multumim frumos pentru tot efortul si daruirea cu care ne faci viata mai frumoasă.
Supeeeeeeeer tare..!!!
Damian ești cel 😂bun ❤❤❤😊
Mulțumesc!
Respect
Dan Alexe sustine deasemenea apartenenta persana ! ❤frumos podcast❤
Superba prezentare
va iubesc enorm ! Multumesc pentru tot ce am invatat de la voi !💜💚💜💚💜💚💜💚
😇
genial
.
❤
🤍
Sanatate ! Sa ne traiti ! Alergie ?😅
Bună ziua,
Mulțumim frumos pentru materialul prezentat și perfect structurat.
Pe mine personal m-ar interesa o prezentare a ordinelor călugărești din Occident și, eventual, și din Orient, dacă există (sau dacă există ceva similar)
Bună ziua.Din păcate, nu am o sursă pentru aceste materiale.
Cum nu? Damian!
📘Cărțile prezentate
bit.ly/3XiTskx
bit.ly/3ySzFOF
Istoria vieții Bizanțului - Nicolae Iorga
Irina-Împăratul Bizanțului - Dominique Barbe
Figuri bizantine - Charles Diehl
Teodora Împărăteasa Bizanțului - Charles Diehl
Chipuri și scene-Nicolae Bănescu
Omul Bizantin Guglielmo Cavallo
📘Cărți traduse de Damian Anfile
Bertrand Lançon, Tiphaine Moreau, Constantin, un împărat creștin, editura Basilica, București, 2013
Lynda Garland, Împărătesele Bizanțului, editura Nemira, București, 2014
Steven Runciman, Civilizația bizantină (330-1453), editura Basilica, București, 2021; reed. 2023, colecția „Cultura Bizantină”
Donald M. Nicol, Împăratul șovăitor. O biografie a lui Ioan al VI-lea Cantacuzino, colecția „Cultura Bizantină”, editura Basilica, București, 2023
D nu Damian va urmaresc oriunde vorbiti ati putea sa ma lamuriti nu numai pe mine ce sunt Tatarii si ce sunt Mongolii.Cu Mongolii sunt lamurit am vazut dar Tatari? Multumesc!
Felicitări Cristiana Mina pentru calitatea emisiunilor!
O sugestie pentru invitat - felicitări pentru erudiția în domeniul istoriei Bizanțuiui! Să treacă de la forma prezentării de tip can-can / telenovelă centrată pe elemente negative inerente fiecăruia dintre noi, oamenii la o prezentare mai serioasă, a virtuților acestor Sfinte Împărătese! Cred că demersul acesta poate schimba în bine caracterul ascultătorilor.
Mulțumesc mult Marian!
Episod despre ctitoriile familiei Becali de ce nu faceti? De ce nu se vrea???
Aveți o sursă de bibliografie pentru acest subiect? Eu nu am găsit până acum
58:18 Doamna, de data asta cu o bluza conforma, povesteste ca a vazut ea un film misto. Ce aveti cu totii, fratilor? Nu puteti face diferenta dintre o productie artistica si realitate? Filmele, oricat s-ar dori, nu sunt exact cum a fost istoria. Cand povestesti despre regi care au trait acum 1000 de ani, filmele nu sunt de mare ajutor. Filmele sunt filme si chiar daca au un subiect istoric, nu inseamna ca scenariul relateaza exact faptele.
Dacă ați cunoaște filmul, era mai simplu argumentul. Filmul despre care vorbesc este Ertugrul, și este un serial despre istoria poporului turc care a pornit de la Tribul Kayi.După ce vedeți serialul, aștept comentarii.mulțumesc
@@armonialumina stimată doamnă, vă rog să recitiți comentariul meu! Ați auzit vreodată de vreun film care să fi respectat riguros istoria adevărată? Arareori (dar totuși s-au mai văzut) există documentare care relatează lucrurile așa cum au fost, dar filmele istorice sunt făcute pentru propagandă de cele mai multe ori și de ce nu, pentru bani. Arată ce așteaptă publicul să vadă. Despre filmul de care povestiți, v-a explicat și dl Anfile că e pe lângă adevăr. Mai am în minte și filmul Netflix despre Vlad Țepeș, care a avut drept consultanți români doctori în istorie și tot a ieșit "shaorma cu de toate". Ce să așteptăm de la un serial făcut de turci pentru turci? Serialele mai ales sunt astfel făcute să te aducă episod după episod în fața televizorului. Deci valoarea istorică e egală cu zero.
15:00 Dle Anfile, a "calafatui" nu inseamna a da cu smoala. Va las mai jos definitia calafatului, urmata de cea a calafatuirii:
CALAFAT s. n. Câlți sau cârpe destrămate îmbibate cu catran, cu care se astupă crăpăturile la bordajele și la punțile de lemn ale navelor. - Din tc. kalafat.
CĂLĂFĂTUI, călăfătuiesc, vb. IV. Tranz. A astupa cu calafat găurile dintre scândurile bordajelor sau ale punții unei nave în vederea etanșării. - Calafat + suf. -ui. Cf. ngr. kalafatizo.
De acord, stimabile, am simplificat in expunere, acesta este procedeul propriu-zis
❤