Το ον του Παρμενίδη

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 4 окт 2024
  • Το ον του Παρμενίδη
    Κείμενα - Ανάγνωση : Στράτος Τσαγκαρής, Φιλόλογος Α.Π.Θ, Κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικής Α.Π.Θ.
    Πηγές
    www.greek-lang...
    Θεόφιλος Βέικος, Οι Προσωκρατικοί, εκδ. Gutenberg, Αθήνα, 2016, σελ. 155-186
    Ο Παρμενίδης ήταν λίγο νεότερος από τον Ηράκλειτο. Γεννήθηκε στην Ελέα της νότιας Ιταλίας γύρω στο 520 π.Χ. και η φιλοσοφική του δραστηριότητα καλύπτει το πρώτο μισό του 5ου αιώνα. Ο Πλάτων του αφιερώνει έναν σημαντικό διάλογο, όπου ο Παρμενίδης εμφανίζεται να επισκέπτεται σε προχωρημένη ηλικία την Αθήνα και να δίνει ένα φιλοσοφικό μάθημα στον νεαρό και άσημο ακόμη Σωκράτη.
    Η φιλοσοφία του Παρμενίδη εμπεριέχεται σε ένα αποκαλυπτικό ποίημα, γραμμένο σε δακτυλικό εξάμετρο, από το οποίο ευτυχώς διασώθηκαν τα πιο σημαντικά μέρη. Στο ποίημα ένας νέος (ο ίδιος ο Παρμενίδης) διηγείται τη μύησή του στη φιλοσοφία από μια θεά, η οποία αναλαμβάνει να τον κρατήσει μακριά από τις κοινές αντιλήψεις των ανθρώπων, «όπου αληθινή εμπιστοσύνη δεν υπάρχει», και να τον οδηγήσει στην «ατρόμητη καρδιά της ολοστρόγγυλης αλήθειας». Το ποίημα του Παρμενίδη χωρίζεται σε τρία μέρη. Στο εκτενές προοίμιο, σε καθαρά επική γλώσσα, περιγράφεται η ανάβαση του νέου προς τις πύλες της Ημέρας και της Νύκτας, όπου θα συναντήσει τη θεά. Το δεύτερο και κύριο μέρος του ποιήματος είναι ο λόγος της θεάς για τη φύση της αλήθειας. Και το τρίτο και πιο αινιγματικό, από το οποίο έχουν σωθεί λίγα αποσπάσματα, θα πρέπει να ήταν μάλλον μια ανάπλαση κοσμολογικών αντιλήψεων που θυμίζουν προγενέστερους φιλοσόφους.

Комментарии • 9

  • @dimitrakarali4305
    @dimitrakarali4305 Год назад +3

    Εξαιρετικος !!!

  • @liadim19
    @liadim19 Год назад +3

    ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ!

  • @semyt.882
    @semyt.882 Год назад +2

    Ευγε

  • @johnclivethomas3109
    @johnclivethomas3109 Год назад +1

    Endiapherousa.

    • @bouboulesly2437
      @bouboulesly2437 Год назад +3

      Καλη λευτεριά , με το καλό! Ποτε;

    • @pikou456
      @pikou456 Год назад

      @@bouboulesly2437
      Χα χα ... Φαντάσου τώρα το Μη Ευκταίον να καταστεί Ευκταίο και Επιτυχές!
      Αν και αυτός ο προσδιορισμός της εγγύου ως "Ενδιαφέρουσα", ήταν αν μη τι άλλο μειωτικός για την γυναίκα και υποδείλωνε μια αποστασιωποίση του Άντρα, από μια ΄"Αρρωστη Κατάσταση!!!"... Η Έγγυος δεν ήταν αποδεκτή, κατά τα φανόμενα, γι αυτό και ανακαλύφτηκε μια πιο λάιτ έκφραση που να χαρακτηρίζει την εγγυμονόσα . Είναι σε "ενδιαφέρουσα"...Αυθαιρετώ; Δεν το έψαξα αλλά άνετα μου κάνει ως ορθή σκέψη. Δέχομαι κάθε διόρθωση ή ...

    • @aaabbb-pg2zk
      @aaabbb-pg2zk 7 месяцев назад +1

      εν δια φέρον