OORLOG, GEWELD en MORAL INJURY in onze MAATSCHAPPIJ

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 28 сен 2024
  • Tine Molendijk en ik gaan in gesprek over moral injury, geweld en oorlog. Tine heeft een zeer interessante brede wetenschappelijke blik op de wereld met een duidelijk ankerpunt: de militair. Het resultaat is een filosoferend gesprek over geweld en de rol daarvan in onze samenleving en waarom helden altijd beschadigd moeten zijn?
    Meer over Tine Molendijk: www.tinemolendi...
    Wil je meer weten over presteren onder druk: www.scherpschu...
    Vind ons ook online via:
    / scherpschutters
    Of mail ons:
    info@scherpschutters.online

Комментарии • 40

  • @mauricevissers3716
    @mauricevissers3716 Год назад +3

    Mooi, heel interesant, het echte danwel basic is voor mij dat we niet moeten vergeten dat we als mens gewoon ook zoogdieren zijn met een oerbrein met een basic , food , clothing and shelter en dat we inderdaad alles wat gezegd is in ons hebben, hele goeie vragen Marc, man man man deze podcast vond ik super

  • @johnminnaard9415
    @johnminnaard9415 Год назад +2

    Vind t wel interessant, en waarschijnlijk mag deze vergelijking niet, maar ik zie wel vergelijking met de vechtsport wereld. Ook wij worden sociaal en maatschappelijk in hokjes geplaatst. Ook wij kiezen voor een vorm van gecontroleerd geweld en zijn bereidt iemand letsel toe te brengen, maar ook te krijgen! We kiezen ervoor om pijn en emoties uit schakelen wanneer nodig! En toch ken ik geen vechtsporters met moral injury. Heeft dit te maken met de voorbereiding, acceptatie of is het de heftigheid van de onmacht bij geweld gerelateerde 'ongelukken'? Ik doe hier geen stelling maar een overdenking! In ieder geval weer bedankt Marc!

    • @Scherpschutters
      @Scherpschutters  Год назад +1

      Ja mooie vergelijking. Alleen ken ik wel degelijk vechters die onder de noemer PTSS of moral injury zouden vallen als ze zich zouden laten diagnosticeren. Je ziet denk ik vooral dat het vanuit die opvoeding not done is en dat er ook geen sociaal vangnet georganiseerd is bij de vechtsport zoals dat wel bij Defensie is.

    • @johnminnaard9415
      @johnminnaard9415 Год назад

      @@Scherpschutters ook dat is weer interessant! Is er inderdaad misschien wel maar ik heb er nog nooit echt iets van gehoord of tegen gekomen! Goeie reactie! Thx!

  • @robertinoleusink1734
    @robertinoleusink1734 Год назад +1

    Wat een fantastische en wijze podcast, klasse👊💪

  • @msFilomena1
    @msFilomena1 Год назад +1

    Dank voor weer een mooie aflevering

  • @fixit6111
    @fixit6111 Год назад +1

    Top

  • @cheesespread8966
    @cheesespread8966 Год назад +1

    Erg interessante podcast. Alles is verweven he, past wel zo na de podcast van Michael (en die achternaam die ik niet kan spellen) Vraagje, heeft Tine weleens meegedraaid in het veld/uitzending? Puur uit interesse hoor.

  • @anderlecht1969
    @anderlecht1969 Год назад +3

    Haar interdisciplinaire werkwijze is een degelijke werkwijze. Weinigen bekijken zaken vanuit een interdisciplinair perspectief.

  • @RonIng-ul6di
    @RonIng-ul6di Год назад +2

    Voor deze podcast ben ik even gaan zitten. Het was inderdaad een sterk onderwerp zeker een breinbreker en interessant om nog een keer terug luisteren.

  • @deguldenmiddenweg895
    @deguldenmiddenweg895 Год назад

    Top gesprek

  • @gettogti
    @gettogti Год назад +2

    Hey Marc, ik weet niet hoe ik je anders kan bereiken dan via de reacties 😉. Maar goede inspiraties, die podcasts over ervaringen in oorlogsgebied. Het doorzettingsvermogen inspireerde zo veel. Somehow ben ik door die podcasts voor mezelf begonnen. En het loopt goed! Ik hoop dat er meer podcasts komen met ex militairen. Zou het niet een business idee zijn om de podcasts die je hebt op een Spaans of Engels kanaal met voice over acteurs te plaatsen? Mvg

    • @Scherpschutters
      @Scherpschutters  Год назад +1

      Hey rammer, gaaf om te horen, dat je in beweging bent gekomen en voor jezelf bent gestart. En dank voor het meedenken. Ja, ik denk dat er meer in zit en ben altijd wel aan het kijken naar kansen, ook naar internationaal.

  • @lannie1973
    @lannie1973 Год назад +3

    Het was echt weer een breinbreker de podcast over moral injury. Soms complex en zoekend naar antwoorden maar toch ook rationeel benoemen is dan de oplossing. Top man !
    Waar het op lijkt is dat we tegenwoordig niet meer mogen lijden, we moeten alles maar in den treuren uit praten analyseren, in schema’s plaatsen maar vooral we mogen ons niet meer vervelend angstig of stress voelen want dan moeten we naar een psycholoog of misschien nog een stap hoger psychiater. Die dan vervolgens voor jou een plan maakt je wie weet wel aan medicatie zet.
    Maar waarom mogen we het niet meer voelen en ons kut voelen en ff gewoon paar dagen in je nest liggen om vervolgens je zelf weer bij elkaar te rapen en je schouders er onder zetten.
    Ik heb geen militaire achtergrond maar het feit dat wij als burgers het fijn vinden dat we wel beschermd worden als er een oorlog is maar we wel zeiken tegen geweld dat is zo tenenkrommend.
    We willen niets weten van de krijsmacht maar toch eigenlijk wel. Maar als we dan wat willen weten dan moet het wel zo zijn dat een militair bij voorbaat al last heeft van mentale problemen anders is hij/zij een gewetenloze klojo zonder gevoel.
    Waar oorlog is vallen slachtoffers of dat nou burgerslachtoffers zijn of militaire slachtoffers, mentaal of lichamelijk. We leven soms zo in een betuttelende maatschappij, iedereen heeft een trauma en zelfs als je geen trauma hebt ga je zo goed je best doen dat je er wel eentje krijgt. Daar moeten we van af. Accepteer dat het soms niet zo gaat zoals je zou willen. Ga eerst zelf aan de slag want ik denk dat daar winst zit. Net als we vroeger op het land werkte met onze handen of toen we nog de gerichte ambachtelijke beroepen hadden. Nu hebben we allemaal zachte laptop handen waar alle groeven van onze vingertoppen nog zichtbaar zijn.
    Als laatste denk ik dat het goed is dat we moral injury in de gaten houden om het te bewaken voordat iedereen straks weer een morele verwonding heeft.

    • @Scherpschutters
      @Scherpschutters  Год назад +1

      Zo te horen sluit je goed aan bij de rammen met je kadaver mentaliteit, ook al ben je geen militair!

    • @lannie1973
      @lannie1973 Год назад

      @@Scherpschutters thanks man ! ga door met dit soort podcasts lekker divers. heerlijke breinbrekers waarbij je moet zoeken en sparren naar antwoorden. TOP

  • @illustravitae
    @illustravitae Год назад +1

    De loyaalsten, zullen er zeker last van hebben. Erkenning na de tijd, zodra ze uitvallen, zal hen wel zeker goed doen.

    • @illustravitae
      @illustravitae Год назад +1

      In n geweldsperpectief, is de conclusie iets te simplistisch. Diegene staat stil. Schermt zich af, buitenhulp is beter

  • @pax1925
    @pax1925 Год назад +1

    Gave podcast, met mooie inzichten.
    Het gevoel wat ik soms heb met het hele PTSS verhaal is, dat er genoeg lui zijn die het hebben. Maar er het beste er van maken.
    Ongeacht hun situatie.
    Aan de andere kant is er ook een grote groep, die leeft PTSS. Verdiept zich in de materie en gaat er naar leven. Om vervolgens PTSS als een schild te gebruiken en met hun verzuurde instelling een negatieve invloed uit te oefenen op hun omgeving.
    Desalniettemin, wederom bedankt voor deze podcast!!

    • @Scherpschutters
      @Scherpschutters  Год назад +1

      Ja ik denk dat wat je zegt wel een kern van waarheid heeft. Ik zie dat ook… maar blijft lastig om het te zeggen zonder lui op de kast te jagen.

    • @cheesespread8966
      @cheesespread8966 Год назад +1

      Dat wordt ook aangehaald in de podcast......
      " Aan de andere kant is er ook een grote groep, die leeft PTSS. Verdiept zich in de materie en gaat er naar leven. Om vervolgens PTSS als een schild te gebruiken en met hun verzuurde instelling een negatieve invloed uit te oefenen op hun omgeving."
      Dat is ook zo, hoewel je dat in deze afgrijselijke woke-tijd bijna niet meer mag zeggen. Soms is het wel fijn als iemand je dan even in het gareel trapt en je neus op de feiten drukt, dat die "verzuurde instelling" een negatieve impact heeft op je directe omgeving. (uit eigen ervaring dan).

  • @davidversteegen
    @davidversteegen Год назад +1

    Beste Marc, ik volg de podcast al een tijdje, verschillende afleveringen wel / niet gezien, deze was erg inzichtelijk! Juist omdat jullie ook wat verdere uitstapjes maakten en de essentie breder trokken. Ik zou de vergelijking willen maken met de middelbare school: rekenen, taal, natuurkunde, scheikunde etc. Op de universiteit kwam ik erachter dat de nuance is dat dit geen losse 'hokjes' zijn maar dat alles verweven is. Sterker nog, net als dat je denkt minder te weten, als je meer weet ; (denk ik dat) er nog meer verbanden zijn tussen de 'hokjes', des te meer verbanden je ziet.
    Ik kijk uit naar de voglende aflevering (met Tine :) ), ga zo door

    • @tinetempah100
      @tinetempah100 Год назад +1

      Eens, David, dat is interdisciplinair denken :). En dank voor de aardige woorden!

    • @davidversteegen
      @davidversteegen Год назад +1

      @@tinetempah100 geen dank! Dank voor het antwoord.
      Kun je integraal denken zonder de diepte in te gaan? Soms heb ik het gevoel dat er in allerlei discussies in hokjes gedacht wordt en in andere wel integraal wordt gedacht, maar vaak dan ook allerlei details en daarbij behorende verbanden worden gelegd. Met andere woorden: is het misschien eenvoudiger om integraal te denken als je de ins en outs van een onderwerp kent?
      Ik ben op zoek naar hetgene wat we als samenleving nodig hebben om meer integraal te denken en daarmee constructievere en genuanceerdere gesprekken kunnen voeren om de 'nodige verbinding' te kunnen stimuleren.

  • @andyindo3832
    @andyindo3832 Год назад

    Interessante podcast weer, leerzaam en altijd weer een verademing als de dingen gewoon benoemd worden zoals ze zijn in deze maatschappij die idd heel erg aan het vertrutten is... Top

  • @frankberkemeier
    @frankberkemeier Год назад

    Nog even over het feminime Nederland, absoluut waar. Mijn theorie daarover: toen mannen met allerlei luchtjes begonnen te werken, het begin van de verwijving. Luchtjes, de bijl aan de wortel van de beschaving.

  • @roaldhop5615
    @roaldhop5615 Год назад

    Ontzettend sterk onderwerp! Het bijzondere vind ik is dat het moral injury onderwerp een parallel heeft met werken in de (specifieke)zorg. Collega's maken dagelijks excessief geweld en agressie mee (daar heerst namelijk ook een taboe over in de maatschappij). Waar kan ik over het thema 'mental injury' meer informatie over vinden? Groeten vanuit de middenmoot ;)

    • @Scherpschutters
      @Scherpschutters  Год назад +1

      Top, ja ik geloof wel dat die zelfde dynamiek in de zorg zit. Je kunt starten met volgen van Tine op linkedin, ze deelt daar regelmatig zaken over moral injury

  • @frankberkemeier
    @frankberkemeier Год назад +1

    Luisterend op een ander apparaat hoop ik dat vele nukubu's deze audiovisuele podcast zullen beluisteren.

    • @GeertKok
      @GeertKok Год назад

      Ik vind het woordgebruik nukubu achterlijk, als je jezelf serieus neemt. Volgens mij niveau onbewust onbekwaam. Zelfreflectie van een keukentrap.

    • @frankberkemeier
      @frankberkemeier Год назад

      @@GeertKok typische nukubu opmerking.

    • @GeertKok
      @GeertKok Год назад +1

      @@frankberkemeier Ja moeilijk he, normen en waarden. Succes Frank met je leven!

    • @frankberkemeier
      @frankberkemeier Год назад

      @@GeertKok Jij ook zo met je nukubu leven.

    • @hoidoei941
      @hoidoei941 Год назад

      @@frankberkemeier Nukubu’s betalen jouw PTSS