Mulțumesc Marian! Mulțumesc că împărtășești cu noi din munca ta... ! Păcat că am rămas tot mai puțini cu microbul ăsta al electronicii... se vede și pe Elforum că nu mai este entuziasmul care era cu câțiva ani în urmă... Unii din membri au dispărut, natural (!) și subiecte de forum tot mai puține... Toate cele bune!
@@b107cs6 multumesc si eu pentru apreciere. Este drept ca pasionatii pentru electronica sunt tot mai putini, dar prin ce facem putem inspira pe cei tineri sa urmeze drumul asta.
@@4costindan Scheme sunt destule si pe Elforum si pe google, si unde nu sunt eu mi le desenez singur, releveu de pe placa acolo unde este nevoie de asa ceva.
Multumesc pentru clipul dumneavoastra! Nu mi se adreseaza pentru ca e foarte multa electronica acolo. Intr-adevar, sunteti foarte putini cei care intelegeti asa de bine schema si va invidiez. Tot respectul! La mine electronica e cam asa: schimb piesele care sunt in scurt cu unele identice (daca se mai poate citi ceva pe ele) si ma rog sa fie OK. (plug and pray). Adica merg pe principiul de baza al electronicii: Toate piesele functioneaza cu fum. Daca iese fumul din ele, nu mai sunt bune. :) Am totusi o nelamurire: am un incarcator foarte asemanator la o KUBA dar pentru 6 baterii asa ca 88.7V 5A parca. O baterie cu plumb se incarca la inceput la 1/10 din capacitatea sa, adica in cazul meu la 4.5A si pe masura ce se incarca curentul scade la 1/20 din capacitate adica undeva pe la 2A. Exact asa face si sursa mea. Am verificat cu un clampmetru: Inceputul incarcarii pe la 4A, continua cu 3A si pe la sfarsit, sub 2A. Totusi, la nici 2 ani de folosire, folosire mai putin ca ocazionala :) adica de aproximativ 10 ori pe vara, s-au umflat acumulatorii. Acum trebuie sa-i schimb si sunt foarte scumpi. Puteti sa va dati seama ce s-a intamplat? In plus, amplificatorul operational spuneti (si sunt convins ca aveti dreptate) ca regleaza curent constant. Cine are atunci grija ca, pe masura ce tensiunea din baterii creste sa scada curentul?
Sunt foarte multe de spus si nu stiu daca un comentariu pe RUclips este mediul optim pentru raspunsurile la asemenea intrebari. Totusi o sa incerc sa fiu concis. Curentul de incarcare este o consecinta a sarcinii, nu un parametru impus de incarcator. Adica, simplist spus bateria isi ia atat curent cat are nevoie pentru a se incarca. Incarcatorul in nici un caz nu poate impune un anumit curent, ci doar limiteaza pragul maxim de curent pe care bateria il poate trage din el. Ceva mai putin simplist spus, si mai tehnic este ca, acel curent de incarcare este o consecinta a diferentei de tensiune dintre ce se afla la bornele bateriei, si ce tensiune stabilizata are incarcatorul. Acea diferenta "pica" pe un soi de rezistenta ( impedanta de fapt ) complexa, compusa din impendanta de iesire a incarcatorului, rezistenta firelor dintre incarcator si baterie, si impedanta interna a acumulatorului. Toti acesti trei parametri formeaza inseriat o anumita "rezistenta" ( repet, termenul corect tehnic este impedanta, dar poate fi folosit si "rezistenta" daca e mai usor de inteles ) pe care pica diferenta aia de tensiune dintre ce se regaseste la bornele acumulatorului si ce ofera incarcatorul. Cand acumulatorul este foarte descarcat, acea diferenta tinde sa fie mare, si conform legilor lui Ohm, impartind o tensiune mai mare la o anumita rezistenta, se obtine un curent mai mare. Pe masura ce acumulatorul se incarca, tensiunea la bornele lui creste, deci diferenta aia dintre el si incarcator scade, prin urmare impartind o tensiune mai mica la aceeasi rezistenta, se obtine un curent mai mic. Deci operationalul limiteaza activ doar curentul maxim pe care bateria il poate trage din incarcator, scaderea acestuia pe masura ce bateria se incarca, are loc in mod natural, este o consecinta naturala a cresterii tensiunii pe bornele bateriei.
Salutare, toate nelamuririle ce le ai cu schema si modul in care a fost proiectata sursa sint "corecte". O sa vezi daca vei sta sa analizezi sint facute cu cap, tot ce e acolo este uzura programata asta face chinezul, am invatat de mult asta. Iti dai seama dupa ce il repari acest client nu mai calca pe la tine si nici nu mai cumpara de la chinez :D:D:D:D
Mulțumesc Marian!
Mulțumesc că împărtășești cu noi din munca ta... !
Păcat că am rămas tot mai puțini cu microbul ăsta al electronicii... se vede și pe Elforum că nu mai este entuziasmul care era cu câțiva ani în urmă... Unii din membri au dispărut, natural (!) și subiecte de forum tot mai puține...
Toate cele bune!
De acord...
@@b107cs6 multumesc si eu pentru apreciere.
Este drept ca pasionatii pentru electronica sunt tot mai putini, dar prin ce facem putem inspira pe cei tineri sa urmeze drumul asta.
Păi, unde mai găsești scheme azi? A devenit un hobby să repari ceva. Bagi mulți bani în aparate și ca să te deconectezi meșterești ceva
@@4costindan Scheme sunt destule si pe Elforum si pe google, si unde nu sunt eu mi le desenez singur, releveu de pe placa acolo unde este nevoie de asa ceva.
Multumesc pentru clipul dumneavoastra! Nu mi se adreseaza pentru ca e foarte multa electronica acolo. Intr-adevar, sunteti foarte putini cei care intelegeti asa de bine schema si va invidiez. Tot respectul! La mine electronica e cam asa: schimb piesele care sunt in scurt cu unele identice (daca se mai poate citi ceva pe ele) si ma rog sa fie OK. (plug and pray). Adica merg pe principiul de baza al electronicii: Toate piesele functioneaza cu fum. Daca iese fumul din ele, nu mai sunt bune. :)
Am totusi o nelamurire: am un incarcator foarte asemanator la o KUBA dar pentru 6 baterii asa ca 88.7V 5A parca. O baterie cu plumb se incarca la inceput la 1/10 din capacitatea sa, adica in cazul meu la 4.5A si pe masura ce se incarca curentul scade la 1/20 din capacitate adica undeva pe la 2A. Exact asa face si sursa mea. Am verificat cu un clampmetru: Inceputul incarcarii pe la 4A, continua cu 3A si pe la sfarsit, sub 2A. Totusi, la nici 2 ani de folosire, folosire mai putin ca ocazionala :) adica de aproximativ 10 ori pe vara, s-au umflat acumulatorii. Acum trebuie sa-i schimb si sunt foarte scumpi. Puteti sa va dati seama ce s-a intamplat?
In plus, amplificatorul operational spuneti (si sunt convins ca aveti dreptate) ca regleaza curent constant. Cine are atunci grija ca, pe masura ce tensiunea din baterii creste sa scada curentul?
Sunt foarte multe de spus si nu stiu daca un comentariu pe RUclips este mediul optim pentru raspunsurile la asemenea intrebari. Totusi o sa incerc sa fiu concis.
Curentul de incarcare este o consecinta a sarcinii, nu un parametru impus de incarcator.
Adica, simplist spus bateria isi ia atat curent cat are nevoie pentru a se incarca.
Incarcatorul in nici un caz nu poate impune un anumit curent, ci doar limiteaza pragul maxim de curent pe care bateria il poate trage din el.
Ceva mai putin simplist spus, si mai tehnic este ca, acel curent de incarcare este o consecinta a diferentei de tensiune dintre ce se afla la bornele bateriei, si ce tensiune stabilizata are incarcatorul.
Acea diferenta "pica" pe un soi de rezistenta ( impedanta de fapt ) complexa, compusa din impendanta de iesire a incarcatorului, rezistenta firelor dintre incarcator si baterie, si impedanta interna a acumulatorului.
Toti acesti trei parametri formeaza inseriat o anumita "rezistenta" ( repet, termenul corect tehnic este impedanta, dar poate fi folosit si "rezistenta" daca e mai usor de inteles ) pe care pica diferenta aia de tensiune dintre ce se regaseste la bornele acumulatorului si ce ofera incarcatorul.
Cand acumulatorul este foarte descarcat, acea diferenta tinde sa fie mare, si conform legilor lui Ohm, impartind o tensiune mai mare la o anumita rezistenta, se obtine un curent mai mare.
Pe masura ce acumulatorul se incarca, tensiunea la bornele lui creste, deci diferenta aia dintre el si incarcator scade, prin urmare impartind o tensiune mai mica la aceeasi rezistenta, se obtine un curent mai mic.
Deci operationalul limiteaza activ doar curentul maxim pe care bateria il poate trage din incarcator, scaderea acestuia pe masura ce bateria se incarca, are loc in mod natural, este o consecinta naturala a cresterii tensiunii pe bornele bateriei.
@@DjMarik78 Multumesc!
00:36 Nu stiu astia ce tip de prindere sa mai inventeze, ca sa nu poata fi desfacut produsul... 😅
Salutare, toate nelamuririle ce le ai cu schema si modul in care a fost proiectata sursa sint "corecte". O sa vezi daca vei sta sa analizezi sint facute cu cap, tot ce e acolo este uzura programata asta face chinezul, am invatat de mult asta. Iti dai seama dupa ce il repari acest client nu mai calca pe la tine si nici nu mai cumpara de la chinez :D:D:D:D
Posibil, dar mi se pare un mod foarte cinic de a proiecta un produs.
Da gauri in plastic si mai pune un ventilator..🎉