De renteovereenkomst is veel gunstiger dan je denkt!!

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 20 окт 2024
  • Belangrijke update 3 mei 2024! Een renteovereenkomst mag volgens de belastingdienst ook onderhands worden gemaakt! Voor meer informatie en een gratis voorbeeld, zie: www.infotaris....

Комментарии • 17

  • @sheilasikkelbein6904
    @sheilasikkelbein6904 Год назад +1

    Heel fijn deze duidelijke video's, dank je wel!

  • @AliBou74
    @AliBou74 3 месяца назад +1

    Bedankt voor de duidelijke uitleg. Sinds dit jaar is de wettelijke rente voor het eerst in lange tijd >6%. Heeft dat invloed op de erfbelasting indien in het testament uitgegaan wordt van de wettelijke verdeling? Welk rentepercentage moet er ingevuld worden bij de aangifte EB (0, 1 of 7) en is dit een variabele rente of niet?

    • @infotaris
      @infotaris  3 месяца назад

      Nee, maakt geen verschil voor de erfbelasting. Volgens mij hoef je niks in te vullen, dat moet alleen als je afwijkende afspraken hebt gemaakt.

  • @yassinmansouri6624
    @yassinmansouri6624 Месяц назад

    Hallo,
    Hoe zit het met de inkomstenbelasting in box 3?
    Jouw kinderen hebben een vordering op jou, maar nu hebben zij extra vermogen bij, moeten ze dan geen inkomstenbelasting over die rente betalen(In deze overbruggingswet en die regeling die in 2027 zult komen)?
    En nu je hebt het over die 75 duizend, maar je kan in die 10 jaar als ouder toch ook 6 duizend schenken belastingvrij per jaar en eventueel op papier, je hebt dan van die 90 duizend al meer dan 66 duizend geschonken, en dan heb ik de rente niet mee gerekend. Dat kan toch ook veel schelen toch?

    • @infotaris
      @infotaris  Месяц назад

      Onder huidige wet is een niet opeisbare erfenis gedefiscaliseerd (onbelast) in Box 3. Geen idee wat ze in de toekomst gaan doen. Voor je andere voorstellen is liquiditeit nodig, waardoor het voor veel mensen geen alternatief is voor een renteovereenkomst.

  • @bertvanderlubbe9492
    @bertvanderlubbe9492 9 месяцев назад +1

    Is het al raadzaam om als beide ouders nog leven en ongeveer 60 jaar oud zijn om dan al een renteovereenkomst in het testament op te nemen of doe je dit het beste na het overlijden van de 1e ouder?

    • @infotaris
      @infotaris  9 месяцев назад

      Het is vooral belangrijk dat er geen verkeerde renteclausule in het testament staat die een mogelijke renteovereenkomst na het overlijden in de weg zit. En van belang is dat het soort testament (erfdelen/wel of geen opvullegaat) bepaalt hoe groot de vordering van de kinderen is en dus de rentevoet. Bekijk ook maar eens de AWBZ video en de video over het opvullegaat. Dat zijn dingen die je alleen in een testament kunt regelen.

  • @AVDS85
    @AVDS85 3 месяца назад

    Beste infotaris, valt een rentedragende vordering op de langstlevende ouder in box 3?

    • @infotaris
      @infotaris  3 месяца назад

      Als het een erfrechtelijke vordering is (langstlevende testament echtpaar) dan is het vrijgesteld in Box 3. Dit wordt defiscalisatie genoemd. Het rentepercentage is hierbij niet van belang. Uiteraard is de schuld van de ouder aan het kind ook niet aftrekbaar bij de langstlevende.

    • @AVDS85
      @AVDS85 3 месяца назад

      ⁠@@infotaris is diskwalificatie ook van toepassing als ouders geen testament hebben opgesteld en de rentedragende vordering pas notarieel wordt vastgelegd bij overlijden van de eerste ouder?

    • @infotaris
      @infotaris  3 месяца назад

      @@AVDS85 www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/prive/vermogen_en_aanmerkelijk_belang/vermogen/wat_zijn_uw_bezittingen_en_schulden/uw_bezittingen/overige_vorderingen_zoals_uitgeleend_geld_en_contant_geld

  • @hansdj6647
    @hansdj6647 Год назад

    Er zit nog wel een gevaar met de renteovereenkomst waarvan het goed zou zijn die te noemen. Als bij het tweede overlijden de opgebouwde rente samen met de overbedelingsschulden hoger is dan het actueel overgebleven vermogen, en een van de erfgenamen aanvaardt zuiver maar de anderen niet, dan kan het leiden dat de zuiver aanvaardende partij de anderen uit het eigen vermogen moet betalen. Dus het is van belang, zoals altijd al, om goed inzicht te hebben in de situatie van de erfenis, of om beneficiair te aanvaarden.

  • @brendajordens7344
    @brendajordens7344 Год назад

    De 6% rente die je gaat ontvangen, moet je die later opgeven bij de belasting zodat je daar alsnog ook belasting over moet betalen? En zo ja, waar geef je dat dan op?

    • @infotaris
      @infotaris  Год назад +1

      rente tot 6% is later belastingvrij

  • @MsNVvK
    @MsNVvK Год назад

    Er zit een kleine denk kronkel bij de 13de minuut. Die 90.686 bovenaan in het lijstje is niet 75.000 met rente over rente van 6% zoals dat wordt toegelicht. Want 75.000 met 6% in 10 jaar groeit namelijk tot 134.314 euro. Maar het verschil tussen 134.314 en 75.000 (de meerwaarde) is de genoemde ongeveer 60.000 eur (exact 59.314)
    En dat bedrag wordt in mindering gebracht van het erfdeel van 150.000. En dat resulteert dan precies in 90.686 euro.

    • @michielstade2104
      @michielstade2104 Год назад

      Ah, ik dacht al. Er klopt iets niet dat je belasting moet betalen over de 'vordering', maar bedankt voor de toelichting.

    • @JohanKieft
      @JohanKieft 2 месяца назад

      Inderdaad. De berekening in de video klopt niet