Vad är demokrati? (Samhällskunskap) - www.binogi.se
HTML-код
- Опубликовано: 1 ноя 2024
- Testa och lär mer genom att skapa ett gratis konto på 👉 www.binogi.se
Binogi (fd Studi) Digitalt läromedel
🟡 Multimodalt och internetbaserat
🟠 + 1250 animerade lektioner
🔴 Åk 4-9, IM, GY, Vux
🟣 Flera språk i tal, text och quiz
🔵 För kommun, skolor, privatpersoner
Forskningsbaserat och kvalitetssäkrat.
Det var en gång en ö. En dag, precis utanför ön, krockade ett lastfartyg med en lyxkryssare.
Alla ombord lyckades simma i land, innan båtarna sjönk. Passagerarna var fast på ön. Vad skulle de göra nu?
Först gjorde folk på ön precis vad de ville. Och det var ju trevligt, men så småningom blev folk osams. Det var nämligen så att de bara hade lyckats ta med en kniv till ön. Och den här kniven användes till allt möjligt: jaga, raka sig, eller hugga ved. Vem skulle bestämma över kniven?
Passagerarna från kryssningsfartyget tyckte att eftersom det var dom som tog med sig kniven så borde dom ha den. Men passagerarna från fraktfartyget menade att eftersom de kom i land först, så skulle de ha kniven.
Så småningom fick Alice en idé. Om nu alla ville bestämma, varför inte inte låta dem göra det? Man kunde låta folket styra sig själva.
Med folkstyre, kunde man ju låta alla ta beslut, tillsammans. Människorna på ön bildade därför en demokrati, ett folkstyre.
Alla på ön tyckte det var fiffigt att få rösta om allt möjligt. Bob, som ville ha kniven så ofta som möjligt, föreslog då att bara män skulle få ha tillgång till kniven, och inte kvinnor. Kvinnorna skrattade åt det här, klart att en sån lag inte skulle kunna gå igenom!
Men det visade sig att mindre än hälften av dem på ön som var kvinnor. Att följa majoritetens vilja behöver inte alltid vara det mest rättvisa, visade det sig.
Alice föreslog en lag, för att skydda minoriteter. Vissa grundläggande rättigheter skulle gälla alla, och inte ens en majoritet skulle kunna ta dem ifrån någon. Det kanske inte var så dumt. För vem vet, nästa gång kanske det är du som är i minoritet...
Livet på ön gick vidare, och varje gång ett beslut skulle fattas, samlades hela ön, och röstade. Varje fråga var direkt kopplad till en omröstning. Det här kallas direktdemokrati.
Men så småningom började folk tröttna på att behöva gå och rösta på varenda liten fråga. Fanns det verkligen inget enklare sätt? Kanske kunde de istället rösta fram någon som fick fatta beslut åt dem, i de enskilda frågorna, under en period, nån som representerar dem? Jo visst. Då blev det en representativ demokrati.
Eftersom de flesta på ön tyckte att Alice verkade klok, så valdes hon till statsminister. Men efter ett tag tröttnade Bob på att ha Alice som representant. Så när det var dags för val igen, började Bob lova befolkningen allt möjligt, om de bara röstade på honom.
Och Bob vann valet. Men, det visar sig snart att Bob inte alls tänker uppfylla sina löften. Men det gör väl inget? Det är väl bara att vänta tills nästa val?
Nej, Bob bestämde sig för ställa in valet, och behålla makten själv. Det var ju inte så bra. Vi kanske skulle behöva vissa lagar som inte går att rösta bort så lätt, lagarna som vi grundar vår demokrati på. Vi kan kalla dessa grundläggande lagar för grundlagar. Vad ska stå i dem då? Jo, det är där vi skriver de grundläggande rättigheterna som alla människor har. Och så begränsar vi vad de folkvalda kan göra, så att de inte inte kan besluta om att avskaffa demokratin.
Ja, det låter ju bra. Det ska vi rösta igenom... Fast, först måste vi ju se till att Bob inte är statsminister längre. Demokrati är inte fullt så enkelt som att man bara ska få rösta. Ett demokratiskt samhälle måste kunna skydda allas människors rättigheter, även dem som inte har makten. Ja, till och med Bobs.