Vay be üniversite sınavına hazırlananlar bilir, acil matematik kitabının kapağında arka fonda bu eser var. Gördüğümde hiçbir anlam verememiştim oysaki.
Resim hakkında fazlaca bilgim yoktu. Bu videodan önce ben de 'bunu ben de yaparım.' diyordum. Ama artık 'bunu epey zor yaparım diyorum.' Bu konuya derinlemesine bir inceleme yapacağım ve sonunda 'ben bunu hayatta yapamam.' diyerek yerimi bileceğim ve köşemden zevkle yapılan şeyleri inceleyeceğim. Video için çok teşekkürler.
Bu video çok güzel olmuş, son zamanlarda sanata olan ilgimi daha da arttırdı.
5 лет назад+10
Müthiş bir videoydu. Resmen bütün bu anlattığın insanlara ve olaylara bakış açım genişledi. Emeğine sağlık harikaydı youtube faydalı içerikler listeme girdi bile.
videonun ilk resminde bir nesnenin resmi bu dediğinizde bir ağaç kabuğuna benzetmiştim. sondan başa verdiğinizde evet evet ağaç kabuğu bu dedim 1912 yılı olan 2. resimde göl kenarında ağaç ve yaprakları suya düşmüş arada balıklar oynuyor dedim 1911 yılı olan 3 resimde zaten ağaç olduğu belliydi bu yorumu da 4:55 te durdurup yaptım sonraki anlattıklarınız da neden ağaç kabuğu diye düşündüğümü anlatıyordu bana. Ayrıca bu videoda 5:15 den itibaren yaptıgınız 500 farklı ağaca da ağaç deriz açıklaması dün yayınladığınız platon un felsefesi isimli videodaki 6:20 den itibaren anlattıgınız görünüş ve gerçeklik çam ağacı örneği demek ki bu ressam da platon un felsefesinden etkilenmiş ki siz platon felefesi videonuzun 5:20 sinde "var olan bütün fikirlerin bir şekilde platonla ilişkili olduğunu farkediyorsunuz" diyorsunuz evet ben bu videodaki ressamın platon dan etkilendiğini görmüş oldum. vay arkadaş çok hoşuma gitti bunlar arasında bağ kurup analiz etmek. demek felsefe ve sanatla ilgilenenler bundan dolayı biraz uçuk tipler oluyor adam fikirler ve eserler arasında dolaşırken kendinden geçiyor bizim gibi normal tipler de onları görünce uçmuş bu diyoruz ama halbuki adam zevkten uçuyor
5 лет назад+3
muhteşem... her şeyiyle, dili, içeriği, teknik detaylar, aktarım hızı, her şey... nefis bir çalışma olmuş,.. 'kenan evren' deytayı da çok şık,.. 'şifreleri çözmek'te çok çok güzeldi,.. yeni çalışmaları da bekliyoruz,.. sevgiler... ❤
Arkada yatan eşşiz fikri kavrayabilmek de bir başka yetenek. O yeteneğimizin oluşması için siz ve sizin gibi arkadaşlar gerekli. Yine başarılı bir ders. Teşekkürler! Ha, bence Mondrian deli değil tabi. Dahiliğini de bilmem ama sanatçı olduğu kesin.
DailyArt'ta tam da o kompozisyonlardan birini görmüştüm. Bir anlam verememiştim haliyle, bir bildikleri vardır dedim geçtim. Şimdi sayenizde anca alıyorum. Öze bakmışım ama görememişim. Geçmişten son videonuza doğru yolculuk yapıyorum 🖐😁 geçmişe selam olsun. En kısa zamanda güncel devam edeceğim umarım.
Şöyle de bir ekleme yapmak isteri..Soyutlama sürecine sadece ağaç çalışarak başlamıyor. .Örneğin yeldegirmeni ve deniz betimlemeleri de var.. yatay dikey karsitligina varmasinda bu betimlemelerin varlığı da önemli. .Bununla birlikte çalışmalarında biçimlerin yükselme eğilimini de göz ardı etmemek gerekir..Platoncu bakış açısıyla gerçeğe ulaşmak için soyut düşünmek gerekir bu da matematikle mümkündür .. ve aynı bakış açısıyla güzel olan basit Geometrik şekillerdir. .Dolayısıyla P.C.Mondrian platoncu anlayışı teozofi ile sentezlemistir.. H.P. Blavatsky nin Teozofi nin Anahtarı adlı eseri önerebilirim. . Paylaşım için teşekkürler bu arada :)
Şu an Londra'dayim az önce de son videonu izledim..Tate acilir aclmaz gidecegim ve gitmeden arastirma yapiyordum..bu videoya rasadim..içimden "yaşa kız Dilara" dedim😉🤗
mükemmel video. bana ne kadar fayda sağladı bilemezsiniz çok teşekkür ederim. :)
5 лет назад+1
Mondrian'ın ağacın özünü bulmasını anlattığınız kısımda aklıma takıldı bu soru, varlık felsefesinde de tartışıldığı gibi, insanı insan yapan öz nedir? Bütün insanların ortak noktası nedir? Acaba Mondrian insanı çizmeye çalışsa ortaya ne çıkardı, aşırı merak ettim :D Bu arqada, video için teşekkürler , gerçekten çok güzel ve bilgilendiriciydi :)
5 лет назад
@@pelindilaracolak cevabınız gerçekten ilginç. Evet ölümü bilen ve öngören tek canlıyız galiba. Cevabınız için teşekkürler :)
5 лет назад
@@pelindilaracolak Varlık ve Zaman kitabı evet. Okuma listemde var ama daha zamanı var onun, kendimi yeteri kadar hazır hissetmiyorum 😂 Tavsiye için teşekkürler.
Logo ve kimlik (işaret) tasarımınıda anlatan “nesneyi soyutlayarak” tüm benzer nesnelerin veya olayların ortak özelliklerine değinerek oluşturulan şey (soyut) şeyler:)
İlk sorduğunda bir ağaç kütüğü olduğunu tahmin ettim, ödülü nereden alıyorduk? :) Not: Video bitmeden yazmıştım. Video bitiminde hediyemi almış oldum. Resmen sanatlandım.
5:04 te tahmin edemezdiniz dimi. Demişsiniz ya... Daha videonun en başında tahmin ettim... Ama tabi sanattan çok anladığımdan değil, resmi ilk gördüğüm anda ağacın dış kabuğunu anımsattığı için... Kısmen attım tuttu da diyebilirim...
Black Mirror dizinin aşk ve ilişkileri anlatan 4. sezon ve 4.bölümünde tam bu sahnede sanat yönetmeninin duvardaki kolona astığı grafik çizim öyle basit öyle güzel bir anlatım ki açıklama yapamadım :) Soyut işler... bir daire ve zıt bir kare formundan oluşan bir olasılık... tavsiye ederim izlemeni
Seri ve anlaması kolay anlatım için teşekkür ederiz. Sigmund Freud sizin, Auguste Comte bizim babamız. ( Öylesine ) Bir sorum var; insandan mı toplum, toplumdan mı insan oluşur?
Gerçekten faydalandığım çok beğendiğim bir video oldu. Yalnız buradan güncel eserlere varamıyorum. Yani artık Mondrian'ın eserleri benim için kıymetli sahiden, nesneyi soyutlaştırmak doğrultusunda insanlığa adım attıran bir yaklaşımı olmuş çünkü, belki hominidler arasında ilk defa objeleri çizgilerin zıtlığına indirgeyebilen kişi o. Yani etkileyici olan eserden çok onun evrilmiş zihni sanki. Ancak buradan beslenip güncel soyut sanata değer vermekte yine zorluk yaşıyorum. Sanatçının kendi hayatı içinde anlam kazanan bir eserde mutlak bir değer göremiyorum. Aradaki farkı da tanımlamak biraz zor. Post hayatta herkesin kendinidışavurma çabası bir takım eserler ortaya koymasına sebep oluyor ve soyut sanata bakınca, eserler arasında bir yetkinlik farkı görülemiyor -dediğin gibi teknik beceri faktör değil- ancak sanatçıyı tanıyınca onun hayatındaki değerince bir ifade buluyor sanki. Eserin iyi olması için sanatçının iyi olması lazım gibi. Bu da yüzyıllar sonra kişi ve kişilik ortadan kalkınca eserde değer kalmayacağını mı gösteriyor? Yüzyıllar ötesinden bakınca da eserin değeri mutlaksa anlaşılmalı, post eser bu anlamda daha değersiz sanki.
@@pelindilaracolak Vakit ayırıp da bu kadar uzun yazdığınız için teşekkür ediyorum. Rönesans konusundaki çelişkiyi yakalayamadım. Sorunum eserin anlaşılır olması değil aslında, Rönesans ikonografisi bilinmeden elbette ki anlaşılmaz ancak bu ikonografi bir kişinin hayat serüvenine bağlı değil insanlığın ortak eseridir. Mutlak/objektif/paylaşılan değeri var. Evrende var yani bu değer, rönesans eserlerinde yeni bir sahne/duruşlar işlenir, yeni bir teknikler geliştiriliyor olur, ya da sanatçının teknik becerisi öylesine ileridir ki insanlığın becerisini bir sonraki aşamaya taşımıştır. Boyayı nasıl ürettiği bile faktör ve emektir. İnsanlık türünü ilerletir bu açıkça mutlak bir değerdir. Sezar'ın hakkını Sezar'a vermek lazım. Uzaylılar da baksa anlamlandırabilir bu değeri. Bir bilgi çıkar çünkü, tıpkı Mondrian gibi. Post dönemde mutlaktan bahsedilemeyeceğine katılıyorum, bundan ötürü samimiyetle çabalamama rağmen uzaydan bakarak değer görmeye çalıştığım güncel eserlerde bunu bulamıyorum. Bir aşamadan sonra teknik beceri gerektirmeyen, paylaşılan bir anlam içermeyen, estetikten nasibini almamış eserler arasında geziyoruz. Hepimiz kendi evrenimizde sanatçıyız. Kişi kendisini ne görürse odur diyemiyorum, içim isyan ediyor. Post gerçek anlamda bakarsak her şey sanattıra bağlanıyor bu. Değerini alacağı bir kaynak bulmaya çalışıyorum ve bulamıyorum. Kalın kafalı bir klasikçi de olabilirim bu arada.
Peki size bir soru: günümüzde sıklıkla yaşanan bir olay. İnternet üzerinden iletişime geçen bireylerden birinin bağlantısı kesiliyor. Diğer taraf bunu bilmiyor ve kendince pek çok çıkarımda bulunuyor. ( bana küstü, ders vermek istiyor, amacı beni delirtmek, duygularımla oynadı vs.) İşte bu durum felsefeye sanat felsefesine vs benzemiyor mu? ... Yani felsefe gibi etkinlikler: bizimle konuşmasını bize görünmesini istediğimiz yaratıcının bu sessizliğine karşı uydurduğumuz hayaller, düşünceler mi?
Başlangıçta ilk üçü vardı; Güneş , Ay , Dünya her biri diğer ikisi görevini yapabilecek yetenek donanımda idiler > Sona gelince Güneş Ay olacak, Ay Dünya olacak ve Dünya Güneş olacak@
@@pelindilaracolak Helena Petrovna Blavatsky araştırarak başlanabilir ve tabii ki çok derin ve detaylı bir konu ama eğlenceli :) Bu arada bir ara sizin Antik Mısır ilginiz olduğunu dinledim videolarınızdan, sizinle uzun yıllar yaptığım bazı araştırmaların notlarını paylaşacağım ama biraz ayıklamam lazım, ilk fırsatta 🙋🏻♂️
@@pelindilaracolak Bende de durum böyle bilinç altı demek daha mantıklı gibi zira deneyler gösteriyor ki kararlar bilince yansımadan önce zaten karar verilmiştir.Yani bilincin alt yapısı, bilinç altı.Öğrenmiş oldum teşekkür ederim ilginiz ve kattığınız değerler için.
Birisi çok hızlı yardım etsin lütfen🥺 Şu dikey,yatay çizgiler ve 3 ana renk olan tabloyu yapmam gerekiyor ama o tablonun bir sürü hali var hangisini çizeceğim??
5 лет назад
O zaman soyutlamak entropinin azalması demek. Fizikte entropi = bilgi diyebiliriz. Birşeyi tanımlamak için gereken bilgi miktarı = entropi.
105* O'nun gazabı şiddetlidir!. O'nun merhameti sonsuzdur... Ve O'na eş olmaz. Elbette kendi suçunu kendi gören, kendi yanlışını kendibulan esirgenendir... Her şey, her şey, her şey hayrınızadır.@
Boogie Woogie (2009) diye bir film var. Bu fimi izlemenizi ve hatta önce The Next Big Thing (2001) ve en sona da Kare (The Square/2017) filmlerini izlemenizi ve şu sanat camiası mı dersiniz? Sanat piyasası mı dersiniz? Bilemem, ama neyin ne olduğunu az buçuk anlarsınız diye tahmin ediyorum. Piet Mondrian boş adam değil. Ancak sanat ortamı boş adamların istilası altında. Damien Hirst, Jeff Koons gibi aşağılık tipler ve bu büyük abilerine öykünen yerli tiplerin yarattığı kirlilikten arının ve gerçek saanatı/sanatçıyı arayın ve hatta talep edin. Ahmet Güneştekin gibi sahtekar adamların dandik ve çalıntı işlerinin önünde selfie yapma görgüsüzlüğü yerine, sanat tarihi okuyun. Az biraz eleştirmen olun ki önünüze konan her şeyi koyun gibi yemeyesiniz.
Önerilen videolar zinciri sonucunda kendimi burada buldum, iyi tamam güzel video. Sonra yorumlara bakayım dedim, şaka maka 2,5 senedir aynı yorumlar, iyi tamam güzel "kitlesel istikrar." Sonra da yorumları en yenisinden sıralayım dedim, bir bakayım eski videolara ilgi devam ediyor mu; eh işte, şaşırtacak bir şey yok, diyordum ki daha geçen ay paylaşılmış yoruma kalp attığını gördüm. Merak ettim tabii. Eğer o yorumu gördüysen belki bu yorumu da görürsün de cevap verirsin. (Belki. Belki de vermezsin. Sağlık olsun.) Yorumlara yaklaşımını merak ettim, hepiverini okuyayım desen baya sürer, nereden baksan. Eski video diye özel olarak mı gördün, ama nasıl göreceksin ki.. vesaire vesaire. Öyle.
Philosophiların,en delisın bile haranı ...!!!🤔🤔🤔✍👏✍👍🌷🌷. Saçmaliyor bol bol...kafam çorba haline gerıryolar ama içine bir 'tan de ışık koyuyorlar 🌅🌌🔎🌘🌞😂😂😂🤣
Ben "orman" diye tahmin etmiştim. Demek ki (bana göre) "ağaç" özünde bir "orman"ın parçası olmalıymış. Mondrian'ın bir adım ötesine gidersek, yatay-dikey çizgiler ve üç ana rengin özünde de "beyaz" ve "siyah" renkler var. "Beyaz" bütün renklerin özü, "siyah" da renksizlik. Yani bir resimde sadece "beyaz" ve "siyah" olmalı. Çizgiler de olmamalı. Bir adım daha ötesine gidersek, nesneler atomlardan oluşur, atomların da %99'u boşluktur. Yani baktığımız her şeyin %99'u boş. Vs. vs.
Vay be üniversite sınavına hazırlananlar bilir, acil matematik kitabının kapağında arka fonda bu eser var. Gördüğümde hiçbir anlam verememiştim oysaki.
Eserleri gördüğümden beri nereden tanıdık geldiğini düşünüyorum çok rahatlattı bu yorum beni
Resim hakkında fazlaca bilgim yoktu. Bu videodan önce ben de 'bunu ben de yaparım.' diyordum. Ama artık 'bunu epey zor yaparım diyorum.' Bu konuya derinlemesine bir inceleme yapacağım ve sonunda 'ben bunu hayatta yapamam.' diyerek yerimi bileceğim ve köşemden zevkle yapılan şeyleri inceleyeceğim. Video için çok teşekkürler.
Bu video çok güzel olmuş, son zamanlarda sanata olan ilgimi daha da arttırdı.
Müthiş bir videoydu. Resmen bütün bu anlattığın insanlara ve olaylara bakış açım genişledi. Emeğine sağlık harikaydı youtube faydalı içerikler listeme girdi bile.
"yorum" yazmak kanalı destekleyen bir eylemmiş. Bu yazıyı o amaçla yazıyorum :) Tüm kaliteli içerikleriniz için teşekkürler.
videonun ilk resminde bir nesnenin resmi bu dediğinizde bir ağaç kabuğuna benzetmiştim. sondan başa verdiğinizde evet evet ağaç kabuğu bu dedim 1912 yılı olan 2. resimde göl kenarında ağaç ve yaprakları suya düşmüş arada balıklar oynuyor dedim 1911 yılı olan 3 resimde zaten ağaç olduğu belliydi bu yorumu da 4:55 te durdurup yaptım sonraki anlattıklarınız da neden ağaç kabuğu diye düşündüğümü anlatıyordu bana.
Ayrıca bu videoda 5:15 den itibaren yaptıgınız 500 farklı ağaca da ağaç deriz açıklaması dün yayınladığınız platon un felsefesi isimli videodaki 6:20 den itibaren anlattıgınız görünüş ve gerçeklik çam ağacı örneği demek ki bu ressam da platon un felsefesinden etkilenmiş ki siz platon felefesi videonuzun 5:20 sinde "var olan bütün fikirlerin bir şekilde platonla ilişkili olduğunu farkediyorsunuz" diyorsunuz evet ben bu videodaki ressamın platon dan etkilendiğini görmüş oldum.
vay arkadaş çok hoşuma gitti bunlar arasında bağ kurup analiz etmek. demek felsefe ve sanatla ilgilenenler bundan dolayı biraz uçuk tipler oluyor adam fikirler ve eserler arasında dolaşırken kendinden geçiyor bizim gibi normal tipler de onları görünce uçmuş bu diyoruz ama halbuki adam zevkten uçuyor
muhteşem... her şeyiyle, dili, içeriği, teknik detaylar, aktarım hızı, her şey... nefis bir çalışma olmuş,.. 'kenan evren' deytayı da çok şık,.. 'şifreleri çözmek'te çok çok güzeldi,.. yeni çalışmaları da bekliyoruz,.. sevgiler... ❤
Harika ,keske bu sanat serisinde cok daha fazla videolariniz olsa ellerinize saglik
Müthişsin ve bu zamana ait olmayan inaçcı bir meleksin...
yaa harika video aydınlandım resmen bu resimleri hep görüyordum ama hiç düşünmemiştim üzerine
Arkada yatan eşşiz fikri kavrayabilmek de bir başka yetenek. O yeteneğimizin oluşması için siz ve sizin gibi arkadaşlar gerekli. Yine başarılı bir ders. Teşekkürler! Ha, bence Mondrian deli değil tabi. Dahiliğini de bilmem ama sanatçı olduğu kesin.
Yemin ederim ağaç olduğunu anlamıştım... Zamanımı burada değerlendiriyor olmak böyle anlarda daha eğlenceli oluyor :)
Harikasın. Bence RUclips'da ilk 5 içindesin.
Diger ilk 4 nedir ?
Haluk Tatar, Evrim Ağacı, Diamond Tema, Bebar Bilim
Zihinsel haz dolu dakikalar ve uyandırdığı n merak için teşekkürler. Tebrikler👏👏
Konu çok iyi ve cok güzel anlatmışsın.Takipteyiz...
Aradığım kanalı nihayet buldum. Emeğinize sağlık.
Gene hayata bakış açım değişti✨ Bu arada abla The Good Plance müziği harika olmuş👌🏼
Sen çok muhteşem bir şeyler yapıyorsun asla bırakma, vazgeçme. Buna gerçekten ihtiyacımız var, tebrikler 👏👏
Sizi keşfettiğim için o kadar mutluyum ki... Ağlamak istiyorum mutluluktan 😍
DailyArt'ta tam da o kompozisyonlardan birini görmüştüm. Bir anlam verememiştim haliyle, bir bildikleri vardır dedim geçtim. Şimdi sayenizde anca alıyorum. Öze bakmışım ama görememişim. Geçmişten son videonuza doğru yolculuk yapıyorum 🖐😁 geçmişe selam olsun. En kısa zamanda güncel devam edeceğim umarım.
her video da yeni bir bilgi, emegine saglik :) :)
Sesiniz, diksiyonunuz, anlatıcılığınız ve içerikleriniz tek kelime ile harika 👏🏻🥰
Şöyle de bir ekleme yapmak isteri..Soyutlama sürecine sadece ağaç çalışarak başlamıyor. .Örneğin yeldegirmeni ve deniz betimlemeleri de var.. yatay dikey karsitligina varmasinda bu betimlemelerin varlığı da önemli. .Bununla birlikte çalışmalarında biçimlerin yükselme eğilimini de göz ardı etmemek gerekir..Platoncu bakış açısıyla gerçeğe ulaşmak için soyut düşünmek gerekir bu da matematikle mümkündür .. ve aynı bakış açısıyla güzel olan basit Geometrik şekillerdir. .Dolayısıyla P.C.Mondrian platoncu anlayışı teozofi ile sentezlemistir.. H.P. Blavatsky nin Teozofi nin Anahtarı adlı eseri önerebilirim. . Paylaşım için teşekkürler bu arada :)
Daha fazla bu tarz videolar gelsin
Çok başarılı bilgilendirici ve anlamlandirici izleyence aa bu bumuymus diyorsun😊👏👏
Şu an Londra'dayim az önce de son videonu izledim..Tate acilir aclmaz gidecegim ve gitmeden arastirma yapiyordum..bu videoya rasadim..içimden "yaşa kız Dilara" dedim😉🤗
Kazağın çok güzel :) ama kanalın da çok güzel ;)
mükemmel video. bana ne kadar fayda sağladı bilemezsiniz çok teşekkür ederim. :)
Mondrian'ın ağacın özünü bulmasını anlattığınız kısımda aklıma takıldı bu soru, varlık felsefesinde de tartışıldığı gibi, insanı insan yapan öz nedir? Bütün insanların ortak noktası nedir? Acaba Mondrian insanı çizmeye çalışsa ortaya ne çıkardı, aşırı merak ettim :D
Bu arqada, video için teşekkürler , gerçekten çok güzel ve bilgilendiriciydi :)
@@pelindilaracolak cevabınız gerçekten ilginç. Evet ölümü bilen ve öngören tek canlıyız galiba. Cevabınız için teşekkürler :)
@@pelindilaracolak Varlık ve Zaman kitabı evet. Okuma listemde var ama daha zamanı var onun, kendimi yeteri kadar hazır hissetmiyorum 😂
Tavsiye için teşekkürler.
Umarım buralar değerlenir🙏🏼
Çok güzel bir video olmuş teşekkürler.😊
Mükkemmel anlatmışsınız.
Teşekkür ederiz bu güzel video için 💕
soyut sanata bayılıyorum😍
Anaaaa. İlk defa sanatı estetikten soyut olması yüzünden sevdim. Teşekkürler kedi gözlüklü zeki kız.
Logo ve kimlik (işaret) tasarımınıda anlatan “nesneyi soyutlayarak” tüm benzer nesnelerin veya olayların ortak özelliklerine değinerek oluşturulan şey (soyut) şeyler:)
İlk sorduğunda bir ağaç kütüğü olduğunu tahmin ettim, ödülü nereden alıyorduk? :)
Not: Video bitmeden yazmıştım. Video bitiminde hediyemi almış oldum. Resmen sanatlandım.
Teşekürleeer 🌸🌸🙏
5:04 te tahmin edemezdiniz dimi.
Demişsiniz ya...
Daha videonun en başında tahmin ettim...
Ama tabi sanattan çok anladığımdan değil, resmi ilk gördüğüm anda ağacın dış kabuğunu anımsattığı için...
Kısmen attım tuttu da diyebilirim...
Aynen öyle :)
Hak ettiğiniz yere gelmenizi dilerim, başarılar ✌🏻
Çok güzel diline yüreğine sağlık
Elinize emeğinize sağlık hocam
Harika bir Mondrian yorumlaması.
chok guzel anlatim
Teşekkürler..🎯
Beni aydınlattığın için teşekkür ederim ❤
Uyku videosu gelsin artık nolur 💜
Sanatsal bağlamda Arkhe arayışında diyalektik bir sonuç bulan Mondrian bence de çok güzel
Black Mirror dizinin aşk ve ilişkileri anlatan 4. sezon ve 4.bölümünde tam bu sahnede sanat yönetmeninin duvardaki kolona astığı grafik çizim öyle basit öyle güzel bir anlatım ki açıklama yapamadım :) Soyut işler... bir daire ve zıt bir kare formundan oluşan bir olasılık... tavsiye ederim izlemeni
Arkada yatan eşsiz fikir...Ayn öyle👍👍
çok teşekkür ederim emeğin için daha çok resim yorumlar mısın senin yorumlarını seviyorum
Acaba sadece insanlara ve sadece kesişim özellikleri üzerinden baksa ne bulurdu? Güdüleri mi, ihtiyaçları mı, yoksa karakter özelliklerini mi?
İyi ki izledim :)
Allah ilmini daha da arttırsın. Cok teşekkürler. Süper anlatıyorsun. Nice başarılar.
Seri ve anlaması kolay anlatım için teşekkür ederiz.
Sigmund Freud sizin, Auguste Comte bizim babamız. ( Öylesine )
Bir sorum var; insandan mı toplum, toplumdan mı insan oluşur?
_Sonu neydi öyle :D_
Süper 🙏
Gerçekten faydalandığım çok beğendiğim bir video oldu. Yalnız buradan güncel eserlere varamıyorum. Yani artık Mondrian'ın eserleri benim için kıymetli sahiden, nesneyi soyutlaştırmak doğrultusunda insanlığa adım attıran bir yaklaşımı olmuş çünkü, belki hominidler arasında ilk defa objeleri çizgilerin zıtlığına indirgeyebilen kişi o. Yani etkileyici olan eserden çok onun evrilmiş zihni sanki.
Ancak buradan beslenip güncel soyut sanata değer vermekte yine zorluk yaşıyorum. Sanatçının kendi hayatı içinde anlam kazanan bir eserde mutlak bir değer göremiyorum. Aradaki farkı da tanımlamak biraz zor. Post hayatta herkesin kendinidışavurma çabası bir takım eserler ortaya koymasına sebep oluyor ve soyut sanata bakınca, eserler arasında bir yetkinlik farkı görülemiyor -dediğin gibi teknik beceri faktör değil- ancak sanatçıyı tanıyınca onun hayatındaki değerince bir ifade buluyor sanki. Eserin iyi olması için sanatçının iyi olması lazım gibi. Bu da yüzyıllar sonra kişi ve kişilik ortadan kalkınca eserde değer kalmayacağını mı gösteriyor? Yüzyıllar ötesinden bakınca da eserin değeri mutlaksa anlaşılmalı, post eser bu anlamda daha değersiz sanki.
@@pelindilaracolak Vakit ayırıp da bu kadar uzun yazdığınız için teşekkür ediyorum.
Rönesans konusundaki çelişkiyi yakalayamadım. Sorunum eserin anlaşılır olması değil aslında, Rönesans ikonografisi bilinmeden elbette ki anlaşılmaz ancak bu ikonografi bir kişinin hayat serüvenine bağlı değil insanlığın ortak eseridir. Mutlak/objektif/paylaşılan değeri var. Evrende var yani bu değer, rönesans eserlerinde yeni bir sahne/duruşlar işlenir, yeni bir teknikler geliştiriliyor olur, ya da sanatçının teknik becerisi öylesine ileridir ki insanlığın becerisini bir sonraki aşamaya taşımıştır. Boyayı nasıl ürettiği bile faktör ve emektir. İnsanlık türünü ilerletir bu açıkça mutlak bir değerdir. Sezar'ın hakkını Sezar'a vermek lazım. Uzaylılar da baksa anlamlandırabilir bu değeri. Bir bilgi çıkar çünkü, tıpkı Mondrian gibi.
Post dönemde mutlaktan bahsedilemeyeceğine katılıyorum, bundan ötürü samimiyetle çabalamama rağmen uzaydan bakarak değer görmeye çalıştığım güncel eserlerde bunu bulamıyorum. Bir aşamadan sonra teknik beceri gerektirmeyen, paylaşılan bir anlam içermeyen, estetikten nasibini almamış eserler arasında geziyoruz. Hepimiz kendi evrenimizde sanatçıyız. Kişi kendisini ne görürse odur diyemiyorum, içim isyan ediyor. Post gerçek anlamda bakarsak her şey sanattıra bağlanıyor bu. Değerini alacağı bir kaynak bulmaya çalışıyorum ve bulamıyorum.
Kalın kafalı bir klasikçi de olabilirim bu arada.
videoyu izlemeden tahmin yapıyorum, sahilde bir günden bahsediyor olabilir mi? hep öyle düşünmüşümdür!
Peki arkadaki bitkinin Mondrian'ın en son soyutlanmış ağaç eserine aşırı benzemesi?! :)
İnandığını savunmak delilik ama onu kabullendirmek dahilik yada tam tersi 🤪 eror 🤪
👏🏼
Teşekkürler
Peki size bir soru: günümüzde sıklıkla yaşanan bir olay. İnternet üzerinden iletişime geçen bireylerden birinin bağlantısı kesiliyor. Diğer taraf bunu bilmiyor ve kendince pek çok çıkarımda bulunuyor. ( bana küstü, ders vermek istiyor, amacı beni delirtmek, duygularımla oynadı vs.) İşte bu durum felsefeye sanat felsefesine vs benzemiyor mu?
...
Yani felsefe gibi etkinlikler: bizimle konuşmasını bize görünmesini istediğimiz yaratıcının bu sessizliğine karşı uydurduğumuz hayaller, düşünceler mi?
❤
Başlangıçta ilk üçü vardı; Güneş , Ay , Dünya her biri diğer ikisi görevini yapabilecek yetenek donanımda idiler > Sona gelince Güneş Ay olacak, Ay Dünya olacak ve Dünya Güneş olacak@
Mondrian bi dahi olabilir belki ama bu demek değildir ki bunsan önceki usluplar eski ve bayat.
8:53 Teozofi ve Antroposofi anlatır mısın?
@@pelindilaracolak Helena Petrovna Blavatsky araştırarak başlanabilir ve tabii ki çok derin ve detaylı bir konu ama eğlenceli :) Bu arada bir ara sizin Antik Mısır ilginiz olduğunu dinledim videolarınızdan, sizinle uzun yıllar yaptığım bazı araştırmaların notlarını paylaşacağım ama biraz ayıklamam lazım, ilk fırsatta 🙋🏻♂️
Ne deli ne de dahi , farklı gözler farklı bakış açısı o kdr.. christmas ugly sweater :))
Ama tarzı tam da o ya :)
Dogadaki yatay-dusey karsitliginin ana sebebi yercekimi.
Sonunda yatay ve dikey çizgiler çizmek için senelerini resme vermek
BBC Four'daki alıntıladığınız belgeselin ismi nedir?
@@pelindilaracolak Oldukça iyi bir belgesele benziyor. Sizin sayenizde başka bir belgesel izleme şansım daha olacak. Tekrardan teşekkürler.
Merhaba bilinçaltı mı bilinç dışı mı demek doğrudur?
@@pelindilaracolak Bende de durum böyle bilinç altı demek daha mantıklı gibi zira deneyler gösteriyor ki kararlar bilince yansımadan önce zaten karar verilmiştir.Yani bilincin alt yapısı, bilinç altı.Öğrenmiş oldum teşekkür ederim ilginiz ve kattığınız değerler için.
her şeyin özü aslında hiçbir şeyin özü sayılmaz mı? buradan özün olmadığına ve tümden gelerek hiçbir şeyin aslında özünün olmadığına varabilir miyiz?
Birisi çok hızlı yardım etsin lütfen🥺 Şu dikey,yatay çizgiler ve 3 ana renk olan tabloyu yapmam gerekiyor ama o tablonun bir sürü hali var hangisini çizeceğim??
O zaman soyutlamak entropinin azalması demek. Fizikte entropi = bilgi diyebiliriz. Birşeyi tanımlamak için gereken bilgi miktarı = entropi.
haftada iki video istiyorum :/
ben de
105* O'nun gazabı şiddetlidir!. O'nun merhameti sonsuzdur... Ve O'na eş olmaz. Elbette kendi suçunu kendi gören, kendi yanlışını kendibulan esirgenendir... Her şey, her şey, her şey hayrınızadır.@
Merak edenler için videolarınızın açıklama kısmına referans aldığınız kaynakları da koyar mısınız rica etsem?
Çok teşekkür ederim yardımınız için, en çok da Dilozof olmayı tercih ettiğiniz için.
kazağın çok güzel
Boogie Woogie (2009) diye bir film var. Bu fimi izlemenizi ve hatta önce The Next Big Thing (2001) ve en sona da Kare (The Square/2017) filmlerini izlemenizi ve şu sanat camiası mı dersiniz? Sanat piyasası mı dersiniz? Bilemem, ama neyin ne olduğunu az buçuk anlarsınız diye tahmin ediyorum. Piet Mondrian boş adam değil. Ancak sanat ortamı boş adamların istilası altında. Damien Hirst, Jeff Koons gibi aşağılık tipler ve bu büyük abilerine öykünen yerli tiplerin yarattığı kirlilikten arının ve gerçek saanatı/sanatçıyı arayın ve hatta talep edin. Ahmet Güneştekin gibi sahtekar adamların dandik ve çalıntı işlerinin önünde selfie yapma görgüsüzlüğü yerine, sanat tarihi okuyun. Az biraz eleştirmen olun ki önünüze konan her şeyi koyun gibi yemeyesiniz.
çok haklısınız giyinik vatandaş.
Önerilen videolar zinciri sonucunda kendimi burada buldum, iyi tamam güzel video. Sonra yorumlara bakayım dedim, şaka maka 2,5 senedir aynı yorumlar, iyi tamam güzel "kitlesel istikrar." Sonra da yorumları en yenisinden sıralayım dedim, bir bakayım eski videolara ilgi devam ediyor mu; eh işte, şaşırtacak bir şey yok, diyordum ki daha geçen ay paylaşılmış yoruma kalp attığını gördüm. Merak ettim tabii. Eğer o yorumu gördüysen belki bu yorumu da görürsün de cevap verirsin. (Belki. Belki de vermezsin. Sağlık olsun.) Yorumlara yaklaşımını merak ettim, hepiverini okuyayım desen baya sürer, nereden baksan. Eski video diye özel olarak mı gördün, ama nasıl göreceksin ki.. vesaire vesaire. Öyle.
The good place :)
Yeni Nesil bu tabloyu Acil Yayınlarının Matematik kitabından biliyor.
Varoluşçuluk yapar mısın lütfennnnnnn🌿
ilk
Philosophiların,en delisın bile haranı ...!!!🤔🤔🤔✍👏✍👍🌷🌷.
Saçmaliyor bol bol...kafam çorba haline gerıryolar ama içine bir 'tan de ışık koyuyorlar 🌅🌌🔎🌘🌞😂😂😂🤣
Felsefe ve din hakkinda video gelicekmi?
acil fasikülleri...
i na nıl maz !
Kimsede acil matematik kitabinin kapagi bu dememiş
Babacum marjinallik ya
5.04'e tahmin olarak tahta demiştim. sayılır mı? :)
8:50
4:04
10:11 barbar kenan...
Çok ilginç.
Ben "orman" diye tahmin etmiştim. Demek ki (bana göre) "ağaç" özünde bir "orman"ın parçası olmalıymış.
Mondrian'ın bir adım ötesine gidersek, yatay-dikey çizgiler ve üç ana rengin özünde de "beyaz" ve "siyah" renkler var.
"Beyaz" bütün renklerin özü, "siyah" da renksizlik.
Yani bir resimde sadece "beyaz" ve "siyah" olmalı. Çizgiler de olmamalı.
Bir adım daha ötesine gidersek, nesneler atomlardan oluşur, atomların da %99'u boşluktur.
Yani baktığımız her şeyin %99'u boş.
Vs. vs.
Beynimiz yandı , sanat yapmak zor , anlamak daha zor 😂
9:09