Cum să îți Măsori Corect PULSUL: Atenție la aceste 5 Greșeli

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 5 окт 2024
  • Afli cum e corect să măsori pulsul și 5 GREȘELI la care să fii ATENT!
    Informațiile din acest video au fost verificate și VALIDATE MEDICAL de doamna dr. Ana-Maria Balahura, medic primar CARDIOLOG, care e mereu alăturid de noi și căreia îi mulțumim!
    Dacă acest video te-a ajutat, abonează-te și apăsă pe clopoțel ca să primești notificări când postăm: / pacientul20
    Majoritatea adulților au o frecvență cardiacă în repaus între 60 și 100 bpm. Ăsta este intervalul normal. La adulți. Pentru că la nou născuți, bebeluși, copiii mici și vârstnici, lucrurile stau diferit.
    Hai că mă opresc un pic din povestit ca să-ți zic ce valori sunt normale la vârstnici, așa, de cultură generală, că noi încă suntem tineri, dragă, nu-i așa?... La varste mai respectabile pulsul in repaus nu trebuie sa depaseasca 100 bpm, ba chiar sa fie mai jos, intre 60 si 90 bpm.
    Daca totusi esti un varstnic activ si faci un efort moderat-intens, frecventa cardiaca va creste si poate sa ajunga pana frecventa tinta de:
    De la 60 la 65 de ani, între 80 și 136 de bătăi pe minut, maxim 160;
    De la 65 la 70 de ani între 78 și 132 de bătăi pe minut, maxim 155,
    Peste 70 de ani între 75 și 128 de bătai pe minut, maxim 150.
    Acum, la adulți zic, când pulsul (adică frecvența cardiacă) este mai mic de 60 bpm, această condiție medicală se numeste bradicardie și poate sugera o afectare a sistemului „electric” al inimii (cel care decide cat de frecvent bate inima si cum se conduce „electricitatea” in inima) boală coronariană, endocardită sau miocardită. În schimb, dacă e vorba de o persoană tânără, de una care practică sport sau de una în tratament cu beta-blocante, e normal și dacă e sub 60.
    Totusi, la cei care iau beta blocante, nu ne dorim sa scada sub 50 bpm! In timp ce la atleti sau tineri care fac sport poate sa scada pana la 40, mai ales in repaus si noaptea!
    Când (tot în stare de repaos) pulsul e mai mare de 100 de bpm, aia e tahicardie. (Sigur, efortul fizic și stresul cresc ritmul cardiac, dar dacă omul se odihnește sau se liniștește, el revine la normal.) Când pulsul este în mod constant crescut, e mai mare de 100 în repaos, ei, atunci nu prea-i a bună.
    Uite și ce lucruri să ai grijă să nu le faci când măsori pulsul, pentru că sunt greșite:
    • În cazul în care tu iei pulsul altcuiva, nu palpa folosind degetul mare pentru că el poate avea puls, și-atunci există riscul să-ți numeri de fapt propriul puls, nu pe al persoanei.
    • Ți-am zis la un moment dat că dacă nu simți pulsul, să apeși un pic mai tare. Un pic! Pentru că dacă apeși prea tare poți bloca fluxul sanguin și să simți pulsul din ce în ce mai slab.
    • Dacă știai că pentru a afla numărul de pulsații pe minut poți folosi și varianta scurtă, adică să măsori timp de 15 secunde și să înmulțești cu 4, șterge-ți informația asta din cap. Măsoară timp de un minut, așa cum trebuie, că nu te grăbești nicăieri. Asta e o măsurătoare precisă. Mai ales dacă pulsul este neregulat, pe varianta scurtă rezultatul cel mai probabil nu este cel real.
    • Măsurarea pulsului cu ochii pe ceas, dacă nu ești experimentat, te poate induce în eroare fiindcă există riscul să începi să numeri secundele, nu pulsațiile. Înțelegi ce zic? Dacă măsori o dată, de două ori, și de fiecare dată își ies 60 de bătăi pe minut, e foarte posibil asta să se fi întâmplat, secundele să le fi numărat de fapt. Până te specializezi și nu te mai păcălește ceasul sau cronometrul, setează o alarmă sonoră la expirarea celor 60 de secunde.
    • În unele cazuri, o persoană poate avea afectată o parte a corpului. De pildă are o paralizie pe o parte, sau are o mână în gips, sau are montată o perfuzie în braț. Pulsul nu se măsoară pe partea afectată, se măsoară pe cealaltă.
    ---
    Facebook: / pacientul20
    Instagram: / pacientul2.0
    TikTok: / _pacientul2.0
    EHealthRomania: ehealthromania...
    Bun venit pe canalul Pacientul2.0! Aici afli despre SĂNĂTATE PE LIMBA TA și TOATE materialele sunt validate medical. Publicăm săptămânal despre sănătate pe subiecte cum ar fi nutriție, cancer, diabet, hipertensiune, glicemie, dar și interviuri cu doctori din diverse specialități ale medicinei precum oncologie, cardiologie, endocrinologie.
    #romania #inima #sanatate

Комментарии • 19

  • @lilicatudose5367
    @lilicatudose5367 3 месяца назад +1

    Eu am 65 de ani si acum mi-am luat pulsul si am 64 bătăi pe minut!❤❤❤

  • @laurabogaciu1766
    @laurabogaciu1766 3 месяца назад +2

    Eu n-am! De puls zic:)

    • @Pacientul
      @Pacientul  3 месяца назад

      Hahaha! Si totusi sunteti asa vioaie doamna Laura!

  • @beatricecarapcea9274
    @beatricecarapcea9274 3 месяца назад

    Bună ziua! Fetița mea în vârstă de 16 ani are pulsul mereu ridicat: între 90 și 110 în repaos. Este ok? În urma unui consult de specialitate mi s-a spus ca asa este ea ușor tahicardică. Mulțumesc anticipat pentru răspuns!

    • @Pacientul
      @Pacientul  3 месяца назад

      Parerea noastra este sa va consultati in continuare cu medicul. Noi nu suntem cadru medical, doar jurnalisti. Medicul dvs. sigur va va indruma cum trebuie! Va dorim multa sanatate, atat dvs., cat si fetitei dvs.! ❤❤

    • @beatricecarapcea9274
      @beatricecarapcea9274 Месяц назад

      Mulțumesc frumos pentru răspuns!!!❤​@@Pacientul

  • @lenutababan3854
    @lenutababan3854 3 месяца назад

    ❤❤❤❤❤

  • @iosifferencz5432
    @iosifferencz5432 3 месяца назад +3

    Suntem in era digitala si voi ne prezentati cum luau pulsul in ev.mediu😢

    • @Pacientul
      @Pacientul  3 месяца назад

      Nu toata lumea are aparat ca sa isi masorare pulsul. Dar ne bucuram ca tu ai unul! Inseamna ca nu vei masura niciodata gresit! 😊😊

  • @dianaflavius2138
    @dianaflavius2138 3 месяца назад +1

    🤔🤔🤔🤔🤔🤔

  • @dianaflavius2138
    @dianaflavius2138 3 месяца назад

    Bună ziua am 23 ani am pulsul 118 cu 85 89

    • @Pacientul
      @Pacientul  3 месяца назад

      in repaus? Cel mai bine ar fi sa consulti medicul de famile si sa iei trimitere, ca sa discuti asta la cardiologie! Multumim 🥰

  • @sabinalazar7305
    @sabinalazar7305 3 месяца назад +1

    🥳🥳🥳🥳🥳🥳🥳

  • @Fan_1faquavis
    @Fan_1faquavis 3 месяца назад

    Nu poți pune degetele direct pe piept?

    • @Pacientul
      @Pacientul  3 месяца назад

      Pe piet nu se simte la fel de bine cum se simte pulsul direct pe o vena! 😊😊

    • @Fan_1faquavis
      @Fan_1faquavis 3 месяца назад

      @@Pacientul ok ,mulțumesc !

  • @lilianacismarita
    @lilianacismarita 3 месяца назад

    nici eu nu simt pulsul deci sint moarta vie

    • @iulianamarinaruxandar1792
      @iulianamarinaruxandar1792 3 месяца назад

      Poate nu știți unde să puneți degetul. La baza degetului mare

    • @Pacientul
      @Pacientul  3 месяца назад

      Si? Cum se simte conditia asta de mort-viu? E la fel ca la noi ceilalti? 😲😲😀😀🤣🤣🤣🤣🤣🤣