Muntele Virtuţilor: "Hai la Gugu, Dacule!"

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 19 июн 2022
  • Vârful Gugu sau muntele Gugu este, cu cei 2.291 m ai săi, cel mai înalt vârf al masivului Godeanu, situat între munții Țarcu la vest, munții Retezat la nord și est și munții Cernei la sud și sud-vest.
    Vârful Gugu este cel mai ascuns vârf din Carpați, fiind situat la o distanță apreciabilă de orice infrastructură.
    Este alcătuit din roci amfibolite și de gnaise. Vârful se află așezat pe cea mai importantă culme secundară ce se desprinde din creasta principală a Munților Godeanu, Culmea Moraru-Gugu, aceasta fiind și cea mai înaltă culme cu pajiști alpine și perspective deosebit de spectaculoase. Culmea este mărginită de văile adânci ale râurilor Șes și Branului. Sub Vârful Gugu se află tăul omonim, lacul Gugu, situat într-o căldare și asociat cu un lac mai mic.
    Vârful Gugu este singurul munte de peste 2.000 de m din România care prezintă în vârf o peșteră accesibilă, săpată de oameni, Peștera Gugului, situată la altitudinea de 2110 m.
    Mai multe:
    ro.wikipedia.o....
    Muntele Gugu
    Unul dintre cele mai ciudate locuri din România, vârful Gugu din Munții Godeanu, mai este denumit și “muntele care se ascunde privirii”, un loc plin de mistere care în anumite ore din zi nu mai poate fi văzut. Legendele spun că pe Vârful Gugu și-ar fi făcut sălaș Zalmoxe, zeul dacilor, și tocmai de aceea unii pasionați de istorie consideră că acesta este muntele sfânt al dacilor.
    Vârful Gugu este cel mai înalt din Munții Godeanu, care se află în proximitatea Masivului Retezat, la o altitudine de 2.291 de metri, la hotarul Olteniei, Banatului și Ardealului.
    Pentru a ajunge pe “muntele care se ascunde privirii”, turiștii au nevoie de o condiție fizică bună, dar și de o inimă tare, și asta pentru că au fost observate o mulțime de fenomene stranii.
    Pe Vârful Gugu se ajunge după o zi întreagă de mers pe jos. Traseul pornește din zona Câmpușel, către izvoarele Jiului de Vest, iar apoi se urcă panta spre Șaua Paltinul, vârful Paltinul, către Platoul Borăscu.
    Turiștii se pot întâlni pe acest traseu și cu căutători de comori care speră să descopere tezaurul ascuns de Decebal. Unele legende spun că Decebal și-ar fi ascuns pe Muntele Gugu o bună parte din comoară, convins fiind că Zalmoxe o va proteja.
    Ceața care învăluie Muntele Godeanu
    În anumite momente ale zilei, pe Vârful Gugu are loc un fenomen meteorologic complex care face ca acesta să dispară în ceață.
    Odată ajunși pe munte, turiștii au parte de o priveliște spectaculoasă formată din blocuri de granit dezagregate și roci prăvălite de climatul aspru ce formează Cracul Peșterii. Această peșteră este considerată ca fiind refugiul lui Zalmoxe, în care se petrece un alt fenomen neobișnuit. Din peșteră se poate studia cerul și ziua, nu doar noaptea, și asta pentru că există un fenomen de reflexie al razelor solare, care permite vizualizarea stelelor și ziua, așa cum se poate întâmpla și din fundul unei fântâni.
    Ce fenomene stranii se petrec pe Vârful Gugu?
    Nu puțini sunt turiștii care spun că au văzut vârful cum dispare sau explozii de lumină care au țâșnit din munte, care sunt de fapt niște fulgere globulare.
    Mai mult, printre poveștile despre Vârful Gugu se numără și cea a unor cercetări care au dormit câteva nopți în Munții Godeanu, perioadă în care au traversat stări din cele mai ciudate, iar după ce au fost focalizate sute de cadre, aparatele de fotografiat și camere de filmat nu au înregistrat nimic.
    Anual, Vârful Gugu este străbătut de turiști din întreaga Europă, care au aflat de fenomenele care se petrec pe munte și înarmați cu aparate de fotografiat încearcă să surprindă măcar o parte din ele.
    Citeste mai mult pe: www.pressalert....
    *****************************************
    Music: "Goliath" by @Scott Buckley
    • 🕕 6 Minutes of EPIC (F...

Комментарии •