Müslüm Gürses Kimdir?

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 10 июн 2023
  • 7 Mayıs 1953'te Şanlıurfa'nın Halfeti ilçesinin Fıstıközü köyünde kerpiç bir evde Emine Hanım ile Mehmet Bey'in ilk çocuğu olarak dünyaya geldi. Babası Mehmet Akbaş rençberlik yapmaktaydı. Müslüm dünyaya gelince geçim sıkıntısı daha da dert olmaya başladı ve çok geçmeden bu sıkıntılı dönemde Akbaş ailesinin Ahmet isminde bir çocuğu daha oldu. Akbaş ailesi ekonomik nedenlerden dolayı göç etmek zorunda kaldı. Büyük umutlarla Adana Hürriyet Mahallesi'ne taşındılar. Burada umutları tarifi olmayan acılara dönüşecekti. Annesi Emine Hanım çalışmaya başlamış, Müslüm ise o yokken kardeşi Ahmet'e bakmak zorunda kalmıştı. Bu dönemde bir kız kardeşi daha dünyaya gelmiş ve Müslüm'ün sorumluluğu daha da artmaya başlamıştı. Müslüm burada hayatı erken öğrenmek zorunda kalmış ve dirseğini okul sıralarında değil, kunduracıda terzi tezgâhında çürütmüştü.
    Müslüm Gürses, şarkıcılığa 1965 yılında, küçük yaşta Adana'da bir çay bahçesinde şarkılar söyleyerek başladı, aynı zamanda halkevine de gitti. Terzi çıraklığı ve kunduracılık yaptı, o yıllarda bir gazinoda sahneye çıktı. Ayrıca ilkokuldan mezun olduktan sonra 14 yaşındayken, 1967 yılında Adana Aile Çay Bahçesi’nde düzenlenen yarışmaya katılmak istedi. Babası Mehmet Akbaş yarışmaya katılmasın diye oğlunun saçını kesti. Gürses yine de yarışmaya katıldı ve birinci oldu. Sesiyle küçük yaşlarda dikkat çeken Gürses, kendisiyle yapılan bir röportajda o dönemle ilgili olarak şunları söyledi: "İlkokulu bitirdim. Gerisi yok. Adana'da damda yatarken uzun hava okudum. Arkadaşım Halkevine gidiyordu. Ben de gittim. Derken Çukurova Radyosu'nda sanatçı oldum."
    Soyadını da orada çalışırken “Gürses“ olarak değiştirdiler. 1967 yılından itibaren TRT-Adana-Çukurova Radyosu'nda da her hafta Cumartesi günü canlı olarak türküler söyledi. 1968 yılından itibaren piyasaya ilk 45'likleri çıkarmaya başladı. İlk plağı 1968 tarihli Emmioğlu / Ovada Taşa Basma plağıdır ve Ömür Plak, Adana basımıdır. Ömür Plak ile toplam 4 adet 45'lik yaptı. İstanbul'a gelen Gürses, Selahattin Sarıkaya'nın sahibi olduğu Sarıkaya Plak ile 2 adet 45'lik plak doldurdu. Daha sonra 1969 yılında yine İstanbul'da Palandöken Plak firması ile Sevda Yüklü Kervanlar / Vurma Güzel Vurma isimli 45'lik plağı çıktı. Bu plak tam 300.000 adet satarak rekor kırdı.
    1971 yılında ise Hülya Plak firması ile Ben İnsan Değil miyim / Seni Sevmek İçin Ölmek mi Lazım isimli 45'lik plağı çıktı.1973 yılında Mamak'ta askerliğini yaptı. Gürses, Palandöken Plak firması ile tam 13, Bestefon Plak firması ile 4, daha sonra Hülya Plak ile 15 ve nihayet Çınçın Plak ile 2 adet 45'lik plak doldurdu.
    Gürses, 80'li yıllardan itibaren arabesk ve Türk halk müziği tarzlarının yanında diğer tarzları da repertuvarına katmaya başladı. Artık albümlerinde Türk sanat müziği tarzında eserlere daha çok yer vermeye başladı. 1986 yılında Bayar Müzik firmasından çıkardığı Küskünüm albümü Türkiye'de tüm zamanların en çok satan albümüdür. Albüm sadece yasal olarak 12 milyondan fazla satmıştır. 1987 yılında Elenor Müzik firmasıyla 5. albümü olan Gitme albümü yayınladı. Albüm satış rekoru kırmış ve albüme ismini veren Gitme şarkısı 1987 yılının en iyi şarkısı seçildi.
    90 lı yıllar Gürses'in arabesk, Türk halk müziği ve Türk sanat müziği dışında yeni tarzları repertuvarına katmaya başladığı dönemdir. 1990 yılında Benim Kaderim şarkısında pes ve tiz seslerin aynı anda okunmasıyla Türkiye'de ilk kez çift ses kullanılmıştır. 1991 yılından itibaren bazı pop, Azerice, ilahi tarzdaki şarkıları da repertuvarına kattı. 1992 yılında seslendirdiği sen ve ben şarkısı ilk pop şarkısı oldu. 1994 yılında Senden Vazgeçmem albümü yayımlandı. Albüm Gürses'in ilk kez kliplerinin yayımlandığı albümdür.
    2003 yılında sözleri Sezen Aksu'ya bestesi Tarkan'a ait "İkimizin Yerine” şarkısını seslendirdi. 2004 yılında Bülent Ortaçgil'in "Sensiz Olmaz”, Murathan Mungan'ın "Olmasa Mektubun” şarkılarını seslendirdi. 2005 yılında Sun Müzik etiketiyle Anlatamıyorum” eserine yer verdi.
    1 Şubat 2006'da sen olmayınca adlı albümü çıktı. Sonra 6 Şubat 2009'da sandık albümüyle sahnelere geri döndü. 2010 FIBA Dünya Basketbol Şampiyonası'nın açılışında yer aldı. Aynı yıl yalan dünya isimli bir albüme imza attı. Bu albüm Gürses'in hayattayken resmi olarak yayımlanan son albümü oldu.
    Gürses filminin çekilmemesini eşi muhterem nur a vasiyet etti. Biyografisini film haline getirmek isteyenleri her defasında reddetti. Müslüm Gürses, 15 Kasım 2012 Perşembe günü geçirdiği by-pass ameliyatından sonra akciğer ve kalp yetmezliği nedeniyle yoğun bakıma kaldırıldı ve solunum cihazına bağlandı. Gürses, 3 Mart 2013'te, yaklaşık dört aydır tedavi gördüğü hastanede öldü. 1 gün sonra Teşvikiye Camii'nde kılınan cenaze namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı'na defnedildi.
    Eden by Onycs / onycsmusic
    Creative Commons - Attribution 3.0 Unported - CC BY 3.0
    Free Download / Stream: bit.ly/al-eden
    Music promoted by Audio Library • Eden - Onycs (No Copyr...

Комментарии •