Coordonate geografice

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 19 ноя 2024

Комментарии • 21

  • @BaltaDorel
    @BaltaDorel Месяц назад +1

    Foarte bine explicat ! FELICITĂRI

  • @alexopweg
    @alexopweg Год назад +1

    Sarut mana doamna pentru asa interesanta lectie. Cand eram la scoala acum 40 de ani nu ma interesa ca nu ma convinced nimeni de . Acum am invatat la 54 de ani in Olanda pentru ca am nevoie de a doua licienta de navigator 😅😅😅 . La dumneavoastra am gasit cea mai buna explicatie . Maine o sa o transcriu pe caiet. Numai de bine din Rotterdam !!!

  • @bejenarudanut3054
    @bejenarudanut3054 3 года назад +2

    Foarte frumos și pe înțelesul tuturor exact ca la școală . Mulțumim 👍 👍👍👍 , să mai faceți clipuri educative foarte interesante.

  • @ArabelaGreenWitch
    @ArabelaGreenWitch 3 года назад +2

    Foarte util si prezentarea clara. Multumesc!

  • @alexopweg
    @alexopweg Год назад +1

    Am intinerit uitanduma ca la scoala. Sfatuiesc toti copii sa invete ca doar ai ajuta.

  • @catalinchira5415
    @catalinchira5415 3 года назад +2

    Foarte interesant!

  • @ana-mariaandronache3235
    @ana-mariaandronache3235 4 года назад

    Mulțumesc !

  • @hilderina3719
    @hilderina3719  4 года назад +1

    zodiac, constelații (recomand)

    • @hilderina3719
      @hilderina3719  2 года назад +1

      Merci pentru ce-ai scris. Dar contextul a fost altul și repet, nu sunt lecții. A fost o discuție între prieteni și nu contează vârsta.

  • @alexopweg
    @alexopweg Год назад

    Si un minut = o mila marina. 😅

  • @bilioshofthegame7440
    @bilioshofthegame7440 4 года назад

    Buenos dias

  • @cornelo9118
    @cornelo9118 2 года назад +1

    Apreciez strădania și respect emoțiile. Per general a ieșit bine.
    Dar îndrăznesc să enunț câteva păreri personale, ținând cont că și eu am predat astfel de noțiuni. Nu doresc să fiu luat în nume de rău.
    Încercați să renunțați la acel ”deci” enunțat în mod repetitiv și supărător, dați cursivitate exprimării.
    Latitudinea și longitudinea exprimă niște valori raportate la paralele, respectiv meridiane (reprezentate grafic, de regulă pe hărți).
    Latitudinea, dacă avem un cerc care reprezintă Terra, aceasta reprezintă unghiul format între o linie trasată din centrul cercului cu intersecția circumferinței cercului respectiv, materializată printr-o linie paralelă cu Ecuatorul (linia-diagonala- de referință).
    Longitudinea reprezintă un punct de pe o paralelă la intersecția cu un meridian, in funcție de distanța față de meridianul 0(zero). Meridianul fiind o linie/dreaptă cu originea în unul din polii sferei (de această dată) și până în celălalt pol.
    Există variante de proiecții ale suprafeței terestre în plan, respectiv planiglob, acestea fiind acceptate ca niște convenții, ținând cont că Polul Nord magnetic nu coincide cu Polul Nord Geografic (reprezentat grafic).
    Dacă i se descarcă bateria la GPS, cum se mai orientează? Trebuia menționată o unealtă ”rudimentară” numită busolă (care în anumite cazuri, poate fi mult mai eficientă decât telefonul mobil), apoi despre sextant (pentru stabilirea latitudinii), importanța ceasului portabil-pentru stabilirea longitudinii, fără a intra în amănunte, dacă le treziți curiozitatea vor explora.
    Ați explicat denumirile populare sau arhaice ale punctelor cardinale, dar doar pe jumătate. De ce i se spune la Sud, Miazăzi și de ce la Nord, Miază noapte?
    Ei, presupun căci cu acest lucru trebuia să începeți pentru a explica și existența echinocțiului și a solstițiului. Adică cu mișcarea aparentă a Soarelui pe bolta cerească (eventual puțin despre traiectoria lui în jurul Soarelui, care generează aceste poziții). Incontestabil că Soarele răsare de la Est (Răsărit), dar urcând pe bolta cerească se îndreaptă spre Sud (Miazăzi) și apoi bine înțeles apune la Vest (Apus). Ce rezultă de aici că la miezul zilei, în cel mai înalt punct al Soarelui pe boltă este mai multă lumină în partea de Sud decât în partea de Nord, la Ecuator nu se pune problema.
    Pentru emisfera sudică sunt în oglindă la fel ca și anotimpurile.
    Nu Soarele se află la stânga sau la dreapta, nici mai sus și nici mai jos (doar aparent). Așadar revin la traiectoria Terrei și la înclinația axei față de aceasta, care generează succesiunea anotimpurilor și tot ce decurge apoi.
    Poate puteați menționa despre fusele orare, despre linia de schimbare a datei, eventual făcând apel și la scrierea lui Jules Verne despre ”Ocolul Pământului în 80 de zile”, despre situații inedite unde niște oameni pot în decurs de 24 h să treacă din Duminică în Luni și viceversa.
    Nu ați menționat nimic despre importanța cunoașterii acestor noțiuni, atât raportat la dezvoltarea comerțului, marile descoperiri geografice, până în prezent (de ex. salvarea de vieți omenești), nu doar un simplu loc de întâlnire între doi oameni.
    Mă repet, nu am dorit să vă critic, doar să îmi exprim niște sugestii care, am presupus, v-ar putea ajuta. Dacă v-am necăjit, îmi pare rău, repet nu aceasta a fost intenția.

    • @hilderina3719
      @hilderina3719  2 года назад

      Merci pentru sugestii, dar am vrut sa transmit câteva informații unor copiii și nu sunt lecții. Videoclipurile sunt filmate la mine acasa, tabla e un colant. Ei puneau întrebări și eu le răspundeam prin filmări deoarece am constatat ca retin mai bine si eram in lock down. A fost un hobby, eu m-a ocup cu altceva.

    • @cornelo9118
      @cornelo9118 2 года назад

      @@hilderina3719 De acord, dar orice informație, fie ea și minimală trebuie să răspundă unor criterii. Printre care: să fie reală (nu credibilă), să fie ușor de verificat (eventual citate sursele), de completat (prin studiu și cercetare, dacă trezește interes) și mai ales să fie utilă, nu poluantă.
      Foarte bine că ați făcut acest lucru, eu nu v-am criticat. Dar dacă veți continua cu astfel de activități, mai ales cu copii, căutați să le treziți interesul, să caute și singuri unele răspunsuri (acesta era rolul ”temelor pentru acasă”) nu să învețe mecanic doar ce li se oferă.
      Când îi amintești unui copil despre traiectoria pământului, el își va pune și va pune o sumedenie de întrebări și va căuta răspunsurile. De unde le va primii rămâne de văzut, dar de căutat le va căuta. Dacă nu știm să-i dăm răspunsul corect (din vari motive) trebuie, măcar să-i precizăm unde îl poate găsi.
      Mă opresc, cu toate că aș avea mult mai multe de spus.
      O zi bună

  • @iasminabota7323
    @iasminabota7323 4 года назад +1

    Noi la scoala noastra avem tabla cu marker

    • @hilderina3719
      @hilderina3719  4 года назад

      Sunt la mine acasă când am stat închiși in casa și nu e tabla e autocolant lipit de perete vezi” frecvente nocive”

  • @trydari2.098
    @trydari2.098 3 года назад +1

    Ești cam amețita și faci greșeli. Dacă postezi pe RUclips sa fie impecabil.

    • @hilderina3719
      @hilderina3719  3 года назад +2

      RUclips-ul imi permite sa am o legătura cu copiii cu care comunic, dacă altcineva vizionează nu-i problema mea, ești liber sa inchizi