#Electricianul

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 17 ноя 2024

Комментарии • 51

  • @Stefanev
    @Stefanev 4 года назад +3

    Cu adevărat util era daca te și uitat la osciloscop (nu doar pentru funcție de voltmetru la 30 lei) când ai scos nulul. Vezi forma de undă afișată la minutul 4:50 și explică de unde provine (nu e greu). Forma aia o mai regăsești în fișa tehnică la RCCB / RCBO tip A însă provine de la "scula" prezentată.
    Era important de spus și cum funcționează RCD testerul doar cu faza și PE, daca avea un consum mai mare trebuie să decupleze unul dintre cele 3 diferențiale dar probabil nu a fost cazul.

  • @hardsoft21
    @hardsoft21 5 лет назад +7

    Adrian , daca faci testul de X ori o sa ai cu o probabiliate de ~ 50% sa deconecteze unul din grupurile de diferentiale ( aleatoriu ). Normal este ca sa deconecteze toate diferentiale de pana in 30mA ( cele doua si cea din tabloul general ) pentru ca erau toate pe aceeasi ramura si au valori sensibiol apropiate. "Diferentiala" ce apare pe ramura de retea nu le intreaba daca "au rabdare sau nu", ele trebuie sa declanseze de prima data toate ( cu diferente de zecimi de secunda ) pentru ca aparatu produce un curent diferential mai mare de 30mA ( teoretic este de 40-45mA, valoare luata din manualul aparatului scris in CHINEZA ). Succes!

    • @hardsoft21
      @hardsoft21 5 лет назад

      Urmand exemplul tau mi-am cumaprat si eu "jucarica" asta. Pe aceasta cale tine sa-ti multumesc ca in acest fel am scapat de multa munca de convingere. Daca iti mai pica asemenea gadgeturi in mana te rog sa le pui pe site. Sunt bune si ajuta mult pe cei care au nevoie. Multumesc frumos pt ajutor. Succes!

  • @hardsoft21
    @hardsoft21 5 лет назад +4

    Salut. Frumos testul dar partial irelevant. Nu spun ca Schneider, Hager, ABB sau Eaton sunt bune sau proste, spun ca testul trebuia făcut in condiții mai aproape de realitate. Am făcut testul acasă pe un circuit pe care sunt puse diferentiale de 16A 30mA, 32A cu 30mA, 32A cu 100mA , 32A cu 300mA si respectiv 40A cu 100mA ( pornind de la stalpul de la poarta unde e cofretul ENEL si terminand cu ultimul tablou din casa ). Am inceput cu curent diferential dat ( simulat ) de o scurgere de la masina de spalat. A sarit difertentialul de 16A 30 mA si doar atat. Am refacut testul pe prize si au sarit toate disjunctoarele pana la cel general din tablou care este un 32 A 30mA. Si acum surpiza, am refacut testul pe ultima priza din casa si au sarit toate pana la generalul din tablou din casa. La incheierea testului, din greseala, am ating un fir de faza cu nulul unei lampi ... si ce sa vezi surpriza, au sarit toate diferentialele si disjunctoarele de la casa pe ramura pe care eram. Adica MCB-ul de 16A din tablou , MCB 25A care este generalul pe acea ramura ( ca de acolo pleaca alimentarea pt mai multa MCB-uri ), RCBO-ul de 32A 30 mA care este generalul din casa, RCCB-ul din tabloul de afara ( fost tablou de santier de pe vremea cand faceam casa) de 40A 100mA cat si RCBO-ul din tabloul ENEL care este un 32 A 300mA. Si acum ma intreb unde este selectivitatea acestor echipamente? Eu folosesc cu precădere Schneider dar ENEL folosește NOARK. Vecinul folosesc EATON si după un test facut si la el am observat ca toate sar la un scurt mai serios, fara pic de "discernamant" ( selectivitate) indiferent de firma. Asta ma pune pe ganduri si ma faca sa ma intreb cat de bune sau proaste sunt. Tu ce parere ai ?

    • @alarmelectricsistem
      @alarmelectricsistem  5 лет назад +4

      Testul nu a fost pentru a arăta functionare corectă a protecției diferențiale. Pentru asta am făcut un clip legat de testarea protecție diferențiale cu echipament dedicat. In clip am probat acel buton de test de pe testerul de priză și părerea mea este că în mod normal ar fi trebuit să deconecteze aceiași protecție de fiecare dată. Dacă erau și cele de pe masa și cea din tablou de 30mA nu mă miram. Dar în ecuație aveam și una de 10mA care în mod normal trebuia să deconecteze de fiecare dată.

    • @alarmelectricsistem
      @alarmelectricsistem  5 лет назад +1

      @Elicris cred că pentru protecții la defect de izolație.

    • @hardsoft21
      @hardsoft21 5 лет назад +2

      @@elicrisnep Pt diverse defecte ce pot sa apara pe circuitul respectiv, ceva de genul DOREL perforeaza cablul si nu stie ca a facut asta sau cum a spus Adrian cand apar defecte de izolatie ( din cauze mecanice ) . Un curent mai mare de 30mA este letal. Teoretic tot ce depaseste 30mA nu se admite ca diferential de protectie pentru persoana. Sunt persoane care si la 10mA ( sau 6mA la femei ) pot sa aibe probleme serioase ( chiar deces - e plina massmedia de asa stiri, trebuie doar sa cauti si o sa gasesti stiri cu oameni care au murit chiar daca circuitul respectiv era prevazut cu diferential de 30mA).

  • @flashboyonly
    @flashboyonly 5 лет назад +6

    Salutare. Puteti reface testul cu diferentiale ce au rupere de TIP A sau B??!?!! Acesta cred ca sunt AC si nu functioneaza cum trebuie dacă aveți ceva in priza..(gen aparatul de masura, pc, un bec led)

    • @hardsoft21
      @hardsoft21 5 лет назад +5

      Corecta observatia. Daca avea un calculator, televizor sau alt echipament cu SURSĂ ÎN COMUTAȚIE atunci clar răspunsul disjunctoarelor AC este mai slab ( prost ) decât cele tip A. Cert este ca și becurile cu led existente în casa afectează răspunsul acestor disjunctoare diferențiale ( el sar cand vor ele și nu cand exista un curent diferential "dedicat" ) in special pe cele tip AC. Deci căutați echipamente tip A si nu AC - recomandare generala chiar daca cele A sunt sensibil mai scumpe decat AC-urile ( nu este obligatoriu sa urmati acest sfat ) .

  • @richardleon3230
    @richardleon3230 4 месяца назад

    Am văzut și de la UNI T și turci fac din ce în ce lucruri bune în domeniul electro tehnici.Odata ce ai creion de tensiune clasicul cu lampă și multimetru de calitate care poți măsură consum de 20 de A în protecție la 600 volți ca cred ca toți clienți înțeleg foarte bine ,cine nu înțelege nu are mat. cenușie suficientă .

  • @2nuciverzi552
    @2nuciverzi552 Год назад

    Nu am înțeles 1 led și 2 stinse sunt pericol ?

  • @ionvatrai
    @ionvatrai 3 года назад

    Dacă un astfel de aparat deconectează o protecție diferențiala de 32A 300mA de la Noark, înseamnă că diferențialul este decalibrat?

  • @AlbertofullHd
    @AlbertofullHd 5 лет назад +6

    Am făcut un etaj de birouri cu foarte multe circuite de priza ,un call center. Circuitele erau protejate cu diferențiale ca ale tale, de la Schneider de 16 A/30mA . Am vrut să le testez cu funcția RCD a unui Macrotest 5035 ,o scula destul de deșteaptă, certificată metrologic. Cam 30 % au lucrat corect, restul ,nu dădeau afara nici macar la contact direct intre nulul de lucru si impamantare . De atunci nu mai vreau sa aud de brandul asta .

    • @alarmelectricsistem
      @alarmelectricsistem  5 лет назад +6

      Eu de când m-am curentat atingând faza la un circuit protejat de un diferențial de 30mA care nu a sărit nu mai am încredere totală în ele indiferent de tipul lor. Cred că și faza cu recomandarea apăsari butonului de test cel puțin o dată pe lună este de fapt o scuză de a lor in caz că nu va lucra corespunzător.

    • @alarmelectricsistem
      @alarmelectricsistem  5 лет назад +5

      Că și Toma necredinciosul am mai incercat și la alte protecții diferențiale, binenteles supravegheat și când atingeam faza nefiind izolat simțeam puțin o pișcătură și protecțiile deconectau. O să mai încerc...măcar poate mă conving....🙂

    • @ooltimu
      @ooltimu 5 лет назад +2

      Daca erau AC-uri si aia in call center avand plin de calculatoare, are sens sa nu fi sarit.

    • @AlbertofullHd
      @AlbertofullHd 5 лет назад

      @@ooltimu despre ce vorbim ? Am zis ca nu declansau nici la testul cu aparatul dedicat ,nici la atingerea directă între nulul de lucru si nulul de protectie.

    • @Stefanev
      @Stefanev 4 года назад

      Testarea corectă a diferențialului nu se face cu "nul dat la PE", asta e o metoda empirică ce poate funcționa sau nu în funcție de circuit. Daca respectivul diferențial este pe un circuit dedicat și pe nul-ul ce trece prin el ai consum zero sau foarte mic, acesta nu o sa declanșeze nici dacă-l rogi frumos.

  • @Al3czund3r
    @Al3czund3r 2 года назад

    Ce tester recomanzi? Unul sa fie bun si eficient!

  • @Electricianul
    @Electricianul 5 лет назад +5

    Măsoară și curentul de scurgere...ideea este ca era ok sa urce cumva liniar curentul de scurgere până îți dădea afară pe principiul selectivitatii. Dar nu asta ar fi scopul lui....sa iti functioneze la teste pe principiul selectivitatii....aici intra si delta t in ecuatie....cea ce poate ii lipseste lui schneider...
    Imi aduce aminte asta de un proiect în care aveam vreo 3 outleturi de șantier in serie cu diferențial de 30mA tetrapolar si in subsol un general tot la fel 30mA....🤣 un rigipsar mi-a trântit o capsa într-un cablu 5 × 16 ce intra in apartament eu făcând teste cu curentul de șantier pe apartamente...si sarea când un diferențial când altul si nu stiam unde este buba....până a sărit si ultimul din linie

    • @alarmelectricsistem
      @alarmelectricsistem  5 лет назад +5

      Un astfel de defect care nu este constant te muncește de te zăpăcește. In cazul clipului mi se părea normal să deconecteze același mereu. Dar cred că aveau timpul de deconectare foarte apropiat și de asta sarea ba una ba alta.

  • @emanoilluchian1011
    @emanoilluchian1011 5 лет назад

    imi place jucaria aia pe care oai caci este tare

  • @merygal8840
    @merygal8840 4 года назад

    Multa apreciere pentru implicarea ta in a sfătui si ajuta si pe alții sa învețe corect tehnica corespunzătoare corelat cu tehnologia la zi si nu numai . Întrebare... spunemi te rog daca este un tip special de clamp metru pentru verificarea curentului rezidual după cum ai procedat la un clip al tau dar nu ai specificat in detaliu pezentrea acelui clamp cu care ai măsurat miliamperii reziduali de la acei consumatori etc....
    Adică doar cu un clamp dedicat pentru rezidual cu vreo funcție spaciala se poate măsura sau si cu un altul oarecare sau cel puțin sa știe sa citească corespunzător cu acuratețe curenții reziduali slabi etc
    Adică de unde cumpăr un asemenea clamp daca este scump sau este si varianta buna sau acceptabila la un preț modest etc si ce specificații trebuie sa aibe acel clamp ??????
    Ceva recomandari spre UNI-T sau altceva accesibil etc.....????
    Mulțumesc

  • @kostykarockar
    @kostykarockar 2 года назад

    Tare faza 😆😆😆😆😆😆 cele doua stau si se uita😅😅😅😅

  • @radumaries3290
    @radumaries3290 5 лет назад

    cu protectiile diferentile m-am lamurit ,dar cum fac o protectie selectiva cu asa zise disjunctoare sau sigurante automate sau cum le mai spune daca pe intrare am un dizjunctor de C 32 A si pe circuit de lumina am C10 A si daca am un scurt pe lumina cade si sig de 10 A si cea de32A

  • @simicidoru9525
    @simicidoru9525 5 лет назад +1

    Super 👍👍👍👍

  • @samuelilie643
    @samuelilie643 11 месяцев назад

    Salut Adrian . Sunt din Samuel din Bv si chiar zilele trecute avut o intervenție cu o surpriza asemănătoare. Si măsurând curenții de scurgere pe PE am avut ce crezi surpriza diferential Schneider 30 mA stătea fără nici o problema la o scurgere de 60 mA sau chiar mai mult.
    Deci eu nu mai am
    Încredere in diferentialele Schneider.
    Pana acum am eliminat din viața mea TOT CE TINE DE ETI . Pe mine unul m au dezamăgit si nu vreau sa mai aud si de nimic de la ei .
    Si după experiența de zilele trecute ,plus testul tău voi renunta si la diferentialele de la Sneider . PUNCT
    O MARE RUGĂMINTE SI TINE SI LA ȘTEFAN : faceti va rog si un filmuleț cu valoarea de scurgere la care declanșează diferentialele de la cat mai multe mărci ca sa intelegem cat de cat măcar, care sunt mai valabile! Asta pana in prezent lipsește de pe RUclips. Si sigur va fi foarte util.

  • @ooltimu
    @ooltimu 5 лет назад

    Ce rezistenta are jucaria intre faza si impamantare?

  • @ClaudiuGhioc
    @ClaudiuGhioc 5 лет назад +2

    S-au bâlbâit 😀!
    Emoțiile de cameră...
    Dar vai de noi!

    • @tomif6245
      @tomif6245 5 лет назад +1

      Asta ai remarcat tu din acest clip? Corect, vai de noi...

    • @ClaudiuGhioc
      @ClaudiuGhioc 5 лет назад

      @@tomif6245
      😊
      Să nu te ofensezi, departe de mine gândurile ca să mă supăr pe cineva!
      Dar dacă m-ai întrebat îți răspund, căci simt cum că ai aruncat o mică copită spre mine..
      Nu-i important ce am înțeles eu, că nu fac eu parte din elita electricienilor, dar dacă vrei să știi...DA..exact asta am înțeles!
      Și poate comentariu a fost scris într-un moment de tandrețe 😁 față de diferențialele alea, la care încă mă mir că încă nu trag muștele, pentru că fix alea sunt!
      Și l-au scuipat în ochi și pe Adrian Chelaru, care poate știi ce pregătire are, dar totuși nu-și explică comportamentul lor.
      Dacă tu explici de ce nu lucrează alea cum trebuie, practic dacă ai vrea, nu pot decât să te felicit, treaba e extraordinară atunci👌✌!
      Noroc bun!

    • @tomif6245
      @tomif6245 5 лет назад +1

      @@ClaudiuGhioc Nu ma ofensez :) Am considerat ca nepotrivita explicatia data dar pana la urma mai trebuie sa si glumim. Nu vreau sa te ofensezi nici dumneata, departe de mine gandul sa vreau vre-un schimb de replici :D Sanatate si multa batfa!

  • @liviubobol3672
    @liviubobol3672 4 года назад

    Cum se numeste acel aparat

  • @andreisarban6924
    @andreisarban6924 5 лет назад +1

    Un link ceva de unde ai cumparat jucaria?

  • @marianmunteanu3703
    @marianmunteanu3703 4 года назад +1

    Trebuia cel alimentat rccb 30 mA si cel de 10 mA rcbo care duce in priza de test . Edit.. priveste partea
    buna ca nu a sarit comtecul de afara de 300 mA deci nu au pus Comtec rcbo

  • @florinME
    @florinME 5 лет назад +2

    Salut, am avut si eu una identica, dupa cateva teste de RCD s-a ars si a actionat RCD-ul principal.

    • @alarmelectricsistem
      @alarmelectricsistem  5 лет назад +2

      Nu-mi pun bază în el. Adevăratele teste pentru RCD uri le fac cu aparate de măsură dedicate cu metrologia la zi.

    • @florinME
      @florinME 5 лет назад +2

      @@alarmelectricsistemasa este, astea sunt bune doar sa vezi daca ai curent in priza.

    • @RaoulTrifan
      @RaoulTrifan 3 года назад +1

      @@alarmelectricsistem Interesanta prezentare, dar si utila totodata. Eu folosesc un bec cu filament de 7W, nu da gres niciodata. Are 7 kOhms, 32 mA. Rudimentar, dar eficient in lipsa de altceva. Probabil pt. diferentiale de 10 mA un bec de 2,5-3W sau rezistenta de 20 kOhms ar merge OK.

  • @atlanticocean7063
    @atlanticocean7063 5 лет назад

    Buna ziua
    Timpul de reacție al diferentialului general este mai mic si atunci el este cel care va întrerupe primul.

    • @alarmelectricsistem
      @alarmelectricsistem  5 лет назад +1

      Atunci de ce la a doua încercare au deconectat cele două de lângă ?

    • @danieliliescu2141
      @danieliliescu2141 3 года назад +1

      @@alarmelectricsistem Nu te astepta la precizie de timp si repetabilitate de la niste chestii facute din plastic si arcuri(indiferent de firma), totul e sa se incadreze in specificatii. Daca vrei sa testezi selectivitatea calculeaza o rezistenta prin care sa ai un curent rezidual de 11mA, pune-o intre faza si impamantare si atunci trebuie sa sara doar diferentialul de 10mA.

  • @flomelomanul
    @flomelomanul 5 лет назад +1

    Quod erat demonstrandum!

  • @PaladoiuAlin
    @PaladoiuAlin 3 года назад

    Poate asta sa intamplat pentru ca ai curba B in tablou.

  • @sunrise6091
    @sunrise6091 4 года назад

    eaton inainte de schneider - spune multe... de testat si abb pe general ...

  • @luigiionascu7056
    @luigiionascu7056 5 лет назад +1

    _cind v am vazut chiar m am bucurat cind am intilnit ceva romanesc un roman in domeniu_ peste tot sint tot felul de mari explicatori straini de cum este cu curentul cum work functioneaza motoarele electrice si circuitele de putere etc___ daca abordezi si cum e bine practic cu incarcatoarele_charge la smarturi tablete si celelalte in domeniu dai lovitura ca este mare nevoie de ceva romanesc specializat in domeniu nu un amator care zice da dom le baga pe circuit si un milion de amperi ca televizorul sau frigiderul no r sa aibe nici pe dracu ia el cit ii trebuie_am repetat asta ca idee ca ma scos din sarite amatorii iar d vs sinteti un adevarat electrician _electrotechnist_ __archaicxn lord

  • @luigiionascu7056
    @luigiionascu7056 5 лет назад +2

    _va spun eu una scurta_lunga domnule inginer__ una legata de motivul adevarat pentru care toate echipamentele electrice de inalta performanta si mai ales electronica de consum radiouri si televizoare sau celebrele smarturi_tablete_telemobile au capatat preponderenta in tarile asiatice china_ taiwan coreea si japonia _nu e vorba cu precadere de mina de lucru foarte ieftina _stiti de exemplificarea energetica a vietii qi_chi pe care o dau chinezii cu aplicabilitate medicala la acupunctura la oameni si animale si de cele opt energii complememtare la coreeni patru din ele fiind pe steagul lor sud coreean in cele patru colturi si de energia yin_yang tot la chinezi si de logica energetica a feng_shui tot la chinezi plus meditatia energetica zen la japonezi_ ati auzit de fizica tao a lui americanului fritjof capra pentru care a luat premiul nobel ___dar acum sint obosit__am sa revin __ archaicxn