Keşif Tv - Justinianus Köprüsü

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 24 окт 2024
  • Kanala Abone Olmak İçin - bit.ly/kesiftv
    #kesiftv
    JUSTINIANUS KÖPRÜSÜ
    Sakarya ilinin Serdivan ilçesinin Beşköprü mevkiinde bulunan Justinianus Köprüsü, Bizans İmparatorluğu döneminin Anadolu’daki en görkemli eserlerinden biridir.
    Justinianus Köprüsü veya Sangarius Köprüsü, halk arasındaki adıyla Beşköprü, Türkiye'de, Geç Roma Döneminden kalma, Sakarya nehri üzerinde bir taş köprüdür. Yapı Doğu Roma yani Bizans İmparatoru Justinianus tarafından başkent İstanbul ile İmparatorluğun doğu vilayetleri arasındaki ulaşımı kolaylaştırmak için inşa ettirildi. Köprü, 2018'de Unesco tarafından Dünya Mirası Geçici listesine eklendi.
    Justinianus Köprüsü Anadolun'nun kuzey batısında, Adapazarı'na 5 kilometre, tarihi Bitinya bölgesinde yer almaktadır. Justinianus Trakya'ya yaptığı bir inceleme yolculuğundan geri döndüğü 559 yılının sonbaharında köprü yapımına başlandı ve Sasani İmparatorluğu ile 562 yılında kabul edilen barış antlaşmasından sonra tamamlandı.
    Justininanus Köprüsü tamamen kireçtaşıdan yapılmıştır. Oldukça iyi korunmuş yapı iki ucundaki dayanaklarıyla birlikte 429 m'lik bir uzunluğa sahip olup, yaklaşık 10 m'lik genişliği ve yine yaklaşık 10 m'lik yüksekliğiyle de görkemli ölçülere sahiptir. Yapının görkemi, her biri 23 ile 24,5 m arası genişlikteki kemerlerle vurgulanmaktadır. Köprü ayaklarının genişliği ise yaklaşık 6 m'dir. Nehrin ortasındaki beş kemer, biri 19,5 m, diğeri 20 m genişliğinde iki kemerle sonlanır; batı tarafındaki kemerlerinden bir tanesinin altından günümüzde Çark Deresi akmaktadır. Günümüzde Sakarya Nehri yatağını değiştirdiğinden dolayı bu köprünün altından akmamaktadır. Köprünün orta alt kısmından tren hattı geçmektedir. Nehir yatağının dışında, sel bölgesinde, köprüyü selden korumak için ayrıca 3 ile 9 metre genişliğinde beş kemer dehlizi bulunur. Bunlardan ikisi batı kıyısında, üçü doğu kıyısındadır. Doğu kıyısındakiler tek hatlı bir demiryolu yapımı esnasında kısmen zarar görmüştür. Kıyı bölgesinden nehir yatağı üzerindeki yedi kemere geçişteki iki köprü ayağın her birinin kalınlığı yaklaşık 9,5 m’dir.
    Beşköprü; döneminin mimari ve teknik uzmanlığının olağanüstü bir temsilcisidir. Aynı zamanda, Justinianus’un imparatorluğun doğu ve batı topraklarını yeniden birleştirerek Roma İmparatorluğu’na eski ihtişamını geri kazandırmak yönündeki büyük amacını sembolize etmesinden dolayı da simgesel bir değere sahiptir.
    KEŞİF TV
    Genel Açıklama - Ülkeni-şehrini keşfet ve tanıt...
    Tarihi-turistik mekanlar, antik kentler, camiler, kiliseler, sinagoglar, müzeler, Unesco dünya kültür mirası ve diğer ilgi çekici yerler belgesel tadında...
    Anafor Tv RUclips Kanalları
    Anafor Tv - bit.ly/anafortv
    Temel Dursun Tv - bit.ly/Temel-Du...
    Keşif Tv - bit.ly/kesiftv
    Hümtirik Tv - bit.ly/humtiriktv

Комментарии • 2