Ahlak ve Din birbiriyle neden çelişir?

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 21 окт 2024

Комментарии • 58

  • @hülyayalçın-n6p
    @hülyayalçın-n6p Месяц назад +7

    Dinin getirdiği ahlak kuralları şöyle uygulanıyor diye düşünmekteyim. Egemen sınıf günahların cezasını öteki dünyada çekmeyi yeğliyor (hatırlayın, ben sadece Allah'a hesap veririm diyenler var), mükafatını ise bu dünyada yaşıyor, tam aksi fukara sınıfa uygulanıyor. Ceza bu dünyada, mükafat öteki dünyada... ne ters değil mi?

  • @Berke-1999
    @Berke-1999 Месяц назад

    Esenlikler ❤

  • @hakant.7242
    @hakant.7242 Месяц назад +3

    ahlak kurallarla değil farkındalıkla ve vicdanla olur. dinler ahlak kurallarının ve vicdanın yerine geçerler ve insanı kendi kurallarına zorlarlar. dinlerdeki açıklar ve kuralların farklı yoruma açık olmaları sebebiyle de ahlaki değer kişiye göre değişir. insanlar inandıkları dinin kurallarını uyguladıklarını düşündükleri için de vicdani bir sıkıntı duymazlar. Çünkü vicdanlarının yerine geçen dine göre doğru şeyi yapmışlardır.
    Bu yüzden mesela ortadoğu coğrafyasında "Doğru" kelimesinin anlamı "insanın işine gelen şey" dir. işine gelmediği anda o şey aynı şey bile olsa yanlışa dönüşür. Ve bu yüzden Ortadoğu coğrafyası bu kadar kötü durumdadır. Onur, vicdan gibi şeyler bu coğrafyada yoktur.

  • @alicelik846
    @alicelik846 Месяц назад

    İyi tatiller hocam

  • @UltimateEpicurean
    @UltimateEpicurean Месяц назад +5

    2010'da Harvard Üniv. evrimsel biyoloji prof. Marc Hauser insanların ahlakının farklı dinler arasında çok fazla değişiklik göstermediğini iddia eden bir makale yayınladı ve ahlakın dinden bağımsız, dinin ise insan ahlakına bağımlı olduğunu gösterdi. Evrimsel açıdan bu, insan ahlakının çok eski olduğu anlamına geliyor, bugün var olan herhangi bir dinden önce var olacak kadar eski demektir.

  • @Zeusus365
    @Zeusus365 Месяц назад +1

    Sevgili hocam iyi tatiller. Konuyu kategorize ve klasifike ederken çok fazla mekanik bir sunum olmuş ,yani ortaya karışık bir şeyler çıkmış . tanımlar havada ahlak bu kadar basit tanımlanamaz daha doğrusu sizden daha kapsamlı bir şeyler bekliyoruz ,sayın hocam bu konuları bir daha bir gözden geçirip daha akıcı ve sevimli bir şekilde sunarsanız çok seviniriz saygılarımla❤

  • @Kut-d9x
    @Kut-d9x Месяц назад

    Çok teşekkürler🌿

  • @NerminTurhan-st4xx
    @NerminTurhan-st4xx Месяц назад +2

    Söyledikleriniz binlerce soruya yanıt verdi.Teşekkür ederim❤

  • @emineisik6142
    @emineisik6142 Месяц назад

    Teşekkürler 🎉

  • @kemalsebin1096
    @kemalsebin1096 Месяц назад

    AHLAK, İYİLİK ve KÖTÜLÜĞÜ TANIMLAMAK ve İYİ OLMAYA ÇALIŞMAK İSE; İYİLİKLER NELERDİR?-KÖTÜLÜKLER NELERDİR? BUNLARI SIRALAMAK-AÇIKLAMAK DAHA TUTARLI BİR ÇALIŞMA OLURDU.KONU KARIŞMAZDI.

  • @okulbu4697
    @okulbu4697 Месяц назад

    Hocam benim ahlak tanımım şu şekilde: İnsanın doğru olduğuna inandığı, veya, anlaşma ile kabul ettiği kural ve ilkelere uygun davranmasıdır.

    • @yenerorkunoglu
      @yenerorkunoglu  Месяц назад +3

      Insan, neyin doğru olduğunu
      nereden ve nasıl öğrenebilir?
      Insan, genel olarak en iyi olanı ister. Iyi olanı amaç edinir.
      Peki, insan iyi ile kötū arasında nasıl ayrım yapar?
      Neyin iyi olduğunu ne belirler? Akıl mı? Duygular mı? Inanç mı?
      Iyi ile kötū olan arasında ayrım yapma, özgür iradeyi gerektirir.
      Demek ki, ahlakın temelinde özgürlük ilkesi yatmaktadır. Dolayısyla özgürlük ile ahlak arasında belirli bir ilişki vardır.
      Inanç veya duygular Ahlakın temelini oluşturmaz. Çünkü inanç ve duygu, bireyseldir.
      Akıl, kollektif özelliklere sahiptir.

    • @mrv6774
      @mrv6774 Месяц назад

      İnsan kitlelerine inanç akıldan daha çok kolektif özelliğe sahip olabilir mi.

    • @hikmetbey5321
      @hikmetbey5321 Месяц назад

      ​@@yenerorkunoglu
      Özgürlük ile ahlak ters orantılıdır.
      Ahlakın kurallarını Allah koyar,gayrısı başıboşluktur.

  • @cayanyildirim
    @cayanyildirim Месяц назад +1

    Aynen öyle

  • @nubaskir
    @nubaskir Месяц назад +3

    ahlak "sana söylenen ne olursa olsun doğru olanı yap" der
    din "doğru olan ne olursa olsun sana söyleneni yap" der
    ...
    binyıllar öncesine dayanan ilkel toplumların anlayışı, modern toplum anlayışına çözüm getiremediği gibi sorun getirmekten başka bir işe yaramaz.
    dogma her zaman akıl/mantık ile çelişir.

    • @hikmetbey5321
      @hikmetbey5321 Месяц назад

      Her şeyi sadece kendi aklıyla çözmeye çalışanlar akılsızlardır.
      Ahlakın kurallarını Din koyar,dinsiz ahlak ahlak değil, başı boşluktur.

  • @cemavdan3743
    @cemavdan3743 Месяц назад

    Ses biraz kısık yüklemişsiniz.

  • @vahaparpac2358
    @vahaparpac2358 Месяц назад

    Selam bence ahlak yasanilan toplumun cogunlugunun deyer yargisidir

    • @mhtkskl770
      @mhtkskl770 Месяц назад

      ruclips.net/video/SzFgrgHiIag/видео.htmlsi=YHxF0AuwA1j3LQHc

    • @hikmetbey5321
      @hikmetbey5321 Месяц назад

      Yanlış.
      Ahlakın kurallarını toplum belirlemez,din belirler.

    • @mhtkskl770
      @mhtkskl770 Месяц назад

      @@hikmetbey5321 yanlış

  • @ahmetyildirim6674
    @ahmetyildirim6674 Месяц назад +2

    Dinin olduğu yerde ahlak varmı ki

  • @werfwereger9478
    @werfwereger9478 Месяц назад

    Modern toplum Allahını nimetlerini yerken ben modernim yemek yemem diyebiliyor mu hoca

  • @refikoguzcevrek6395
    @refikoguzcevrek6395 Месяц назад

    Anlattığınızda artı değeri paylaşmak yok galiba engel ve mark sa gelemiyorsunuz.

  • @Exsen844
    @Exsen844 Месяц назад

    Din için felsefi bir düşünce ve herkes birşeyler ekleyerek evrimleştirmiş diyebilirmiyiz?

  • @turgutatabay2935
    @turgutatabay2935 Месяц назад

    Kant Hristiyanlık ......... yetistiği için cümlesinde boş bıraktığım yer anlaşılmıyor. Yazabilirseniz sevinirim. Katkılarınız için teşekkür ederim.

  • @suleymaneryigit3161
    @suleymaneryigit3161 Месяц назад +1

    Din de dine dayalı ahlak ta insanlığın kültürel evrimde yaşaması gereken deneyimlerdi, yaşandı, eskidi, bitti. Değişimi ve gelişimi kabul edenler ilerici, etmeyenler gerici, bu kadar basit, saygılar

    • @hikmetbey5321
      @hikmetbey5321 Месяц назад

      Ahlaksızlığı ahlak olarak değerlendirdiniz.
      Değişim ve gelişim ne ki ?
      İnsana verdiğim değerin fazlasını değişim ve gelişim adına köpeğe mi vereyim ?

    • @suleymaneryigit3161
      @suleymaneryigit3161 Месяц назад

      @@hikmetbey5321 yazdıklarından hiç bir şey anlayamadım, benim yazdıklarım la ilişkisini anladığım kadarıyla yanıt vereyim siz değerlendirin. Benim yazımda ahlaksızlık nerede? Değişim ve gelişim le köpeğin ne ilgisi var? Değişim ve gelişim den neden uzak duruyorsunuz? Uzatmamak için kısaca örnek, Muhammed peygamber dönemin araplarına, eskiyi inatla savundukları için, "ya atalarınız yanlış biliyorsa!" demişti. Halbuki konu yanlış-doğru dan ziyade, eski-yeni konusu idi. Peygamber de, yeniyi, değişimi temsil ediyordu.

  • @cihanturanesc
    @cihanturanesc Месяц назад

    Zor değil aslında algının hitabi tarafına düşen insanlar dahi idrak edebilir bunu... akla ve sezgiye ait bazı kavramlar var ...birinin kavramını diğerinin alanına çekip diğerinin yöntemiyle kavrayamazsın... yani evet burada sezgiyle aklı kalın çizgiyle ayırmanın imkanı yok zaten olmamalıda ama kavramların öz yurdunu kaçırırsanız zan kovası içinde yüzüp akıl okyanusunda olduğunuzu hayal etmeye devam edersiniz...aslında eskiden devamlı dile getiriyordum bu kadar akla kimsenin ihtiyacı yok ne güzel çoğunluk bu konuda çok şanslı....
    Aklın bilincin amacı hayatta kalmaksa bu evren için çok fazla hatta gereksiz ve tehlikeli, yani mevcud tablo ortada... emin olduğum nadir bir kaç meseleden biri de şu ki bu akıl-vicdan nereden geldiyse ya israf edilmiş ya da asıl amaç bu evren değil...bir hayvan kadar dahi evrende nasıl yaşamamız gerektiğini bilmiyoruz...aklı ve vicdanıyla başı dertte olan kişilerin zihninden hayatının bir anında şu geçmiştir ''boşver bunları! hakikatmış, adaletmiş, insanı insan yapan şeylermiş vs içinde doğduğun dinin,kurumun,takımın,toplumun,sürünün,ülkenin sözcüklerini diline pelesenk yap, sloganvari düşün sağa sola salla, dinsel veya örgütsel bir iki ritüeli sürdür bunları yaparak arındığını düşün avut kendini ve böylelikle ilim yolunun dilencisi olacağına zan çöplüğünün horuzu ol...'' ama malesef bu akıl vicdan denen mefhum buna müsade etmiyor...
    Ara ara geçmişte üzerine eğildiğim konulara tekrar bir döneyim , her ne kadarda dönüşüm için yeteri kadar zaman geçmese de onun işaretlerini veren değişimler kendini göstermeye başlamış mı bir bakayım diyorum.... malesef değişen hiç birşey yok hala özgürlük ahlak, tanrı, adalet, bilincin ebediliği ve kötülük problemleri hakkında yargı dağıtmaya devam ediyor, kendini akademisyen ve entellektüel olarak tanımlayan donkişotlar.... bakın bu kavramlar fikir cimlastiği yapmak için elverişli bir zemin oluşturur ama bu kavramları kişinin kendi o dahiyane aklına dayandırarak bir sonuç çıkardığını düşünmesi için aklı evvel olması gerekir tabi şimdi burada bir insanda hem dahiyaneliğin hem de aklı evvelliğin bir arada bulunamayacağını söylememe gerek yok sanırım ...kendilerini buğday ambarında sanmaya devam eden aç tavuklar acaba Amerika yı yeniden keşfettiğini sanarak aynı konuyu aynı kelimelerle farklı bir şekilde anlatıyormuş edasından kurtulup susmanın hikmetini anlayıp,anlatabilecekler mi ? bazı konular sadece susmak ve yaşamak içindir sezgiseldir yani...aaa pardon susmanın hikmeti ancak susma ile anlatılır fakat bu şekilde anlatmaya kalktıklarında da bu patformlara içeriği olmayan içerikleri nasıl üretecekler değil mi.. gelin kendinize bir iyilik yapın en azından aklın ve sezginin alanını birbirine karıştırmayı bırakın sadece şunu bile kavrasanız farkındalığınızın nasıl seviye atladığına şaşıracaksınız... biri dinlere sallıyor biri bilime diğeri örgütlere,kurumlara,eğitime ... sorun onlarda değil sorun duyularla taşınan bozulan verilere müptela olan zihinlerde....

  • @adilcaglar5642
    @adilcaglar5642 Месяц назад

    Dinin ahlakı olamaz ki çağa uygun olsun efendi. Gördün mü sen hiç.

  • @atakan_bozkurt6603
    @atakan_bozkurt6603 Месяц назад

    Dinler toplumların afyonudur Karl Marx

    • @muammergok6795
      @muammergok6795 Месяц назад

      Karl Marks in dediği:İnsanların her şeyini aldılar(sömürdüler) din diye afyonu (yalanı) verdiler.

  • @ibrahimgundogan4181
    @ibrahimgundogan4181 Месяц назад

    Gerçek mesaj olarak din bilim ve ahlakla çelişmez.

    • @mhtkskl770
      @mhtkskl770 Месяц назад

      Fizik Kimya Matematik Biyoloji gerçek 4 dindir

    • @muammergok6795
      @muammergok6795 Месяц назад

      Din sadece bir kurgudur.

    • @defactounknowable
      @defactounknowable Месяц назад

      ​@@mhtkskl770yazık kafana

    • @mhtkskl770
      @mhtkskl770 Месяц назад

      @@defactounknowable kime yazık olduğunu yaşadıkça görürsün

    • @mhtkskl770
      @mhtkskl770 Месяц назад

      @@defactounknowable Allah gözüne gözüne sokuyor ama göremiyorsun esas senin kafana yazık

  • @fvkl5r
    @fvkl5r Месяц назад

    Acayip boş yapmışsın abi.

  • @munirkardogan113
    @munirkardogan113 Месяц назад

    Sen önce konuşmayı öğren

    • @yenerorkunoglu
      @yenerorkunoglu  Месяц назад

      Konuşmamdaki tezimi doğruluyorsun. Imanın GÜÇLÜ, ama Ahlakın ZAYIF.
      Ayrıca imanın güçlü olduğu durumda, akıl da gûçsüz oluyor. Bu nedenle, yaptığınız seviyesiz yorumla, tezimi tasdik ettiğinizi de kavrayamıyorsunuz.

  • @karacaserin3383
    @karacaserin3383 Месяц назад

    Hocam sen konuyu anlamamışsın. Din bilimle benzer bir durum değil, iki benzemezi kıyas ediyorsun. Metot yanlış.
    İsveç halkının temelinde Hristiyanlık olduğunu da unutmayın. Sizin psikoloji, dinler tarihi, Kuran okumanız lazım . Siz sadece atıyorsunuz

    • @yenerorkunoglu
      @yenerorkunoglu  29 дней назад

      Siz, önce Dünyayı anlamaya, özellikle Çin üzerine bilgi sahibi olmaya çalışan. Orada peygamber olmadı, cennet ve cehenneme, oteki dunya gibi insanları aptallaştıran masallara inanmazlar.
      Siz, Çin'in son 30 yıl içinde 900 milyon insanı yoksulluktan kurtardığını ve teknolojik alanda ABD'yi geçtiğini biliyor musunuz?

    • @yenerorkunoglu
      @yenerorkunoglu  29 дней назад

      Nedense hep sizin gibi inanmış insanlardan seviyesiz eleştiriler (Hocam SEN konuyu ANLAMAMŞSIN) geliyor. Sen hangi hakla SEN diye hitap edebilyorsun. O yüzden inam güçlû ise akıl ve kültür zayıf kalıyor.

    • @fatosshubert7272
      @fatosshubert7272 26 дней назад

      Ahlak, iyilik, kötülük kavramları Eski Türk Töreleri göz önünde bulundurularak bakıldığında, toplumlarin deneyimleri sonucu ortaya çıkmıştır. Bu gün sosyal contract diyoruz, derim.