Kiitos Risto videosta! Olisi hienoa, jos tulevissa videoissa voitaisiin käsitellä vanteita, pinnojen kiristämistä, rihtausta sekä mahdollisesti rihtaustelineitä.
Terve Risto! Kiitos hyvistä videoista. Meni muutama päivä kahlatessa näitä videoita. Videosi motivoi pyöräilemään. Aloitin pikkulenkeistä 10 km kohta 30 km ja 50 km. Ajankäyttö toi ongelmia. Työmatka pyöräily videosi ratkaisi ongelman. Nyt taittuvat työmatkat 25 km per suunta pyörällä. Ajan sitä 7 vuotta vanhalla maastopyörällä. Nyt kun kipinä on syttynyt niin tulee pyörän päivitys mieleen. Sinulla on hyviä videoita graveli/cyklocrossi pyöristä. Työmatkani kulkee noin 5 kilsaa hiekkatietä eli määrittelee pyörä valintaa. Mainittakoon myös että sytyttämäsi pyöräily on jättänyt lenkeille ja työmatkoille 39 kiloa läskiä. Tämä liittyy pyörä päivitykseen siltä osin kun painoa on vielä 115 kg, tuleeko tämä vastaan näissä gravel tai cyklo valinnoissa? En ole valmistajilta löytänyt tähän vastauksia.
Mahtavaa - ihan parasta palautetta 🤗 Tuota luokkaa painorajat usein on, mutta yleensä rajoittava tekijä on vain kiekot. Eli tämä kannattaa ottaa esiin pyörää hankkiessaa ja ottaa se vakiota pykälää vankemmilla kiekoilla.
Tuo kampi keskiösetti onkin laadukas ja niitä tapaa yli 1000 euron pyörissä. Halvemmissa on keskiö mallia patruuna, niistä ei minulla ole kovin hyvää sanottavaa, yhdessä pyörässä kävi niin että minkä pitempään poljit, sen raskaammaksi se kävi, keskiölaakerit nimittäin kuumeni liikaa ja rupesi hirttämään kiinni narina äänellä.
Tuossahan saattaa sitten olla kampien ja keskiölaakerin välissä irtonaisia shimmejä ja levitysholkkeja, kuten mun press fit-laakerilla olevassa fätissä eli kannattaa olla tarkkana, että tulevat samoin kuin olivat purettaessa
Ootko koskaan ajatellut että et laita vaseliinia akseliin vaan keskiön sisään? Nyt kun painat voidellun akselin kiinni, suurinmat vaseliinit jää siihen ulkopuolelle ja kerää roskaa.
Tyhmänä kysyn jatkokysymyksen... Juuri luen kirjastosta lainaamaani "Polkupyörän huolto-opas"-kirjaa, missä sanotaan: "Älä päästä rasvaa tai öljyä kosketuksiin akselin kanssa. Kampisarjan täytyy olla kuiva, kun se asennetaan akseliin; muutoin se toimii löysästi." Miten tämä pitäisi ymmärtää suhteessa esim tähän videoon?
Hei, kiitos informatiivisesta videosta! Tyhmä kysymys, mistä tuollaista vaseliinia mitä laitoit osiin saa? Saako Biltema/Motonet-tyylisistä? Onko jostain tietyn tyyppisestä vaseliinista kyse? Mitä itse käytät?
Ihan perus yleisrasvaa käytän. Tuo on varmaan Park Tool PPL-1 PolyLube 1000, mutta esim. Motonestista saatava Zefal Pro-II-Grease yleisrasva toimii yhtä hyvin.
Kiitos hyvistä videoista. Oisko sulla heittää hyviä vinkkejä aloittelevalle ensimmäisen matkapyörän ostoon? Itellä kun on nyt ollut fätikkä alla ympäri vuoden niin voisi hommata toisen pyörän kesä kauden matka ajoihin 😁
Kannattaako BSA-kierteiseen laakeriin laittaa pakan puolelle vaseliinia, litiumrasvaa tai alumiinitahnaa? Tarvittiin 2,5 metriä jatkovartta avaamiseen. Seuraavalla kerralla ei viitsisi tehdä samaa temppua uudelleen.
Kysymys: Ostin käytetyn 90-luvun maantiepyörän jossa on oikean puolen kammen kiinnitysmutteri hitsattu kampeen kiinni, ilmeisesti osan ns. "viimeisenä voiteluna". Mitenköhän tämmöisessä tapauksessa onnistuisi kampien vaihto. Onnistuisiko esimerkiksi niin että irrottaa toisen puolen normaalisti ja tuon hitsatun puolen repii ulos keskiöineen päivineen?
Ilmeisesti keskimoottorinen pyörä kyseessä? Kampien kiinnitys on ensimmäinen tsekattava, sitten eturattaan kiinnitys. Toki poljinlaakerit myös. Vastaavanlaista ääntä eliminoidaan videolla ruclips.net/video/RjtemefEBGI/видео.html&pp=gAQBiAQB
Olisi taas kerran kysyttävää. Vaihdan vanhaan pyörään kampisarjaa ja samalla ajattelin vaihtaa keskiölaakerin. Pyörässä ollut keskiölaakeri (neliskantti) on 117,5mm ja kampisarjoissa joita äkkiä kohtuu hintaan löysin suositeltu keskiölaakerin mitta on 122,5mm. Sopiiko tuo kampisarja kuitenkin suosituksesta huolimatta 117,5 keskiölaakeriin vai kannattaako/pystyykö laittaa tuon 122,5mm keskiölaakerin vanhan tilalle?
Käytännössähän tuo ero (olettaen että nykyinen kampi on oikea) tarkoittaa sitä, että nykyisellä laakerilla Q factor on pienempi eli kammet olisivat 2,5 mm per puoli lähempänä runkoa. Eli esim kampi vs takahaarukka väli voi mennä tarkalle - ja toki jalatkin ovat sen verran lähempänä toisiaan ainakin lukkopolkimilla. Leveämpi keskiö tuskin sopii runkoon joka on suunniteltu puoli senttiä lyhyemmälle, eli sitä en lähtisi muuttamaan.
@@Velogi Kiitos jälleen avusta!! Koitan varmaan jatkaa tuohon 117,5mm sopivan kampisarjan metsästystä ja jos ei löydy niin kokeilen sitä 122mm suositeltua.
Ihan ok kokonaisuus mielestäni hintaluokassaan. Kuitenkin jo ilmakeulalla. Pikalinkkuakselia vähän maastopyörässä vierastan, mutta onneksi edessä on sentään läpiakseli.
Mulla on maasturissa octalink keskiö,joka nyt sano sopimuksen irti.Osaatko heittää vinkkiä mistä löytyy sarjanumero tai malli numero tai jokin muu vastaava?
Eikö se ole rakenteeltaan aika analoginen tuon nelikantin kanssa? Ota auki niin shimanoissa on yleensä patruunan kuoressa printattu strategiset mitat. Jos ei niin sitten mittaat 😅Halkaisija todennäköisesti 68 mm ja leveys 109,5 tai 118 mm.
Paljonko kampilaakerissa kuuluu olla säteittäistä välystä? Mulla on vuoden vanha white gx pro ja pieni klappi tuntuu polkiessa. Ja jos kunnolla käyttää poljinvoimaa niin isompi eturatas saattaa koskea vaihtajaan.
Kiitos nopeasta vastauksesta. Polkimesta kun ottaa kiinni ja taivuttaa niin välystä tuntuu sen verran että isompi eturatas lähestyy vaihtajaa n.1-2mm. Vähän ajettu pyörä joten ei laakeri pitäisi olla lopussakaan, varsinkin kun tuo kovalla poljinvoimalla tapahtuva ketjun hankaaminen tapahtui jo uutena. Ajattelin sitä lähinnä ominaisuutena. Voikohan jokin olla vain löysällä?
Moi. Minulla on pyöränä merida cyclocross4 jos fsa kammet,ja nyt huomasin että kammissa eli ilmeisesti keskilaakerissa on päittäin välystä hieman ehkä noin 0,5mm kalppia puolelta toiselle. Voiko tuota jotenkin kiristää vai pitääkö siihen vaihtaa kokonaan uusi laakeri. Sitten vielä että millainen laakeri tuohon malliin tulisi
En pysty noilla tiedoilla keskiön saati laakerin tyyppiä. Mutta jos on kierteellinen niin välyksen säätöön voi käyttää osavan paksuisia shimmilevyjä. Jos keskiö taas on pressfit, tuo tällä videollakin näkyvä vasemman kammen päässä oleva holkki voi olla löysällä.
Keskiön tyypistä riippuen sen asemaa voi säätää aluslevyillä joita asennetaan sille puolelle johon keskiötä halutaan siirtää. Ei missään nimessä koputtelemalla.
Jos vaikuttaa siltä että kohta pitäs olla vaihtamassa kammesta jarrulevyyn melkein kaikki kannattaako alkaa uuden pyörän ostoa harkitsemaan ? 3 vuotta vanha pyörä mutta päässyt kärsimään ja todella kovassa päivittäisessä käytössä ollut :D normaalisti mun pyörät on varastettu ennen kun oon ne näin loppuun päässy ajamaan :> kommentti venähti sori ...
Kyllähän kuluvia osia aina joutuu päivittämään. Jos pyörä muuten on mieleinen ja runko ehjä, niin itse laittaisin pikku hiljaa uutta osaa. Eri asia jos tarvitsee syyn hommata uusi pyörä ;-D
Jes.... Juuri sopivasti neuvoa. Olin jo ottamassa kolmatta kaljaa ja hakemassa isompaa lekaa mutta tuo lukitusprikka kohta auttoi. Onneksi vaimo ei ollut näkemässä. Hänen pyörä vielä 🙈
@@Velogi taka renkaassa on pinnojen edessä levyjarrun levy ja toisella puolella rataspakka. Jos pina on poikki sellaisesta kohdasta, jotta sitä ei voi pujottaa pois. Silloin pitää irroittaa levyjarrun levy tai rataspakka. Tähän videota kiitos ja myös rihtauksesta.
Rataspakan irrotus näytetään pakan vaihtovideolla ruclips.net/video/ErBY_l41rAA/видео.html ja jarrylevyn irrotus (yksi kolmesta tavasta) videolla ruclips.net/video/0BH1LNTFuNg/видео.html Toinen centerlock mutteri on ulkoisella koloilla tai sitten levy on kiinni navassa kuudella kuusiokoloruuvilla.
@@Velogi kaikenlaista videota sultakin löytyy, vaikka et mitään korjauskanavaa varsinaisesti pidäkään :-) Toi sun pyöräpaja on muuten varsin vakuuttavan näköinen Park toolin työkaluseinineen.
Jos tätä kampien irrotusta meinaat niin joskus tuon muovisen holkin sisällä on paikka kuusiokoloavaimelle. Mutta ei se tosiaan ole tiukassa, eli kun löystytät kammen pultit, niin se varmaan jo lähtee käsinkin. Kiristys onkin sitten toinen juttu.
mulla oli sähköpotkulaudan vanteen reissä epämuodostuma jonka seurauksena sisäkumi meni rikki venttiilin juuresta ja oli leikannut pahasti sen. Voitko tehdä tälläsestä ongelma videon jossa kerrotaan miten se korjataan.
Mistähän voisi johtua seuraava: Irroitin cyclocrosserista kammet, putsailin soraa ja laitoin uudet rasvat. Kiinnityksen jälkeen etuvaihtajaa ei saa millään pelittää vaikka miten säätää. Pyörässä on 2kpl eturattaita. Pyörän ketju ei suostu mennä pienemmälle rattaalle paikalleen jos vaihtaa niin, että takarattaassa ketju on pienemmillä rattailla. Vasta kun vaihtaa takapakasta pienemmille vaihteille, ketju loksahtaa etupäässä rattaalle. Voimansiirron puolimmainen kampi on kuitenkin varmaan tarkoitus työntää niin pitkälle kun menee takaisin, eli loppuun saakka. Vikaa ei ollu ennen kampien irroitusta...
Ei siinä tosiaan pitäisi minkään muuttua. Toki tuo on pienestä kiinni jos toisilla takarattailla kuitenkin ketju siirtyy. Mutta kyllä senkin etuvaihtajan sisemmän rajoitinruuvin säädöllä pitäisi mennä.
Kiitos Risto videosta! Olisi hienoa, jos tulevissa videoissa voitaisiin käsitellä vanteita, pinnojen kiristämistä, rihtausta sekä mahdollisesti rihtaustelineitä.
Kiitos tästäkin! Sinun videot ovat olleet monessa kohdassa suureksi avuksi. Niin nytkin.
Terve Risto! Kiitos hyvistä videoista. Meni muutama päivä kahlatessa näitä videoita. Videosi motivoi pyöräilemään. Aloitin pikkulenkeistä 10 km kohta 30 km ja 50 km. Ajankäyttö toi ongelmia. Työmatka pyöräily videosi ratkaisi ongelman. Nyt taittuvat työmatkat 25 km per suunta pyörällä. Ajan sitä 7 vuotta vanhalla maastopyörällä. Nyt kun kipinä on syttynyt niin tulee pyörän päivitys mieleen. Sinulla on hyviä videoita graveli/cyklocrossi pyöristä. Työmatkani kulkee noin 5 kilsaa hiekkatietä eli määrittelee pyörä valintaa. Mainittakoon myös että sytyttämäsi pyöräily on jättänyt lenkeille ja työmatkoille 39 kiloa läskiä. Tämä liittyy pyörä päivitykseen siltä osin kun painoa on vielä 115 kg, tuleeko tämä vastaan näissä gravel tai cyklo valinnoissa? En ole valmistajilta löytänyt tähän vastauksia.
Mahtavaa - ihan parasta palautetta 🤗 Tuota luokkaa painorajat usein on, mutta yleensä rajoittava tekijä on vain kiekot. Eli tämä kannattaa ottaa esiin pyörää hankkiessaa ja ottaa se vakiota pykälää vankemmilla kiekoilla.
Hyvä video jälleen, kiitos ! Ehdotus: Kun ilmat tässä piakkoin huononee, niin harjoitusvastuksista kertova video alkaisi olla ajankohtainen :-)
Hyvät ohjeet ja parempi näin varmasti, että video per yhden osan irrotus. Aina oppii uutta, en tiennyt itse uloskiertäytyviä kampia olevankaan.
Kiitos. Toivottavasti mie osaan ton perusteella kiristellä kammen, on päässy löystyyn.
Pressfit keskiön vaihtamisesta olis hyvä saada video!
Mukavan rauhallinen vidi ja infoa täynnänsä ni :D
Hyvä video täynnä tietoa. Kiitos jälleen.. :)
Tuo kampi keskiösetti onkin laadukas ja niitä tapaa yli 1000 euron pyörissä. Halvemmissa on keskiö mallia patruuna, niistä ei minulla ole kovin hyvää sanottavaa, yhdessä pyörässä kävi niin että minkä pitempään poljit, sen raskaammaksi se kävi, keskiölaakerit nimittäin kuumeni liikaa ja rupesi hirttämään kiinni narina äänellä.
Kiitos videosta
Kiitos!
Tuossahan saattaa sitten olla kampien ja keskiölaakerin välissä irtonaisia shimmejä ja levitysholkkeja, kuten mun press fit-laakerilla olevassa fätissä eli kannattaa olla tarkkana, että tulevat samoin kuin olivat purettaessa
Ootko koskaan ajatellut että et laita vaseliinia akseliin vaan keskiön sisään? Nyt kun painat voidellun akselin kiinni, suurinmat vaseliinit jää siihen ulkopuolelle ja kerää roskaa.
Tyhmänä kysyn jatkokysymyksen... Juuri luen kirjastosta lainaamaani "Polkupyörän huolto-opas"-kirjaa, missä sanotaan: "Älä päästä rasvaa tai öljyä kosketuksiin akselin kanssa. Kampisarjan täytyy olla kuiva, kun se asennetaan akseliin; muutoin se toimii löysästi." Miten tämä pitäisi ymmärtää suhteessa esim tähän videoon?
En edes ymmärrä mitä tuossa sanotaan 😂
Hei, kiitos informatiivisesta videosta! Tyhmä kysymys, mistä tuollaista vaseliinia mitä laitoit osiin saa? Saako Biltema/Motonet-tyylisistä? Onko jostain tietyn tyyppisestä vaseliinista kyse? Mitä itse käytät?
Ihan perus yleisrasvaa käytän. Tuo on varmaan Park Tool PPL-1 PolyLube 1000, mutta esim. Motonestista saatava Zefal Pro-II-Grease yleisrasva toimii yhtä hyvin.
@@Velogi Kiitos!
Kiitokset.Täytyypä avata.
Hyvä video
Kiitos hyvistä videoista. Oisko sulla heittää hyviä vinkkejä aloittelevalle ensimmäisen matkapyörän ostoon? Itellä kun on nyt ollut fätikkä alla ympäri vuoden niin voisi hommata toisen pyörän kesä kauden matka ajoihin 😁
Yritä saada mahdollisimman monta ehdokasta koeajoon niin erot eri mallien välillä konkretisoituu.
Kannattaako BSA-kierteiseen laakeriin laittaa pakan puolelle vaseliinia, litiumrasvaa tai alumiinitahnaa? Tarvittiin 2,5 metriä jatkovartta avaamiseen. Seuraavalla kerralla ei viitsisi tehdä samaa temppua uudelleen.
Kysymys: Ostin käytetyn 90-luvun maantiepyörän jossa on oikean puolen kammen kiinnitysmutteri hitsattu kampeen kiinni, ilmeisesti osan ns. "viimeisenä voiteluna". Mitenköhän tämmöisessä tapauksessa onnistuisi kampien vaihto. Onnistuisiko esimerkiksi niin että irrottaa toisen puolen normaalisti ja tuon hitsatun puolen repii ulos keskiöineen päivineen?
Riippuu millainen keskiö ja kampisetti on - kaksi vai kolmiosainen ja kummalta puolen on suunniteltu purettavaksi.
Osaisikko vinkata tai opastaa mitä tehdä kun uusi sähköpolkupyörän keskiö alkaa narisemaan kun painaa polkimille enemmän painoa ?
Ilmeisesti keskimoottorinen pyörä kyseessä? Kampien kiinnitys on ensimmäinen tsekattava, sitten eturattaan kiinnitys. Toki poljinlaakerit myös. Vastaavanlaista ääntä eliminoidaan videolla ruclips.net/video/RjtemefEBGI/видео.html&pp=gAQBiAQB
Olisi taas kerran kysyttävää. Vaihdan vanhaan pyörään kampisarjaa ja samalla ajattelin vaihtaa keskiölaakerin. Pyörässä ollut keskiölaakeri (neliskantti) on 117,5mm ja kampisarjoissa joita äkkiä kohtuu hintaan löysin suositeltu keskiölaakerin mitta on 122,5mm. Sopiiko tuo kampisarja kuitenkin suosituksesta huolimatta 117,5 keskiölaakeriin vai kannattaako/pystyykö laittaa tuon 122,5mm keskiölaakerin vanhan tilalle?
Käytännössähän tuo ero (olettaen että nykyinen kampi on oikea) tarkoittaa sitä, että nykyisellä laakerilla Q factor on pienempi eli kammet olisivat 2,5 mm per puoli lähempänä runkoa. Eli esim kampi vs takahaarukka väli voi mennä tarkalle - ja toki jalatkin ovat sen verran lähempänä toisiaan ainakin lukkopolkimilla. Leveämpi keskiö tuskin sopii runkoon joka on suunniteltu puoli senttiä lyhyemmälle, eli sitä en lähtisi muuttamaan.
@@Velogi Kiitos jälleen avusta!! Koitan varmaan jatkaa tuohon 117,5mm sopivan kampisarjan metsästystä ja jos ei löydy niin kokeilen sitä 122mm suositeltua.
Milloin tulee videoita eri tyyppisten keskiölaakerien vaihdosta?
Varmaan sitten kun sellaisia tarpeita tulee vastaan.
Mitä oot mieltä trek roscoe 7 2021 mallista?
Ihan ok kokonaisuus mielestäni hintaluokassaan. Kuitenkin jo ilmakeulalla. Pikalinkkuakselia vähän maastopyörässä vierastan, mutta onneksi edessä on sentään läpiakseli.
Mulla on maasturissa octalink keskiö,joka nyt sano sopimuksen irti.Osaatko heittää vinkkiä mistä löytyy sarjanumero tai malli numero tai jokin muu vastaava?
Eikö se ole rakenteeltaan aika analoginen tuon nelikantin kanssa? Ota auki niin shimanoissa on yleensä patruunan kuoressa printattu strategiset mitat. Jos ei niin sitten mittaat 😅Halkaisija todennäköisesti 68 mm ja leveys 109,5 tai 118 mm.
paljon tuo vaihto maksaa?
Onko pyöränhuolto teline järkevä sijoitus jos esimerkiksi 3-5 pyörää huoltaa kevät syksy
Kyllä itse hommaisin.
Paljonko kampilaakerissa kuuluu olla säteittäistä välystä? Mulla on vuoden vanha white gx pro ja pieni klappi tuntuu polkiessa. Ja jos kunnolla käyttää poljinvoimaa niin isompi eturatas saattaa koskea vaihtajaan.
Ei siinä varsinaista klappia saa olla lainkaan. Sen verran että laakeri vierii.
Kiitos nopeasta vastauksesta. Polkimesta kun ottaa kiinni ja taivuttaa niin välystä tuntuu sen verran että isompi eturatas lähestyy vaihtajaa n.1-2mm. Vähän ajettu pyörä joten ei laakeri pitäisi olla lopussakaan, varsinkin kun tuo kovalla poljinvoimalla tapahtuva ketjun hankaaminen tapahtui jo uutena. Ajattelin sitä lähinnä ominaisuutena. Voikohan jokin olla vain löysällä?
Keskiötyypistä riippuen voi olla kiristettävissä tai sitten ei. Jos väljällä laakerilla ajaa, niin se kyllä äkkiä on entinen.
Okei. Täytyy videon ohjeilla tehdä pikku ruumiinavaus 👌 osa ei onneksi paljoa maksa (BB-RS500) jos sen joutuu uusimaan.
Minulla on vanha Hollowtech (siis 1, ei 2) pyörässä ja alkaa olla laakerivikaa. Sen aukaisu taitaa olla erilainen. Onko vinkata hyvää videota?
En nyt löydä videota, enkä ole itse aukaissut. Ulosvetäjänhän se vaatii.
Moi. Minulla on pyöränä merida cyclocross4 jos fsa kammet,ja nyt huomasin että kammissa eli ilmeisesti keskilaakerissa on päittäin välystä hieman ehkä noin 0,5mm kalppia puolelta toiselle. Voiko tuota jotenkin kiristää vai pitääkö siihen vaihtaa kokonaan uusi laakeri. Sitten vielä että millainen laakeri tuohon malliin tulisi
En pysty noilla tiedoilla keskiön saati laakerin tyyppiä. Mutta jos on kierteellinen niin välyksen säätöön voi käyttää osavan paksuisia shimmilevyjä. Jos keskiö taas on pressfit, tuo tällä videollakin näkyvä vasemman kammen päässä oleva holkki voi olla löysällä.
Mulla on kammissa pysty välystä, mikä avuksi? Pyörä jokin halppis carraro revox 26rc
Siis jos kammet keikkuvat keskiön suhteen niin keskiölaakerihan siinä silloin on joko löysällä tai rikki.
@@Velogi kiitos
Toinen poljin ottaa kiinni takahaarukkaan ja toisella puolella on tilaa n.2cm. voiko niitä turvallisesti säätää? Eli voiko esim koputtelemalla säätää?
Keskiön tyypistä riippuen sen asemaa voi säätää aluslevyillä joita asennetaan sille puolelle johon keskiötä halutaan siirtää. Ei missään nimessä koputtelemalla.
@@Velogi mistä näitä aluslevyjä saa?
Samoista paikoista kuin keskiöitäkin ja muita varaosia. Mutta ensin tosiaan pitää tietää mikä keskiö on kyseessä.
Jos vaikuttaa siltä että kohta pitäs olla vaihtamassa kammesta jarrulevyyn melkein kaikki kannattaako alkaa uuden pyörän ostoa harkitsemaan ? 3 vuotta vanha pyörä mutta päässyt kärsimään ja todella kovassa päivittäisessä käytössä ollut :D normaalisti mun pyörät on varastettu ennen kun oon ne näin loppuun päässy ajamaan :> kommentti venähti sori ...
Kyllähän kuluvia osia aina joutuu päivittämään. Jos pyörä muuten on mieleinen ja runko ehjä, niin itse laittaisin pikku hiljaa uutta osaa. Eri asia jos tarvitsee syyn hommata uusi pyörä ;-D
Jes.... Juuri sopivasti neuvoa. Olin jo ottamassa kolmatta kaljaa ja hakemassa isompaa lekaa mutta tuo lukitusprikka kohta auttoi. Onneksi vaimo ei ollut näkemässä. Hänen pyörä vielä 🙈
Joskus se on pienestä kiinni 😅
Onko videota pinnan vaihtamisesta taka renkasenkaaseen, pyörään jossa on levyjarrut. Ja kuinka rengas rihdataan?
Eipä löydy vielä. Yksittäisen pinnan pystyy kyllä vaihtamaan kun pujottaa samalla tavalla kuin muutkin ja kireys viereisten mukaan.
@@Velogi taka renkaassa on pinnojen edessä levyjarrun levy ja toisella puolella rataspakka. Jos pina on poikki sellaisesta kohdasta, jotta sitä ei voi pujottaa pois. Silloin pitää irroittaa levyjarrun levy tai rataspakka. Tähän videota kiitos ja myös rihtauksesta.
Rataspakan irrotus näytetään pakan vaihtovideolla ruclips.net/video/ErBY_l41rAA/видео.html ja jarrylevyn irrotus (yksi kolmesta tavasta) videolla ruclips.net/video/0BH1LNTFuNg/видео.html Toinen centerlock mutteri on ulkoisella koloilla tai sitten levy on kiinni navassa kuudella kuusiokoloruuvilla.
@@Velogi kaikenlaista videota sultakin löytyy, vaikka et mitään korjauskanavaa varsinaisesti pidäkään :-)
Toi sun pyöräpaja on muuten varsin vakuuttavan näköinen Park toolin työkaluseinineen.
Mitä etukammessa tarkoittaa 38t/170mm,kun en tiedä
38 piikkinen ratas, 170 mm pitkä kampi akselin keskeltä akselin keskelle.
Videotoive miten vaihdetaan keskiölaakeri
Kiitti vinkistä. Niitäkin on kovin montaa sorttia.
Tätä kaipasinkin. Intialaisten ohjeita katsonut, mutta kyllä tämä on paras. keskiö pitäis vaihtaa, sm-bb52 -> sm-bb93
Eikös FSA:n kammissa ole usein pultti vasemmalla puolella?
Niitä on erilaisia, mutta FSA:ltä löytyy myös tämä malli.
Mistä noi kaikki momentit löytyy?
Ei niitä taida kootusti olla missään, useissa osissa se on merkitty.
Mitä jos ei oo tuota työ kalua millä keskiän saa irti
Jos tätä kampien irrotusta meinaat niin joskus tuon muovisen holkin sisällä on paikka kuusiokoloavaimelle. Mutta ei se tosiaan ole tiukassa, eli kun löystytät kammen pultit, niin se varmaan jo lähtee käsinkin. Kiristys onkin sitten toinen juttu.
Osaatko kertoa irtoaako fcm500 kampisarja samalla tavalla?
Eikös siinä ole neliskanttinen keskiön akseli? Vaatii ulosvetäjän.
Mikä on ISIS Standardin mukaisten kampien kiristys momentti?
34-42 Nm
@@Velogi kiitos tiedosta 👍
mulla oli sähköpotkulaudan vanteen reissä epämuodostuma jonka seurauksena sisäkumi meni rikki venttiilin juuresta ja oli leikannut pahasti sen. Voitko tehdä tälläsestä ongelma videon jossa kerrotaan miten se korjataan.
Epämuodostumat pois ja vannenauhan pitää peittää reiät. Sitten vain ehjää kumia tilalle.
@@Velogi Tässä on leveä vanne ja tämä viron merkkinen sähköpotkulauta johon ei saa vanne nauhaa.
Sitten teet vaikka gorillateipistä. Jos siellä sisäkumi on vanteen reikiä vasten niin ei tule kestämään.
@@Velogi juu
@@Velogi onko tolle venttiili reijän epämuodostumiselle joku oikea nimi.
Mistähän voisi johtua seuraava:
Irroitin cyclocrosserista kammet, putsailin soraa ja laitoin uudet rasvat. Kiinnityksen jälkeen etuvaihtajaa ei saa millään pelittää vaikka miten säätää. Pyörässä on 2kpl eturattaita. Pyörän ketju ei suostu mennä pienemmälle rattaalle paikalleen jos vaihtaa niin, että takarattaassa ketju on pienemmillä rattailla. Vasta kun vaihtaa takapakasta pienemmille vaihteille, ketju loksahtaa etupäässä rattaalle.
Voimansiirron puolimmainen kampi on kuitenkin varmaan tarkoitus työntää niin pitkälle kun menee takaisin, eli loppuun saakka. Vikaa ei ollu ennen kampien irroitusta...
Ei siinä tosiaan pitäisi minkään muuttua. Toki tuo on pienestä kiinni jos toisilla takarattailla kuitenkin ketju siirtyy. Mutta kyllä senkin etuvaihtajan sisemmän rajoitinruuvin säädöllä pitäisi mennä.
Viiden kilon viimeistely vasara :D