Blauwtongvirus duikt op bij schapenhouder Karsten Bolhuis

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 9 сен 2024
  • De beheerders van de stadskudde maken zich zorgen over het blauwtongvirus. Ondanks een grote vaccinatiecampagne grijpt het virus in het land nog steeds om zich heen en zijn er elders ook schapen overleden.
    "We hadden gehoopt op een rustige zomer", vertelt herder Joshua Bos. "Vorig jaar greep het virus tijdens de zomermaanden om zich heen en heeft het ons net niet bereikt. Dat was een hele opluchting. Afgelopen voorjaar meldde het ministerie dat er verschillende vaccins op de markt werden gebracht die goed zouden werken tegen het virus. Wij hebben onze schapen en geiten de afgelopen periode allemaal gevaccineerd. De koeien die we hebben worden deze week gevaccineerd."
    Het blauwtongvirus wordt verspreid via kleine muggen, zogeheten knutten. De knutten slaan vooral toe bij schapen. Deze dieren krijgen te maken met hoge koorts, zwellingen en een blauwe tong. Ongeveer 75 procent van de schapen die de ziekte krijgen, overleeft dit niet. Volgens boerenbrancheorganisatie LTO zijn er in Nederland sinds de uitbraak van het virus zo’n 55.000 schapen en 1.000 runderen om het leven gekomen
    Bos: "De hoop was dat met het vaccin er minder dieren ziek zouden worden. Dat lijkt nu tegen te vallen. Althans zoals het nu lijkt. Tot nu toe hebben we in de kuddes die wij hebben geen blauwtong geconstateerd. Maar met dit recente nieuws lijkt het wachten tot dit gaat gebeuren." De schaapsherder vestigt daarbij ook zijn hoop op de professionals: "We weten nog maar heel weinig. Hoe kan de knut overwinteren? Hoe verspreidt het zich? Ik denk dat dit heel interessant is om uit te dokteren. En wellicht kunnen we ook iets met deze informatie. Als de knut zich op een bepaalde manier verspreidt kunnen wij wellicht iets doen om dit tegen te gaan. Maar daarvoor zijn we echt afhankelijk van de professionals die onderzoek doen naar het virus."
    Volgens de schaapsherder is er nog veel onderzoek nodig. "Maar een rustige zomer gaat het helaas niet worden. En daar hadden we wel op gehoopt." Bos is onder andere schaapsherder van de stadskudde die deze dagen bij het Martini Ziekenhuis verblijft. In de zomer verzorgt de kudde het groen in de gemeente. In de winter wordt er overwinterd in de schaapskooi in het Drentse Weiteveen. De kudde in Weiteveen bestaat uit zo'n 1.100 schapen, geiten en koeien.
    🔵🔵🔵
    ► Welkom bij Omroep Organisatie Groningen (OOG), de lokale nieuwszender waar je de stad Groningen en de omliggende dorpen uit de gemeente echt leert kennen!
    ► Bij OOG draait alles om het brengen van actueel nieuws, boeiende reportages, fascinerende verhalen en verrassende evenementen uit de regio. Ons doel is om alle inwoners van de gemeente Groningen op de hoogte te houden van wat er gebeurt.
    ► Tips of opmerkingen?
    Whatsapp of bel: 050 5718080
    ► Volg OOG:
    Instagram - / oogtv
    Facebook - / oogrtv
    X - / oogtv
    TikTok: / oog_groningen
    LinkedIn: / oog-tv
    Website - www.oogtv.nl/

Комментарии • 7

  • @aquarius42
    @aquarius42 Месяц назад +2

    Terug naar moeder natuur..
    Ook voor de schapen..

    • @johnhandy1812
      @johnhandy1812 Месяц назад

      Het barst van de schapen , de spuit erin is dus de oplossing .. je ziet het pas zodra je het doorhebt

    • @wimmaas777
      @wimmaas777 29 дней назад

      @@aquarius42 Met je landbouwgif zeker.

  • @dikvdgrift2972
    @dikvdgrift2972 Месяц назад

    Wij lossen paracetamol op in water en via een spuit met een stukje slang in de bek

  • @sylviaheukerofhoek4096
    @sylviaheukerofhoek4096 27 дней назад

    Gevaccineerd?