SoruYorum - Amigdala Kontrol Edilebilir Mi?

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 13 сен 2024
  • SoruYorum köşemizde Prof.Dr. Sinan Canan sorularınızı yanıtlıyor.
    Sorularınızı;
    - info@acikbeyin.com adresinden mail yoluyla,
    - Sosyal medya hesaplarımızdan #soruyorum etiketiyle,
    - Bu videonun altına yorum yazarak bize iletebilirsiniz.
    Önce kendimizin sonra da toplumun olumlu ve faydalı yönde dönüşümüne katkı sağlamak için buradayız…
    AçıkBeyin Eğitim ve Danışmanlık
    ''Kendine İyi Bak... Göreceksin!''
    Daha fazla bilgi için:
    0 (216) 356 49 69
    AçıkBeyin: www.acikbeyin.com/
    Facebook: / acikbeyin
    Instagram: / acikbeyinegitim
    Twitter: / acikbeyinegitim
    Linkedin: / açıkbeyin

Комментарии • 53

  • @safakiskyldz9198
    @safakiskyldz9198 5 лет назад +7

    Harika bir seri!

  • @ibrahimerdem2002
    @ibrahimerdem2002 5 лет назад +2

    Nefes egzersizleri Osmanlı zamanında sûfîler tarafından kullanılan bir yöntemdir, kendilerine bir sual sorulduğunda, nefes egzersizi yaptıktan sonra cevap verildikleri kaynaklarda mevcuttur.

  • @azrslm
    @azrslm 5 лет назад +7

    Azerbaycandan selam ve saygılar.
    Öncelikle hocamın eserlerini çok severek takip ettiğimi belirtmek istemir. İyi ki onu tanımışım. Sorum şöyledir:
    Her bireyin (cins olarak ayırarak) beyni aynı düzeyde gelişme göstere bilirmi? Yani her kes beyin potansiyeli olarak eşit mi? Yoksa her kesin bir kotası mı vardır?
    Saygılarımla, Azer İslamoğlu Mammadov.

  • @angelist2166
    @angelist2166 5 лет назад +3

    4-7-8 Nefes tekniği de çok iyi geliyor. Parasempatik sinir sistemini harekete geçiriyor. (Yanlışım varsa düzeltin, biyoloji konusundaki cahilliğmiz affola)

  •  5 лет назад +5

    Hocam merhaba,
    Geçen hafta İsviçredeydim. Aşırı sakinler. Sanki sularına uyuşturucu katılmış gibi. Sadece yetişkinler değil, çocuklar ve hatta evcil hayvanlar bile aşırı sakin. Ama öyle böyle değil. Pet shop'a giren bir köpek hiç mi bir şeye saldırmaz, bırak saldırmayı koklamaz mı?
    Tabi bunun ülkenin refah seviyesi, her şeyin planlı ve sistemli olması, eğitim sistemi vb. gibi bir çok sebebi var..

    • @ebrureika4745
      @ebrureika4745 5 лет назад +1

      Gerçekten orda yaşamak istiyorum ya :( Belki bir gün burda da o sakinliği yakalarız..

    • @armahankar7107
      @armahankar7107 5 лет назад

      buraya gelen batılı turist aileler vs türk aileler aynı ortamda gözlemleyebilirsiniz bunu

  • @emremetonya2240
    @emremetonya2240 5 лет назад +2

    Hocam hayatta her seyi kendimiz için yaptığımızı düşünüyorum, iyiliği bile dolaylı olarak kendimiz için yapıyoruz. Bencilliğimizden utanıyorum ve kendimi istemsizce suçlu hissediyorum bu durum normal midir ?

  • @yigitas7604
    @yigitas7604 5 лет назад +9

    Merhabalar merak ettiğim bir konu hakkında soru sormak istiyorum.Evrimsel açıdan baktığımızda bu kadar çok uyumamızın bize faydası nedir?Neredeyse günün dörtte birinden fazlasını uyuyarak geçiriyoruz.Az uyumayı avantaja çevirecek bir evrimsel süreçten geçmememizin sebebi nedir ? Uyumak yerine hayatta kalmak ve üremek için yapacağımız daha faydalı şeyler yok muydu ?Yoksa geceleri güvenli bir köşeye çekilip uyumak başımızı beladan uzak tuttuğu için mi bu şekilde evrildik ? Sinan hocam selamlar.(Uyumayı bir zaman kaybı olarak nitelendirmiyorum sadece süresinin neden bu kadar uzun olduğunu sorguluyorum.)

    • @armahankar7107
      @armahankar7107 5 лет назад +1

      çünkü elektrik icadından önce binlerce yıl gece ne yapıyor olabilirdi atalarımız

    • @yigitas7604
      @yigitas7604 5 лет назад

      @@armahankar7107 Sosyal etkinlikler düzenlemek,tuzaklar kurmak,karanlığı avantaja dönüştürecek şekilde avlanmak(ve tabii avlanmak :) ),aletlerin iyileştirilmesi ilk düşünüşte akla gelen bazı şeyler bunlar. Geceleri aktif olan hayvanların adaptif özelliklerini de işin içine katabilirsin.

    • @katarina95ful
      @katarina95ful 5 лет назад

      Yigit As Armahan’ın bahsettiği durum daha ilkel zamanlar biliyorsun ki evrimsel süreç ilerledikçe aletleri düzenleme becerisi veya topluluk aktiviteleri yapabilme becerisi arttı. Bize kodlanabilecek kadar geçirdiğimiz en uzun süreçte de henüz çok ilkeldik bu yüzden gece karanlıkta mağaralarda veya ağaç tepelerinde sadece uyuyabilirdik.

    • @DrIboS-zn9of
      @DrIboS-zn9of 3 года назад

      Uykunun zekaya bir etkisi var. Bunu bir yerde okumuştum ama tam hatırlayamıyorum fakat ne kadar çok uyku o kadar çok hayal gücüdür. Buda zeka arttırıyor ki bazıları da şekerleme taraftarı bu konuda. Şekerlemenin ben pek iyi bir şey olduğunu söyleyemem. Bu benim fikrim, bir insan yerinde uykusunu almalı zorlu durumlarda şekerleme yapmalıdır. Her zaman yapılan şekerleme beyni çok yoruyor. Kendim de denedim yani bana göre şekerleme bir çözüm değil ve insan uykusunu güzelce almalı. Gün içinde de çok uyku bastırıyor nereden baksanız 10 saat uyuyorum fakat uykunun özel bir gücü var. Hatta bu güç kullanıla bilinir gibime de gelmekte. Daha bilimsel açıdan ele alırsak da oksidatif meteryallerin temizlenmesine ve daha sağlıklı düzgün çalışan ve kendini geliştiren, gelecek nesile aktarılabilen bir beyin için uyku çok önemli. Özetle(kendi fikirlerim), daha sağlıklı ve daha kompleks bir beyin için uyku bir basamak. Bunun uzun olması da daha komplekstik ve daha sağlıklı bir beyin için şart. Beyin geliştikçe uyku artmalı ki tersi olsaydı evrim bize uzun uyuma özelliğini vermezdi diye düşünmekteyim. Okuduğun için teşekkürler.

  • @kubraibis4167
    @kubraibis4167 5 лет назад +1

    Merhaba, soru-yorum serisini çok severek izlediğimi belirtmek isterim.
    Prof. Dr. Sinan Canan hocamıza sorum şöyle; dinler tarihi ile evrim ve tarih biliminin kesiştiği nokta neresidir? Yani evrim denilince aklımıza gelen "maymundan geldik" klişesini "adem ve havva"dan geldiğimiz gerçeğiyle değiştirdiğimizde bu geldiğimiz nokta, tarihin hangi aşamasına denk gelir? Okullarda tarih derslerimizde bize öğretilen neolitik, paleolitik çağ vb tarih öncesi devirlere mi mesela? Bu konudaki bilgi ve yorumlarınızı oldukça merak ediyorum. Teşekkürler, sevgiler.

  • @vetkadifela4949
    @vetkadifela4949 5 лет назад +4

    Merhaba hocam depresyona beyin kimyasallarımız bozulduğu için mi giriyoruz yoksa biz beynimize ve kendimize hasar verdiğimiz için mi beyin kimyasallarımız bozuluyor ve depresyona giriyoruz? Teşekkürler

    • @palaremzikermes
      @palaremzikermes 3 года назад

      Bence her ikisi de.Gerek yaşantılar,gerek kimyasallar bastırılmış öfkeyi tetikliyor,bu da depresyona neden oluyor.

    • @muratklnc9172
      @muratklnc9172 Год назад

      Ikisi de

  • @yaseminyldz7521
    @yaseminyldz7521 5 лет назад

    Sinan Bey, Merhaba ,
    Merak ettiğim bir konuyu sormak istiyorum.
    Zaman konusuna değindiğiniz bir program yada videonuza rastlamadim. Zaman diye birşey var mı ?

  • @ulashanoglu9564
    @ulashanoglu9564 5 лет назад +1

    Gecenin bir yarısı canımız genelde o an evde olmayan şeyleri istiyor. Biraz durup bekleyince ise hevesimiz kayboluyor. Bunun nedeni nedir? İnsan beyni önce dürtüp sonra sakinleşiyor mu?

    • @muratklnc9172
      @muratklnc9172 Год назад

      Fikir arkadan gelir sonra genişleyerek çıkar. Eğer bilincin yüksekse/ beyninin ön lobu gelişmişse buna karşı koyabilir/sabirlı davranabilir seni olumsuz etkilemeden yaşamaya devam edebilirsin

  • @zuhalozek8226
    @zuhalozek8226 2 года назад

    Merhaba sevgili hocam. sorum şu: Ne kadar su içmeliyiz? bugüne kdr dinlediğim ve okuduğum kaynaklarda hep günde 2-3 litre icilmeli diyordu ancak geçen gün Oytun Erbaş in bir programını izledim ve 1litre dedi.bazen 1,5 olabilir dedi.fazlasi böbrekleri yorar gerek yok dedi.bennim kafa çok karıştı 🙄 bunu bilse bilse Sinan hoca bilir dedim ve soruyorum: günde ne kdr su tüketimi bedenimiz için optimum fayda sağlar?cvp verirseniz çok sevinirim hocam sizi çok seviyorum idolümsünüz😇💜💜

  • @unbrokenspine
    @unbrokenspine 5 лет назад

    Hocama soyut bir konu hakkında sorum var.Evrimci bilim insanlarına big bang'den önce ne vardı diye sorduğumuzda önce ve sonra kelimeleri zaman kavramının olduğu yerde geçerlidir. Big bang'den önce zaman kavramı olmadığı için,"önce" sorusu mantıksızdır şeklinde cevaplanır.Ama aynı bilim bize kavranabilir şeylere inanmamızı söyler.Hiçbir insan zaman kavramının olmayışını, yokluğu veya hiçliği kavrayamaz. Dolayısıyla big bang'den önce zaman kavramının olmayışına da inanmamız bilimle çelişkili bir durum. Hocamın bu konudaki görüşlerini merak ediyorum.

  • @aliberkeruzgar542
    @aliberkeruzgar542 5 лет назад +1

    hocam telekinezi 6. his ve telepati kavramları hakkında bilgi verir misiniz ? ve bunlar geliştirilebilir mi

    • @bilaloncel1236
      @bilaloncel1236 7 месяцев назад

      İnsanların duyularını kullanarak birtakım olayları sezimlemesine 6.his denir bu sadece bir kuramdır ve var olduğu kanıtlanmadığı için geliştirilmesi mümkün değildir. Amerikan filmlerinin günümüze armağanıdır. Telepati ise 6. his ile direk bağlantılı olup başkalarının eylemine müdahale etmek demektir. Yani birini düşününce bizi araması vs gibi ki bu da mümkün olmayan bir süreçtir. Buna insanları inandıran herkes şarlatandır duygu sömürücüsüdür uzak durunuz

  • @gurkangul80
    @gurkangul80 5 лет назад

    Hocam yapay zeka hakkında herkesin iyi yada kötü fikri var yakında her eve girecek yapay zeka bizim kontrolumuzu eline alabilirmi ? Bize ne faydası olacak lütfen cevap hocam lütfen lütfen

  • @elifturker4891
    @elifturker4891 5 лет назад

    Siz hep anlatin hocam;)))

  • @fechedenes9458
    @fechedenes9458 5 лет назад +1

    Tinnitus un çözümü nedir lütfen yardım edin 2 yıldır kulağım sürekli çınlıyor yaşım 22 kulaklık kullanıyordum eskiden . Artık kullanmıyorum ama bir türlü geçmiyor hiç bir zaman sessizliğin tadını çıkaramiyorum. Lütfen yardım edin. #soruyorum

    • @isil_solmaz
      @isil_solmaz 5 лет назад

      Malesef fiziksel bir bulgu yoksa tümör gibi tedavisi yok hatta neden olduğu dahi bilinmiyor. Bir takım ilaçlar sesi baskiliyor ama o da geçici en güzeli alışmak ben 33 yaşında 20 yaşından beri çınlamam var. Iyi bir kbb uzmanı size yardımcı olur cok geçmiş olsun

  • @aselasu3974
    @aselasu3974 5 лет назад

    Merhaba Sinan Hoca'm . Egoyu yani olumlu düşüncelere inanmamizi engelleyen tarafı nasıl susturabiliriz? Egonun törpülenmesini sağlayan şey nedir?

    • @bilalbilgin9276
      @bilalbilgin9276 4 года назад +1

      Asel Asu Zihnin bilinç seviyesini artırarak egoyu susturmak mümkün. Farkındalık arttıkça ego azalır.

  • @petrikor_music
    @petrikor_music 5 лет назад

    Hocam tüyümüzün boyutu önemli mi?

  • @dobidop5356
    @dobidop5356 4 года назад

    ARKADAŞLAR SİZLERİ ANLAMIYORUM NEDEN Mİ ÇÜNKÜ SORU SORUYORSUNUZ VE CEVAP BEKLİYORSUNUZ BU NASIL BİR BEYİN

    • @ulascetinol9168
      @ulascetinol9168 4 года назад

      Niye soru sorup soru mu beklemeliyiz veya cevap verip cevap mı almalıyız bu nasıl bir alt taban seviyesinde bir mantıktır

  • @zeynepreyyanozdemir4962
    @zeynepreyyanozdemir4962 5 лет назад

    Hocam merhabalar
    Ben yapay zekanın tam olarak ne olduğunu merak ediyorum anlatabilir misiniz?

    • @VineAli
      @VineAli 4 месяца назад

      5 yıl sonrasından yazıyorum.
      Anlamaya gerek yok, yaşamaya hazır ol.

  • @nihat_7
    @nihat_7 3 года назад

    Anksiyeteye 1e1 oldu

  • @kubraca...
    @kubraca... 5 лет назад

    😀 hocam siz çok yaşayın ya sesli güldüm

  • @leventveziroglu2097
    @leventveziroglu2097 5 лет назад

    Tiyatro Okulunda karından nefes almayı öğrenmiştik,bununla mı ilgili?

    • @bilalbilgin9276
      @bilalbilgin9276 4 года назад

      Tiyatro okulunda öğrendiğin karından nefes (diyafram) daha çok sahnede ki repliklerini düzgün ve yerinde kullanabilmen adına nefesini terbiye etmek için verilmiş olmalı. Burada ki uygulama amacı stres seviyesini düşürmek için,karından derin ve ritmik şekilde alınan nefesin stres seviyesini azaltmakta büyük etkisi vardır.

  • @shukranxeyirov448
    @shukranxeyirov448 2 года назад

    PANİK ATAKTIM ŞÜKÜR GEÇİRDİM.PSİXOLOGA GİTMEYİ SİZEDE ÖNERİYORUM

  • @emine1078
    @emine1078 5 лет назад

    Darwin'in evrim teorisine göre biyolojik evrim hala devam ediyor. Ama günümüzde maymunların bulunması onların evrimden ayrıldıklarını göstermez mi, milyonlarca yıl geçmesi gerekiyor denilebilir ama insanlık tarihinden beri farkedilebilecek bir değişimin olması makul değil midir? Ya da evrimleşme sürecinin sonuna gelmiş maymunlar insana benzer özellikler gösterirken, bu sürecin başındakilerin farklı davranışlar göstermesi gerekmez mi? Teşekkürler #soruyorum

  • @leventveziroglu2097
    @leventveziroglu2097 5 лет назад

    Ben amigdalayı atladım galiba

  • @nurkarakok
    @nurkarakok 5 лет назад

    😁😁😁

  • @zgr4u
    @zgr4u 5 лет назад

    Hocam bir çok konuda hayatıma anlam katıyorsunuz, teşekkürler, hiç değilse seveceğinizi düşündüğüm şu şarkıyı hediye edeyim feycan kafe yıllarından ama rock versiyonu: ruclips.net/video/tYCI5KE1PiE/видео.html&start_radio=1&list=RDtYCI5KE1PiE

  • @allof8902
    @allof8902 4 года назад +9

    keşke şu kadın insanı gereksiz gülmese

  • @Mustafa112.
    @Mustafa112. 5 лет назад

    OMG

  • @tugbailgun7966
    @tugbailgun7966 4 года назад

    Bu kadın niye gereksiz gereksiz gülüyor