Sendika üyesi olurken nelere dikkat etmeliyiz ? İşkolu barajı ne demek ?

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 10 сен 2024
  • Merhaba Arkadaşlar
    Bugünkü videomuzda sendika üyeliği konusunda hangi sendikaya üye olmalıyız ? Sendika üyesi olurken nelere dikkat etmeliyiz , sendika iş kolu barajı ne demek benzeri sorulara cevap vermeye çalışacağım.
    Öncelikle bildiğimiz gibi sendikalılaşmaktan bahsettiğimizde aklımıza üç grup gelmekte. Bunlardan ilki çalışanlar, diğeri işverenler üçüncü grup ise sendika yetkilileri. Bu üç grubu ayrı ayrı ele aldığımızda tüm taraflar sendikalılaşma konusunu kendi penceresinden ele alıp kendi menfaatleri doğrultusunda yaklaşım gösteriyorlar.
    Çalışanlar, gerek maaşlarının gerekse de çalışma şartlarının mevcut durumundan daha iyi düzeye çıkmasını arzu ederken işveren tarafının yaklaşımı ise en düşük maliyet ile en üst düzeyde verimlilik ile işçi çalıştırmak oluyor. Sendika tarafı ise daha çok sayıda üye sayısına ulaşıp daha fazla üyeden aidat toplamak ve kamuoyu nezdinde üye sayısıyla orantılı olarak prestij ve güç kazanmayı hedeflemektedir.
    Çalışan arkadaşların sendika konusunda bir yola çıkmadan önce konuyu enine boyuna analiz ettikten sonra hareket etmeleri kendi menfaatleri açısından faydalı olacaktır. Sendika yetkilileri çalışan arkadaşların tedirgin olmamaları adına konunun olumsuz taraflarından bahsetmeyebilirler ama unutulmaması gereken bir konu var ki hiçbir işveren cebinden daha fazla para çıkmasından ve kararlarının sorgulanmasından hoşnut olmaz. Bu nedenle çalışan arkadaşların öncelikli olarak ihtiyatlı olmalarında fayda var. Sonrasında bilinmesi gereken en önemli husus işkolu barajı. Peki nedir iş kolu barajı?
    Bu soruyu cevaplamadan önce sendikalı olma sürecini kısaca özetlememiz gerekirse; herhangi bir iş yerinde çalışan arkadaşların çoğunluğu yani %50 den fazlası sendika üyesi olduktan sonra üye olunan sendika yetkilileri çalışma bakanlığına iş yerinde çoğunluğu sağladığını bildirir. Çalışma Bakanlığı’da çoğunluk tespitini onayladıktan sonra taraflardan itiraz olmaz ise sendika için yetki alınıp toplu iş sözleşmesi görüşmeleri başlar. Şayet çoğunluk tespitine itiraz olursa süreç mahkemeye taşınır. Mahkeme süreci sonunda çoğunluk tespitine dair karar değişmez ama işverenler süre kazanmak için genellikle itiraz etme yoluna başvururlar.
    Çalışma bakanlığında başvuruların kabul edilmesi için iki koşulun sağlanması gerekiyor. Bunlardan ilki yeterli çoğunluğun yani iş yerindeki çalışanların yarısından fazlasının sendika üye olmuş olması diğeri ise üye olunan sendikanın işkolu barajını geçmiş olması. İş kolu barajını kısaca izah etmemiz gerekirse herhangi bir işkolunda resmi olarak çalışan toplam işçi sayısının en az % de 1 inin üye olduğu sendikaların başvuruları kabul edilir iş kolundaki toplam çalışan sayısının % de 1 inden daha az üyeye sahip sendikaların başvuruları kabul edilmez. Örneğin İLETİŞİM iş kolunda son yayınlanan istatistiklere göre toplam çalışan sayısı 192.794 yani iletişim iş kolunu baz aldığımızda 1928 den daha az üyeye sahip sendikaların çoğunluk tespiti başvuruları kabul edilmez. Google sendika istatistikleri yazarak çalışma bakanlığının sitesinden sendikaların üye sayılarına ait istatistiklere bakıp üye olmayı düşündüğünüz sendikanın baraj altında kalıp kalmadığını görebilirsiniz. İşkolu altında kalan sendika yetkilileri herhangi bir iş yerinde sendikalılaşma konusunda çalışma yürütürken genellikle bu konuya hiç değinmezler o yüzden çalışan arkadaşların bu konuya dikkat etmeleri son derece önemlidir.
    Temkinli hareket edip iş kolu barajına dikkat etmenin yanında sendika yetkilileri ile yaptığınız görüşmede aklınıza takılan her şeyi sorup tatmin edici somut cevaplar ve sözler almanızı öneriyorum. Sendika süreci her zaman planlandığı gibi neticelenmez o yüzden en kötü senaryo içinde alternatifler düşünülmeli. Sendika çalışmaları sonucunda istenilen netice alınamazsa ve bunun akabinde işveren tarafından baskı uygulanır veya işten çıkartılmalar yaşanırsa çalışan arkadaşların mağdur olmaması adına bu tarz olumsuz durumlarda sendikanın nasıl bir çözüm sunacağına dair söz alınmalı.
    Bir diğer hususta sendika üyeliği konusunda öncülük yapma meselesi. Bir iş yerinde sendikalı olabilmek için çalışanlardan birilerinin öncülük yapması sürecin sonuca ulaşması adına son derece önemlidir. Ama maalesef olumsuz durumlarda ilk kurbanlar genelde ön plana çıkan arkadaşlar olur. O yüzden çalışma yürütürken işveren tarafını tahrik etmeden süreç içerisinde çalışanlardan ziyade sendika yetkililerinin ön plana çıkıp aktif rol aldığı bir yol izlenmeli. Yani sendika üyeliği konusunda çalışanları ikna edip süreç içerisine dahil etme konusunu sendika yetkililerine bırakmak daha doğru olur. Öncü olan arkadaşlar çalışanlar ile sendika yetkililerini bir araya getirerek üzerine düşeni fazlası ile yerine getirmiş olurlar.
    Sendika üyeliği konusunda öncülük yapmış ve bu sebepten dolayı işten çıkarılmış biri olarak tecrübelerimi sizler ile paylaşmaya çalıştım. Dinlediğiniz için teşekkür ederim yeni videolarda görüşmek üzere Allah'a emanet olun.

Комментарии • 1