Avokado Gübreleme Bakım Reçetesi - Dr. Süleyman Bayram’dan Ders Niteliğinde Bilgiler

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 7 ноя 2024

Комментарии • 39

  • @seyfikaratas8539
    @seyfikaratas8539 Год назад

    Suleyman hocam in sizin emeginize saglik degerli bilgileriniz icin tesekkur ederim

  • @mehmetyilmaz9924
    @mehmetyilmaz9924 Год назад

    Süleyman hocama teşekkürler ve selamlar

  • @tunahanozturk9415
    @tunahanozturk9415 Год назад

    Ağzınıza sağlık Allah razı olsun hocam

  • @kaztavukyumurta1445
    @kaztavukyumurta1445 Год назад +1

    güzel bilgiler görünen ağaçların cinsi nedir

  • @hasandikyazan
    @hasandikyazan Год назад +1

    Bir an önce Hocamın kitabının çıkmasını bekliyoruz. Ağzınıza sağlık...

  • @alitoprak89
    @alitoprak89 3 месяца назад

    hocam harikasınız

  • @suleymansozen4210
    @suleymansozen4210 Год назад

    Süleyman BAYRAM hocam Avokadoda ORGANİK maddeyi artırmanın en güzel yollari nelerdir neler yapılabilir
    Birde hocam kireç oranım 25 yani çok yüksek neler yapılabilir
    Teşekkür ederim şimdiden hocam

  • @cnar4096
    @cnar4096 6 месяцев назад

    Hocam merhaba.7-8 yaşında avakado ağacım var.cicek dönemi yaprakta sararma oluyor.ve meyve tutmuyor.şu an 18 Nisan yer adana.

  • @mehmetkoroglu5765
    @mehmetkoroglu5765 7 месяцев назад

    Dikimden 40 gün önce dikim yerlerine yeterli miktarda hayvan gübresi döktüm 20 gün öncede karıştırarak dikimi yaptım 4gün ara ile 3defa şifonla can suyu verdim 4.5.sulamayıda damlama ile suladım şimdi ne yapmalıyım herhangi birşey vermelimiyim yeni açılmaya başladılar çevremde hiç avakado diken bilen yok Saygılar...
    Mersin/Erdemli

  • @metinbayndr3038
    @metinbayndr3038 Год назад

    Üstadım merhaba.Benim iki sorum olacak izninizle.Nisan ,Mayıs gibi 2-3 yaşında ki ağaçlara yanmış koyun gübresi verebilirmiyim.İkinci sorum malçlama yapmak için siyah plastik kullanabilirmiyim.Kulanabilirsem bunun koyun gübresi üzerinde kullanılması yaz ayları için sorun olurmu?.Not:Sulama damlama sistemi ile yapılmaktadır.Saygılar

    • @TropikMeyveBahcesi
      @TropikMeyveBahcesi  Год назад

      Selamlar;
      Yanmış keçi gübresi daha iyi olur. Malçlama için siyah plastik bu konuyla ilgili inşallah bir video hazırlarız. Ama benim görüşüm daha çok odunsu materyaller kullanmanın daha doğru olduğunu düşünüyorum. Siyah plastik toprağı nemli tutar.

  • @mehmetsahin4498
    @mehmetsahin4498 Год назад

    Toprak analizlerimize göre toprakda aşırı fosfor var gözüküyor ne yapmamız lazım??

  • @hasandemirci5473
    @hasandemirci5473 8 месяцев назад

    Hocam, yer ist silivri. 2 mt fuerte fidanı ne zaman dikmeliyim. Diktikten sonra tepe kesimi yapmalımıyım?

    • @TropikMeyveBahcesi
      @TropikMeyveBahcesi  8 месяцев назад

      Mart- Nisan ayında dikim yapabilirsin, tepe vurumu için erken 3 yaştan önce tepeyi almayın

    • @hasandemirci5473
      @hasandemirci5473 8 месяцев назад

      Çok teşekkür ederim

  • @osmanakca4527
    @osmanakca4527 Год назад

    1-2-3 yaşlarında iki günde bir 15-20 dk, üçüncü gün ise 2 saatlik sulama uygun oluyor

  • @caferince3900
    @caferince3900 Год назад

    Merhabalar acaba hangi aylarda dikim yapabiliriz

    • @TropikMeyveBahcesi
      @TropikMeyveBahcesi  Год назад

      Selamlar;
      En ideal avokado dikimi için Mart-Nisan aylarını tavsiye ederim. Yerim hazır beklemek istemiyorum diyorsanız Ekim ayında da dikim yapılabilir. Serada ise Haziran-Temmuz-Ağustos ayları dışında hemen hemen her ay dikim olur.

    • @caferince3900
      @caferince3900 Год назад

      @@TropikMeyveBahcesi
      Teşekkür ederim bir sorum daha olacaktı benim tarlamın olduğu yer 250 rakım seviyelerinde mersin de
      Ve biraz su sıkıntısı olabiliyor acaba suyu çok seven bir bitki midir

    • @TropikMeyveBahcesi
      @TropikMeyveBahcesi  Год назад

      Hem sever hem de sevmez. Az ve sık sulamalısınız.

    • @caferince3900
      @caferince3900 Год назад

      @@TropikMeyveBahcesi teşekkür ederim hocam iyi yayınlar dilerim

    • @aylinyldz5553
      @aylinyldz5553 6 месяцев назад

      Merhaba avokada fidanına meyve gübresi koysam zarar verirmi

  • @kemalk.6139
    @kemalk.6139 4 месяца назад

    Bu bahçenin cinsi nedir?

  • @Bi_Ordan_Bi_Burdan
    @Bi_Ordan_Bi_Burdan Год назад +2

    13:40 dan sonrasına yanıt vereyim muhtemelen hocamız ekolojik tarımı araştırmamış burda maliyet artmaz aksine düşer. Sıkıntıda orda, mikoriza verilmez zaten cümlenin gelişine söyledi heralde mikorizayı kendisi yapar bitki ama o kompost çayı ve üstten atılan karışımlada desteklenir bitki hiçbir şeyin eksikliğini hissetmez öyle mikoriza üretir mesela mangan ülkemizde çok eksik olan bi element ikinci 3. planda ver diyo mangan olmadan nasıl antagonizm yaşamacak bitki onuda merak etmiyor değilim. ve gözlede net görülüyo etkisi, bunu hiç yapılmamış biyerde deneyebiliriz. uygulandığından bir hafta sonra yapraklardaki canlanmayı renklenmeyi 2 özellikle 3. uygulamadan sonra yaprakların parıl parıl parlamasını bi güzel ispat edebilirim. bizzat denenmiş şeyler safsata değil. ve 200 adet ağaca maliyeti yıllık 1000 tl yi geçmiyo 2022 itibari ile. 200 ağacı daha ucuz bakabilen varsa buyursun konuşsun.

    • @Bi_Ordan_Bi_Burdan
      @Bi_Ordan_Bi_Burdan Год назад

      sadece labaratuarda değil yaprakdan ölçülen brixde bunu ispatlar. istediğiniz yerde istediniz zamanda istediğiniz şartlarda ispatlarız. 😉

    • @Avoman
      @Avoman Год назад +1

      Topraktan besin elementlerinin alımında, özellikle fosfor için mikoliza fungusunun önemli bir etkisi bulunmaktadır (Resim 16). Tarımsal üretimde organik yapılı maddelerin kullanılmasında, mikorizal mantarların giderek artan bir öneme sahip olacaktır. Mikorizanın, bitki beslenmesinde önemli bir yeri olmakta özellikle fosfor (P) ve çinko (Zn) başta olmak üzere birçok elementin bitkiye alınmasında etkilidir (Almaca, 2014). Mikoriza sporlarının yapısı, bitkilerdeki enfeksiyon şekilleri ile kök içindeki morfolojik ve fizyolojik yapıları itibarıyla taksonomik yönden büyük farklılıklar göstermektedir (Resim 15). Bu taksonomik farklılıklar aynı zamanda bitkilerin beslenme düzeyleri ile de farklılık göstermektedir (Almaca, 2014).
      Kök içindeki morfolojik yapıları yönünden ekto ve endo mikoriza olarak, iki büyük gruba ayrılmaktadırlar. Endo-mikoriza, ekto-mikorizanın aksine, kortekste hem hücreler arası boşlukta hem de hücre içi boşluklarda oluşmaktadır. Fungus kortekste geliştiği için ortamda lipidce zengin oval görünümlü yapılar (vesikül) ile dışarıdan alınan besin elementlerini depo ettiği ve gereksinime göre içeriye saldığı düşünülmektedir. Ayrıca hücre içlerinde ağaçların kök yapılarındaki dallanmaya benzeyen yapılar (arbuskül) oluşmakta ve dışarıdan sağladığı besin elementlerini bitki dokularına aktardığı varsayılmaktadır (Resim 16a; Almaca, 2014).

      Ekto-mikoriza, yapılı ağaçların köklerinde daha çok yüksek oranda bulunmaktadır. Ekto-mikoriza hifleri korteksteki hücrelerarası boşlukları doldurmakta ve doldurulan ortamda "hartig ağı" olarak adlandırılan hifler oluşmaktadır. Kökün dış yüzeyinde ise "mantle" olarak adlandırılan kökçük görünümdeki çokça dallanmış hifler oluşmaktadır (Resim 16b). Bu hifler kök tüylerinin yerini alarak onların işlevini üstlenmektedir. Bu kökçükler çevresini saran toprağa nüfuz ederek derinlerdeki besin elementlerini alabilmektedir (Almaca, 2014).
      Mikorizal aşılamalar, yüzeyinden ve altından ciddi bir şekilde çok fazla toprak kaldırılmış maden ocağı alanları gibi, genellikle aşırı derecede bozulmuş veya toksit (tuz, kireç vb.) etki altındaki topraklarda bitki büyümesini teşvik edebilmektedir. Bazı araştırmalarda, mikorizaların patojenlere karşı bitki savunmasında rol oynadığını görülmesine rağmen, önceden mikoriza aşılanmış veya halihazırda hifleri bulunan topraklar için aşılamaların bitkilere ek fayda sağlayabileceğini gösteren hiçbir kanıt yoktur (Chalker-Scott ve Downer, 2019).
      Mikorizanın aşılamasının bitkilere olan yararları (Resim 17a,b; Almaca, 2014):
      • Mikoriza bitki köklerini diğer patojenik organizmalara karşı korumaktadır.
      • Çevre faktörlerinin oluşturduğu ağır metal toksisitesi ve tuzluluk gibi streslere karşı bitkiyi korur ve bitkinin direncini artırır. Mikoriza aşılaması turunç bitkisinin kalsiyum (Ca), magnezyum (Mg) ve sodyum (Na) elementlerinin içeriğini, uygulanmayan bitkilere göre %36-150 oranında arttırmıştır.
      • Mikorizal enfeksiyon, kirletilmiş veya dezenfekte edilmiş toprakların bitki bünyesi üzerindeki olumsuz etkilerini azaltabilmektedir.
      • Mikoriza bitkinin kuraklığa karşı dayanıklılığını da artırabilmekte, bu artış doğrudan hifler aracılığı ile olabildiği gibi, mikorizanın bitki fizyolojisi ve morfolojisi üzerinde yaptığı etkiden dolayı, kök büyümesi veya kılcal kök oluşumu ile ortaya çıktığı düşünülmektedir.
      • Bitkilerin hastalıklara ve patojenik organizmalara karşı direncini de arttırmaktadır. Bir mikoriza türü olan G. fasciculatum, kök çürüklüğü hastalığına karşı turunçgillerde nispeten dayanımı artırmasına rağmen, avokado ve pamukta solgunluğu artırdığını bildirilmiştir.
      • Şaşırtma öncesi fidelerin mikoriza ile inokülasyonu, bitki gelişimini arttırarak, şaşırtma sırasındaki fide kaybını azaltmaktadır. Mikoriza kullanımı ile seralarda yetişme süresince iyi koşullarda, yetiştirilen fidelerin şaşırtma streslerine daha toleranslı olacağını ve erkenciliği geliştireceği belirlenmiştir.
      • Mikoriza ile aşılama, bazı bitkilerin meyve verimini ve sayısını arttırmakla kalmadığı, aynı zamanda, bazı hastalıklara karşı bitkinin dayanıklılığını da artırdığı veya hastalığın gelişimini daha etkili olarak önlediği belirlenmiştir.
      • Mikoriza, bitkinin iyi bir kök sitemi oluşturmasını teşvik ederek, gelişimlerinin daha iyi olmasını sağlamaktadır. Bunun yanında, bol ve kaliteli yaprak ve çiçeklere sahip olmasına yardımcı olmaktadır.


      Kaliforniya’da mikoliza fungusunun ağacın gelişimde yararlarının olduğu ve avokadonun şaşırtılması sırasında oluşabilecek zararı azalttığını görülmüştür. Mikoliza, Topa Topa çöğürlerinin azot (N), fosfor (P), bakır (Cu) ve çinko (Zn) absorbsiyonunu (emilimini) arttırdığı ve bu nedenle, mikolizanın olmadığı çöğürlere göre önemli ölçüde gelişimi arttırdığı bulunmuştur (Lahav ve Whiley, 2002; Lahav vd., 2013).
      Mikorizal hifler sayesinde toprak çözeltisinde bulunan besin elementlerinin alımı daha fazla artarak azot (N) ve potasyum (K) gibi hareketli durumdaki besin elementlerinin alımında mikorizanın az da olsa bir etkisi olmaktadır. Ayrıca, bitkilerin su alımına katkı sağlamaktadır. Serada kontrollü koşullarda, toprakta bitkilerce alımı yavaş olan besin elementlerini, özellikle mikoriza mantarının tarafından fosforun alımını 3-5 kat artırdığı belirlenmiştir. Mikorizal funguslar, çok miktarda hif üreterek bitki kök yüzey alanını artırmakta ve köklerden çok uzak bölgelerdeki besin elementlerini bu hiflerin aracılığıyla alarak bitkinin üst organlarına taşımaktadır (Almaca, 2014).
      Doku kültüründe, mikro-çoğaltılan avokado bitkileri ile yapılan çalışmalarda; küçük bitkicikler mikorizaların varlığında dış ortama benzer koşullara (ex-vitro) nakledildiğinde, azot (N), fosfor (P) ve potasyum (K)'un alımını ve büyümeyi iyileştirdiği tespit edilmiştir. Bu nedenle, avokado köklerinin mikorizal kolonizasyonu, büyük bir olasılıkla ağacın besin alımını ve büyümesini artıracağı görünmektedir. Bu durum, fidanların saksı ortamlarına mikorizal mantarlar eklenmesi ile kolaylaştırılabilmekte ve böylece, araziye dikim gerçekleşmeden önce kolonizasyon sağlanmış olabilmektedir. (Lahav vd., 2013).
      Mikoriza hifleri çok ince yapısı sayesinde, köklerin giremediği ince porlara kadar girerek su ve besin elementlerini alabilmektedirler (Resim 18). Mikoriza ile enfekteli olmayan bitkiler, kök bölgesine yaklaşık 1 cm uzaklıkta olan fosfordan yararlanabildiği halde, mikoriza ile enfekteli bitki kökleri, hifleri aracılığı ile kökten yaklaşık 11 cm uzakta bulunan fosfora ulaşabilmektedir.
      Ancak, mikroorganizmaların bitki ve toprak ile olan veya olabilecek ilişkileri hakkında birçok faktörün bilinmemesinden dolayı, bu konularda daha çok çalışma yapılması ve kanıtların ortaya konulması gerekmektedir. Ayrıca, ticari uygulamalarının yüksek maliyeti nedeniyle, kullanımları için bazı tereddütler vardır. Mikoriza aşıları, canlı sporlar içerdiği için biyolojik ürünleri ve raf ömrü sınırlı olmaktadır. Bu konudaki birçok araştırmada, genellikle ticari olarak sunulan ürünlerin %50'den fazlasının uygun özellik taşımadığı ortaya çıkmıştır. Mikorizal mantarların sporlarının doğal olarak düşük canlılığı sahiptir. Bu nedenle, bir üründe hif parçaları bulunmuyorsa, canlı olmama ihtimali çok yüksektir. Mikoriza aşıları, bitkilerin besin alımına (özellikle fosfor) yardımcı olmaktadır. Ancak, gübre ihtiyaçlarının tümünü karşılamamakta ve toprakta mineraller eksik olduğunda, bunları bitkiye temin edememektedir. Bu konuda yapılan araştırmalarda, mikorizalar normalde toprakta mevcut olan besin maddelerinin alımını artırabildiği ve ancak halihazırda toprağın bu besin maddelerini içermesi durumunda, etkili olabildiği sonucu çıkmıştır. Bitkilerde olduğu gibi, mikorizal mantarların da büyümek için iyi toprak koşullarına ihtiyacı vardır. Sıkıştırılmış, su basmış veya kirlenmiş topraklar da bu mantarlar için zararlıdır (Chalker-Scott ve Downer, 2019).

    • @Avoman
      @Avoman Год назад +1

      Sevgili kardeşim ben bunun kitabını yazıyorum..
      AVokado yetiştiriciliği hakkında..Lütfen dikkatli dinleyin..Anlamadan dinlememeden vermeyin diyorum..Hesapsız kitapsız hareket etmeyin diyorum..Sulandırıp sulandırıp merdiven altına hürmet etmeyin diyorum..

    • @Avoman
      @Avoman Год назад +1

      Mangan..yaprak toprak analizlerine göre verilir..

    • @Avoman
      @Avoman Год назад

      Ekolojik tarım ucuzsa..organik ürünler neden pahalı kardeşim o zaman.???...veya iyi tarımda bir bidon organo-mineral gübre ne kadar sizce mesela??? Niye en ucuzu kolayı ve en fazla toprağı kirleteni kimyasal gübre o zaman??

  • @selenozdem2296
    @selenozdem2296 4 месяца назад

    bu bey anlatıyormu,kendiyle kavgamı ediyor.Biraz sakin olun.