fl1,18 voor een litertje diesel. Sinds de € is elke prijs met ongeveer fl2,20 vermenigvuldigd en dus ruim verdubbeld. Toen moesten alle prijsstijgingen nog gebeuren. In vergelijking met toen, van guldenprijs naar europrijs zijn de bedragen voor diesel en benzine inmiddels VERTIENVOUDIGD. Niemand heeft voor die € gekozen. Nederland had zelfs "nee" gestemd in een referendum daarover. Toch hebben ze het er ondemocratisch doorheen gedrukt met de magische eurospreuk "Ding flof bips".
Gelukkig wel ja, anders zag de economie er een stuk minder uit. Als NL handelsland moet je meegaan in de vaart, anders snij je jezelf in de vingers @@Ominous89
Ophalen op het postkantoor? Wat ouderwets. Tegenwoordig komen de banken geheel vrijblijvend de pas met bijbehorende pincode bij je thuis ophalen. Ook s,avonds. Top service. 👍👍👍👍
Leuk grapje, maar voor sommigen moet het helaas blijkbaar toch gezegd en herhaald worden: geef nooit je pinpas en pincode aan mensen die bij je aan de deur komen
Vorige week hebben ze me pas opgejaald, 2 aardige donkere mannen, ze waren van de bank, en mijn geld is in gevaar, dus heb ze 60 duizend cash gegeven en mijn bankpas en code, en moest ook een tikkie sturen dat was wel een beetke raar.
Heerlijk die oude beelden. Ik herinner me nog wel precies hoe zo'n giromaatpas er in de jaren 80 eruit zag. En mooi hoe die Espace ietsje te hard aan komt rijden op 2:03 :)
Haha geweldig! Opzich niet eens zo lang geleden, mijn ouders hebben dit gewoon meegemaakt. Ik wil ook zo'n uitleg video over belastingaangifte en andere volwassen zaken!
Als een 23 jarige Hindoestaanse jongen van Rotterdam geeft dit soort filmpjes mij een gevoel van nostalgie. De sfeer in de maatschappij en de sfeer onderling is zeer erg veranderd door de komst technologie en met name de mobieltjes met social media.
Tech is enorm veel verantwoordelijkheid. Niet iedereen kan daar helaas mee omgaan. Waaronder mezelf. Maarja. We zijn dan ook practisch cyborgs geworden.
De eerste keer dat ik over pinnen hoorde was in 1995 en zag daar ook veel reklame over,jhet werd vooral veel gepromoot door de rabobank,maar dat het al in 1985 werd geintroduceerd,vind ik echt superlijp😁
Volgens mij is de tijd ook niet helemaal juist, in de eind 80 tankten we diesel voor 80ct, hier is deze al boven de FL 1,18. Qua inflatie kan dit niet kloppen. Alhoewel kenteken van de auto is wel uit 85
In 1985 was het zo te zien alleen nog de Postbank (voorloper ING) die dit aanbood, Rabo, SNS, etc. volgden in de jaren daarna en halverwege jaren 90 werd het gebruikelijk en werd er dus meer aandacht aan besteed.
@@elvee88 Tot je erachter komt dat je pinpas in het buitenland vaak zonder pincode gebruikt kan worden. Dat overkwam mij lang geleden op vakantie in Spanje. Die hele pincode creëert een vals gevoel van veiligheid. Ik heb destijds gevraagd aan de bank of betalingen zonder pincode geblokkeerd kunnen worden maar dat bleek onmogelijk. Dus je kunt toch maar beter snel die pas blokkeren bij verlies of diefstal.
Ik heb er nooit bij stil gestaan wanneer men begon met pinnen. Geboren in 86, heb ik het altijd gekend. Hoewel ik als 12-14 jarige tiener altijd met constant geld ging shoppen voor kleding etc.
Dat laat zien hoe lang het duurt voordat zo een systeem het oude kan overnemen. Contant geld is nu langzaamaan aan het uitdoven en pinnen of via internetbankieren is de nieuwe manier van betalen
@@driversoflondon5611 Internetbankieren en pinnen zijn juist ook al aan het uitdoven, tegenwoordig is alles contactloos en gaan we steeds meer naar het digitale geld al dan niet cryptovaluta's.
Kleine dingen als die literprijs van omgerekend minder dan 60 eurocent en het houden van 40 centimeter afstand in de wachtrij vallen opeens enorm op. En uiteraard de B100 jas van de persoon in beeld
Inderdaad wel bizar hoe snel dingen kunnen veranderen, elk jaar gaat het sneller en sneller. Ik denk eerlijk gezegd dat het leven eenvoudiger was, voor het internet, en zo kan je doorgaan naar TV etc. Ik zeg eenvoudiger, maar zeker niet beter.
Ik krijg B100 vibes van die man, hij heeft echt dezelfde jas. Straks komt er een antenne uit. Wanneer begint dat boevendeuntje van Bassie en Adriaan nou te spelen? Was er van overtuigd dat hij met het geld er vandoor ging :D
Men spreekt over Breda, maar dat zou nog wel even kunnen duren. Over een aantal jaar mogelijks ook in Limburg, maar dan moet er eerst elektriciteit worden aangelegd.
Zozo... 'persoonlijk identificatienummer' dat betekent het nummer. Weer wat geleerd! Ik heb ooit toen ik een cursus Frans volgde geleerd dat je als man bij de kassa in Frankrijk nooit moet zeggen 'je voudrais entrer mon pin' want dat betekent daar iets heel anders in Frans 'slang'. Het is 'je voudrais entrer mon code' als je niemand wil beledigen :-)
HAhaha, ja, ik zat ook al te denken. Voelt toch heel anders als ik in ons avondwinkeltje betaal en de man zonder op te kijken van zijn tablet waar hij filmpjes op kijkt het pin-ding (hoe heet zo'n kastje?) naar me toedraait.
Jeezz...als ik dit zo zie besef ik pas hoe oud ik aan het worden ben. Als tiener heb ik deze jaren meegemaakt zowel cheques als de pinpas later. Mooie tijden.
Wat mij her meest bijstaat is dat ik mijn eerste rekening bij ABNA opende en zo'n voetbal kreeg met allemaal handtekeningen van Ajax spelers..... leuke tijden
Wat fijn dat de pinpas toen nog vriendelijk was. Tegenwoordig is die van mij niet meer zo vriendelijk en moet ik eerst op de bankapp kijken of het saldo wel toereikend is.
weet nog dat bijv. Aldi heel lang heeft gewacht met het pinnen, moest je altijd goed rekenen of je genoeg geld mee had. En dat winkels in het begin pin kosten in rekening brachten als je voor een laag bedrag wilde pinnen. Opgegroeid in de jaren 80
Nee, PIN betalen bestaat sinds 1990. PIN is ontwikkeld om de naamsbekendheid van elektronisch betalen te vergroten en om 1 uniform systeem te introduceren in Nederland. Pinnen word ook wel "merkverwatering" genoemd, PIN is namelijk een "merk/trademark", maar is door de volksmond omarmd ter aanduiding van "elektronisch betalen". Jeep, Luxaflex, Aspirine, Walkman, Pampers, zijn hier andere voorbeelden van. "Pinnen" is dan ook een Nederlands product, als je in het buitenland wil gaan "pinnen" kijken ze je met verwarring aan.
@@dzengerink Dus mensen kregen PIN passen, werden geïnstrueerd in gebruik en winkels namen PIN -terminals in gebruik 5 jaar voordat je dat allemaal kon gebruiken om te betalen?
@@gravityskeptic8697 PINNEN is een vorm van merkverwatering. PIN staat NU volgens de volksmond synoniem voor elektronisch betalen, voor voor 1990 niet, het is een merknaam, een product van Nederlandse banken om een uniform betalingssyteem te introduceren in het hele land, na een succesvolle test periode met de "Giromaat pas". In het filmpje zie je ook overal "Giromaat" staan, op het pasje, op de bordjes, de voiceover benoemd het contant. Giromaat is de voorloper van PIN. Snap je nu wat merkverwatering is? Ik weet niet of ik het nog duidelijker kan uitleggen.
@@dzengerink je kunt het ook zo uitleggen: google is een zoekmachine, maar googelen is het werkwoord geworden van dingen op internet opzoeken, zoals dit RUclips filmpje, al is google een merknaam/bedrijf. je kan ook met een andere zoekmachine zoeken, en nog zal men het meestal googlen noemen
Voor wie het weten wil: de minister tankte, volgens mij, bij het toenmalige Aral tankstation in de Coevering te Geldrop. Het Postkantoor van Eindhoven aan het stationsplein komt voorbij waar de Giromaatpas werd opgehaald en de laatste tankbeurt gebeurde bij het Shell station aan het floraplein in Eindhoven.
Tsja, dit was zeker ook de tijd dat je nog met brandende sigaret de winkel in mocht? lol Nu weet ik nog oppervlakkig hoe dat ging met de pinpas, andere dingen zijn beter blijven hangen. Leuk hoor, om even terug te gaan in het hoofd.
"Ik betaal nu met mijn zogenaamde smartphone, dat is een soort walkietalkie, maar met een ingebouwde televisie en een supercomputer. Je kan er ook mee bellen, maar dat doe ik nooit."
Toen het landelijk werd ingevoerd, was ik vier, en heb ik klaarblijkelijk tegen mijn moeder gezegd: 'Als je geld nodig hebt, moet je bij opa wezen: die kan gewoon geld uit de muur halen!'
Of met een pinpas. Die gaat er ook uit. Over een aantal jaar betaalt iedereen via de telefoon met Apple of Google Pay of met een Bitcoin wallet. En daarna zullen we wel gechipt worden zodat je die zelfs niet bij je hoeft te hebben.
Heb toch paar vraagjes. Hoe ging de informatie van het systeem naar de centrale bank? Er was toch geen internetverbinding? Of was dat via klassieke telefoonlijn?
Niet als in glasvezel. Maar internetverkeer kon gewoon via de telefoonlijn, net zoals dataverkeer voor de fax kon. Die machines hadden een eigen telefoonaansluiting die constant in verbinding stond met een centrale server. En internet bestond al sinds de jaren '60, alleen websites zoals we die nu kennen zijn van later datum.
Niet echt... Een magneetstrip werkt technisch nogal anders dan de chip die we vandaag hebben. En je kunt in Nederland al lang niet meer terugvallen op de magneetstrip, ook als je chip het niet meer doet.
Mijn moeder heeft nog heel lang cheques gebruikt terwijl ze dus als een van de eersten in Nederland kon pinnen?! Grappig. Maar dat is natuurlijk net zoals online shoppen. Tig jaar geleden deed bijna niemand dat want eng/oplichting etc... en nu is ook dat niet meer weg te denken. Wel grappig om zulke oude beelden te zien. Aan de ene kant denk je dat was voor mijn tijd maar dan zie je het jaartal... ohh toch niet.
Ik ben ook benieuwd. Ik heb sinds kort internet. Echt gaaf! Ik dacht dat alleen grote bedrijven dat konden krijgen. Maar het kost mij een hoop, maar het is mij nu al waard. Mijn computer die even een bak herrie maakt als ik inbel op de inbelmodem van mijn provider, en ploef: Ik zit op internet. Allemaal site, chatten met anderen. Ik ben benieuwd of we later ook video's kunnen bekijken, of misschien wel dingen kunnen bestellen. Nu zit ik maandelijks in de Wehkamp gids te neuzen. Maar het nadeel nu is dat mijn telefoonrekening gigantisch stijgt en mijn oma vaak klaagt dat ik in gesprek ben. Ik lees dat er ADSL bestaat in Amerika, maar of dat ooit naar Nederland komt? Geen idee.
In de sketch van Jacobse & Van Es, door Van Kooten & De Bie, waarin ze goud uit de tanden willen halen omdat het veel waard is staan ze voor een bankkantoor met advertenties voor spaarrekeningen van zo'n 14% O_o
Toen briefgeld was ingeburgerd, stond iedereen op het dorpsplein te luisteren naar het verhaal van de stadsomroeper over een tijd waarin je alleen met munten kon betalen.
Gewoon inbellen met een extra telefoonlijn waar dat pin apparaat specifiek over kan bellen. De baud-rate waarschijnlijk ergens tussen 2400kbps en 9000kbps (ik heb geen idee hoe modern die apparaatjes voor hun introductie waren). Erg snel en veilig was het nog niet (naar moderne maatstaven!), maar met de snelheid van de apparatuur destijds kon er sowieso niet veel worden gedaan aan cryptografie voor een toepassing, zeker gezien de hoeveelheid werk die foutencorrigering destijds nog in beslag nam. Qua veiligheid was het goed genoeg voor destijds: de kabelman moest men uberhaupt vertrouwen, de technologie was nog nieuw en de zwaktes onbekend, en omdat het een directe verbinding over de telefoon betreft heb je geen duizend commerciele hops die nog een extra zwakke schakel vormen.
Internet bestaat sinds de jaren 60. In de eerste paar decennia was dat alleen nog (grote) bedrijven en universiteiten. Pas in de jaren 90 werd het ook bij "de gewone man" beschikbaar.
Klopt, dit zijn geen televisiebeelden, dit is een item voor het bioscoopjournaal van Polygoon. Dat werd in de jaren 80 inderdaad al gezien als ouderwets. De commentaarstem is van Philip Bloemendal, die sprak deze journaals in vanaf de jaren 40 tot en met de jaren 80.
Inderdaad, viel me ook op. Soms vallen veranderingen niet op, omdat ze geleidelijk gaan, en als je dan tientallen jaren later terugkijkt denk je "jezus..". Bijvoorbeeld de "Soulpijpen" van de spijkerbroeken uit de jaren 70tig. Maar dank in dit geval aan het "Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid" voor hun opmerking ;)
@@BeeldenGeluid Klopt, zoals hier gesproken werd was toen al ouderwets. Ik zag echter wèl laatst een 'gewoon' televisiereclameblok uit die tijd terug , waarbij me toch ook opviel hoe 'verzorgd' er toen nog gesproken werd in reclames (bv. ij-klanken precies volgens het boekje in woorden als 'zijdezacht' in wasmiddelenreclames), waar men tegenwoordig toch wel iets informeler in is geworden. Daar is blijkbaar toch wel een verschuiving in geweest in de afgelopen 40 jaar (maar inderdaad wel minder extreem dan je door dit filmpje zou kunnen denken).
Ik weet nog dat ik ineens gewoon geld kon halen uit een automaat. Omdat ik werkte kon ik overdag geen geld opnemen, en ja, banken gingen om 5 uur dicht. Ik hoefde ineens mijn moeder (die ik permanent gemachtigd had) niet meer te vragen of ze geld voor me kon opnemen. Hoe makkelijk was dat!
@@bvanderspoel Dat is alleen tank. Doe nou ook is Huur, Gas, boodschappen en verzekeringen. Een miljoen uit de jaren 90 is nu nog zo een 200.000 euro waard.
Fina! Als kind uit de jaren 60 kan ik me daar vooral van herinneren dat mijn vader spaarde voor zwem luchtbedden en strandballen met de Fina kleuren en logo. Ook natuurlijk de smurfen van de BP, maar volgens mij was dat in de jaren 70. Altijd leuk dit soort nostalgische filmpjes :)
@Peter Alexander Klopt, maar het was eigenlijk giroblauw past bij jou. De Nederlandse Indo's maakten er steevast van Indoblauw past bij jou! 😅 Je kreeg als je een junior blauw rekening opende ook jouw eigen junior blauw set in een witte doos thuisgestuurd met o.a. pas, pen, overschrijfkaarten etc.
Nu snap ik dus waar de term "Geldmaat" van komt. Ik vond het altijd maar een rare benaming, maar zie nu dat het vroeger de "giromaat" heette, en dan snap je opeens waar geldmaat vandaan komt.
De pas kon alleen gebruikt worden bij bepaalde tankstations. Daarbuiten nog niet. En omdat er getankt moest worden, hebben ze de minister van Verkeer en Waterstaat uitgenodigd. Om het voor de eerste keer uit te proberen.
Omdat andere kosten ook niet wordt doorberekend. T is als je een beetje shopt ongeveer 6 eurocent per transactie. Maar storten van contant geld kost ook veel geld. En het risico van een overval.
Heb even een berkening gemaakt op de Diesel prijs zichtbaar op 0:29. Die zegt 1,182 gulden per liter. Dit is 0,54 eur per liter. Natuurlijk moet er rekening gehouden worden met inflatie dus voor Nederland van 1985 tot 2022 was dit 2,13% per jaar wat uitkomt op op cummulative verhoging van 118% met als resultaat een dieselprijs van 1,18 eur per liter.
Ik denk niet dat deze technologie ooit zal aanslaan
Vooral de chipknip
😂
Net als die ceedees. Wordt ook niks, volgend jaar gebruikt iedereen weer gewoon casettebandjes.
denk t ook, dat magneet trip kan nooit wat worden…
Neen, zulks nieuwerwetse onzin is steeds slechts van tijdelijke aard. Niets zal ooit contant geld verdringen.
Bedankt voor deze handige uitleg! Zal snel kijken of ik ook zon pas kan krijgen, lijkt me wel handig..
Je moet deze ophalen op het postkantoor, weet u waar ik deze kan vinden?
@@codex4046 wat is een giro betaalkaart???
Hopelijk woon je in of rond Eindhoven!
@@Wim2600 toevallig wel ja!
Ehm, ben je dom? Deze passen bestaan al heel lang.. FAIL!
De stem van het Polygoonjournaal maakt alles interessant, zelfs pinnen.
"Pin, pin pin pin... kan doen"
De literprijs aan de pomp als 'most replayed' moment in het filmpje hahaha
De goeie oude gulden...🥲
fl1,18 voor een litertje diesel. Sinds de € is elke prijs met ongeveer fl2,20 vermenigvuldigd en dus ruim verdubbeld. Toen moesten alle prijsstijgingen nog gebeuren. In vergelijking met toen, van guldenprijs naar europrijs zijn de bedragen voor diesel en benzine inmiddels VERTIENVOUDIGD.
Niemand heeft voor die € gekozen. Nederland had zelfs "nee" gestemd in een referendum daarover. Toch hebben ze het er ondemocratisch doorheen gedrukt met de magische eurospreuk "Ding flof bips".
@@Patsik, 40 jaar inflatie en gulden was gekoppeld aan de D-Mark, misplaatste nostalgie is het.
Gelukkig wel ja, anders zag de economie er een stuk minder uit. Als NL handelsland moet je meegaan in de vaart, anders snij je jezelf in de vingers @@Ominous89
ik ben hier ook schuldig aan
Pincodeman maakt duidelijk een heel spannend moment mee. Maar ik vroeg me wel steeds af wanner ik de Baron en B-100 kon verwachten.
Die vibe gaf het filmpje inderdaad wel
😂
😂😂😂 wat zeggie???
Pas geblokkeerd? Drommels drommels en nog eens drommels!
Ophalen op het postkantoor? Wat ouderwets.
Tegenwoordig komen de banken geheel vrijblijvend de pas met bijbehorende pincode bij je thuis ophalen. Ook s,avonds.
Top service. 👍👍👍👍
@@lennartkops6834 Je snapt hem niet 🤣
Leuk grapje, maar voor sommigen moet het helaas blijkbaar toch gezegd en herhaald worden: geef nooit je pinpas en pincode aan mensen die bij je aan de deur komen
Ja dat is toch een super service. Ook fijn dat ze speciale aandacht hebben voor mensen in seniorenflats.
Vorige week hebben ze me pas opgejaald, 2 aardige donkere mannen, ze waren van de bank, en mijn geld is in gevaar, dus heb ze 60 duizend cash gegeven en mijn bankpas en code, en moest ook een tikkie sturen dat was wel een beetke raar.
Hhhhhhhh
Heerlijk die oude beelden. Ik herinner me nog wel precies hoe zo'n giromaatpas er in de jaren 80 eruit zag. En mooi hoe die Espace ietsje te hard aan komt rijden op 2:03 :)
Hoezo te hard? Lijkt mij heel beheerst
@@hornetIIkite3 mja, dat vind ik niet. Meningsverschil ;)
Dat was een tijdsreiziger uit het jaar 2022, die de hoge brandstofprijzen is ontvlucht!
@@marcvandervelsen 🤣
En dat oude Nederlands. Goede middag ipv Goedemiddag.
Haha geweldig! Opzich niet eens zo lang geleden, mijn ouders hebben dit gewoon meegemaakt. Ik wil ook zo'n uitleg video over belastingaangifte en andere volwassen zaken!
Mijn ouders? Jemig... ik voel me nu echt oud.
Als een 23 jarige Hindoestaanse jongen van Rotterdam geeft dit soort filmpjes mij een gevoel van nostalgie. De sfeer in de maatschappij en de sfeer onderling is zeer erg veranderd door de komst technologie en met name de mobieltjes met social media.
Met je eens. Het is allemaal afstandelijker geworden.
Wat maakt het nou uit dat je Hidoestaans bent? In de jaren 80 boeide dat ook niemand wat.
@milsom knits hoeft niet, mag wel.
@@rembrandtvanleidse Ja, het schijnt tegenwoordig wat toe te voegen ,al zie ik zeker in de context van dit bericht niet in wat.
Tech is enorm veel verantwoordelijkheid. Niet iedereen kan daar helaas mee omgaan. Waaronder mezelf. Maarja. We zijn dan ook practisch cyborgs geworden.
De eerste keer dat ik over pinnen hoorde was in 1995 en zag daar ook veel reklame over,jhet werd vooral veel gepromoot door de rabobank,maar dat het al in 1985 werd geintroduceerd,vind ik echt superlijp😁
Het eerste bericht over de voorloper van het internet was in 1969, dus dingen kosten tijd , afhankelijk van alle (maatschappelijke) ontwikkelingen
Rob de Nijs met
"je mag alles van me weten, behalve mijn pin code"
Volgens mij is de tijd ook niet helemaal juist, in de eind 80 tankten we diesel voor 80ct, hier is deze al boven de FL 1,18. Qua inflatie kan dit niet kloppen. Alhoewel kenteken van de auto is wel uit 85
In 1985 was het zo te zien alleen nog de Postbank (voorloper ING) die dit aanbood, Rabo, SNS, etc. volgden in de jaren daarna en halverwege jaren 90 werd het gebruikelijk en werd er dus meer aandacht aan besteed.
@@elvee88 Tot je erachter komt dat je pinpas in het buitenland vaak zonder pincode gebruikt kan worden. Dat overkwam mij lang geleden op vakantie in Spanje. Die hele pincode creëert een vals gevoel van veiligheid. Ik heb destijds gevraagd aan de bank of betalingen zonder pincode geblokkeerd kunnen worden maar dat bleek onmogelijk. Dus je kunt toch maar beter snel die pas blokkeren bij verlies of diefstal.
Heerlijk die ‘waterdicht’ en ‘niet te misleiden’. If only they knew..
Wordt vandaag ook nog steeds gezegd maar is nooit volledig waar tenzij niet verbonden met het internet.
Ik heb er nooit bij stil gestaan wanneer men begon met pinnen. Geboren in 86, heb ik het altijd gekend. Hoewel ik als 12-14 jarige tiener altijd met constant geld ging shoppen voor kleding etc.
86 goed jaar
Precies wat ik nodig heb: constant geld :)
Dat laat zien hoe lang het duurt voordat zo een systeem het oude kan overnemen. Contant geld is nu langzaamaan aan het uitdoven en pinnen of via internetbankieren is de nieuwe manier van betalen
@@driversoflondon5611 Internetbankieren en pinnen zijn juist ook al aan het uitdoven, tegenwoordig is alles contactloos en gaan we steeds meer naar het digitale geld al dan niet cryptovaluta's.
@@Distrax precies
Kleine dingen als die literprijs van omgerekend minder dan 60 eurocent en het houden van 40 centimeter afstand in de wachtrij vallen opeens enorm op. En uiteraard de B100 jas van de persoon in beeld
Inderdaad wel bizar hoe snel dingen kunnen veranderen, elk jaar gaat het sneller en sneller. Ik denk eerlijk gezegd dat het leven eenvoudiger was, voor het internet, en zo kan je doorgaan naar TV etc.
Ik zeg eenvoudiger, maar zeker niet beter.
Goh, 40cm afstand houden. Tegenwoordig staat men zo dicht bij dat ze aan je oorlelletje kunnen lebberen.
"B100 jas", ik ga stuk xD
Was dat niet Borat?
@@Holland1994D zo snel gaan dingen niet. Het filmpje gaat letterlijk over de introductie van een pinpas grofweg 40 jaar geleden.
Ik krijg B100 vibes van die man, hij heeft echt dezelfde jas. Straks komt er een antenne uit. Wanneer begint dat boevendeuntje van Bassie en Adriaan nou te spelen? Was er van overtuigd dat hij met het geld er vandoor ging :D
Ik heb ook altijd peg, ze moeten altijd mij hebben! 😂
Is dit inmiddels al verder uitgerold dan het testgebied Eindhoven-Tilburg? Ik wil dit ook wel proberen!
Men spreekt over Breda, maar dat zou nog wel even kunnen duren. Over een aantal jaar mogelijks ook in Limburg, maar dan moet er eerst elektriciteit worden aangelegd.
Zelfs zonder een cheque of betaalkaart uit te schrijven?? Yoooo 🔥🔥🔥
Vonden ze vroeger ook wel lit natuurlijk…🔥🔥🔥
Gaaf ben benieuwd!
Zozo... 'persoonlijk identificatienummer' dat betekent het nummer. Weer wat geleerd! Ik heb ooit toen ik een cursus Frans volgde geleerd dat je als man bij de kassa in Frankrijk nooit moet zeggen 'je voudrais entrer mon pin' want dat betekent daar iets heel anders in Frans 'slang'. Het is 'je voudrais entrer mon code' als je niemand wil beledigen :-)
Zo lang je hem in de gleuf doet kun je in Frankrijk best pin zeggen hoor. 😉
Of je laat gewoon je pas zien dan begrijpen ze het ook wel.
Wat een mooie tijd
het begin van het einde
Mooie tijd? Pffff…
Toen waren we bang voor de atoombom, nu gaat hij eindelijk een keer vallen
dezelfde tijd als nu bedoel je dus
@@s0012823 Je moest eens weten hoe relaxed Nederland toen nog was. Maar als pukkelpuber weet je dat natuurlijk niet....
"Er ontstaat een soepel samenspel tussen automaat, cliënt en kassier." Wat een dichter was die man 😂
HAhaha, ja, ik zat ook al te denken. Voelt toch heel anders als ik in ons avondwinkeltje betaal en de man zonder op te kijken van zijn tablet waar hij filmpjes op kijkt het pin-ding (hoe heet zo'n kastje?) naar me toedraait.
Jeezz...als ik dit zo zie besef ik pas hoe oud ik aan het worden ben. Als tiener heb ik deze jaren meegemaakt zowel cheques als de pinpas later. Mooie tijden.
Wat mij her meest bijstaat is dat ik mijn eerste rekening bij ABNA opende en zo'n voetbal kreeg met allemaal handtekeningen van Ajax spelers..... leuke tijden
Wat een uitvinding! Ik kan niet wachten.
Ook leuk, de video "Reclame voor de PIN-code - Snel, Safe en Simpel"
1:25
Vandaag heb ik geleerd dat 'pin'-code een afkorting is.
😂😂😂
Dus nu weet je ook waarom PIN-nummer helemaal fout Nederlands is :-)
Hoe dat busje ook met een noodgang komt aanrijden bij het pompstation. Heerlijk.😆
Wat fijn dat de pinpas toen nog vriendelijk was. Tegenwoordig is die van mij niet meer zo vriendelijk en moet ik eerst op de bankapp kijken of het saldo wel toereikend is.
Dit kan nog wel eens heel groot worden, net als dat internet waar mijn neefjes het telkens over hebben.
Ik zou zulke archieven waterdicht ondergronds bewaren. Mooie gegevens voor de toekomst.
weet nog dat bijv. Aldi heel lang heeft gewacht met het pinnen, moest je altijd goed rekenen of je genoeg geld mee had. En dat winkels in het begin pin kosten in rekening brachten als je voor een laag bedrag wilde pinnen. Opgegroeid in de jaren 80
De "Klein Bedrag? Pinnen mag!" campagne starte pas in 2007, dat is pas een paar jaar vervangen door: "Pinnen, ja graag"
PIN betalen bestaat dus al sinds 1985. Dat is 37 jaar. En nog steeds zijn er mensen die er nog niet aan gewend zijn 😕
Nee, PIN betalen bestaat sinds 1990. PIN is ontwikkeld om de naamsbekendheid van elektronisch betalen te vergroten en om 1 uniform systeem te introduceren in Nederland. Pinnen word ook wel "merkverwatering" genoemd, PIN is namelijk een "merk/trademark", maar is door de volksmond omarmd ter aanduiding van "elektronisch betalen". Jeep, Luxaflex, Aspirine, Walkman, Pampers, zijn hier andere voorbeelden van. "Pinnen" is dan ook een Nederlands product, als je in het buitenland wil gaan "pinnen" kijken ze je met verwarring aan.
@@dzengerink Dus mensen kregen PIN passen, werden geïnstrueerd in gebruik en winkels namen PIN -terminals in gebruik 5 jaar voordat je dat allemaal kon gebruiken om te betalen?
@@gravityskeptic8697 PINNEN is een vorm van merkverwatering. PIN staat NU volgens de volksmond synoniem voor elektronisch betalen, voor voor 1990 niet, het is een merknaam, een product van Nederlandse banken om een uniform betalingssyteem te introduceren in het hele land, na een succesvolle test periode met de "Giromaat pas". In het filmpje zie je ook overal "Giromaat" staan, op het pasje, op de bordjes, de voiceover benoemd het contant. Giromaat is de voorloper van PIN. Snap je nu wat merkverwatering is? Ik weet niet of ik het nog duidelijker kan uitleggen.
@@dzengerink je kunt het ook zo uitleggen: google is een zoekmachine, maar googelen is het werkwoord geworden van dingen op internet opzoeken, zoals dit RUclips filmpje, al is google een merknaam/bedrijf. je kan ook met een andere zoekmachine zoeken, en nog zal men het meestal googlen noemen
@@DaveFlash precies!!
Het is tegenwoordig ook uitgebreid naar andere delen van het land 😀
Shit man waar nog meer dan ik heb er nog niks van gehoord namelijk
Voor wie het weten wil: de minister tankte, volgens mij, bij het toenmalige Aral tankstation in de Coevering te Geldrop. Het Postkantoor van Eindhoven aan het stationsplein komt voorbij waar de Giromaatpas werd opgehaald en de laatste tankbeurt gebeurde bij het Shell station aan het floraplein in Eindhoven.
En die minister was Neelie Smit-Kroes. En ze is nog steeds niet met pensioen.
Regio Eindhoven toen ook al voorop qua technologie. Mijn opa werkte 40 jaar bij Philips, ging ergens rond deze tijd met pensioen
Met een Volvo concept car!
En ik heb nog zo'n Philips automaat staan waar ze mee betaalde
@@jurjenbos228 hadden we maar nog steeds een tankstation waar je voor 1 gulden 18 per liter kon tanken :(
Interessant dat bedrag en pincode tegenwoordig in omgedraaide volgorde ingevoerd dienen te worden...
wel bijzonder dat mijn pincode op die brief stond
Wat een tijd ! ❤
Tsja, dit was zeker ook de tijd dat je nog met brandende sigaret de winkel in mocht?
lol
Nu weet ik nog oppervlakkig hoe dat ging met de pinpas, andere dingen zijn beter blijven hangen.
Leuk hoor, om even terug te gaan in het hoofd.
En nu is zelfs een pas out of date. Zo snel kan het gaan!
"Ik betaal nu met mijn zogenaamde smartphone, dat is een soort walkietalkie, maar met een ingebouwde televisie en een supercomputer. Je kan er ook mee bellen, maar dat doe ik nooit."
01:24 is net alsof ie een pakje pokemon kaarten opent :')
Handig. Wanneer komt dit systeem?
30 februari aanstaande!
Toen het landelijk werd ingevoerd, was ik vier, en heb ik klaarblijkelijk tegen mijn moeder gezegd: 'Als je geld nodig hebt, moet je bij opa wezen: die kan gewoon geld uit de muur halen!'
Heerlijk hoe mensen nog steeds klagen over de “snelheid” waarmee contante betalingen verdwijnen. We zijn al bijna 40 jaar bezig…
Zie nu al voor me dat ik mijn klein kind over 40 jaar moet gaan uitleggen hoe mensen vroeger met fysiek geld betaalden.
Of met een pinpas. Die gaat er ook uit. Over een aantal jaar betaalt iedereen via de telefoon met Apple of Google Pay of met een Bitcoin wallet. En daarna zullen we wel gechipt worden zodat je die zelfs niet bij je hoeft te hebben.
Over 40 jaar gaan uw kleinkinderen u uitleggen hoe ze betalen met Neuralink in de metaverse.
Of wat het symbooltje op het knopje “opslaan” in Word eigenlijk is..
Waarom nog kinderen hebben? Wil je dat ze opgroeien in een rotte wereld ofzo?
Wat is een postkantoor ??
Heb toch paar vraagjes. Hoe ging de informatie van het systeem naar de centrale bank? Er was toch geen internetverbinding? Of was dat via klassieke telefoonlijn?
Via een vaste telefoonlijn. Dat is een telefoonlijn die continue open staat (dus niet per transactie inbellen).
@@gijsgijs2365 Of was het een X.25 verbinding? Wat in essentie ook een koperverbinding is.
Niet als in glasvezel. Maar internetverkeer kon gewoon via de telefoonlijn, net zoals dataverkeer voor de fax kon. Die machines hadden een eigen telefoonaansluiting die constant in verbinding stond met een centrale server. En internet bestond al sinds de jaren '60, alleen websites zoals we die nu kennen zijn van later datum.
wat is de muziek die wordt gebruikt in de video?
leuk detail dit systeem werkt nog heden ten dagen
Alleen niet meer via de modems die je in dit filmpje ziet. Alles loopt via het Internet.
Tegenweurdig
@@aerodaan het is dan 'wel heden ten dage'. Die 'n' hoort er niet bij. Restanten van naamvallen. Jammer voor de afschaffing.
Niet echt... Een magneetstrip werkt technisch nogal anders dan de chip die we vandaag hebben. En je kunt in Nederland al lang niet meer terugvallen op de magneetstrip, ook als je chip het niet meer doet.
Fantastisch filmpje. En nu betaal ik alles van de data die m'n verwarming genereert. Bizar hoe snel het gegaan is.
Gebruik jij een computer als verwarming?
@@scrie100 Computers, jazeker. In het meervoud.
Het is een grap. _Cryptominen_ en zo. Dat dat warmte en geld oplevert.
Mijn moeder heeft nog heel lang cheques gebruikt terwijl ze dus als een van de eersten in Nederland kon pinnen?! Grappig. Maar dat is natuurlijk net zoals online shoppen. Tig jaar geleden deed bijna niemand dat want eng/oplichting etc... en nu is ook dat niet meer weg te denken. Wel grappig om zulke oude beelden te zien. Aan de ene kant denk je dat was voor mijn tijd maar dan zie je het jaartal... ohh toch niet.
Haha! Nu weet ik die meneer zijn pincode!!!
Toen de benzine stations nog geen kogelvrije ruiten hadden.
en de gelode benzine nog gewoon in het grondwater terrecht kwam.
@@MultiArrie wat een tijd
@@MultiArrie Je had toen ook de keuze uit Normaal en Super benzine.
En toen het geen 2,20euro/L was
@@justinvanderweg204 inflasie
Het begin van onze digitale gevangenis. Mooi om te zien.
Dingen veranderen nou eenmaal en sneller dan ooit.
Wanneer wordt dit in heel Nederland ingevoerd?
Jij krijgt eerst nog riolering
@@patrickw9706 Ja. Ik vroeg mij altijd al af waarom ik in een ton moet schijten en pissen.
Ik ben ook benieuwd. Ik heb sinds kort internet. Echt gaaf! Ik dacht dat alleen grote bedrijven dat konden krijgen. Maar het kost mij een hoop, maar het is mij nu al waard.
Mijn computer die even een bak herrie maakt als ik inbel op de inbelmodem van mijn provider, en ploef: Ik zit op internet. Allemaal site, chatten met anderen. Ik ben benieuwd of we later ook video's kunnen bekijken, of misschien wel dingen kunnen bestellen. Nu zit ik maandelijks in de Wehkamp gids te neuzen. Maar het nadeel nu is dat mijn telefoonrekening gigantisch stijgt en mijn oma vaak klaagt dat ik in gesprek ben. Ik lees dat er ADSL bestaat in Amerika, maar of dat ooit naar Nederland komt? Geen idee.
Levensgevaarlijk!
Persoonlijk identificatienummer.... PIN. Nooit over nagedacht
😂😂😂
Logisch toch…wat dacht jij dan waar die letters voor stonden?
Literprijs is 1.18 in gulden. Heerlijk tanken voor .54 eurocent de liter!
In de sketch van Jacobse & Van Es, door Van Kooten & De Bie, waarin ze goud uit de tanden willen halen omdat het veel waard is staan ze voor een bankkantoor met advertenties voor spaarrekeningen van zo'n 14% O_o
Dan vraag ik mij af, was dat bedrag toen ook al duur voor de mensen van toen?
@Crypto Arnold Ja, ik hoorde veel dat horeca hetzelfde deed.
Conversie naar eur, rekening houdend met inflatie komt dit uit op een prijs van 1,18 eur per liter. Goedkoop, maar niet zo goedkoop als je zou denken.
@@Ant963369ik kan je zeggen dat men toen ook al steen en been klaagde. Ik hielp mijn vader als klein mannetje bij zijn tankstation.
Toen briefgeld was ingeburgerd, stond iedereen op het dorpsplein te luisteren naar het verhaal van de stadsomroeper over een tijd waarin je alleen met munten kon betalen.
Wauw, heel bijzonder om te zien. Het begin van het elektronisch betalen.
Ik vind het ook wel jammer dat het gebruik van contant geld verdwijnt.
@Peter Alexander Het kan ook nog wel maar het word wel steeds minder en steeds lastiger gemaakt.
@Peter Alexander Ja echt heel triest.
Hoe praatte de pinautomaat dan met de bank in deze tijd? Internet was er nog niet..
Dat bestond toen wel en dat ging toen al via servers. Zoals te zien op de beelden. Alleen het World Wide Web bestond toen nog niet.
Gewoon inbellen met een extra telefoonlijn waar dat pin apparaat specifiek over kan bellen. De baud-rate waarschijnlijk ergens tussen 2400kbps en 9000kbps (ik heb geen idee hoe modern die apparaatjes voor hun introductie waren). Erg snel en veilig was het nog niet (naar moderne maatstaven!), maar met de snelheid van de apparatuur destijds kon er sowieso niet veel worden gedaan aan cryptografie voor een toepassing, zeker gezien de hoeveelheid werk die foutencorrigering destijds nog in beslag nam. Qua veiligheid was het goed genoeg voor destijds: de kabelman moest men uberhaupt vertrouwen, de technologie was nog nieuw en de zwaktes onbekend, en omdat het een directe verbinding over de telefoon betreft heb je geen duizend commerciele hops die nog een extra zwakke schakel vormen.
Internet bestaat sinds de jaren 60. In de eerste paar decennia was dat alleen nog (grote) bedrijven en universiteiten. Pas in de jaren 90 werd het ook bij "de gewone man" beschikbaar.
Er bestonden wel x25 data huurlijnen, maar ik denk dat dit meestal met een analoge modem ging. Later werd ook ISDN veel hiervoor gebruikt.
Ik ben van 1980, ik dacht dat die voice over meer uit de jaren 60 a 70 was. Ik kan mij niet herinneren dat er zo werd gepraat op televisie?
Klopt, dit zijn geen televisiebeelden, dit is een item voor het bioscoopjournaal van Polygoon. Dat werd in de jaren 80 inderdaad al gezien als ouderwets. De commentaarstem is van Philip Bloemendal, die sprak deze journaals in vanaf de jaren 40 tot en met de jaren 80.
Inderdaad, viel me ook op. Soms vallen veranderingen niet op, omdat ze geleidelijk gaan, en als je dan tientallen jaren later terugkijkt denk je "jezus..". Bijvoorbeeld de "Soulpijpen" van de spijkerbroeken uit de jaren 70tig. Maar dank in dit geval aan het "Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid" voor hun opmerking ;)
@@BeeldenGeluid Klopt, zoals hier gesproken werd was toen al ouderwets. Ik zag echter wèl laatst een 'gewoon' televisiereclameblok uit die tijd terug , waarbij me toch ook opviel hoe 'verzorgd' er toen nog gesproken werd in reclames (bv. ij-klanken precies volgens het boekje in woorden als 'zijdezacht' in wasmiddelenreclames), waar men tegenwoordig toch wel iets informeler in is geworden. Daar is blijkbaar toch wel een verschuiving in geweest in de afgelopen 40 jaar (maar inderdaad wel minder extreem dan je door dit filmpje zou kunnen denken).
Ik had ook niet echt gedacht dat Philip Bloemendal nog tot in mijn eigen tijd dienst deed, maar inderdaad op TV was dit al niet meer de norm.
Stel voor dat we konden betalen met onze telefoon! Dat zou pas echt ongelooflijk zijn.
Of horloge. 🤣
Niet echt handig. De draad aan de muur is niet lang genoeg om hem mee nar het tankstation te nemen.
Top man, ik wil ook zo'n pas!
Geleerd dat PIN voor: persoonlijk indentificatie nummer staat
simpelweg geweldig
Nooit geweten dat PIN stond voor persoonlijk identificatienummer
Persoonlijk indentificatienummer code
😂😂😂
Bij onze Chinees Surinaamse broodjeszaak kan je nog steeds niet pinnen 😂
Bij mijn Tunesische kapper ook niet.
Die konden dat enorme blok beton van twee delen niet kwijt op de balie!
@@JJVernig
Die dingen zijn tegenwoordig niet zo groot meer...
1:49 vernietigen is niet afdoende, ge zult het grondig vernietigen!
Ik weet nog dat ik ineens gewoon geld kon halen uit een automaat. Omdat ik werkte kon ik overdag geen geld opnemen, en ja, banken gingen om 5 uur dicht. Ik hoefde ineens mijn moeder (die ik permanent gemachtigd had) niet meer te vragen of ze geld voor me kon opnemen. Hoe makkelijk was dat!
oh wow. hoe krijg ik dit?
dit zou echt zo handig zijn, hoop dat ik het onder de knie krijg
Wat een tijd 🙂 nu betaal je met je telefoon! Litertje Euro(E10) Fl. 1,70.9 (€0,77.5ct) En nu €1,93.9 niet te lang bij stil staan
In 1985 was een modaal salaris €18.151, en in 2024 €44.000. Allebei twee en een half keer zoveel geworden.
@@bvanderspoel Dat is alleen tank. Doe nou ook is Huur, Gas, boodschappen en verzekeringen. Een miljoen uit de jaren 90 is nu nog zo een 200.000 euro waard.
@@AD-kj3rh
Ik weet vrij zeker dat ze in de jaren '80 ook al huur, gas, boodschappen en verzekeringen hadden hoor.
@@SVEVelsen
goed verhaal....
Fina, dat's lang geleden. ARAL zie je eigenlijk alleen nog maar in Duitsland e.d.
Fina! Als kind uit de jaren 60 kan ik me daar vooral van herinneren dat mijn vader spaarde voor zwem luchtbedden en strandballen met de Fina kleuren en logo.
Ook natuurlijk de smurfen van de BP, maar volgens mij was dat in de jaren 70.
Altijd leuk dit soort nostalgische filmpjes :)
@@albertvisser7492 ik ken alleen de acties van de jaren 90 vooral. freebees, the rocks dat soort dingen
word de 3x strike gereset als je bij de derde keer het juiste wachtwoord geeft?
Yes!
De blauwe giromaat met leeuwtje van het postkantoor!
@Peter Alexander junior blauw 😂
@Peter Alexander Klopt, maar het was eigenlijk giroblauw past bij jou.
De Nederlandse Indo's maakten er steevast van Indoblauw past bij jou! 😅
Je kreeg als je een junior blauw rekening opende ook jouw eigen junior blauw set in een witte doos thuisgestuurd met o.a. pas, pen, overschrijfkaarten etc.
@Peter Alexander Alles was standaard blauw bij de postbank totdat ze fuseerden en het ING werd.
3:52 fl. 1,70voor een liter benzine
Prachtig dat lijkt me ook wel wat
Je mag alles van me weten, behalve m'n pincode.
De giro was de eerste met dit systeem in NL en is tevens naamgever geworden van het giraal geld.
40 jaar later mogen we allemaal aan de cbdc 🥳
0:21 Neelie Kroes, minister van Verkeer en Waterstaat in het kabinet-Lubbers I en kabinet-Lubbers II
I wonder how that went 🤔
Heel interessant!
Nu snap ik dus waar de term "Geldmaat" van komt. Ik vond het altijd maar een rare benaming, maar zie nu dat het vroeger de "giromaat" heette, en dan snap je opeens waar geldmaat vandaan komt.
I don't know what language this is, I don't know why this is recommended to me
It's Dutch
37 jaar later kan je in Duitsland nog op hee veel plaatsen niet betalen met kaart.
Waarom viel dit onder de verantwoordelijkheid van Verkeer en Waterstaat?
De pas kon alleen gebruikt worden bij bepaalde tankstations. Daarbuiten nog niet. En omdat er getankt moest worden, hebben ze de minister van Verkeer en Waterstaat uitgenodigd. Om het voor de eerste keer uit te proberen.
Dit land is er hard op achteruit gegaan.
Elke pintransactie kost de winkelier 12 eurocent ! Waarom wordt dat niet in rekening gebracht ?
Omdat andere kosten ook niet wordt doorberekend. T is als je een beetje shopt ongeveer 6 eurocent per transactie. Maar storten van contant geld kost ook veel geld. En het risico van een overval.
Betekent dit dat Nederland het eerste land was dat gebruik maakte van pinpassen?
1 gulden 18 per liter...
Intussen betalen we het vierdubbele!
dat is nog nieteens 60 eurocent.
Ongeveer 53 eurocent per liter.
Voor diesel. Normaal kostte fl. 1,69, zoals je kunt zien op 1:59
Toen werd je ook verplicht een bankrek. te nemen, o.m. om dit mogelijk te maken. Ach ja, loon in een envelopje was ook niet alles, maar wel lekker.
Ik had serieus niet gedacht dat dat toen al bestond joh
Uit de tijd dat men elkaar nog ontmoette en hielp.
dus zo was de introductie van de pinpas? wat interessant zeg😀😀
Nee, de introductie van de Giromaat pas, de pinpas campagne kwam 5 later pas.
@@dzengerink Nee hoor, dit was de pinpas. Waarom probeer je bijdehand en slim te doen wanneer je dat niet bent? Terug naar school aub!
@@Fuzzow Daan heeft gelijk. PIN kwam paar jaar later
@@Fuzzow trol
Heb even een berkening gemaakt op de Diesel prijs zichtbaar op 0:29. Die zegt 1,182 gulden per liter. Dit is 0,54 eur per liter. Natuurlijk moet er rekening gehouden worden met inflatie dus voor Nederland van 1985 tot 2022 was dit 2,13% per jaar wat uitkomt op op cummulative verhoging van 118% met als resultaat een dieselprijs van 1,18 eur per liter.
Heerlijk naïef allemaal
Toen waren we een stuk minder naïef dan nu...
Giroblauw Past Bij Jou!
De reclame met Urbanus…. Giroblauw past bij….u 😂 Damn, wat voel ik me oud 😅
Oude postkantoor van weesp 😁
1,85 guden (98 eurocent) voor een liter benzine,,,,, moet niet gekker worden
1:57 Amai in 1985 was het ook al €1.69 per liter benzine
Maar dat is wel gulden. Volgens mij is 1 gulden grofweg 50 cent als je inflatie niet meerekent
1 Euro = HFL 2,20371 --> HFL 1 = €0,45
kijk vooral even naar de prijs van benzine, en reken dat ff om.