Documentar despre scriitorul Mihail Sebastian

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 8 фев 2025
  • ”Sebastian” un film de Lucia Hossu Longin
    Mihail Sebastian a fost un om de litere român, de origine evreu, care a scris romane, dramaturgie și critică literară. A fost de asemenea activ ca publicist, ținând printre altele și cronică muzicală.

Комментарии • 72

  • @elenapetrache9301
    @elenapetrache9301 Год назад +12

    Multumesc lui Dumnezeu ca ne- oferit un Mihail Sebastian si doamnei Hossu Longin ca ne-a dat șansa sa nu-l uităm....

  • @jenipirvulescu8027
    @jenipirvulescu8027 Год назад +26

    Minunat . Mulțumesc doamna Lucia Hossu Longhin pentru toată munca depusa.

  • @vali4487
    @vali4487 Год назад +12

    Mi-a plăcut foarte mult. Mulțumesc frumos pentru această oră de documentare literară. Prețuire și multă sănătate întregii echipe!

  • @megamondocane
    @megamondocane Год назад +16

    Nu am crezut că acest documentar îmi lăsa atâta durere în suflet. Dumnezeu să-i judece cu divina Lui măsură pe cei care i-au distrus viața.

  • @mariapatrascu1788
    @mariapatrascu1788 Год назад +10

    ,,Sebastian iubea prea mult exercitiul criticii ca sa nu.i respecte drepturile" , colosal material !

  • @2nasoare845
    @2nasoare845 Год назад +41

    Imi este atat de rusine .Cum se poate sa fi fost atat de nedrepti si rai ? Mai mult - in zilele noastre sa fii impotriva unui popor - este de neconceput !😢 Cred ca munca depusa de Lucia Hossu Longin in alcatuirea acestui film este un fundament bun pt viitor .Ii multumesc !❤Sa recunoastem vina ,sa facem din tezaurul literaturii ceva vesnic ,pt copiii copiilor nostri ! Un film ar merita facut pe baza " De doua mii de ani " .Ar fi o fresca a Romaniei de atunci ,o recunoastere a greselilor noastre ! Ar fi si o lectie pt viitorime ...❤ Iarta -ne , Mihail Sebastian ❤!

    • @valericastefanmoscovici4172
      @valericastefanmoscovici4172 Год назад +4

      Și sărim in sus când am fost numiți antisemiți !!

    • @mariamihaelaiamandi9159
      @mariamihaelaiamandi9159 Год назад

      Oho ! ... Răi au fost și după '90, dar pe alte motive decat cel de etnie evreiasca, sa se debaraseze de cei care nu le conveneau.
      Ca ai sau nu pe cineva "sus" , ca ai sau nu copii în întreținere sau nu (Da! Si chiar și ăsta era un motiv , fiind preferați cei cu un număr mai mare de odrasle de parcă ar fi fost vorba de "societăți de binefacere")! ...
      ... De ce sunt atâția în diaspora unii DEFINITIV , v-ați gândit ?!
      (Iar acum sistemul pe care l-au creat se chinuie să oprească exodul).
      Prea târziu! Câți acceptă să-și strice tihna și rostul in țările in care au ajuns ?

    • @erou_al_munciisocialiste7665
      @erou_al_munciisocialiste7665 Год назад +7

      @@valericastefanmoscovici4172 Și reciproca e valabilă, nici evreii nu erau mai buni. Adevărul e totdeauna undeva la mijloc. Marea masă a populației nu era antisemită.

    • @oanaivancea6775
      @oanaivancea6775 Год назад

      Timpurile erau grele/discriminatorii pentru toată lumea!

    • @violetaghemulet3239
      @violetaghemulet3239 Год назад

      ​@@valericastefanmoscovici4172 poporul Roman nu a cunoscut antisemitismul ! Acum evreii distrug planeta !! Va place ce se intampla ??? Nu este antisemitism daca spunem ADEVARUL !

  • @mariarusu3209
    @mariarusu3209 Год назад +4

    Felicitari pentru documentar!!
    Am plins....

  • @silviuloghin9923
    @silviuloghin9923 4 месяца назад +2

    Păcat ca M. Sebastian a trăit asa de puțin și a scris puțin. A fost o "stea fără nume" și fără pereche.
    Imi aduc aminte ca atunci cand aveam vreo 7 ani, am primit de ziua mea(de la o fata vecina) o carte care facea parte din editura "biblioteca pt toti", Jocul de a vacanta, si care nu era noua, era folosita. Atunci am urat faptul sa primești o carte in loc de jucarie (mai ales ca era o carte, mai ales ca era teatru si era si uzata). In adolescenta am citit cartile lui Sebastian si bineînțeles piesele de teatru din carte primita (si mi se facuse rusine pentru ce gandisem odata). Din acel moment a ramas O CARTE DE CĂPĂTÂI, alaturi de celelalte romane senzationale.

  • @reeafu9290
    @reeafu9290 Год назад +9

    Ce oameni! Ce vremuri! Ce tara! Piesele lui de teatru mi-au marcat adolescenta, jucate fantastic de actorii de la Teatrul dramatic “Fani tardini”, din Galati. M-a fascinat acest dramaturg, prin profunzimea sa, fara sa-i cunosc viata, pana azi. Ce trist si dureros! Poate ne-o ajuta cumva Dumnezeu tara asta sa nu mai facem atat rau, pana in prezent, oamenilor de vaza, de o valoare inestimabila pentru noi. Pana nu ni-i iau si adopta altii...

  • @ginateodorescu3661
    @ginateodorescu3661 Год назад +10

    Mulțumim pentru acest documentar minunat

  • @stativamaricel8862
    @stativamaricel8862 Год назад +4

    Fara Mifail Sebastian Literatura Romana era mult mai săracă !Nici o nație de pe pământ nu are dreptul s a judece alta nație s au sa o marginalizeze .Indiferent că este om de cultură ,meseriaș ,muncitor s au plugar ! Respectul om fata de om trebuie sa fie reciproc! Mulțumesc pentru reportaj ! Eu am citit Jurnalul scriitorului și am ascultat toate piesele de teatru puse în scenă de iluștrii noștri actori !

  • @rodicaconstantin6771
    @rodicaconstantin6771 Год назад +5

    Mulțumesc pentru acest documentar care este copleșitor! 😢😢😢

  • @miki51320
    @miki51320 Год назад +10

    Tocmai ce am terminat de citit Jurnalul lui Mihail Sebastian. Mulțumesc! ❤

  • @danieldanut1353
    @danieldanut1353 Год назад +6

    Atâta forță, atâta sensibilitate !

  • @carcriv
    @carcriv Год назад +12

    Nu stiu daca este cel mai bun documentar realizat dar cu siguranta este unul dintre cele mai bine realizat. Un nume ce nu trebuie ignorat, uitat si sters din memoria colectiva. Multumesc pentru aceste noi informatii despre Mihail Sebastian.

    • @danieldanut1353
      @danieldanut1353 Год назад

      Atâta forță, atâta sensibilitate !!

    • @anigiuran109
      @anigiuran109 Год назад +1

      Mulțumesc Doamna Hossu Longin pentru acest documentar bine realizat ! Mult respect pentru activitatea dumnevoastră !

    • @yonazeltser8012
      @yonazeltser8012 Год назад +2

      Zeltser ionsoliça Israel Fosta mea sotzie Rodica Ruthi Kalman impreuna cu mine am tradus Jocul de- a vacantza de Mihail Sebastian pacat ca teatrul Habima a refuzat sa ia manuetrisul

  • @danieldanut1353
    @danieldanut1353 Год назад +15

    Mărturisesc că nu știam nimic din acele fapte împotriva evreilor, mă simt speriat, rușinat, oripilat, nu cred că e potrivit nici măcar să se ceară iertare lui Dumnezeu !

    • @victoriaroman2919
      @victoriaroman2919 Год назад +2

      Frumos spus, ar fi clemența în sine. Gesturile de reparație poate, însă nu mai știm cum să le facem, nu mai avem puterea, inteligența, educația s-o facem.

    • @yonazeltser8012
      @yonazeltser8012 Год назад

      Zeltser ionsoliça Israel impreuna cu fosta mea sotzie Rodica Ruthi Kalman am tradus Jocul de-a vacantza pacat ca Habima a refuzat sa joace piesa

  • @argentinagalos6205
    @argentinagalos6205 Год назад +19

    Sunt braileanca si simt cu dureroasa bucurie evocarea si recunoasterea marilor personalitati ale acestui oras , oras deglijat,uitat ,marginalizat si rau famat. Multumesc , doamna Lucia Hossu Longin !

    • @bkucinschi
      @bkucinschi Год назад +3

      Parcă și Panait Istrati era din Brăila.

    • @valericastefanmoscovici4172
      @valericastefanmoscovici4172 Год назад +1

      Am făcut stagiatura la Brăila după facultate ! Prin anii 1980 …..

    • @williamgabrielmortianu9325
      @williamgabrielmortianu9325 Год назад +1

      Eu sunt din Cerna de Tulcea și mai des merg la Brăila decât la Tulcea. Am prins vremurile de dinainte de revoluție și știu cum arăta Brăila și înainte dar și acum.
      Brăila, deși un oraș mic de câmpie a avut foarte multe personalități, unele de calibru național iar Panait Istrate internațional. Printre alții și poetul Panait Cerna născut în satul meu. Acum mai avem 3 poeți. Unul mort cu un volum postum și alți doi încă în viață.

    • @nicolaemarian7009
      @nicolaemarian7009 Год назад

      ..."Omul sfiinteste locul unde traieste"....Asa "va sfiintiti orasul in care traiti...asa sunt toti romanii....prosti si puturosi...

  • @ionmaria2888
    @ionmaria2888 Год назад +6

    Sebastian un mare scriitor și dramaturg..

  • @OfeliaFulviaOdangiu-re7zb
    @OfeliaFulviaOdangiu-re7zb Год назад +2

    Istoria se repeta din păcate și azi!

  • @marilenachiriac2674
    @marilenachiriac2674 Год назад +12

    Nu va mai straduiti sa ne invatati cum sa l intelegem pe Mihail Sebastian! Nici sa l scuzati ca era evreu! A fost suficient sa citesc 'Jurnalul' sau si de atunci sa-i fac loc in inima mea, devenind scriitorul preferat din literatura romana interbelica. Atat de sincer, de pasionat al muzicii clasice ascultate duminica la Radio Berlin. A propos, se vede ca nu l- ati citit , pt ca n ati pomenit absolt nimic despre marea prietenie cu actrita Marioara Sadova, vedeta Teatrului National din Calea Victoriei, care-i interpreta rolurile feminine si unde se duce s-o vada seara de seara, purcedand dupa spectacole, la petreceri intre prieteni. Sau sa mentionati ca a scris de doua ori "Strda cu salcami," pt ca prima versiune i se a furase la Paris din taxiul cu care se deplasasela " Cafe de la Paix". Conteaza mai mult persecutiile indurate decat fericirea si de a-i citi opera? ...In sfarsit, cineva evoca "Jocul de a vacanta" si " Steaua fara nume"..

    • @yonazeltser8012
      @yonazeltser8012 Год назад

      Zeltser ionsoliça Israel am iubit mult pe Sebastian eu cu fosta mea sotzie Ruthi Rodica Kalman am tradus in ebraica piesa Jocul de -a vacantza pacat ca Habima nu a vrut sa ia piesa

    • @superbogdan1000
      @superbogdan1000 3 месяца назад

      Se numește ORAȘUL CU SALCÂMI. Dar romanul rescris, după ce-i fusese pierdut, este ACCIDENTUL. Asta apropos de citit... 😅😅😅

    • @anca442
      @anca442 2 месяца назад

      mai cititi Jurnalul inca o data. MArietta Sadova i-a fost prietena pana cand a devenit legionara si antisemita cu mare furie, nu se pune nicidecum problema de o "mare prietenie", de unde ati scos lucrul asta cand in Jurnal se spune clar ce s-a intamplat!

  • @adruanaadriana2135
    @adruanaadriana2135 Год назад +4

    Multumesc 🌻 infinit 🍀

  • @victoriaroman2919
    @victoriaroman2919 Год назад +2

    Poate ar trebui să revină cu mai multă atenție și asupra subiectului Ioan Ilioiu, cu o anamneză post mortem. Are câteva materiale, puține și din păcate cei care i-au fost în preajmă de-a lungul vieții, posibil nu mai sunt.... Felicitări pentru documentar, însă tot nu a stârnit adevărul complet. ”Reparațiile morale” fără corespondent în societate, sunt nule și fără meritul de a ne cere iertare. Vina despre care se vorbește este globală, depășește granițe, și nu ne-a împiedicat să ”beneficiem” de rezultatele odioaselor experimente.

  • @johnSmith-rr8rx
    @johnSmith-rr8rx Год назад +2

    foarte interesant si frumos documentat materialul... insa responsabilul
    cu muzica din pacate cred ca este surd. vioara aia este foarte deranjanta in special la inceput.

  • @puschilaflorin8282
    @puschilaflorin8282 Год назад +1

    Oare mai trăiesc acei oameni care s-au pus împotriva evreilor ,s-au descendenți lor să știe ce bunici au avut .Problema este că încă sunt prigoniți ,pentru cultura lor pentru intelijența lor pentru seriozitatea lor.

  • @georgeionita7307
    @georgeionita7307 Год назад +4

    Nu știam că așa multi evrei în Brăila . Deși ei au fost buni români au devenit victime ale persecuției pt că așa erau timpurile in Europa nu numai în România . Totuși nu toți erau antisemiți Nae Ionescu remarca talentul lui Sebastian și îl sprijină . La fel și mulți alți scriitori români . E inedit aflam ca marii actori romani i-au fost prieteni .

    • @aureliapop561
      @aureliapop561 Год назад +1

      E la Moda ca romanii sa fie acuzati se antisemitism!!!

    • @superbogdan1000
      @superbogdan1000 3 месяца назад

      ...dar l-a și făcut praf în prefață la DE DOUA MII DE ANI, solicitata chiar de Sebastian😢

  • @marianavisa5549
    @marianavisa5549 Год назад +1

    Dragul de el......

  • @alloallo1839
    @alloallo1839 Год назад +1

    Please, make a subtitles at video! We don't know Romanian!

    • @silviuloghin9923
      @silviuloghin9923 4 месяца назад

      👏👏👏 ma bucur nespus că există și străini care îl iubesc pe Sebastian

  • @adrianrexmirauta4096
    @adrianrexmirauta4096 Год назад

    T-din RB..MS!!!Viata bate filmul!!!

  • @MPetrea
    @MPetrea Год назад +1

  • @nicolaemarian7009
    @nicolaemarian7009 Год назад +7

    ...Din pacate M. Sebastian a parasit aceasta lume tragic si ...stupid !...In una din piesele sale de teatru, pe care o ascult cu placere intr-o distribuite de "antologie " realizata de Sica Alexandrescu, un personaj marunt, are o replica "de antologie"...Replica are durata de numai 5 secunde: "Noi n-avem timp sa traim fericiti; abia avem timp sa traim bine" !!...Care este titlul piesei de teatru la care ma refer, cum se numeste personajul cu replica si ce actor interpreteaza acest rol?....Pentru un raspuns corect pot sa dau un premiu de 1000 euro !!...

    • @Flori-Ecaterina
      @Flori-Ecaterina Год назад +3

      Minunata piesă de teatru Steaua fără nume... Personajul care rostește replica este Grig, interpretat de actorul Constantin Brezeanu (Varianta în care Radu Beligan îl interpretează pe Marin Miroiu).

    • @Flori-Ecaterina
      @Flori-Ecaterina Год назад

      Acum 78 de ani Mihail Sebastian părăsea o lume în care nu și-a găsit niciodată locul… În primăvara anului 1936, la 1 martie, scria în jurnal că simte ’’nevoia urgentă de a fi fericit’’...

  • @mariamihaelaiamandi9159
    @mariamihaelaiamandi9159 Год назад +4

    Cât cinism în text !!! Adică un fel de : ..."Avem onoarea să vă dăm afară pentru că sunteți evreu"
    Mă cutremur ! 😨

  • @georgeionita7307
    @georgeionita7307 Год назад +4

    In numele "românilor verzi" cum ar zice Caragiale . Totuși el nu și-a pierdut speranța . Daca trăia după război ce ar fi făcut ? și-ar păstrat credința în binele țării ?

  • @mioaraniculescu3026
    @mioaraniculescu3026 Год назад +12

    Pur și simplu îmi este Rușine ca fac parte din acest popor, o spun cu durere ,pt tot ce s-a întâmplat in vremurile de demult și pt ceea ce se întâmpla de 33 de ani încoace.nu cred ca ne mai revenim din prostie ,e foarte ,foarte dureros .

    • @aureliapop561
      @aureliapop561 Год назад +1

      Cautati alt popor , or fi mai buni si mai fara probleme ca romanii!!!🇧🇪❤😄🇧🇪❤😄

    • @corneliuluncan928
      @corneliuluncan928 Год назад

      PLEACĂ, DAȚI-VĂ DEMISIA, VĂ ȚINE CINEVA CU FORȚA ?

  • @MrLeonidasC
    @MrLeonidasC Год назад +3

    Dureros!

  • @cristianstroe1416
    @cristianstroe1416 Год назад +1

    Au fost multi evrei de origine Română care au iubit nespus neamul nostru , românesc !

    • @aureliapop561
      @aureliapop561 Год назад +2

      Cunosc unul singur:NICOLAE STEINHARDT!!!!!❤🇧🇪❤🇧🇪❤🇧🇪

    • @corneliuluncan928
      @corneliuluncan928 Год назад +1

      îmi puteți cita câțiva ?

    • @teenagefrommars
      @teenagefrommars 2 месяца назад

      @@aureliapop561 ai un mare retard amice

    • @teenagefrommars
      @teenagefrommars 2 месяца назад +1

      @@corneliuluncan928 Alexandru Graur, Vladimir Tismăneanu, Avigdor Arikha, pictor
      Victor Brauner, pictor și fotograf
      Sorel Etrog, sculptor
      André François, pictor și artist grafic (tată evreu)
      Idel Ianchelevici, sculptor
      Marcel Iancu, arhitect și pictor
      Iosif Iser, pictor
      Isidore Isou, letterist
      Alex Leon, pictor
      Moissaye Marans, sculptor
      M. H. Maxy, pictor
      Constantin Daniel Rosenthal, pictor
      Reuven Rubin, pictor
      Herman Sachs, muralist
      Arthur Segal, pictor
      Saul Steinberg, caricaturist
      Hedda Sterne, pictoriță, sculptoriță și graficiană
      Nicolae Vermont, pictor și artist grafic
      Jean Weinberg, fotograf
      Medi Dinu, pictoriță
      Leonie Waldman Eliad,actriță și cântăreața Marcel Blossoms Blumen, jurnalist/regizor de film
      Israil Bercovici, dramaturg
      Lauren Bacall, actriță
      Lucian Bratu, regizor/producător de film
      Christian Calson, regizor/scenarist
      I. A. L. Diamond, scenarist
      Abraham Goldfaden, întemeietorul teatrului de limbă idiș
      Marin Karmitz, regizor, producător
      Elina Löwensohn, actriță
      Bela Lugosi, actor
      Sigmund Mogulesko
      Maia Morgenstern, actriță de teatru și film[2] Arhivat în 13 iulie 2011, la Wayback Machine.
      Bernard Natan, producător de film
      Familia Ovitz, artiști de circ și muzicieni ambulanți
      Edward G. Robinson, actor
      Abba Schoengold [5]
      Dumitru Solomon, dramaturg
      Iacob Sternberg, regizor
      Gita Munte, actriță
      Leonie Waldman Eliad,actriță și cântăreață
      Seidy Gluck,actriță
      Sonia Gurman,actrițăDana International, cântăreață și muziciană israeliană
      Joseph Schmidt, tenor celebru 1904-1942
      Shlomo Artzi, muzician care trăiește acum în Israel
      Alexander Uriah Boskovich, compozitor
      Dan Bittman, cântăreț de muzică Rock și pop rock[necesită citare]
      Alma Gluck, soprană
      Clara Haskil, pianistă
      Philip Herschkowitz, teoretician muzical și compozitor
      Gabriel Iranyi, compozitor
      Mîndru Katz, pianist
      Sammy Lerner, compozitor
      Yoel Levi, dirijor
      Sergiu Luca, violonist
      Radu Lupu, pianist
      Silvia Marcovici, violonistă
      Joseph Moskowitz, muzician klezmer
      Moishe Oysher, cantor și cântăreț
      Arnold Rosé, violonist
      Efim Schachmeister, violonist și șef de orchestră
      Irma Wolpe Rademacher, pianista
      Beverly Sills, cântăreață de operă
      Mendi Rodan, dirijor, compozitor și violonist
      Jean de la Craiova,