Gazi Üniversitesi -Fen Fakültesi Matematik Bölümü 3.sınıf öğrencisiyim. Bu video ufkumu açtı hocam ağzınıza sağlık teşekkür ederim. Korktuğum şeylerin üstesinden gelebileceğimi kendi üniversitemden birinin ağzından dinlemek çok iyi geldi.
Merhaba bu katıldığınız konferans tarzı yerlerden nasıl haberdar olabiliriz aynı zamanda lisans dönemindeyken de katılabilir miyiz cevaplayabilirseniz çok sevinirim teşekkürler
Hocam ben matematik yuksek lisans icin basvuru yaptım ama matematik alaninda yapmak istemiyorum eğitim bilimleri üzerine yüksek lisans yapabilir miyim?
Bende yüksek lisans yapmayı düşünüyorum fakat nerden başlayacağımı bilemiyorum. Mezun olalı 6 yıl oldu. Herşeyi unutmuş gibi hissediyorum. Acaba başlamadan once lisans derslerine çalişsam nasıl olur?
Akademik kadroyu nasıl alıyoruz? Araştırma görevlisi veya öğretim görevlisi farkları ve nasıl o pozisyonda çalışabiliriz ?
4 года назад+2
Bunun için önce okulların açtığı ilanları takip etmelisin. O ilanda zaten alım şartları yazar. Araştırma görevlisi ilanlarında yüksek lisans veya doktora yapıyor olma şartı var. Öğretim görevlisinde değişmekle beraber yüksek lisans mezunu olmak ve alanında tecrübe şartı var. Araştırma görevlisinin derse girme zorunluluğu yoktur ama genelde uygulama derslerine girer. Öğretim görevlisinin derse girme zorunluluğu vardır. En temel farkları bunlar.
Lütfiye DALKILIÇ hocam şuan matematik bölümü 2. Sınıf öğrencisiyim ve akademisyen olmak istiyorum rotam nasıl olmalı şuan yabancı dil çalışmaları yapıyorum fakat yükseklisanstan sonrası nasıl bi yol var ihdimaller neler ? Tecrübe isteyen depertma var , nasıl resmi şekilde bu bölüm için tecrübe kazanabilirim ? Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler
4 года назад+2
Öncelikle ortalamanı yüksek tut çünkü onun geri dönüşü yok. Sonra da yüksek lisansa kabul edilir edilmez araştırma görevlisi kadrolarına başvurmaya başla. Öğretim görevlisi kadrolarının bazılarında alanında 5 yıl tecrübe şartı var bazılarında da üniversitede ders vermiş olma şartı var. Akademisyen olmadan üniversitede ders veremeyeceğine göre bence araştırma görevlisi kadrolarına başvurman daha mantıklı.
Lütfiye Hocam merhabalar. Videolarınız için teşekkürler , lisans hayatımda çokça işime yarayan bilgiler buldum.. Ben de şuan Hacettepede matematik okuyorum son sınıf oldum. Şuan 3,27 ortalamam var. Kısmet olursa ben de yüksek lisans yapmak istiyorum. Alesten 83 puan aldım. Elbetteki üniversiteden üniversiteye değişmek suretiyle bu ales puanı genel olarak yeterli midir sizce? Önümüzdeki aleslere de gireceğim . Ama enerjimi ales çalışarak değil Yds ye hazırlanarak harcamak istiyorum. Çünkü Yds ye hazırlanırken sadece bir sınava değil aynı zamanda bir dil öğrenmeye de vaktimi ayırmış oluyorum ve ileride işime yarayacağını düşünüyorum. 83 ales puanının yanına 70-80 arası bir dil puanı alarak dengeyi sağlayabilir miyim ? Hayatınızda başarılar diler Teşekkürlerimi sunarım.
Hocam iyi günler ben de gazi üniversitesi ilköğretim matematik eğitimi yüksek lisans için başvurdum. Bilim sınavı ve mülakatlar için kendimi hazır hissetmiyorum. Bilim sınavınızda neler soruldu ? Gazi üniversitesinde ilk mat eğitimi bilim sınavı ve mülakata girecek biri için öneriniz nedir? Nelere çalışmalıyım? Cevabınıza çok ihtiyacım var çok teşekkür ederim.
Hocam merhaba. Ben matematik okumak istiyorum. Matematiği gerçekten çok seviyorum. Aslında hedefim matematik öğretmeliğiydi ama maalesef sıralamam yetmiyor. Matematik bölümününden mezun olduktan sonra formaston eğitimi alıp öğretmen olmak şu an mümkün. Ama 4 yıl sonra nasıl olur sizce. Kafam çok karışık yardımcı olun lütfen
İlköğretim Matematik Öğretmenliğinden atanmak daha kolay. Uzak bir yerlerde olsa puanınız yetiyorsa yazın ve gidin sonradan ortalamanız yüksek olursa yer değiştirebilirsiniz. Formasyon konusu sıkıntılı ben okurken kaldırıldı son sene tekrardan geldi.
teşekkürler.Matematik(inigilizce) yüksek lisansa girdim. Şuan bilimsel hazırlık için ana bilim dalı seçmem lazım. Fakat kararsızım ve bilgim yok. Ana bilim dallarını tanıttığınız bir video var mı acaba?
2 года назад+1
Maalesef yok ama yapabilir miyim diye bir araştırayım ☺️
Merhaba Lütfiye Dalkılıç 1)matematik mühendisliği ile matematik bölümü ile arasındaki fark nedir ? 2))Eğer matematik bölümünden ders olarak (içerik bakımından) çok farklı değilse bu durumda hemen hemen matematik mühendisliğinin sahip olduğu avantajlarının çoğunun aynısına sahip değil mi yani demek istediğim matematik mühendisliğinin yapıp da matematik bölümünün yapamayacağı ne fark var bunu pek anlamadım ( iş imkanları olarak )(finans, yazılım, aktüerya, iş zeka stratejisti) araştırdığım kadarıyla hemen hemen aynı avantajlara sahipler ?(matematik mühendisliğinde bir sınırlandırma var yalnız onu sonraki soru da açıklayacağım) 3)size bu soruyu bir benzer örnek üzerinden açıklayacağım fizik bölümü ile fizik mühendisliği(uygulamalı fizik) arasında pek fark yok (ders içeriği bakımından) tıpkı Matematik bölümü ile matematik mühendisliğinde(uygulamalı matematik) pek fark olmadığı gibi fakat fizikçi olmak isteyen bir kişi ,fizik bölümüne fizik mühendisi başvuramıyor, fakat fizik mühendisliğine fizik mezunu başvurabiliyor. böyle bir durum var aynı durum matematik ve matematik mühendisliğinde de mi böyle ? Ben acaba matematik bölümü okuyup öyle mi sonra ne istiyorsam o alanda uzmanlaşsam mı diye düşünüyorum en azından daha garantiye alırım diye düşünüyorum basit bir hatadan dolayı kısıtlanmayım diye zaten ikisinin de iş imkanları aynı fakat dediğim gibi böyle bir durum varsa özgürlük yelpazemin sınırlanmaması için matematik bölümünü seçmem daha doğru diye düşündüm ne de olsa daha sonra matematik bölümünü bitirdikten sonra matematikçi olmayı sevmezsem başka bir alana yine kayabilirim yüksek lisans ile matematik mühendisliği yaptığı işi de yapabilirim, ama sadece matematik mühendisliği(lisans) okursam sorun olabilir acaba siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz ? ben biraz ne olur ne olmazcı biri olduğum için basit bir hatadan geleceğimi de sınırlandırmak istemiyorum fikriniz benim için çok önemli MATEMATİK BÖLÜMÜ = 1 MATEMATİK MÜHENDİSLİĞİ= 1'de olabilir 0'da
@@berkay2437 ben üniversitedeyim zaten dostum 2 yıldır fizyoterapi bölümündeyim fakat matematik gibi derslerin anlamlandırmaya yorumlamaya merakım hiç gitmedi o yüzden üni bittikten sonra muhtemelen bu bölümü okuyacağım yani ilgin varsa temel bilimlere tavsiye ederim fizik ,kimya, biyoloji eğer ki etrafında tıp ya da sağlık sektörü gibi iyi puan yaptın diye illa oraya gitmen gerekiyor gibi çevrende manipülasyon yapan varsa kulak asmamanı öneririm sağlık sektörü garanti falan değil tıp da dahil şuan tıpa girsen 6 yıl sonra mezun olduğunu varsayarsan 2025 te zaten tıp alımları dolmuş olacak sana bu tavsiye verenler kendileri de bir şey bilmiyor yani benim ailem bana garanti diye yazdırdılar zorla ama eğer ki illa sağlık alanında bir şey okuyacaksan moleküler biyoloji genetik okumanı tavsiye ederim önü baya açık ki tıpta artık otomasyon girmeye başladı bile cerrahi operasyonları robotlar bakıyor dediğim gibi istediğin tıp ise okuyabilirsin tabi ki işin içinde olan biri olarak söylüyorum benim üni hocalarım bile diyor aranızda yazılıma ilgisi olan varsa bence yazılım yönelsin bile diyorlar. Ülkemizde zaten ya mühendislik ya da hep tıp yazdırmaya çalışırlar aileni bilmiyorum ne kadar hoşgörülü fakat yazılıma ilgin varsa yazmanı tasvip ederim matematik ya da fizik, kimya gibi temel bilimlere ilgin varsa da dürüstçe bir soru sormak istiyorum gerçekten temel bilimi seviyor musun dediğim yanlış anlaşılmasın lise de öğretilen bilgiler ile üniversitedekiler epey farklı fizik için konuşuyorum ondan ötürü mesela senin lise de fiziğin kötüdür o yüzden üni de yapamayacağını düşünürsün ama alakası yok arkadaşım lise de fizikten 100 üzerinde 5 almış almış ama şimdi itü de fizik bölümünde ilk 3. sırada bu işin tek bir kriteri var gerçekten bu alanı seviyor musun anlamaya çalışıyor musun bu temel bilimlerin tamamında geçerli bi durum hatta istersen bu arkadaşın videosunu da atayım sana ne demek istediğimi daha iyi anlarsın ruclips.net/video/ShLYEsI-n8o/видео.html
@@omercolak639 geçen sene 65kye girdim ytü matematik tutuyordu , mezuna kaldım mat müh için ama 56k geldi olmadı ; ytü matematiğe girdim (seçmelilerle ve kendi imkanlarımla veri bilimi - yapay zeka - siber güvenliğe yönelmek istiyorum) ortaokuldan geçen seneye kadar bil müh istiyordum geçen sene mat müh istemeye başladım. Temel bilimler güzeldir , severim ancak ülkemizde değer görmüyor gibi arkadaiın itü fizik mühte dimi Tıp alımları 2025e kadar dolmaz bir sürü doktor açığı var
@@berkay2437 ya ben bu şeyi anlayamadım ya mesela fizik ile fizik mühendisliği arasında ki fark nedir mat mühendisliğinin baya övüyorlar ama farkı sorduklarımda pek doyurucu cevap veremiyorlar benim bildiğim kadarıyla mat müh. yurtdışında aplied math diye geçiyor aslında matematik bölümü ona kıyasla daha derin diye biliyorum
Gerçekten mi, ben de matematikçi olduğum için izlediğin yolu merak ettim de o yüzden sordum. Hazırlanmalı mıyız sence deneyimlerine göre ?
3 года назад
Bu bence hazırbulunuşluğunuza bağlı olarak değişir. Ama tekrar girecek olsam daha ciddiye alır hazırlanırdım. Yani en azından çıkmış soruları analiz ederdim. Ben o dönem bir çok sınava girmiştim. O yüzden hazırlanma ihtiyacı hissetmedim.
Ben bu dönemin bitmesiyle 3. Sınıfı bitirdim ortalamam 3.30 bundan sonra ne yapmam gerektiğini hiç bilmiyorum kpss ve öabt için mi çabalasam yüksek lisans için mi uğraşsam hiç bilmiyorum. Okulumun yönlendirme konusunda bize hiç katkısı yok heleki şu uzaktan eğitimde daha savruldum son sınıf olan öğrenciler ne yapmalı sizce?
3 года назад+1
Merhaba, öğrencilerin büyük çoğunluğu son sınıfa geldiği zaman bocalamaya başlar. Bende de öyle olmuştu, ne yapacağıma karar verememiştim. Bu yüzden de ales, kpss, yds… ne kadar sınav varsa hepsine girdim. Çünkü önüme bir fırsat çıkarsa elimde puanım olsun diye düşünüyordum. O yüzden verebileceğim tavsiye bundan ibaret. Biz matematik mezunlarının önünde birkaç seçenek vardır. Ama eninde sonunda birine yöneliriz. İşte bu yolun açık olması için elimizde belli puanların olması gerekir. Şunu da unutmayın ki gittiğiniz yoldan her zaman dönebilirsiniz. Önemli olan sizi tatmin edecek mesleği bulmak 🙂
Çok güzel konuştunuz sayın hocam Lisans hayatımızda tez yazabilir miyiz ? )) Bu konuda tanıdığınız arkadaşlarınız yapan oldu mu
4 года назад+1
Bazı okullarda son sınıfta yazdırılıyor, ama lisansüstü kadar önemseniyor mu bilmiyorum. Bizim okulda son sınıfta araştırma projesi vardı ama verilen projeler tez gibi değildi.
Hocam 1.sınıftayken ortalamanız kaçtı ve en iyi ortalamaya sahip öğrencinizin ortalaması kaçtı? Teşekkürler
4 года назад
Benim ilk dönem 2.40 tı ikinci dönem üç dersten kaldım 2.10 lara geriledi. En iyi ortalamayı bilmiyorum ama 3 ün üstündedir. Çünkü bugünkü aklımla baktığım zaman ilk yıl 3 - 3.50 yapmak çok da zor bir şey gibi gelmiyor.
Merhaba doktora yapıp akademisyen olmayı düşünüyor musunuz? Akademisyenlik dışında yaptığınız yüksek lisans başka bir şeyde fayda sağlıyor mu merak ettim?
4 года назад+3
Eskiden öyle bir düşüncem vardı ama bir süreliğine askıya aldım. Belki ilerde tekrar doktoraya başvururum bilmiyorum. Akademisyenlik dışında somut olarak işe yaradı diyemem ama derste anlattığım konulara daha çok hakim olmamı sağladı diyebilirim. Öğretmenlerin ileri düzey araştırmalar yapması gerektiğine inanıyorum.
Hocam merhaba 30 yaşındayım kolej ögretmenligi beni cok yordu. Şartlar vs. Yüksek lisans yapmak istiyorum suan başvurabileceğim kadrolardan bahsedip fikrinizi almak istiyorum. Yıldız teknikte matematik- alan dışı mekatrnonik hatta sosyal ensti.den isletmeden insan kaynaklari vr sınıf ögtrtmenligi var . Hangisini tercih etmeliyim , hangisinde alim daha cok var. Mühendislik gelmez ama açmislar bize alan dışını , 😆 anlatarak iyi bir maaş kazanmaya okeyim ne olduğunun önemi yok suanda
3 года назад+1
Yani hocam hiçbiri hakkında bir bilgim yok. Siz de biliyorsunuz ki sınıf öğretmenliğinin ataması bize göre daha fazla. Yüksek lisansını yaptıktan sonra böyle bir hakkınız olabilir mi bilmiyorum ama 🙂
Ben son sınıfım ve gerçekten boş okuduğumu düşünüyorum yani bilgim az bir matematik öğrencisine kıyasla yüksek lisans yapmak istiyorum ama yapamam diye korkuyorum. Sizce yüksek lisans yaparken ders çalışarak eksikliklerimi tamamlayabiilirmiyimm
3 года назад
Tabiiki mülakatlar için bölümün bazı genel dersleri, konuları hakkında bilgi sahibi olman gerekir. Ama lisansüstü eğitimde zaten seçtiğin bir konuda uzmanlaşmaya başlıyorsun. Önemli olan ilgini çeken bir konu bulmak bence.
Hocam ben 1 sınıfım ve akademisyen olmak ıstiyorum kendimi nasıl geliştirebilirim
3 года назад+2
Öncelikle ortalamanı yüksek tutmalısın. İngilizceni geliştirmelisin. Lisansın son iki yılı Ales yds yökdil gibi merkezi sınavlara girip kendini deneyebilirsin. Özellikle Ales alımlarda çok etkili oluyor. Onun dışında fırsat bulursan erasmusa git. En önemlisi de çalışabileceğin alanı belirle onun üstüne yönel. Hoca araştırmanı, okul araştırmanı ona göre yaparsın.
hocam okumaktan çok korkuyorum ben matematik bölümünü. iş bulamam diye korkuyorum, bir şeyleri eksik yaparsam ortada kalırım diye korkuyorum, akademisyenlikteki totpil olaylarımı duydum akademisyen olamam diye korkuyorum. Biraz arada bir bölüm çünkü kendimizi başka yönlerde de geliştirmemiz lazım
Lütfiye hocam selamlar Akademisyenlik için not ortalamasının yüksek olması gerektiğini söylemişsiniz ve bunun geri dönüşü yok demişsiniz. Akademisyen olabilmek için minimum ne kadar ortalamamız olması gerekiyo ve bu ortalama 4 sene baz alınarak mı hesaplanıyor? Hocam ikinci sorumda şu; Hocam üniversitenin başladığı günden itibaren günlük 3 saatlik çalışmayla(düzenli bir şekilde hiç aksatmadan)çalışırsak bu matematiği halledebilirmiyiz çünkü 3 saatin üstüde çok absürt gelebiliyor bana hani sonuçta bizde genciz demi yapmak istediklerimiz var felan filan neyse(bu 3 saatlik çalışma haftanın 7 günü de olacak ve hiç aksamayacak tek şart bu.) Cevaplarinizi bekliyorum hocam :)))
3 года назад
Ortalamanız 4 üzerinden minimum 3 olsa iyi olur. Ders çalışma süresi de size bağlı bir şey, siz yeterli olduğunu düşünüyorsanız yeterlidir.
hocam hem yüksek lisans yapıp hemde öğretmenlik yapabiliyormuyuz
3 года назад+1
Ben yüksek lisans yaparken sınıfta öğretmenler de vardı, ama bunun biraz da öğretmenlik yaptığınız okuldaki yöneticilerin insafına kalmış olduğunu da söyleyebilirim.
Gazi Üniversitesi -Fen Fakültesi Matematik Bölümü 3.sınıf öğrencisiyim. Bu video ufkumu açtı hocam ağzınıza sağlık teşekkür ederim. Korktuğum şeylerin üstesinden gelebileceğimi kendi üniversitemden birinin ağzından dinlemek çok iyi geldi.
Merhaba bu katıldığınız konferans tarzı yerlerden nasıl haberdar olabiliriz aynı zamanda lisans dönemindeyken de katılabilir miyiz cevaplayabilirseniz çok sevinirim teşekkürler
cebir ve sayılar teorisi alanı nasıl bir alan hocam bilgi verirmisiniz. Yüksek Lisans için
Merhaba hocam
teşekkürler ancak arkadaki müzik çok rahatsız edici
Açıköğretim iktisat,yönetim bilişim sistemleri mezunları, yüksek lisans matematiğe kabul ediliyorlar mı ?
Hocam ben matematik yuksek lisans icin basvuru yaptım ama matematik alaninda yapmak istemiyorum eğitim bilimleri üzerine yüksek lisans yapabilir miyim?
Bende yüksek lisans yapmayı düşünüyorum fakat nerden başlayacağımı bilemiyorum. Mezun olalı 6 yıl oldu. Herşeyi unutmuş gibi hissediyorum. Acaba başlamadan once lisans derslerine çalişsam nasıl olur?
935 abone olduğunu görmek üzdü, emeğine sağlık müzik zevkin çok güzel emeklerinin karşılığını almanı dinliyorum :))
Akademik kadroyu nasıl alıyoruz? Araştırma görevlisi veya öğretim görevlisi farkları ve nasıl o pozisyonda çalışabiliriz ?
Bunun için önce okulların açtığı ilanları takip etmelisin. O ilanda zaten alım şartları yazar. Araştırma görevlisi ilanlarında yüksek lisans veya doktora yapıyor olma şartı var. Öğretim görevlisinde değişmekle beraber yüksek lisans mezunu olmak ve alanında tecrübe şartı var. Araştırma görevlisinin derse girme zorunluluğu yoktur ama genelde uygulama derslerine girer. Öğretim görevlisinin derse girme zorunluluğu vardır. En temel farkları bunlar.
Lütfiye DALKILIÇ hocam şuan matematik bölümü 2. Sınıf öğrencisiyim ve akademisyen olmak istiyorum rotam nasıl olmalı şuan yabancı dil çalışmaları yapıyorum fakat yükseklisanstan sonrası nasıl bi yol var ihdimaller neler ? Tecrübe isteyen depertma var , nasıl resmi şekilde bu bölüm için tecrübe kazanabilirim ? Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler
Öncelikle ortalamanı yüksek tut çünkü onun geri dönüşü yok. Sonra da yüksek lisansa kabul edilir edilmez araştırma görevlisi kadrolarına başvurmaya başla. Öğretim görevlisi kadrolarının bazılarında alanında 5 yıl tecrübe şartı var bazılarında da üniversitede ders vermiş olma şartı var. Akademisyen olmadan üniversitede ders veremeyeceğine göre bence araştırma görevlisi kadrolarına başvurman daha mantıklı.
Lütfiye DALKILIÇ teşekkür ederim hocam 🌿
Abla sana bu konu hakkında sorular sormak istiyorum ama nasıl ulaşabilirim
Lütfiye Hocam merhabalar. Videolarınız için teşekkürler , lisans hayatımda çokça işime yarayan bilgiler buldum.. Ben de şuan Hacettepede matematik okuyorum son sınıf oldum. Şuan 3,27 ortalamam var. Kısmet olursa ben de yüksek lisans yapmak istiyorum. Alesten 83 puan aldım. Elbetteki üniversiteden üniversiteye değişmek suretiyle bu ales puanı genel olarak yeterli midir sizce? Önümüzdeki aleslere de gireceğim . Ama enerjimi ales çalışarak değil Yds ye hazırlanarak harcamak istiyorum. Çünkü Yds ye hazırlanırken sadece bir sınava değil aynı zamanda bir dil öğrenmeye de vaktimi ayırmış oluyorum ve ileride işime yarayacağını düşünüyorum. 83 ales puanının yanına 70-80 arası bir dil puanı alarak dengeyi sağlayabilir miyim ? Hayatınızda başarılar diler Teşekkürlerimi sunarım.
Hocam iyi günler ben de gazi üniversitesi ilköğretim matematik eğitimi yüksek lisans için başvurdum. Bilim sınavı ve mülakatlar için kendimi hazır hissetmiyorum. Bilim sınavınızda neler soruldu ? Gazi üniversitesinde ilk mat eğitimi bilim sınavı ve mülakata girecek biri için öneriniz nedir? Nelere çalışmalıyım? Cevabınıza çok ihtiyacım var çok teşekkür ederim.
Merhaba kaçıncı sınıfsınız bide yl yapmaya kaçıncı sınıfta karar verdiniz?
Hangi hoca ile çalıştınız ?
Hocam merhaba. Ben matematik okumak istiyorum. Matematiği gerçekten çok seviyorum. Aslında hedefim matematik öğretmeliğiydi ama maalesef sıralamam yetmiyor. Matematik bölümününden mezun olduktan sonra formaston eğitimi alıp öğretmen olmak şu an mümkün. Ama 4 yıl sonra nasıl olur sizce. Kafam çok karışık yardımcı olun lütfen
İlköğretim Matematik Öğretmenliğinden atanmak daha kolay. Uzak bir yerlerde olsa puanınız yetiyorsa yazın ve gidin sonradan ortalamanız yüksek olursa yer değiştirebilirsiniz. Formasyon konusu sıkıntılı ben okurken kaldırıldı son sene tekrardan geldi.
@@kubrayesiltepeertas7304Formasyon olmasa da kolejlerde falan öğretmenlik yapılabilir mi?
Çok güzel anlatmışsın teşekkürler
teşekkürler.Matematik(inigilizce) yüksek lisansa girdim. Şuan bilimsel hazırlık için ana bilim dalı seçmem lazım. Fakat kararsızım ve bilgim yok. Ana bilim dallarını tanıttığınız bir video var mı acaba?
Maalesef yok ama yapabilir miyim diye bir araştırayım ☺️
Merhaba, hangi üniversiteye girdiniz?
Merhaba Lütfiye Dalkılıç
1)matematik mühendisliği ile matematik bölümü ile arasındaki fark nedir ?
2))Eğer matematik bölümünden ders olarak (içerik bakımından) çok farklı değilse bu durumda hemen hemen matematik mühendisliğinin sahip olduğu avantajlarının çoğunun aynısına sahip değil mi yani demek istediğim matematik mühendisliğinin yapıp da matematik bölümünün yapamayacağı ne fark var bunu pek anlamadım ( iş imkanları olarak )(finans, yazılım, aktüerya, iş zeka stratejisti) araştırdığım kadarıyla hemen hemen aynı avantajlara sahipler ?(matematik mühendisliğinde bir sınırlandırma var yalnız onu sonraki soru da açıklayacağım)
3)size bu soruyu bir benzer örnek üzerinden açıklayacağım fizik bölümü ile fizik mühendisliği(uygulamalı fizik) arasında pek fark yok (ders içeriği bakımından) tıpkı Matematik bölümü ile matematik mühendisliğinde(uygulamalı matematik) pek fark olmadığı gibi fakat fizikçi olmak isteyen bir kişi ,fizik bölümüne fizik mühendisi başvuramıyor, fakat fizik mühendisliğine fizik mezunu başvurabiliyor. böyle bir durum var aynı durum matematik ve matematik mühendisliğinde de mi böyle ? Ben acaba matematik bölümü okuyup öyle mi sonra ne istiyorsam o alanda uzmanlaşsam mı diye düşünüyorum en azından daha garantiye alırım diye düşünüyorum basit bir hatadan dolayı kısıtlanmayım diye zaten ikisinin de iş imkanları aynı fakat dediğim gibi böyle bir durum varsa özgürlük yelpazemin sınırlanmaması için matematik bölümünü seçmem daha doğru diye düşündüm ne de olsa daha sonra matematik bölümünü bitirdikten sonra matematikçi olmayı sevmezsem başka bir alana yine kayabilirim yüksek lisans ile matematik mühendisliği yaptığı işi de yapabilirim, ama sadece matematik mühendisliği(lisans) okursam sorun olabilir acaba siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz ? ben biraz ne olur ne olmazcı biri olduğum için basit bir hatadan geleceğimi de sınırlandırmak istemiyorum fikriniz benim için çok önemli
MATEMATİK BÖLÜMÜ = 1
MATEMATİK MÜHENDİSLİĞİ= 1'de olabilir 0'da
Ne yaptın yksye girdiysen
@@berkay2437 ben üniversitedeyim zaten dostum 2 yıldır fizyoterapi bölümündeyim fakat matematik gibi derslerin anlamlandırmaya yorumlamaya merakım hiç gitmedi o yüzden üni bittikten sonra muhtemelen bu bölümü okuyacağım yani ilgin varsa temel bilimlere tavsiye ederim fizik ,kimya, biyoloji eğer ki etrafında tıp ya da sağlık sektörü gibi iyi puan yaptın diye illa oraya gitmen gerekiyor gibi çevrende manipülasyon yapan varsa kulak asmamanı öneririm sağlık sektörü garanti falan değil tıp da dahil şuan tıpa girsen 6 yıl sonra mezun olduğunu varsayarsan 2025 te zaten tıp alımları dolmuş olacak sana bu tavsiye verenler kendileri de bir şey bilmiyor yani benim ailem bana garanti diye yazdırdılar zorla ama eğer ki illa sağlık alanında bir şey okuyacaksan moleküler biyoloji genetik okumanı tavsiye ederim önü baya açık ki tıpta artık otomasyon girmeye başladı bile cerrahi operasyonları robotlar bakıyor dediğim gibi istediğin tıp ise okuyabilirsin tabi ki işin içinde olan biri olarak söylüyorum benim üni hocalarım bile diyor aranızda yazılıma ilgisi olan varsa bence yazılım yönelsin bile diyorlar. Ülkemizde zaten ya mühendislik ya da hep tıp yazdırmaya çalışırlar aileni bilmiyorum ne kadar hoşgörülü fakat yazılıma ilgin varsa yazmanı tasvip ederim matematik ya da fizik, kimya gibi temel bilimlere ilgin varsa da dürüstçe bir soru sormak istiyorum gerçekten temel bilimi seviyor musun dediğim yanlış anlaşılmasın lise de öğretilen bilgiler ile üniversitedekiler epey farklı fizik için konuşuyorum ondan ötürü mesela senin lise de fiziğin kötüdür o yüzden üni de yapamayacağını düşünürsün ama alakası yok arkadaşım lise de fizikten 100 üzerinde 5 almış almış ama şimdi itü de fizik bölümünde ilk 3. sırada bu işin tek bir kriteri var gerçekten bu alanı seviyor musun anlamaya çalışıyor musun bu temel bilimlerin tamamında geçerli bi durum
hatta istersen bu arkadaşın videosunu da atayım sana ne demek istediğimi daha iyi anlarsın
ruclips.net/video/ShLYEsI-n8o/видео.html
@@omercolak639 geçen sene 65kye girdim ytü matematik tutuyordu , mezuna kaldım mat müh için ama 56k geldi olmadı ; ytü matematiğe girdim (seçmelilerle ve kendi imkanlarımla veri bilimi - yapay zeka - siber güvenliğe yönelmek istiyorum) ortaokuldan geçen seneye kadar bil müh istiyordum geçen sene mat müh istemeye başladım.
Temel bilimler güzeldir , severim ancak ülkemizde değer görmüyor gibi arkadaiın itü fizik mühte dimi
Tıp alımları 2025e kadar dolmaz bir sürü doktor açığı var
@@omercolak639 yok aga ytü mattayım tıp zaten istemiyordum
@@berkay2437 ya ben bu şeyi anlayamadım ya mesela fizik ile fizik mühendisliği arasında ki fark nedir mat mühendisliğinin baya övüyorlar ama farkı sorduklarımda pek doyurucu cevap veremiyorlar benim bildiğim kadarıyla mat müh. yurtdışında aplied math diye geçiyor aslında matematik bölümü ona kıyasla daha derin diye biliyorum
Merhaba, alese hazırlanma sürecinle ilgili video çeker misin ?
Alese hazırlanmadım, matematikçi oluşuma güvendim.
Gerçekten mi, ben de matematikçi olduğum için izlediğin yolu merak ettim de o yüzden sordum. Hazırlanmalı mıyız sence deneyimlerine göre ?
Bu bence hazırbulunuşluğunuza bağlı olarak değişir. Ama tekrar girecek olsam daha ciddiye alır hazırlanırdım. Yani en azından çıkmış soruları analiz ederdim. Ben o dönem bir çok sınava girmiştim. O yüzden hazırlanma ihtiyacı hissetmedim.
Anladım, çok teşekkür ederim.
Ben bu dönemin bitmesiyle 3. Sınıfı bitirdim ortalamam 3.30 bundan sonra ne yapmam gerektiğini hiç bilmiyorum kpss ve öabt için mi çabalasam yüksek lisans için mi uğraşsam hiç bilmiyorum. Okulumun yönlendirme konusunda bize hiç katkısı yok heleki şu uzaktan eğitimde daha savruldum son sınıf olan öğrenciler ne yapmalı sizce?
Merhaba, öğrencilerin büyük çoğunluğu son sınıfa geldiği zaman bocalamaya başlar. Bende de öyle olmuştu, ne yapacağıma karar verememiştim. Bu yüzden de ales, kpss, yds… ne kadar sınav varsa hepsine girdim. Çünkü önüme bir fırsat çıkarsa elimde puanım olsun diye düşünüyordum. O yüzden verebileceğim tavsiye bundan ibaret. Biz matematik mezunlarının önünde birkaç seçenek vardır. Ama eninde sonunda birine yöneliriz. İşte bu yolun açık olması için elimizde belli puanların olması gerekir. Şunu da unutmayın ki gittiğiniz yoldan her zaman dönebilirsiniz. Önemli olan sizi tatmin edecek mesleği bulmak 🙂
Çok güzel konuştunuz sayın hocam
Lisans hayatımızda tez yazabilir miyiz ? ))
Bu konuda tanıdığınız arkadaşlarınız yapan oldu mu
Bazı okullarda son sınıfta yazdırılıyor, ama lisansüstü kadar önemseniyor mu bilmiyorum. Bizim okulda son sınıfta araştırma projesi vardı ama verilen projeler tez gibi değildi.
Matematik bölümü mezunu olunca sadece lise matematik öğretmenliği mı yapıyoruz yoksa ilkokulda da görev alabiliyor muyuz lütfen cevaplar mısınız
Ben sadece lise öğretmenliği yapılabildığını biliyorum
Formasyon da kalktı artık onu bile olamıyoruz galiba ama tabi ki alanımız lise
@@Esmadede1234 formasyon var şuan diye biliyorum
Hocam 1.sınıftayken ortalamanız kaçtı ve en iyi ortalamaya sahip öğrencinizin ortalaması kaçtı?
Teşekkürler
Benim ilk dönem 2.40 tı ikinci dönem üç dersten kaldım 2.10 lara geriledi. En iyi ortalamayı bilmiyorum ama 3 ün üstündedir. Çünkü bugünkü aklımla baktığım zaman ilk yıl 3 - 3.50 yapmak çok da zor bir şey gibi gelmiyor.
Teşekkürler
gazi de erasmus ihtimali nasıl
Merhaba doktora yapıp akademisyen olmayı düşünüyor musunuz?
Akademisyenlik dışında yaptığınız yüksek lisans başka bir şeyde fayda sağlıyor mu merak ettim?
Eskiden öyle bir düşüncem vardı ama bir süreliğine askıya aldım. Belki ilerde tekrar doktoraya başvururum bilmiyorum. Akademisyenlik dışında somut olarak işe yaradı diyemem ama derste anlattığım konulara daha çok hakim olmamı sağladı diyebilirim. Öğretmenlerin ileri düzey araştırmalar yapması gerektiğine inanıyorum.
Hocam merhaba 30 yaşındayım kolej ögretmenligi beni cok yordu. Şartlar vs. Yüksek lisans yapmak istiyorum suan başvurabileceğim kadrolardan bahsedip fikrinizi almak istiyorum. Yıldız teknikte matematik- alan dışı mekatrnonik hatta sosyal ensti.den isletmeden insan kaynaklari vr sınıf ögtrtmenligi var . Hangisini tercih etmeliyim , hangisinde alim daha cok var. Mühendislik gelmez ama açmislar bize alan dışını , 😆 anlatarak iyi bir maaş kazanmaya okeyim ne olduğunun önemi yok suanda
Yani hocam hiçbiri hakkında bir bilgim yok. Siz de biliyorsunuz ki sınıf öğretmenliğinin ataması bize göre daha fazla. Yüksek lisansını yaptıktan sonra böyle bir hakkınız olabilir mi bilmiyorum ama 🙂
@ ilginize tesekkur ederm 💕
Ben son sınıfım ve gerçekten boş okuduğumu düşünüyorum yani bilgim az bir matematik öğrencisine kıyasla yüksek lisans yapmak istiyorum ama yapamam diye korkuyorum. Sizce yüksek lisans yaparken ders çalışarak eksikliklerimi tamamlayabiilirmiyimm
Tabiiki mülakatlar için bölümün bazı genel dersleri, konuları hakkında bilgi sahibi olman gerekir. Ama lisansüstü eğitimde zaten seçtiğin bir konuda uzmanlaşmaya başlıyorsun. Önemli olan ilgini çeken bir konu bulmak bence.
@ yani mülakatı filan geçtikten sonra çalışınca herşey mümkün diyorsunuz tamam teşekkür ederim 😇
Tez konunuz neydi acaba?
Fuzzy soft topolojik gruplar
tez savunmanı türkçe mi yaptın yoksa ingilizce mi yaptın
Türkçe
Hocam matematikte hangi ana bilim dalları var?
Analiz ve fonksiyonlar teorisi, topoloji, cebir ve sayılar teorisi, geometri, uygulamalı matematik
yani tesiz yüksek lisans için tez mi hazirlamamiz lazim
Hayır benimkisi tezli yüksek lisans 🙂
@ tamam hocam
Hocam ben 1 sınıfım ve akademisyen olmak ıstiyorum kendimi nasıl geliştirebilirim
Öncelikle ortalamanı yüksek tutmalısın. İngilizceni geliştirmelisin. Lisansın son iki yılı Ales yds yökdil gibi merkezi sınavlara girip kendini deneyebilirsin. Özellikle Ales alımlarda çok etkili oluyor. Onun dışında fırsat bulursan erasmusa git. En önemlisi de çalışabileceğin alanı belirle onun üstüne yönel. Hoca araştırmanı, okul araştırmanı ona göre yaparsın.
hocam okumaktan çok korkuyorum ben matematik bölümünü. iş bulamam diye korkuyorum, bir şeyleri eksik yaparsam ortada kalırım diye korkuyorum, akademisyenlikteki totpil olaylarımı duydum akademisyen olamam diye korkuyorum. Biraz arada bir bölüm çünkü kendimizi başka yönlerde de geliştirmemiz lazım
yabancı makaleleri takip etmenizi öneririm
Lütfiye hocam selamlar
Akademisyenlik için not ortalamasının yüksek olması gerektiğini söylemişsiniz ve bunun geri dönüşü yok demişsiniz.
Akademisyen olabilmek için minimum ne kadar ortalamamız olması gerekiyo ve bu ortalama 4 sene baz alınarak mı hesaplanıyor?
Hocam ikinci sorumda şu;
Hocam üniversitenin başladığı günden itibaren günlük 3 saatlik çalışmayla(düzenli bir şekilde hiç aksatmadan)çalışırsak bu matematiği halledebilirmiyiz çünkü 3 saatin üstüde çok absürt gelebiliyor bana hani sonuçta bizde genciz demi yapmak istediklerimiz var felan filan neyse(bu 3 saatlik çalışma haftanın 7 günü de olacak ve hiç aksamayacak tek şart bu.) Cevaplarinizi bekliyorum hocam :)))
Ortalamanız 4 üzerinden minimum 3 olsa iyi olur. Ders çalışma süresi de size bağlı bir şey, siz yeterli olduğunu düşünüyorsanız yeterlidir.
@ hocam siz nasıl çalışıyordunuz peki kısaca bahsedebilir misiniz birde en sevdiğiniz ders neydi :) benim kalkülüs gibi duruyor.
Öğretmenlik için tezsiz yüksek lisans yapsak yeterlimi
merhaba öğrenebildiniz mi acaba. Ben de matematik yazmak istiyorum ama bu formasyon işleri çok karışık.
@@sudey5037 öğretmenlik için istiyorsan sadece hiç bulaşma derim
@@Esmadede1234 ay niye öyle dediniz
@@sudey5037 sıkıntılı bi süreç çünkü. biraz daha çalış öğretmenlik kazan daha iyi
hocam hem yüksek lisans yapıp hemde öğretmenlik yapabiliyormuyuz
Ben yüksek lisans yaparken sınıfta öğretmenler de vardı, ama bunun biraz da öğretmenlik yaptığınız okuldaki yöneticilerin insafına kalmış olduğunu da söyleyebilirim.
@ teşekkür ederim