Yazılım Startupların için, Türkiye’de çok fazla Almanya’dan çıkış düşüncesinde olan kişi mevcut fakat burada süreç Ortaklı yapıda nasıl oluyor konusu bilinmiyor. Örneğin bir yazılım şirketi kurmak planlanıyor ve 2 veya 3 ortaklı bir şirket kurmak Almanya’da da ekibe iş gücü ekleyerek yazılımın çıkış ülkesi olarak Almanya’nın olmasını isteyen bir grup için; GmBH ortaklı kurup , haliyle Almanya’da fiziki çalışabilmek için sürecin nasıl işleyeceğini açıklayabilirseniz sevinirim. Startup: mobil app Şirket : Tr de halihazırda benzer faaliyet gösteren firma var lakin yeni bir başlangıç ve tamamen Almanya’dan çıkan bir firma olmak isteniyor ( geçmiş şirket ve gelecekte Tr kökenli görünmek istenmiyor ) İşgücü : hepsi olmasada şirket ortaklarından 1-2 kişi en azından geliştirme süreçlerinde Almanya’da fiziki bulunup çalışması istenmekte 4: fiziki yer ofis tutularak çalışılması amaçlamıyor…. Bu soruyla ilişkili ama farklı bir sorum olacak , Yukardaki senaryoda yeni istihdam sağlanmasa, yani 3 şirket ortağı gelse ve Berlin’de kurdukları şirkette sadece kendileri çalışan olarak çalışsa , yapılacak uygulama ve yazılımın ilerde başarılı olup çıkış noktasının Berlin olup ilerleyen süreçlerde istihdam ve fayda sağlayacağı düşüncesi yeterli olabilir mi? Yani istihdam sağlamak hemen anında olmayacak belki 2.yıl Almanya 10 kişi işe alınacak ama ilk 1-2 yıl yeni istihdamı yok, haliyle geliştirme süreçlerinde bir katmadeğer kazanamıyor olacak ve Tr den gelen para ile geçim sağlanıp Tr den mali sübvanse edilecek şirket , bu durumun alman yetkilileri tarafından ne karşılık bulur sizce ?
Merhaba, gerekli şartları yerine getirdiğiniz sürece yaşınızın önemi yok. Ancak konuyu daha iyi anlayabilmem adına info@berlinhukuk.de adresine mail atmanızı rica edeceğim.
Yazılım Startupların için, Türkiye’de çok fazla Almanya’dan çıkış düşüncesinde olan kişi mevcut fakat burada süreç Ortaklı yapıda nasıl oluyor konusu bilinmiyor.
Örneğin bir yazılım şirketi kurmak planlanıyor ve 2 veya 3 ortaklı bir şirket kurmak Almanya’da da ekibe iş gücü ekleyerek yazılımın çıkış ülkesi olarak Almanya’nın olmasını isteyen bir grup için;
GmBH ortaklı kurup , haliyle Almanya’da fiziki çalışabilmek için sürecin nasıl işleyeceğini açıklayabilirseniz sevinirim.
Startup: mobil app
Şirket : Tr de halihazırda benzer faaliyet gösteren firma var lakin yeni bir başlangıç ve tamamen Almanya’dan çıkan bir firma olmak isteniyor ( geçmiş şirket ve gelecekte Tr kökenli görünmek istenmiyor )
İşgücü : hepsi olmasada şirket ortaklarından 1-2 kişi en azından geliştirme süreçlerinde Almanya’da fiziki bulunup çalışması istenmekte
4: fiziki yer ofis tutularak çalışılması amaçlamıyor….
Bu soruyla ilişkili ama farklı bir sorum olacak ,
Yukardaki senaryoda yeni istihdam sağlanmasa, yani 3 şirket ortağı gelse ve Berlin’de kurdukları şirkette sadece kendileri çalışan olarak çalışsa , yapılacak uygulama ve yazılımın ilerde başarılı olup çıkış noktasının Berlin olup ilerleyen süreçlerde istihdam ve fayda sağlayacağı düşüncesi yeterli olabilir mi? Yani istihdam sağlamak hemen anında olmayacak belki 2.yıl Almanya 10 kişi işe alınacak ama ilk 1-2 yıl yeni istihdamı yok, haliyle geliştirme süreçlerinde bir katmadeğer kazanamıyor olacak ve Tr den gelen para ile geçim sağlanıp Tr den mali sübvanse edilecek şirket , bu durumun alman yetkilileri tarafından ne karşılık bulur sizce ?
Merhaba,
Bu konuya buradan cevap vermem zor. info@berlinhukuk.de adresine mail atarsanız çok daha sağlıklı ilerleriz.
Merhaba ankara antlaşması ile Almanya ya gelmek ile şirket kurarak gitmek arasında nasıl farklar var teşekkürler
Selam Cem bey. Almanyada 25000 euro yatirim yaparak gmbh açarak oturum almada yaş sınırı var mi? Mesela 74 yaşındakı birisi bundan yararlanabilir mi?
Merhaba,
gerekli şartları yerine getirdiğiniz sürece yaşınızın önemi yok.
Ancak konuyu daha iyi anlayabilmem adına info@berlinhukuk.de adresine mail atmanızı rica edeceğim.
Merhaba cam bay Almanya den ev alib oturma izni alabilir miyim
Merhaba size nasıl ulaşabiliriz
info@berlinhukuk.de adresinden ulaşabilirsiniz