Saygı Değer Administer Ayhan Hocam kanımca mevzu üzerinde önceleri kısa bilgi olarak galaksileri bir arada tutan karadelik teorisinde değinmiştiniz... Emek dolu harikulade yapımlarınız içün müteşekkiriz her daim başarılı akademik ve bilgilendirici içerikli yapımların canı gönülden devamını dilerim...
Uzunca zamandır James Webb'in tamamlanmasını ve gönderilmesini beklemiş neslin bir ferdi olarak bilinen her şeyin bu teleskop sayesinde değişeceğine inananlardanım. Özellikle gözlemlenebilir uzayda bulunacak bir karadeliğin nasıl çalıştığını daha iyi modelleyebilecek ve belki de astrofizikçilerin uykularını kaçıracak yeni fenomenlerin bulunacağına eminim. Buna galaksilerin merkezleri de dahil. Ancak özellikle exoplanetleri merakla bekliyor olacağım. James Webb ilk selfiesini ve aynalarının kalibrasyon öncesi görüntüsünü Dünya'ya gönderdi benim şimdiden uykularım kaçıyor :D
tüm devletler ortak bir paydada birleşip şu askeri teknolojilere harcadıgımız masrafı ve eforu daha çok bilime harcayabilseydik çok daha büyük işler başarabiliyor olacaktık ancak malesef insanoglu maymunlarda gözlemlenebilen o ilkel kabiliyetçi iç güdüsünü aklı ve iradesiyle kontrol edemedigi için bugün bu sıkıntıları yaşıyoruz
@@user-ly3jd5zm1p Evet gönül ister ki insanlık birbirine ve bulunduğu gezegene karşı tehditkâr davranmasın. İnsan çok kibirli ve bencil bir varlık maalesef. Zaten bu durumlar yüzünden bir çok bilim insanı eğer insanlık birbirini yok etmezse gelişebiliriz diyor. Rusya, Amerika ve diğer tüm Avrupa ve Asya ülkeleri dahil Dünya genelinde ortaklaşa bilim enstitüleri kurulmuş olsaydı belki de çoktan Tip 1 medeniyete yaklaşmıştık. O kadar ilkeliz ki savaşlar ve bunamış liderler yüzünden daha bir arpa boyu yol kat edebilmiş değiliz.
@@user-ly3jd5zm1p Benim ümidim her zaman var. Yeni nesil çok daha zeki ve haliyle çok daha güncel. Özellikle internet ve bilgisayar çağı sebebiyle daha çok merak ediyorlar. Araştırıp öğrenmek, bilgiye ulaşmak eskisi kadar zor değil. Dolayısı ile kendilerinden önceki boktan zihniyeti çürüteceklerine ve bilime ve üretmeye daha çok ağırlık vereceklerine inanıyorum.
Karadeliklerden ışık bile kaçamıyor ya belki karanlık maddede kaçamıyordur belki bu sayede karanlık maddenin yoğun olduğu yerlerde süper kütleli karadelikler ortaya çıkıyor olabilir mi?
Valla hocam delikti karanlıktı aydı dumandı bitmedi bu uzay sevadasi :D kanal uzay bilimi kanalına döndü ben aboneliğimi sonlandırıyorum tşkr bugüne kadarki bilgiler için başarılar dilerim hocam size
Ayhan hocam her şey güzel seni seviyoruz .ama pazar günü video atmasan çünkü o günün pazar olduğunu öğrenip ertesi gün iş günü olduğu için piskolojimiz bozuluyo 😃
Alcyoneus galaksisi ile ilgili video yapabilirmisiniz ? Yeni keşfedildi bilinen en dev galaksi olan 100 trilyon yıldıza sahip ic-1101 galaksisinden bile yaklaşık 3 kat büyük.
samanyolu galaksimizin merkezinde ne var bilmiyorum ama dikkatimi ceken merkeze milyonlarca işikyili uzakliktaki guneş ve gezegenleri dahi etrafinda tutup dondurecekkadar kuvvetli olan çekim gucu neden ve nasil oluyorda tam merkezden geçen gaz bulutunu tutamiyor onu kendine çekemiyor.
Bende galaksilerin merkezinde kara delik olmadığı fikrine katılıyorum. Sebebi hem daha mantıklı, hemde karadelik olsa o bulut kümesine de etki ederdi. Yeni bir bilgi çağına adım atıyoruz gibi bu konuda.
bir fikrim var bulutsu sagittarustan geçerken arkasında sagittarusun etrafinda donen baska bir karadeligin de kutle cekiminden etkilendi ve hizlanıp ısındı bulutsu ama çok da fazla ısınmadı
bakalım şu james webb bir göreve başlasın ne biliim sonrasında uzun vadede "luvoir" ve "habex" teleskoplarını uzaya atalım kim bilir belki de milliways falan vardır merkezde :) bu arada hocam bu uzun vadede yapım aşamasında uzay teleskoplarımızla da ilgili video görsek çok çok şahane olurdu diyorum ne dersiniz 😁
Ayhan bey karadelikler yıldızların süper nova şeklinde patlamasından sonra arta kalanlarından oluşmazlar.Karadelikler bazı yıldızların içlerine doğru çökmesinden sonra oluşurlar. Enerjisi biten bir yıldız ya genişleyerek süpernova şeklinde patlar yada çekim etkisiyle kendi maddesini içine çekerek iyice küçülerek karadelik olurlar.
Ayhan hocam geçen günlerde ABD uçak gemisine inerken düşen f 35 C savaş uçağı için bir video yaparmısınız mesela Çin bu uçağı Amerika’dan önce bulursa ne gibi şeyler olabilir
Nasıl gözlendiğini tam olarak bilmiyorum ama Saggitarius A*'nın yakınından geçen bulut kümesinin aslında sadece aynı hizadan geçmiş olması mümkün mü ? Bahsedilen bulut kümesi karadeliğin uzağından ama bize göre aynı açıyla geçtiyse yanlış anlaşılmış olma ihtimali var.
Ayhan hoca selamün aleyküm bu karadelikler maddeyi yok ediyor olabilir mi yani hiçliğe giden bir kapı mi acaba karadelikler veya karadelik dev bir atom olabilir mi
Soru 1) biz bu gözlemi olaydan kaç yıl sonra yapmış oluyoruz. Soru 2) bu gecikme sırasında orada karadelik oluşmuşsa galaksinin tamamının bunun etkisine girmesi ne kadar süre alır? Soru 3) diyelim karadelik vardı peki gaz ve toz bulutunun kütlesi karadeligin çekimi için yeterli değilse?
1) 25,000 civarı ışık yılı uzaklıktayız. Yani o kadar yıl sonra. 2) Kütle çekim etkisi de ışık hızında ilerliyor. Galaksinin yarıçapı 50,000 ışık yılı. 3) Öyle bir şey bana pek mümkün görünmedi ama bilmiyorum.
cevap 1 = kaç ışık yılı uzaklıktaki cismi gözlüyorsan o kadar yıl öncesini görmüş oluyorsun. Galaksimizin merkezine 25 bin ışık yılı uzaklıkta olduğumuza göre 25 bin yıl öncesini görüyoruz. cevap 2 = kütle çekim ışık hızında hareket ettiği için ve samanyolu galaksisinin yarı çapı 52.850 ışık yılı olduğu için 52.850 sene alır. cevap 3 = o gözlemin anomali olmasının sebebi gaz bulutunun rotasının sonucu olarak yutulması beklentisidir. Ancak gerçekleşen şey bundan farklı olduğundan anomali olarak kayda geçer.
Çekim kuvveti ışık hızında ise bu durumda nda ışık tanecik teoremi neticesinde olduğu yerde dönüp kalırdı ne tekillige doğru çekilip yutulabilirdi nede ilerleyip gozlenebilirdi diye düşünüyorum ancak şöyle bir var sayım yapalım. Diyelim ki bir supernova patlaması oluştu ancak patlamanın ilk andaki etkisini yok sayalım. Olay ufku başlangıcından itibaren olay ufkunun yarı çapı genişlemeye devam edermi yoksa sabit bir şekilde kalıp ilk andan son ömrüne kadar aynı mi kalır? Ayrıca tekilligin olay ufkunun şekli itibariyle ne 2 boyutlu ne de 3boyutlu olduğu soylenmekte. Peki bu olay ufku 4 veya üstü boyutlu ise bizim gozlenlerimiz yanıltıcı olamaz mı? İki boyutlu cisimlerin 3 boyutlu cisimleri gorememesi ancak 3 boyutlu cisimlerin 2 boyutlu cisimleri görmesi gibi..
@@amanosia Kütle çekimin uzay dokusundaki yayılma hızı farklı bir şey. Kütle çekimin büyüklüğü farklı bir şey. Işık karadeliğe çok yaklasmadikca çekilemez. Başka herhangi bir cisim de ışığı içine çekemez. Ancak yine de etkileyebilir. Karadelikler cisim yuttukca olay ufku büyüyor. Boyutlar konusundaysa tekillik boyutsuzluk demek diye biliyorum. Eğer dediğin gibi daha üst boyutta olsaydı onun sadece bir kesitini görebilirdik. Asıl şeklini aklımızda dahi canlandiramazdik.
Bir kaç sorum var herkese. Şimdi bizim evrenimizin %90 %95 i karanlık enerji ve karanlık maddeden oluşuyor. 1. Soru) Kara delikkerin de karanlık maddeden oluştuğunu var sayarsak, bizim bildiğimiz evrenin içinde bu karanlık madde kara delikten nasıl ayrılıyor? 2. Soru) Yani bizim saf karanlık madde ( be olduğunu bilmediğimiz için karanlık diyoruz biliyorum) normal madde ile kirlenerek kara deliği oluşturuyor diyebilir miyiz? 3. Soru) Diyelim ki kara delikler aslında karanlık maddeden oluşuyor, buraya kadar sıkıntı yok evreni kaplayan bu karanlık madde normal madde gibi farklı elementlere dönüşebilir mi?
Yazdığın savların hepsi doğru da olabilir, hepsi yanlış da olabilir.. Kara madde ve kara enerji hakkında bilenen tek şey; “Hiç bir şey bilemediğimizdir..” Varlığının bile yegane kanıtı, matematik formüllerinin içinde göründüğüdür..
@@mehmetemingecer236 en azından orada bir şeyler olduğunu biliyoruz. Yani bu şey ışığı büküyor izlediğim bir belgeselde ışığın bu bilinmeyen madde ile nasıl bir etkileşimi olduğunu göstermişti ( ışık etkileşimde bulunmuyor. Fakat gözlemlenen yerin arkasında olması gereken görüntü kaymıştı...).
@@CAN.N. Haklısın, Ama, İşte sadece, o kadar, Ayrıca ışığı bükerek, mercekleme yapan kitlenin, büyük bir ihtimalle bir kara delik olması kuvvetle muhtemel, Çünkü kara maddenin kitlesel, kara deliğinse, noktasal olmasından dolayı, daha uygun mercekleme yapabileceği düşünülür.
Karadelik uzayın kumaşını delen birsey.Ama Samanyolunun merkezindeki herhangi bir yutma yapmadığı icin,uzayı delen degil,sadece dönme etkisi yapan tarzda cok genis cok guclu bir karanlik madde yogunlugu var.Bu.videodan bunu anladım.Lavaboyu tikayip suyla doldurup donme etkisi yapmak ve lavaboyu doldurup ama tikamayip lavabonun cekimine musade etmemiz gibi 2 benzer durum.
Benim anlamadığım nokta şu; eğer süper kütleli bir karadeliği kaldırıp yerine aynı kütleye sahip bir karanlık madde kümesi koyduğumuzda bu karanlık madde kümesi de civardaki gaz ve toz bulutlarına karadeliğin yapması gereken kütleçekim etkisinin aynısını yapması gerekmiyor mu? Çünkü sonuçta karadeliğe bu gücünü veren şey muazzam kütlesi ve sadece kütlesi. Onun yerine eşit kütleli olarak ne koyarsak koyalım aynı etki ile karşılaşmamız gerekmez mi?
Karanlık madde olsa dahi , neden buluta birşey olmadı ? Sonucta samanyolunu hareket ettirebiliyor. karadelikte olsa karanlık enerjide olsa bulutta hızlanma olması gerekirdi.
bence karadelikler belli bi kütleyi aştığında çekirdeği plazmadan daha homojen bir mikro maddecikler havuzuna (topuna) dönüşüyor ve çekirdeğin dışına yaklaşan lar soğuyarak karanlık maddeye dönüşüyor
Qalaktikaların mərkəzində Qara dəlik ola bilməz, çünki əgər qara dəliklər ulduzların məhv olmasından yaranırsa, onda belə çıxır ki, o qara dəlik yaranana qədər qalaktika mövcud deyilmiş, demək ulduzlar da ona qədər başqa bir şeyin ətrafında fırlanırlarmış, bəs bu başqa şey nə imiş? Qara dəlik yaranandan sonra məntiqlə qalaktika yaranmalıdır, bu isə mümkün deyil, çünki yeni yaranmış qara dəlik o nəhənglikdə qalaktika yaradabilməz, buna cazibə qüvvəsi çatmaz. Nəticədən belə çıxır ki, ya qara dəlik əvvəldən mövcud olub, yəni ulduz partlamasından yaranmayıb, ya da qalaktikanın mərkəzindəki qara dəlik deyil.
Həmin Qaradəliklər Bing Bengdən sonra da yaranmış ola bilərlər, yəni sırf onların yaranması üçün Ulduzun Supernovasına ehtiyac olmaya da bilər, biz bilirik ki, yəni qara dəliklər Ulduz supernovasından sonra yaranır, amma onun yaranmasının fərqli yolları da ola, bilər və ən başından orada bir qaradəlik ola bilər, amma dediyiniz kimi onlar qara dəlik olmaya da bilər
Oğlum, videoyu izleyip sonra, yorum yapın, belki adam Ana bacı düz gidiyor, siz burada gelip, Hocaya terif yağdırıyorsunuz, yorum yapmak için yorum yapmayın, öyrenmek ve eleştirmek için yapın
bence galaksinin ortasındaki karanlık madde değil bence karanlık madde negatif kütledir ışıktan hızlı haraket ettiği için göremiyoruzdur belki kim bilir
Az önce alışverişten geldim, Samanyolu merkezinde olması gereken kara delik sanırım artık benim cüzdanda.
Aynen orda bişey var dışarı ciktigin anda cebindeki paraları kendine çekmeye başlıyor :/
Çıkmasan da çekiyor, evde otursan bile faturalar, doğalgaz emiyor parayı. Ülke olarak çok fakiriz.
Twitter ına geri dön kardeş
@@cemaslan2791 🤠💡🥱
😂😂😂😂
Bu tarz bilgilendirici bilgiler için teşekkürler Ayhan hocam.
Ayhan Hocam selamlar. Evrenin en rüzgarlı gezegeni, evrenin en karanlık gezegeni ve evrenin en soğuk gezegeni hakkında video yapabilir misiniz?
Sanırım bunu blackmesa'da düşürmüştün (levye)
Yine ayhan hoca yine bilgilendirici ve mükemmel bir video
çok uzun zamandır merak ettiğim bir konuydu süpersin ayhan abi
Elinize emeğinize sağlık ustam sizi bekliyorduk 🙂
Saygı Değer Administer Ayhan Hocam kanımca mevzu üzerinde önceleri kısa bilgi olarak galaksileri bir arada tutan karadelik teorisinde değinmiştiniz... Emek dolu harikulade yapımlarınız içün müteşekkiriz her daim başarılı akademik ve bilgilendirici içerikli yapımların canı gönülden devamını dilerim...
@@afterdark190 Kusura Bakmayın Kırıcı Olduysam İyi Akşamlar Dilerim Sizlere...
@@mehmedgundogdu6880 Kibarlığın en önemli şey, sana da iyi geceler
Uzay konulu her videon çok başarılı tebrikler
Uzunca zamandır James Webb'in tamamlanmasını ve gönderilmesini beklemiş neslin bir ferdi olarak bilinen her şeyin bu teleskop sayesinde değişeceğine inananlardanım. Özellikle gözlemlenebilir uzayda bulunacak bir karadeliğin nasıl çalıştığını daha iyi modelleyebilecek ve belki de astrofizikçilerin uykularını kaçıracak yeni fenomenlerin bulunacağına eminim. Buna galaksilerin merkezleri de dahil. Ancak özellikle exoplanetleri merakla bekliyor olacağım. James Webb ilk selfiesini ve aynalarının kalibrasyon öncesi görüntüsünü Dünya'ya gönderdi benim şimdiden uykularım kaçıyor :D
tüm devletler ortak bir paydada birleşip şu askeri teknolojilere harcadıgımız masrafı ve eforu daha çok bilime harcayabilseydik çok daha büyük işler başarabiliyor olacaktık ancak malesef insanoglu maymunlarda gözlemlenebilen o ilkel kabiliyetçi iç güdüsünü aklı ve iradesiyle kontrol edemedigi için bugün bu sıkıntıları yaşıyoruz
@@user-ly3jd5zm1p Evet gönül ister ki insanlık birbirine ve bulunduğu gezegene karşı tehditkâr davranmasın. İnsan çok kibirli ve bencil bir varlık maalesef. Zaten bu durumlar yüzünden bir çok bilim insanı eğer insanlık birbirini yok etmezse gelişebiliriz diyor. Rusya, Amerika ve diğer tüm Avrupa ve Asya ülkeleri dahil Dünya genelinde ortaklaşa bilim enstitüleri kurulmuş olsaydı belki de çoktan Tip 1 medeniyete yaklaşmıştık. O kadar ilkeliz ki savaşlar ve bunamış liderler yüzünden daha bir arpa boyu yol kat edebilmiş değiliz.
@@enfieldd1-1 sence gelecek kuşak bu konuda daha fazla farkındalık saglama şansları olabilir mi ? senin bir ümidim var mı bu konuda ?
@@user-ly3jd5zm1p Benim ümidim her zaman var. Yeni nesil çok daha zeki ve haliyle çok daha güncel. Özellikle internet ve bilgisayar çağı sebebiyle daha çok merak ediyorlar. Araştırıp öğrenmek, bilgiye ulaşmak eskisi kadar zor değil. Dolayısı ile kendilerinden önceki boktan zihniyeti çürüteceklerine ve bilime ve üretmeye daha çok ağırlık vereceklerine inanıyorum.
@@enfieldd1-1 aynen
Harika video, devamını bekliyoruz...
Pazar günü bildirimi .. Emeğe saygı ..
Ayhan Hocam Kolaylıklar Diliyorum Emeğine Sağlık 👍👏
Sıhhatler olsun, vidyo için emeğine sağlık.
Ayhan Tarakçı ve galaktik seviyede bir video daha :)
Hocam youtube da en sevdiğim kişi sizsiniz ve en çok saygı duyduğum kişiler arasında ilk ona girersiniz
Yine muhteşem ve bilgili bir video ellerinize sağlık
Elinize sağlık hocam güzel bir video olmuş.
Karadeliklerden ışık bile kaçamıyor ya belki karanlık maddede kaçamıyordur belki bu sayede karanlık maddenin yoğun olduğu yerlerde süper kütleli karadelikler ortaya çıkıyor olabilir mi?
Abi boötes void hakkında bir video cidden çok hoş olur ellerine sağlık
Uçuk fikirler ölçülmesi bile şuan imkansıza yakın bir gün belki anlamak için bir fırsatımız olur...🌌✨
abi sesin çok rahatlatıcı asmr kanalı da açar mısın
ELİNE SAĞLIK
Hocam strv-103 ile ilgili bir video gelir mi?
Ayhan hocam emeğine SAĞLIK çok teşekkür ederim.
Valla hocam delikti karanlıktı aydı dumandı bitmedi bu uzay sevadasi :D kanal uzay bilimi kanalına döndü ben aboneliğimi sonlandırıyorum tşkr bugüne kadarki bilgiler için başarılar dilerim hocam size
Sıhhatler olsun abi
Sanada merhaba ayhan abi senin gibi insanlar umarım artar…👏👏👏🥇🥇🥇🙋🏻♂️🙋🏻♂️
hocam uzay videoları çok iyi devamı gelecek eminim kötü olma olasılığı yok adamsın
Hocam daha çok savaş teknolojileri videosu istiyoruz. Bu video bana hitap etmiyor ama yinede beğendim
Sıhatler olsun Ayhan abim
Ayhan hocam her şey güzel seni seviyoruz .ama pazar günü video atmasan çünkü o günün pazar olduğunu öğrenip ertesi gün iş günü olduğu için piskolojimiz bozuluyo 😃
Emeğine sağlık Ayhan hocam bu tartışmaları sanırım James teleskopu çözecek hep beraber göreceğiz başarılar diliyorum kolay gelsin 👏👏👏👏👏👏👏👏👍🤟
Abi Akinci envantere girdiginde wideo yapcaktin Hala yapmadin Akincinin Wideo sunu bekliyoruz
Ellerinize saglik hocam
Alcyoneus galaksisi ile ilgili video yapabilirmisiniz ? Yeni keşfedildi bilinen en dev galaksi olan 100 trilyon yıldıza sahip ic-1101 galaksisinden bile yaklaşık 3 kat büyük.
Hocam çawasın güzel video.
samanyolu galaksimizin merkezinde ne var bilmiyorum ama dikkatimi ceken merkeze milyonlarca işikyili uzakliktaki guneş ve gezegenleri dahi etrafinda tutup dondurecekkadar kuvvetli olan çekim gucu neden ve nasil oluyorda tam merkezden geçen gaz bulutunu tutamiyor onu kendine çekemiyor.
Bende galaksilerin merkezinde kara delik olmadığı fikrine katılıyorum. Sebebi hem daha mantıklı, hemde karadelik olsa o bulut kümesine de etki ederdi. Yeni bir bilgi çağına adım atıyoruz gibi bu konuda.
Hocam derse geç kaldım kusura bakma, bir daha devamsızlık olmaz
bir fikrim var bulutsu sagittarustan geçerken arkasında sagittarusun etrafinda donen baska bir karadeligin de kutle cekiminden etkilendi ve hizlanıp ısındı bulutsu ama çok da fazla ısınmadı
Hocam alcyoneus Galaksisi hakkında video gelecek mi ?
Merhaba hocam soğuk füzyon hakkında ne düşünüyorsunuz acaba?
Bu konuyla ilgili bir videosu vardı galiba
@@vantilator1447 füzyon ile ilgili var diye biliyorum soğuk füzyon için olanı bilmiyorum
Koca evrende resmen yalnızız, koskoca ülkede çaresiziz.. ne biçim hayat bu be
1:55 yakın zamanda 'galiba' artık alyconeus galaksisi bu ünvanı taşıyor. Ya da radyo galaksileri normal galaksilere dahil değil bilmiyorum
Ayhan abim seni seviyorum cansın.
Ayhan hocam 2. dünya savaşına geri dönüp alman avcı uçağı fw-190 serisini incelesek ne dersin yaparsın dimi bi güzellik.
bakalım şu james webb bir göreve başlasın ne biliim sonrasında uzun vadede "luvoir" ve "habex" teleskoplarını uzaya atalım kim bilir belki de milliways falan vardır merkezde :)
bu arada hocam bu uzun vadede yapım aşamasında uzay teleskoplarımızla da ilgili video görsek çok çok şahane olurdu diyorum ne dersiniz 😁
Merhabalar Ayhan hocammm
Yıldızların boyutlarını anlık olarak görmemizin bir yolu var mı?
Ayhan bey karadelikler yıldızların süper nova şeklinde patlamasından sonra arta kalanlarından oluşmazlar.Karadelikler bazı yıldızların içlerine doğru çökmesinden sonra oluşurlar. Enerjisi biten bir yıldız ya genişleyerek süpernova şeklinde patlar yada çekim etkisiyle kendi maddesini içine çekerek iyice küçülerek karadelik olurlar.
Önce supernova patlaması olur.
@@Rukix2 Yıldız genişleyip süper nova olarak patladıkdan sonra( çekirdekte patlıyor)geriye ne kalacakda kara delik oluşacak ?
ayhan hocam saçın şekil olmuş :) selamlar
Ayhan hocam geçen günlerde ABD uçak gemisine inerken düşen f 35 C savaş uçağı için bir video yaparmısınız mesela Çin bu uçağı Amerika’dan önce bulursa ne gibi şeyler olabilir
Nasıl gözlendiğini tam olarak bilmiyorum ama Saggitarius A*'nın yakınından geçen bulut kümesinin aslında sadece aynı hizadan geçmiş olması mümkün mü ? Bahsedilen bulut kümesi karadeliğin uzağından ama bize göre aynı açıyla geçtiyse yanlış anlaşılmış olma ihtimali var.
Video için teşekkürler abi
galaksilerin merkezi kırmızı çizgimizdir
Ayhan hoca selamün aleyküm bu karadelikler maddeyi yok ediyor olabilir mi yani hiçliğe giden bir kapı mi acaba karadelikler veya karadelik dev bir atom olabilir mi
James webb görebilir mi peki?
saatler olsun abi 😁
Soru 1) biz bu gözlemi olaydan kaç yıl sonra yapmış oluyoruz.
Soru 2) bu gecikme sırasında orada karadelik oluşmuşsa galaksinin tamamının bunun etkisine girmesi ne kadar süre alır?
Soru 3) diyelim karadelik vardı peki gaz ve toz bulutunun kütlesi karadeligin çekimi için yeterli değilse?
1) 25,000 civarı ışık yılı uzaklıktayız. Yani o kadar yıl sonra.
2) Kütle çekim etkisi de ışık hızında ilerliyor. Galaksinin yarıçapı 50,000 ışık yılı.
3) Öyle bir şey bana pek mümkün görünmedi ama bilmiyorum.
cevap 1 = kaç ışık yılı uzaklıktaki cismi gözlüyorsan o kadar yıl öncesini görmüş oluyorsun. Galaksimizin merkezine 25 bin ışık yılı uzaklıkta olduğumuza göre 25 bin yıl öncesini görüyoruz.
cevap 2 = kütle çekim ışık hızında hareket ettiği için ve samanyolu galaksisinin yarı çapı 52.850 ışık yılı olduğu için 52.850 sene alır.
cevap 3 = o gözlemin anomali olmasının sebebi gaz bulutunun rotasının sonucu olarak yutulması beklentisidir. Ancak gerçekleşen şey bundan farklı olduğundan anomali olarak kayda geçer.
Çekim kuvveti ışık hızında ise bu durumda nda ışık tanecik teoremi neticesinde olduğu yerde dönüp kalırdı ne tekillige doğru çekilip yutulabilirdi nede ilerleyip gozlenebilirdi diye düşünüyorum ancak şöyle bir var sayım yapalım. Diyelim ki bir supernova patlaması oluştu ancak patlamanın ilk andaki etkisini yok sayalım. Olay ufku başlangıcından itibaren olay ufkunun yarı çapı genişlemeye devam edermi yoksa sabit bir şekilde kalıp ilk andan son ömrüne kadar aynı mi kalır? Ayrıca tekilligin olay ufkunun şekli itibariyle ne 2 boyutlu ne de 3boyutlu olduğu soylenmekte. Peki bu olay ufku 4 veya üstü boyutlu ise bizim gozlenlerimiz yanıltıcı olamaz mı? İki boyutlu cisimlerin 3 boyutlu cisimleri gorememesi ancak 3 boyutlu cisimlerin 2 boyutlu cisimleri görmesi gibi..
@@amanosia Kütle çekimin uzay dokusundaki yayılma hızı farklı bir şey. Kütle çekimin büyüklüğü farklı bir şey. Işık karadeliğe çok yaklasmadikca çekilemez. Başka herhangi bir cisim de ışığı içine çekemez. Ancak yine de etkileyebilir. Karadelikler cisim yuttukca olay ufku büyüyor. Boyutlar konusundaysa tekillik boyutsuzluk demek diye biliyorum. Eğer dediğin gibi daha üst boyutta olsaydı onun sadece bir kesitini görebilirdik. Asıl şeklini aklımızda dahi canlandiramazdik.
Bir kaç sorum var herkese.
Şimdi bizim evrenimizin %90 %95 i karanlık enerji ve karanlık maddeden oluşuyor.
1. Soru) Kara delikkerin de karanlık maddeden oluştuğunu var sayarsak, bizim bildiğimiz evrenin içinde bu karanlık madde kara delikten nasıl ayrılıyor?
2. Soru) Yani bizim saf karanlık madde ( be olduğunu bilmediğimiz için karanlık diyoruz biliyorum) normal madde ile kirlenerek kara deliği oluşturuyor diyebilir miyiz?
3. Soru) Diyelim ki kara delikler aslında karanlık maddeden oluşuyor, buraya kadar sıkıntı yok evreni kaplayan bu karanlık madde normal madde gibi farklı elementlere dönüşebilir mi?
Yazdığın savların hepsi doğru da olabilir, hepsi yanlış da olabilir..
Kara madde ve kara enerji hakkında bilenen tek şey;
“Hiç bir şey bilemediğimizdir..”
Varlığının bile yegane kanıtı, matematik formüllerinin içinde göründüğüdür..
@@mehmetemingecer236 en azından orada bir şeyler olduğunu biliyoruz. Yani bu şey ışığı büküyor izlediğim bir belgeselde ışığın bu bilinmeyen madde ile nasıl bir etkileşimi olduğunu göstermişti ( ışık etkileşimde bulunmuyor. Fakat gözlemlenen yerin arkasında olması gereken görüntü kaymıştı...).
@@CAN.N.
Haklısın, Ama, İşte sadece, o kadar,
Ayrıca ışığı bükerek, mercekleme yapan kitlenin, büyük bir ihtimalle bir kara delik olması kuvvetle muhtemel,
Çünkü kara maddenin kitlesel, kara deliğinse, noktasal olmasından dolayı, daha uygun mercekleme yapabileceği düşünülür.
@Anakinskywalker hayır havking ışıması ile madde havking radyasyınuna dönüşüyor. Hawking ışıması aslında radyasyon çünkü ışık da bir radyasyon.
abi güzel yapmışsın ellerine sağlık . f86 sabre ne zaman geliyor
Abı yeni kaşif atılan evrendeki en büyük galaksi ALCYONE hakkında vidio yap lütfen
abi bu arada en büyük galaksi videosunu yenilemen gerekecek gibi :) yenisi bulunmuş
Karadelik uzayın kumaşını delen birsey.Ama Samanyolunun merkezindeki herhangi bir yutma yapmadığı icin,uzayı delen degil,sadece dönme etkisi yapan tarzda cok genis cok guclu bir karanlik madde yogunlugu var.Bu.videodan bunu anladım.Lavaboyu tikayip suyla doldurup donme etkisi yapmak ve lavaboyu doldurup ama tikamayip lavabonun cekimine musade etmemiz gibi 2 benzer durum.
Karadelikler herşeyi yutuyorsa karanlık madde ve karanlık enerjiyi de yutmalıdır.
Hocam ulaşmadimi bu james web? Kaç aydir videolarda xaten 20 yillik görev yükledik. Belki onun görür bunu görür. Çatlicak artik meraktan
Ulaştı ama aynalarını ayarlıyor yazın en net gözlemler başlayacak
Abi Sagittarius A’ ya sürekli Satigarus diyorsun acayip kuruldum buna 😅😅
Uzay videoları eskisi gibi biraz daha mı uzun olsa ?
Garip şekilli yıldızlar hakkında video yapar mısınız
Hocam 3 yıl önce çekilmiş karadelik fotoğrafı ne o zaman 😃😃
Hocam ışık hızına insan vucudu dayanabilir mi konusunda bir video rica edebilir miyim
Benim anlamadığım nokta şu; eğer süper kütleli bir karadeliği kaldırıp yerine aynı kütleye sahip bir karanlık madde kümesi koyduğumuzda bu karanlık madde kümesi de civardaki gaz ve toz bulutlarına karadeliğin yapması gereken kütleçekim etkisinin aynısını yapması gerekmiyor mu? Çünkü sonuçta karadeliğe bu gücünü veren şey muazzam kütlesi ve sadece kütlesi. Onun yerine eşit kütleli olarak ne koyarsak koyalım aynı etki ile karşılaşmamız gerekmez mi?
Tam kahvemi yapıp elime aldım youtubeu açıp yeni olarak neler var diye bakarken karşıma bu videonun çıkması 😂
Mükemmel video
Ayhan abi evrendeki yeni en büyük galaksi alcyoneus oldu onla ilgili video gelebilirmi
Gün geçtikçe uzayla ilgili bilgiler daha da ilginçleşiyor. Bakalım daha neler olacak.
Karanlık madde olsa dahi , neden buluta birşey olmadı ? Sonucta samanyolunu hareket ettirebiliyor. karadelikte olsa karanlık enerjide olsa bulutta hızlanma olması gerekirdi.
Ayhan Bey merhaba, konuşurken nefesiniz kesiliyormuş gibi geldi bana. Bununla ilgili doktora gitmiş miydiniz ? Umarım sağlığınız iyidir.
Teşekkürler hocam...
"Teknik konular"da sizden Erwin Rommel dinlesek ne güzel olur
Manyetik alandan askeri kalkan yapmak mümkünmü bunun hakkında video gelirmi
Hocam mikrofonun saggitarius a olmuş sizde kaldığını niye söylemedin
bence karadelikler belli bi kütleyi aştığında çekirdeği plazmadan daha homojen bir
mikro maddecikler havuzuna (topuna) dönüşüyor ve çekirdeğin dışına yaklaşan lar soğuyarak karanlık maddeye dönüşüyor
Qalaktikaların mərkəzində Qara dəlik ola bilməz, çünki əgər qara dəliklər ulduzların məhv olmasından yaranırsa, onda belə çıxır ki, o qara dəlik yaranana qədər qalaktika mövcud deyilmiş, demək ulduzlar da ona qədər başqa bir şeyin ətrafında fırlanırlarmış, bəs bu başqa şey nə imiş? Qara dəlik yaranandan sonra məntiqlə qalaktika yaranmalıdır, bu isə mümkün deyil, çünki yeni yaranmış qara dəlik o nəhənglikdə qalaktika yaradabilməz, buna cazibə qüvvəsi çatmaz. Nəticədən belə çıxır ki, ya qara dəlik əvvəldən mövcud olub, yəni ulduz partlamasından yaranmayıb, ya da qalaktikanın mərkəzindəki qara dəlik deyil.
Tüm karadelikler yıldızların ölmesi sonucu oluşmaz.Devasa hidrojen bloklarının içe çökmesiyle de oluşabilir
Ayrıca yıldızlar galaksilerden önce de oluşmuş olabilir bunu tam bilmiyorum
Həmin Qaradəliklər Bing Bengdən sonra da yaranmış ola bilərlər, yəni sırf onların yaranması üçün Ulduzun Supernovasına ehtiyac olmaya da bilər, biz bilirik ki, yəni qara dəliklər Ulduz supernovasından sonra yaranır, amma onun yaranmasının fərqli yolları da ola, bilər və ən başından orada bir qaradəlik ola bilər, amma dediyiniz kimi onlar qara dəlik olmaya da bilər
Ayhan hocam
Dyatlov Geçidi Vakası ?
Nygmadan izle kanka, Ayhan hocam öyle konular yapmıyor
@@afterdark190 👍
arkada olan tiz sesi kaldırır mısın
Oğlum, videoyu izleyip sonra, yorum yapın, belki adam Ana bacı düz gidiyor, siz burada gelip, Hocaya terif yağdırıyorsunuz, yorum yapmak için yorum yapmayın, öyrenmek ve eleştirmek için yapın
Abi galaxsiye gore degisemezmi? Yani samanyolunda karanlik madde var merkezde adromedada ise kara delik boyle bir olasilik varmi peki ?
Ayhan tarakciyi seven adam nerede
sadigarus mu sagittarius mu?
Abi ev yapimi karadelik nasil yapilir hakkinda video ceker misin
Abi bir yıldızın yaşanıla bilen bölgesinde 2 gezegen olabilirmi?
Belki karadelik doymuştur
Şaka tabii, ciddiye almayın
bence galaksinin ortasındaki karanlık madde değil bence karanlık madde negatif kütledir ışıktan hızlı haraket ettiği için göremiyoruzdur belki kim bilir
Ayhan hocam eğer merkezde kara delik yoksa ilk defa fotoğrafı çekilen kara delik yok mu demek oluyor?
Hocam rafınızdaki dolereon un linkini paylaşır mısınız?
Hamısı yalandır. Nə qara deşik, nə də qara maddə yoxdur. Sadəcə boşluq var. Həmin boşluq qaranlıq olduğu üçün bəziləri buna dair uydurmalar edir.
Boşluq var deyirsən, yəni dəlik və qaradır, ıhım ıhım 🤔 görəsən buna nə ad qoyaq ? Qara dəlik olar ?
Hani karadeliklerin içinde dut vardı?
ABİ SIFIR NOKTASINDAN EN UÇ NOKTASINA KADAR TÜRKİYENİN HAVA SAVUNMA SİSTEMLERİNİ YAPARMISIN YENİ 2022 YILI
hocam çok da önemli olmayan bir düzeltme yapayım: saTiggarus yerine saGGitarius tabiri doğru olandır.