Una dintre cele mai noi localități din Timiș, Șandra, a cunoscut o dezvoltare intensă
HTML-код
- Опубликовано: 7 фев 2025
- Una dintre cele mai noi localități din Timiș, Șandra, a cunoscut o dezvoltare intensă
Una dintre cele mai noi localități din Timiș, Șandra, a cunoscut o dezvoltare intensă în ultimii ani. Drumurile au fost reparate, iar infrastructura îmbunătățită.
Comuna Şandra a fost înfiinţată prin Legea nr.84/2004, desprinzându-se de comuna Biled şi având în administrare şi satul Uihei. De atunci și până în prezent autoritățile continuă investițiile masive pe partea de infrastructură, dar și extinderea rețelei de apă și canalizare. Astfel, potrivit primarului Luchian Savu se dorește „a fi o comună europeană cu o primărie funcțională și cu cetățeni mulțumiți”.
În anul 2004 drumurile erau impracticabile și nici nu exista un sediu al primăriei. “Am demarat strategia de dezvoltare a comunei până în anul 2020, fapt care ne-a ajutat la identificarea fondurilor și a axelor prioritare pentru finanțările ce urmau să vină pentru infrastructura mare și, identificând toate probleme localității, pasul doi am realizat PUG-ul localității, am fost printre primele 3 localități din Timiș care au avut PUG-ul realizat, PUZ-uri de vreo 70 hectare am identificat pentru potențialii investitori care ar fi dorit să vină să investească în această localitate, locuri de casă pentru tineri. Am început reabilitarea sediului primăriei după ce l-am obținut, în 2009 am început construcția, în 2010 l-am inaugurat”, a explicat Luchian Savu, primarul comunei Șandra.
De aici, administrația a început să depună proiecte, să identifice sursele de finanțare. “Am început cu infrastructura mare și anume asfaltarea tuturor străzilor din localitate cu accese, cu rigole de scurgere a apei pluviale, proiect inițiat în 2007 și recepționat în 2015. Valoarea proiectului pentru asfaltări a fost 2,5 milioane euro. Drumurile erau impracticabile, drumul comunal spre Uihei era de categoria a patra degradat, microbuzul școlar se strica săptămânal”, povestește primarul.
În schimb, acum Șandra are, de anul trecut, și o clădire nou renovată care găzduiește Serviciul Public Comunitar Local de Evidență a Populației, care deservește pe linie de evidență a persoanelor, cetățenii din Uihei, sat aparținător.
“Am încercat să avem o primărie funcțională. Am înființat Ghișeul unic, cetățeanul nu vine să își irosească timpul la primărie, vine să-și rezolve problema. Drept urmare, la Ghișeul unic există un funcționar care preia documentele și repartizează la compartimentul unde omul are nevoie. Eliberarea certificatelor se face pe loc, ideea noastră e ca omul să plece mulțumit din primărie, să rezolve pe loc. În interior sunt create condiții optime și pe timp de vară și pe timp de iarnă. Cum spuneam, nu exista primărie, nu exista nimic în momentul în care am înființat localitatea. Drept urmare, mergem spre o comuna europeană, o primărie funcțională și un cetățean mulțumit”, a explicat edilul comunei Șandra, Luchian Savu.
Comuna Șandra are specificul ei, toate străzile sunt aranjate, fiecare intersecție teșită după o arhitectură proprie, care dau impresia unui fulg de nea căzut pe pământ.
„Era altfel, nu era ca acuma, erau alte timpuri, mai greu, acum e mai bine. Înainte era rău, bâltea apa pe străzi și era noroi. Drumul era de pământ. Era plin de noroi nu puteai să treci strada dintr-o parte în alta. Și copiii când mergeau la școală, era numai noroi. Nu erau treceri, nu era trotuarul făcut. Acuma e bine, poți să mergi, nu te murdărești pe picioare. E curat, e frumos, ne place. Îmi place curățenia, ordinea”, a spus Maria Hopciu, o localnică din Șandra.
„Am căutat să respectăm arhitectura zonei, localității, am ținut mult la aspectul acesta drept urmare, în noul PUZ unde am dat locuințe pentru tineri acolo am ținut neapărat să nu afectăm vatra veche a satului, ne-am extins având un regulament de urbanism în cadrul PUG pe care-l respectăm cu strictețe”, a mai spus edilul Luchian Savu.
tot o facut iel hahahha cu toti bani care io bagat in buzunar putea sa facu germanya din nou