Klokken van de Sint-Michielskerk, Gent

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 7 окт 2024
  • Luiden van de 3 klokken van de Sint-Michielskerk in Gent.
    De eerste kapel op deze plek dateert al van rond het jaar 1000, maar de bouw van de huidige kerk heeft veel voeten in de aarde gehad, en werd begonnen in het begin van de 15de eeuw, maar de kerk raakt pas afgewerkt in het midden van de 17de eeuw. Toch is de kerk nog volledig in gotische stijl opgetrokken. Voor de toren waren heel ambitieuze plannen. Hij zou 134 meter hoog worden en bekroond door een beeld van Sint-Michiels, maar de plannen waren veel te ambitieus en pas in 1825 was men tot op 47 meter geraakt, de hoogte die de toren nu nog heeft. Tot dan waren de klokken in de dakruiter op de viering. Tot in de achttiende eeuw was er een kleine beiaard. In 1744 werd die vervangen door 5 bescheiden luidklokken van de hand van Joris Dumery: Michael, Gabriel, Raphael, Maria en Anna (1200, 900, 600, 400 en 300 pond). Waarschijnlijk zijn die klokken in de Franse tijd verdwenen. In 1823-1826 goot Andreas van de Gheyn drie nieuwe klokken, nu veel zwaarder, vergelijkbaar met de huidige klokken, en met namen Michael, Gabriel en Raphael. Deze gingen verloren tijdens de Tweede Wereldoorlog, en in 1953 goot Petit & Fritsen drie nieuwe klokken, met vergelijkbare diameters, gewichten en toonhoogtes.
    1. Michael, d1-07--re3, 137,5 cm, 1685 kg, 1953, Petit & Fritsen.
    2. Gabriel, e1-27--mi3, 121,5 cm, 1161 kg, 1953, Petit & Fritsen.
    3. Raphael, fis1-09--fa#3, 107,3 cm, 827 kg, 1953, Petit & Fritsen.
    Helaas is de film niet van de beste kwaliteit. De klokken hangen heel hoog in een heel zwaar gebouwde klokkenstoel, met veel balken en hier en daar een soort vloer die het zicht beperken. Er was ook wat tijdsdruk om alles voor het begin van de mis om 17h30 klaar te hebben. De fis wordt veel hoger opgeluid dan de twee andere klokken en overstemt ze in het volgelui. In mijn herinnering was dat vroeger niet het geval, en was het de d die het gelui domineerde (maar zonder te overstemmen). Dit is zeker het geval vanaf het Sint-Michielsplein aan de voorkant van de kerk, want de fis hangt achteraan, terwijl de twee andere klokken vooraan hangen. De geluidsopname gebeurde een verdieping lager in de toren, maar het luik tussen de twee verdiepingen bevindt zich net onder de fis.
    Deze toren heeft als het ware mijn passie voor de luidklokken opgewekt. Als kind (nu zo een goeie 45 jaar geleden) ging ik met mijn vader mee om koffiekoeken de zondagmorgen, en daarbij hoorde ook een ronde langs de luidende Gentse torens. De Sint-Michielskerk was daarbij de vaste stop tussen 08:45 en 09:00, waarbij elke zondag het volgelui weerklonk. Het had iets heel mysterieus, want er kwam geluid uit, maar er was helemaal van niets te zien, want de klokken zaten verborgen achter de galmborden. Pas in 1999 kreeg ik de klokken voor het eerst te zien, en dit dankzij de excursie van het Utrechts Klokkenluiders Gilde.

Комментарии • 11

  • @ArteCampanologia
    @ArteCampanologia 9 лет назад

    What a character!!! they 're identic at the three littlest bells of my cathedral(Prato) :)

  • @joeridevreese3159
    @joeridevreese3159 9 лет назад

    Doet me denken aan mijn geboortedorp Evergem. In Evergem start altijd de Bourdon, dan valt de kleinste in en daar wat later de middelste klok. Dit zijnde bij een feestgelui.De moment dat de 2de invalt is het inderdaad een mooie Bim Bam Bom. Altijd afwachten in Evergem hoor, te zien hoe de koster zijn muts staat. wekelijks de 2 kleinste. Maar soms luidt de bourdon ook soms solo bij ons in Evergem, een mens zou denken dat het een begrafenis is :p. haha. Je moet me dan bezig horen tegen mezelf staan rammelen als de bourdon luidt voor een zondag (solo) Die drie tonen samen is inderdaad een magie. Ik denk bij mezelf dat de kleinste klok maw Raphael het meest afziet van het luiden (vallende klepel) als ik het hier zo zie op de video. In Evergem ziet Jozef (zo noemt de kleinste klok die dezelfde toon heeft als deze) ook zo af om mooi in harmonie en ritme te zijn met de andere klokken. de klok wordt ook zo hoog opgeluid als kleinste. Soit, genoeg gezaagd over Mijn Evergem. Het gaat per slot over deze opname- Het vallend luiden stoort me niet, zeker niet ! Ik heb ze ook al regelmatig gehoord te Gent onder de toren. Ze nodigen uit, ze zeggen "Kom Kom Kom " Een mooie geslaagde video ! Bravo !!! Groeten uit Evergem, dicht tegen Gent :D

  •  9 лет назад +1

    Was in diesem Turm platz hätte...

  • @klokkenfan
    @klokkenfan Год назад

    Waarom worden deze klokken eingelijk met rechte assen met betonblokken geluidt

    • @thierrypauwels
      @thierrypauwels  Год назад

      Misschien om de reactiekrachten op de klokkenstoel en de toren te verminderen ? Of misschien uit pure gewoonte.

    • @thierrypauwels
      @thierrypauwels  Год назад

      Misschien hebben ze vroeger wel vliegend geluid, en zijn de betonblokken actheraf toegevoegd om het tempo te vertragen en de reactiekrachten te verminderen.

  • @engelbertschoormans
    @engelbertschoormans 9 лет назад

    Jammer dat de klokken vallend luiden. Ondanks dat klinken ze prachtig!

    • @thierrypauwels
      @thierrypauwels  9 лет назад

      Leander Schoormans Ik heb ze ook al altijd prachtig gevonden.

  • @glockenkanale
    @glockenkanale 9 лет назад

    Gewichten eraf, eventueel klepels aanpassen en je hebt fatsoenlijk opgehangen klokken. Ze klinken ondanks dat toch wel goed!

    • @thierrypauwels
      @thierrypauwels  9 лет назад

      glockenkanale De huidige klepels zijn zeker onaangepast voor het vliegend luiden. Zelfs met de gewichten eraf riskeren ze vallend te luiden als de klepels niet aangepast worden. In de Sint-Pieters-Buitenkerk in Gent is er een klok met rechte as, zonder noemenswaardig tegengewicht, maar die toch vallend luidt (zij het na wat aarzelen), waarschijnlijk omwille van een onaangepaste klepel. Maar voor mij zou er toch iets moeten gedaan worden om de luidhoeken van de drie klokken wat op elkaar af te stemmen. De d gaat net niet hoog genoeg, terwijl de fis in verhouding te hoog gaat, en daardoor de d en de e gaat overstemmen.

    • @glockenkanale
      @glockenkanale 9 лет назад

      Thierry Pauwels Zekers!