Tulevaisuudessa menestyviä aktiivisia rahastoja on vaikeaa tunnistaa etukäteen. On myös lähes mahdotonta löytää aktiivinen rahasto, joka edes on olemassa pitkällä aikavälillä, puhumattakaan siitä, että sama aikaisemmin mahdollisesti menestynyt salkunhoitaja olisi ruorissa montaa vuotta pidempään. Sijoittajan kannattaa ymmärtää, että aktiiviset rahastot eivät pidemmällä aikavälillä juuri koskaan tuota laajaa markkinatuottoa paremmin ainakaan kulujen vähentämisen jälkeen. Jos joskus tuottavat lyhyellä aikavälillä, niin ylituotto ei kuitenkaan ole pysyvää ja riittävän suurta verrattuna siihen riskiin, jonka ne tuolloin ovat joutuneet ottamaan sijoituksissaan. Pidä oma sijoittamisesi yksinkertaisena ja kiinnitä erityistä huomiota kuluihin, jotka syövät hurjasti tuotto pitkässä juoksussa. Osakkeiden osalta kannattaa sijoittaa esim. vain yhteen passiiviseen ja kustannustehokkaaseen indeksirahastoon (kasvuosuudella), joka seuraa erittäin laajaa markkinaindeksiä kuten S&P 500. Tämä riittää, ei muuta. Sektorien välinen hajautus tulee mukaan ja samalla maantieteellistä hajautusta (esim. S&P 500 yritysten myynnistä tuli vuonna 2021 41 % Yhdysvaltojen ulkopuolelta). Ajallinen hajautus tulee hoidettua, kun teet sijoituksia tasaisin väliajoin riippumatta markkinatilanteesta. Tämän voit tehdä itse ja helposti. Alla eräs niin mainio lainaus John C.Boglelta koskien aktiivisia rahastoja: The investor who put up 100 % of the capital and assumed 100% of the risk earned about 31 % of market return. The system of financial intermediation which put up 0% of the capital and assumed 0% of the risk essentially confiscated 70 % of that market return.🤔 Surely the lion share. Tämä ei ole eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi ostaa, myydä tai merkitä arvopapereita. Jokaisen tulee tehdä omat päätelmänsä sijoittaessaan ottaen oma tilanteensa huomioon.
@@markkusexcelhelp9497 pointti oli se, jos haluaa sijoittaa esim tontteihin, hoivakiinteistöihin tai intialaisiin pienyhtiöihin, ei se välttämättä onnistu kuin suoraan tai aktiivisesti. Näistä aktiivinen usein helpompi ja halvempi. Toinen kysymys toki, että kumpi on sitten parempi tulevaisuudessa vaikkapa Helsingin indeksi tai intialaiset pienyhtiöt, kellään ei liene toimivaa kristallipalloa. Mutta usein päätöksissä mukana myös esim arvot, ja sijoittajan omat näkemykset, joihin indeksitarkistuksin ei aina vastaa. Sinänsä toki olen samaa mieltä, että jos nyt vaikka omxh25 haluaa sijoittaa niin indeksi / ETF on kuluilta järkevin ja harvoin (jos koskaan) aktiivisessa on järkeä.
Tulevaisuudessa menestyviä aktiivisia rahastoja on vaikeaa tunnistaa etukäteen. On myös lähes mahdotonta löytää aktiivinen rahasto, joka edes on olemassa pitkällä aikavälillä, puhumattakaan siitä, että sama aikaisemmin mahdollisesti menestynyt salkunhoitaja olisi ruorissa montaa vuotta pidempään. Sijoittajan kannattaa ymmärtää, että aktiiviset rahastot eivät pidemmällä aikavälillä juuri koskaan tuota laajaa markkinatuottoa paremmin ainakaan kulujen vähentämisen jälkeen. Jos joskus tuottavat lyhyellä aikavälillä, niin ylituotto ei kuitenkaan ole pysyvää ja riittävän suurta verrattuna siihen riskiin, jonka ne tuolloin ovat joutuneet ottamaan sijoituksissaan.
Pidä oma sijoittamisesi yksinkertaisena ja kiinnitä erityistä huomiota kuluihin, jotka syövät hurjasti tuotto pitkässä juoksussa. Osakkeiden osalta kannattaa sijoittaa esim. vain yhteen passiiviseen ja kustannustehokkaaseen indeksirahastoon (kasvuosuudella), joka seuraa erittäin laajaa markkinaindeksiä kuten S&P 500. Tämä riittää, ei muuta. Sektorien välinen hajautus tulee mukaan ja samalla maantieteellistä hajautusta (esim. S&P 500 yritysten myynnistä tuli vuonna 2021 41 % Yhdysvaltojen ulkopuolelta). Ajallinen hajautus tulee hoidettua, kun teet sijoituksia tasaisin väliajoin riippumatta markkinatilanteesta. Tämän voit tehdä itse ja helposti.
Alla eräs niin mainio lainaus John C.Boglelta koskien aktiivisia rahastoja:
The investor who put up 100 % of the capital and assumed 100% of the risk earned about 31 % of market return. The system of financial intermediation which put up 0% of the capital and assumed 0% of the risk essentially confiscated 70 % of that market return.🤔 Surely the lion share.
Tämä ei ole eikä sitä tule käsittää sijoitussuositukseksi tai kehotukseksi ostaa, myydä tai merkitä arvopapereita. Jokaisen tulee tehdä omat päätelmänsä sijoittaessaan ottaen oma tilanteensa huomioon.
@@markkusexcelhelp9497 pointti oli se, jos haluaa sijoittaa esim tontteihin, hoivakiinteistöihin tai intialaisiin pienyhtiöihin, ei se välttämättä onnistu kuin suoraan tai aktiivisesti. Näistä aktiivinen usein helpompi ja halvempi. Toinen kysymys toki, että kumpi on sitten parempi tulevaisuudessa vaikkapa Helsingin indeksi tai intialaiset pienyhtiöt, kellään ei liene toimivaa kristallipalloa. Mutta usein päätöksissä mukana myös esim arvot, ja sijoittajan omat näkemykset, joihin indeksitarkistuksin ei aina vastaa.
Sinänsä toki olen samaa mieltä, että jos nyt vaikka omxh25 haluaa sijoittaa niin indeksi / ETF on kuluilta järkevin ja harvoin (jos koskaan) aktiivisessa on järkeä.
Hyviä pointteja. Olen löytänyt muutaman hyvän rahaston jotka kiinnostaisi minua kovasti mutta tällä hetkellä se ei ole mahdollista
On hyvä olla suunnitelmat valmiina sitä hetken varten, kun osto tulee mahdolliseksi 👍🏻
👍👍