Καλύμνικα Σαμιώτικη σούστα (Πάσχα Καλύμνου) Kikilis violin Samiotiko from Kalymnos

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 19 сен 2024
  • βιολί: Κων/νος Κίκιλης , λαούτο: Θεοφίλης Καλιδώνης
    πασχαλινή εκδήλωση 2009 Λύκειο Ελληνίδων Καλύμνου
    violin: Kikilis Kostas lute: Kalidonis Theofilis

Комментарии • 17

  • @raniasamartzis1289
    @raniasamartzis1289 10 лет назад +2

    Μπράβο για το βίντεο!! Όλοι οι χοροί ..ιδικά των Δωδεκανήσων προέρχονται από κάπου κ έχουν επηρεαστη από άλλους τόπους... Και το κάθε μέρος παίρνει τους χορούς κ τους βάζει δικό τους χρώμα... Και ναι αυτό που χορεύουν είναι σουστα κ όχι πεντοζαλι... Ψάξε το μέτρημα και δες κ άλλες σουστες... Καλό είναι να ανοίγουμε τα μάτια μας σε άλλους χορούς κ άλλες παραδώσεις ... Και να ακούμε για να μαθαίνουμε... ! Δεν είναι κακό :-)

  • @amalberga1
    @amalberga1  13 лет назад

    @xiostmod Φίλε, στην Κάλυμνο αυτός ο σκοπός παίζεται και χορεύεται ακριβώς όπως βλέπεις στο βιντεάκι τουλάχιστον τα 100 τελευταία χρόνια. Ο βιολιστής από τον οποίο τον έμαθε ο Κ.Κίκιλης, δηλαδή ο διάσημος στην Κάλυμνο Μικές Τσουνιάς (το Έννημα), 89 ετών σήμερα, το έμαθε από το θείο του Θεοφίλη Μαγριπλή στην δεκαετία του '50 απαράλλακτα όπως τώρα. Όταν το 'Έννημα" έπαιξε Σαμιώτικη σε Σαμιώτες γέρους μουσικούς στο Ηρώδειο γύρω στο 1985, έκπληκτοι αναγνώρισαν τον παλαιό αυτό σαμιώτικο σκοπό.

  • @amalberga1
    @amalberga1  13 лет назад

    @xiostmod Δεν δημοσιεύουμε σαμιώτικο χορό από τη Σάμο, αλλά προβάλλουμε μία καταγεγραμμένη παράδοση της Καλύμνου πάνω από 1 αιώνα. Δεν εντάσσουμε αυτό το άκουσμα και το χορό στη σημερινή σαμιώτικη παράδοση, αλλά το γεγονός ότι στην συντηρητική Κάλυμνο λέγεται σαμιώτικη σούστα δείχνει ότι κάποια σχέση πρέπει λογικά να έχει με το νησί σας. Πώς οι Κρητικοί χορεύουν μαλεβυζιώτη και οι δωδεκανήσιοι σούστα με την ίδια μουσική; Είναι θέμα ορολογίας στους διάφορους ελληνικούς τόπους. Για ξανασκέψου το.

  • @amalberga1
    @amalberga1  13 лет назад

    @xiostmod Τώρα, αν θυμίζει πεντοζάλη (που θυμίζει), ας μην ξεχνάμε ότι η αιγαιοπελαγίτικη μουσική βασίζεται κατά πολύ στην κρητική παράδοση όπως η έρευνα έχει αποδείξει.

  • @amalberga1
    @amalberga1  13 лет назад

    @Mytilenemusic και να συμπληρώσω ότι ένας σκοπός (και χορός) που έχει ξεχαστεί στον τόπο που γεννήθηκε μπορεί να ζει και να βασιλεύει σε ένα γειτονικό ή μακρινό ελληνικό τόπο. π.χ. οι Καλύμνιοι σφουγγαράδες που οργώνουν όλη τη Μεσόγειο με τα καΐκια τους έχουν κλέψει και μεταφυτεύσει ότι τους άρεσε από κοντινούς ή μακρινούς τόπους που πήγαιναν. Αποκλείεται να μην ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα η ονομασία Σαμιώτικη. Ας πούμε λοιπόν ''Σαμιώτικη σούστα όπως χορεύεται στην Κάλυμνο''

  • @AIKARGOS
    @AIKARGOS 12 лет назад

    @AIKARGOS ΔΙΑΒΑΣΑ ΟΛΑ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ!!!!ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΑΠΟΨΕΙΣ ΑΡΚΕΤΩΝ ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΕΠΙΣΗΜΑΝΩ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΤΟ ΧΟΡΟ ΑΥΤΟ ΟΠΟΙΟΣ ΖΗΤΗΣΕΙ ΝΑ ΧΟΡΕΨΕΙ ΤΟΝ ΠΑΡΑΓΓΕΛΝΕΙ ΜΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΣΑΜΙΩΤΙΚΗ ΣΟΥΣΤΑ.ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 150ΧΡΟΝΩΝ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ!!!ΑΠΟ ΟΡΑΝΟΠΑΙΧΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΑΙΖΑΝ ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΤΗΝ ΚΑΛΥΜΝΟ..ΑΝ ΗΤΑΝ ΑΠΟ ΚΡΗΤΗ ΘΑ ΤΟ ΑΝΕΦΕΡΑΝ ΣΟΥΣΤΑ Η ΠΕΝΤΟΖΑΛΗ.ΕΙΜΑΙ ΛΑΤΡΗΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ Κ ΔΕΝ ΘΕΛΩ ΝΑ ΜΕΙΩΣΩ ΤΗΝ ΚΡΗΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ!!!

  • @Mytilenemusic
    @Mytilenemusic 13 лет назад

    Στο πως έχει περάσει ο «Πεντοζάλης» στην παράδοση της Καλύμνου δεν χρειάζεται να ψάχνουμε για «αυθεντικότητα» λες και η παράδοση είναι κάτι στατικό και δεν εξελίσσεται. Ίσως κάποιος μουσικός το άκουσε στο ραδιόφωνο (βλ. εκπομπές Σίμωνα Καρρά), του άρεσε και το υιοθέτησε στο ρεπερτόριο του. Εδώ στον Μεσότοπο της Λέσβου ο χορός «Της πορτοκαλιάς τα φύλλα» δεν είναι παρά διασκευή της «Θάλασσας» του Κώστα Μουντάκη. Παρ’ όλα αυτά είναι ένας πανέμορφος χορός που έχει περάσει στο τοπικό ρεπερτόριο.

  • @AIKARGOS
    @AIKARGOS 12 лет назад

    !ΑΛΛΑ ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΟΜΜΑΤΙ Η ΤΟ ΕΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΘΑ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΜΕ ΠΑΡΕΠΕΜΨΕΙ ΕΠΕΙΔΗ ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΠΕΝΤΟΖΑΛΗ.

  • @amalberga1
    @amalberga1  13 лет назад

    @xiostmod Κάνε αναζήτηση "σούστα Σάμου" ή "Σαμιώτικη σούστα" και θα βρείς αρκετά πράγματα.

  • @amalberga1
    @amalberga1  13 лет назад

    @Mytilenemusic Δεν ξέρω αν είδες την παραπομπή μου για ψάξιμο στον φίλο απ' τη Χίο για σαμιώτικη σούστα. Αν το προσπαθήσεις θα βρεις στοιχεία για την ύπαρξη αυτού του χορού με αυτή την ονομασία. Αφού λοιπόν σε ευχαριστήσω για την συμβολή σου στο γόνιμο διάλογο που έχει προκύψει, θα ήθελα να επιμείνω στην εμπιστοσύνη που πρέπει να δείχνουμε σ' ότι κρατιέται ζωντανό ακόμη στους ελληνικούς τόπους

  • @AIKARGOS
    @AIKARGOS 12 лет назад

    @xiostmod

  • @Mytilenemusic
    @Mytilenemusic 13 лет назад

    Ενδιαφέρουσα η συζήτησή σας. Από αυτά που διαβάζω καταλαβαίνω ότι πρόκειται για έναν Καλύμνιο χορό με την ονομασία «Σαμιώτικη σούστα» αφού συναντάται μόνο στην Κάλυμνο. Η ονομασία σίγουρα παραπέμπει στη Σάμο κάτι που όμως αποτελεί απλά ένδειξη. Αυτό εξάλλου συμβαίνει σε πολλά νησιά του Αιγαίου π.χ. στη Λέσβο έχουμε το «Αδραμυτιανό» και το «Φωκιανό ζεϊμπέκικο», την «Πέργαμο», το «Ρούσικο». Στη Χίο έχουν την «Κρητικιά λεμονιά» ενώ στους χορούς της Άνδρου εντάσσεται το «Αργείτικο καλαματιανό».