"Profesyonellik" duyarsızlaşma ve ahlaksızlığın diğer adıdır! (Dr. Agah Aydın | Psikiyatr)
HTML-код
- Опубликовано: 21 ноя 2024
- www.agahaydin.com/
Psikiyatrist Dr. Agah Aydın
www.agahaydin.com/
İşsizlik
"Profesyonellik" iş hayatındaki duyarsızlaşma ve ahlaksızlığın diğer adıdır!
CINE5 'te "Hayata Şans Ver" programında "İşsizlik" Yeşim Salkım ve konuklarıyla konuştuk...
Bilimsel bir hîle olarak "Marketing" dili: "Yavrum seni dislike ettim" (X, Y, Z kuşağı diye ayır, sonra da istediğini sat!)
Baby Boomer'lar, X, Y ve Z Kuşağı, doğdukları yıllara göre ayrılan dört kuşağı (aralarında yaklaşık 20 şer yaş olan) her birinin karakteri, beklentileri, yaşama amacı, içinde bulundukları koşullar, iş yapış şekilleri açısından farlılıklarını ortaya koyan bir sınıflama olarak kabul ediliyor. Oysa bunlar pazarlama dünyasında ayrı ve kendine özgü tüketici grubu olarak ele alınan ve tüketiciyi tarif eden karakteristik özellikleri kullanarak insanlara nasıl mal satılacağını ve onların satın alma tercihlerini belirlemeye yönelik bir hîle!
Özellikle pazarlamacıların kullandığı bu "marketing" dilinin amacı arzın talebi belirleme girişiminden başka bir şey değildir. Tıpkı kamuoyu araştırması adı altında seçmen tercihlerini belirlemek gibi...
Yalnızca potansiyel tüketicileri dikkate alan bu sınıflamayı yapanlar, örneğin bugün Afganistan'da, Afrika'da, Irak'da, Çin'de hatta Anadolu'da karın tokluğuna çalışan milyonlarca gencin "Z" ya da "Ben Küşağı" diye tarif ettikleri nesille hiçbir ortak noktasının olmadığını görmezden gelirler. Çünkü günümüzün bu zalim marketing dili tüketici olmayanı insandan saymaz! Marka ile kimliği (bazan da karakteri) aynı şeymiş gibi yutturmaya çalışan bu aymazlar bir de bilimsellikten dem vurup "nesiller" hakkında makaleler yazıp, konferanslar düzenleyince "bilim insanı" olmuyorlar mı? Oldular elbet! Gerisi toy bayram!
Yine de sormak istiyor insan bu "bilim insan"larına: Somali'de açlıktan ölen, Bosna'da savaş sırasında çocuk yaşta tecavüze uğrayıp doğurmak zorunda kaldığı çocuğunu büyütmek için gündelikçilik yapan genç kız "Z Kuşağı"nın, yani sizin tarif ettiğiniz kendi kuşağının, hangi özelliklerini taşıyor acaba!
1- Bir kişiyi, bir grubu sömürmenin yolu öncelikle o kişi/grup üzerinde bir iktidar kurmaktan geçer
2- En kaba haliyle bir iktidar alanı yaratmanın/güç oluşturmanın her ne koşul ve yerde olursa olsun ilk adımının da kuramsal bir temel oluşturmak olduğunu, ikinci adımın ise bu temel üzerine inşa edilecek bir ahlâk/hukuk sisteminin geliştirilmesi olduğunu söyleyebiliriz. Tüm dinler ve ideolojiler bu yolu izlerler.
3- Örneğin kadınları, işçileri korkutarak onları sömüremezsiniz çünkü güçlerini topladıkları ilk gün isyan eder ve iktidarınızı alaşağı ederler. Ama "kadın kutsaldır", "bir anne şöyle olmalıdır, böyle olmalıdır" gibi kimi argümanlar geliştirip onun içindeki askeri harekete geçirerek zapturapt altına alabilir, kadınları sömürebilirsiniz.
4- Konu bağlamında "profesyonellik" özelde serbest piyasa ekonomisinin genelde günümüz kapitalist söyleminin ana kavramlarındandır. Ancak iktisadi, teknik bir kavrammış gibi "piyasaya sürülüp" pazarlansa da ahlaki bir kavramdır. Birilerini kontrol etmek, sömürmek için tezgahlanmış ahlaki kavramlar gibi bu da tam bir ahlaksızlıkdır aslında! Bir profesyonel şöyle olmalıdır, böyle olmalıdır diye giden safsatalar dışında asla bilgi içermeyen ve gerçeğe dayanmayan neredeyse kutsiyet atfedilen bir inanç sistemi oluşturulmuştur. (Alanda olanları, gerçeği gösterdiğinizde de ya size hakaret eder, belden aşağı vururlar ya da gerçeği saptırırlar. Örneğin patronun isteği dışında yazılar yazan bir gazetecinin işten atılmasını, kurumun hilelerini şirket içi sır sayarak çalışanını müşterisine yalan söylemeye zorlayan, dayatan yöneticiyi, hileli sözleşmeler hazırlatan bankaları istisnai saymak gibi yollara başvururlar. Sistemi tartışmak yerine, olayı kişiselleştirip ya kendilerinden bahsederler ya da size çamur atarlar).
5- Ve "profesyonellik" ana hedefi ilerlemek, gelişmek, gücü elinde toplamak ve temel saiki kâr olan bir iktidarın amaçlarına ulaşmak için icat ettiği, geliştirdiği bir ahlak sistemidir. Niyeti bencil ve sömürgen olduğu içinde ahlaksızlıktır. Teknik bir kavram olmadığı için ahlaki perspektiften değerlendirdim.
6- Fikir ne olursa olsun; bir sistem tartışılırken kişilerden bahsetmek, o fikri ileri süren kişi hakkında polemik yaratmak sığlıktır. Ancak "profesyonellik ahlakına" uygun bir davranıştır. Çünkü temel saiki kâr ve güç olan bir inanç sisteminin üyeleri başarılı olmak ve haklı çıkmak için her türlü hileyi, ayak kaydırmayı, çamur atmayı kolaylıkla yapar ve bunda bir beis görmezler.