Μιας και πλησιάζουν Χριστούγεννα, λέω να μιλήσουμε για τον Άγιο Βασίλη (Της Coca- Cola και της Ελλάδας), Τα Χριστουγεννιάτικα δέντρα (και τα καραβάκια) αλλά και τα έθιμα! Τι λέτε;
Την τραγωδία θα την δω στα αγγλικά εδω στο Λονδίνο με τον ηθοποιό Ράμι Μάλεκ (γνωστό απο την ταινία Bohemian Rhapsody) τον Μάρτιο! Το βρήκα πολύ ενδιαφέρον να δω έναν οσκαρικο ηθοποιο με ελληνοαιγυπτιακη καταγωγή να αναμετράτε με την αρχαία ελληνικη καταγωγη!!!!
Πολύ ωραία η δουλειά σου. Θέλω να επισημάνω πως: 1) ο Λάιος δεν ήθελε να κάνει παιδί η Ιοκάστη τον μέθυσε για να μείνει έγκυος 2) ο Λάιος είχε αυτήν την μοίρα* η πεπρωμένο λόγω του ότι είχε βιάσει ένα ανήλικο ξαδερφάκι του κάπου στην Ηλεία. 3) Ο Λάιος τον (Οιδίποδας) έδωσε σε έναν βοσκό, ο οποίος τον λυπήθηκε κλπ κλπ. Τα επισημάνω διότι είναι καίρια σημεία σχετικά με τον αποσυμβολισμό του έργου του Σοφοκλή.
@@TheMythologist Είναι στοιχεία που αναφέρονται σε άλλες πηγές, όχι στον Σοσφοκλή. Στο Οιδίποδα Τύραννο δεν αναφέρονται ρητά γιατί οι θεατές ήδη τα ήξεραν.
@@TheMythologist νομίζω ότι αυτή είναι η επικρατέστερη εκδοχή του μύθου, και κατά επέκταση και η βάση του πλαισίου του Σοφοκλή. Πολύ πιθανόν να έχει σημαντικά αλληγορικά νοήματα σχετικά την "Αμαρτία" των τραγικών έργων.
Καταρχάς συγχαρητήρια για το κανάλι σου! Έχει μια ποιότητα που σπάνια συναντάς στο RUclips! Με αφορμή τον Οιδίποδα αλλά και απαντώντας σε προηγούμενη ερώτηση, που είχα δει στα σχόλια, σχετικά με την χρησιμότητα αλλά και τον λόγο δημιουργίας των μύθων, θα ήθελα να "φωτίσω" κάπως την "φροϋδική" πλευρά τόσο της ιστορίας του Οιδίποδα όσο και των μύθων γενικότερα. Κατά την ταπεινή προσωπική μου άποψη, οι μύθοι δεν προσπαθούν να εξηγήσουν μόνο φυσικά και "εξωτερικά" φαινόμενα του κόσμου αλλά τείνουν να ερμηνεύσουν και τις εσωτερικές ορμές και επιθυμίες του ανθρώπου, κατά ένα μοναδικό και εύστοχο τρόπο. Ο λόγος που ακόμα μαγευόμαστε από τις ιστορίες της μυθολογίας είναι γιατί αγγίζουν και ερμηνεύουν ενδόμυχες επιθυμίες και ορμές, ακόμα και αν αυτές δεν έχουν εκφραστεί στη συνείδησή μας. Η επιστήμη της ψυχολογίας και την ψυχιατρικής έχουν πλέον αποδείξει την αλληλουχία και την σύνδεση καποιων από τους μυθούς αυτούς με τις αναπτυξιακές φάσεις της ζωής του ανθρώπου και, θα τολμούσα να πω και κατ' αναλογία, με τους γενικότερους φυσικούς νόμους της εξέλιξης. Θα ήθελα πολύ να ασχοληθώ, χρόνου δοθέντος, με την "ψυχολογική", αν μπορεί κανείς να το πει έτσι, ερμηνεία των υπέροχων αυτών μύθων, που παράλληλα μοιάζει να έχουν μια "ψυχοθεραπευτική" χροιά στην ψυχή του ανθρώπου, εκφράζοντας αυτό που υπάρχει αλλά κανείς δεν τολμά να δει ... (κάπως σαν τον Οιδίποδα ένα πράγμα που αυτοτυφλώθηκε όταν αντίκρυσε την αλήθεια). Είναι σαν να μας δίνουν την δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε χωρίς να "διαλυθούμε" τους φόβους μας μέσω της αντανάκλασης των μύθων, σαν τον Περσέα που αντιμετώπισε την Μέδουσα μέσα από την αντανάκλαση της ασπίδας του, χωρίς να μαρμαρώσει. Ελπίζω να μην κούρασα με τη μακρυγορία μου, και πάλι Εύγε!
Πολύ ωραία τα λες! Η αντανάκλαση των μύθων στις ψυχές μας συμβαίνει μέσα από τα αρχέτυπα, συμβολικές μορφές, έννοιες, που μας επηρεάζουν. Τις αναγνωρίζουμε ως κάτι δικό μας. Οι ήρωες, τα τέρατα, τα ανυπεράσπιστα μωρά, οι βασιλιάδες κλπ. είναι αρχέτυπα και ζούνε μέσα μας. Εκδηλώνονται μέσα από τα συναισθήματά μας ή τις συμπεριφορές μας. Διάφοροι ψυχαναλυτές χρησιμοποιούν μύθους (και παραμύθια) για λόγους θεραπείας και αυτογνωσίας. Γίνονται και αναπαραστάσεις μύθων, όπου δε μένουμε μόνο στη νοητική ανάλυση, αλλά με βιωματικό τρόπο συνδεόμαστε με τους ήρωες των αρχαίων ιστοριών, με τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους. Έχουν πάρα πολύ ενδιαφέρον! :-)
Ειδα μεσα σε δυο μερες ολα σου τα βίντεο. Συγχαριτηρια για τη δουλεια σου και για τον τρόπο που εχεις στήσει την εκπομπή! Με βοηθάει φουλ και με τη σχολη μου. Μπραβο σου!
Κωνσταντίνε καλησπέρα, εξαιρετικό το σημερινό βίντεο όπως κάθε φορά και φυσικά πολύ σοκαριστικό το θέμα με όλη αυτή την βία, τις κατάρες στο οποίο εμπλέκονται η μοίρα και το πεπρωμένο.
Μπράβο για την τρομερή δουλειά που κάνεις στα βίντεο σου! Ανακάλυψα πρόσφατα το κανάλι και με κέρδισε αμέσως. Ήθελα να ρωτήσω κάτι με αφορμή το βίντεο με τα παιχνίδια που έκανες. Σκοπεύεις να μιλήσεις κάποια στιγμή για ταινίες που έχουν ως θέμα την ελληνική μυθολογία ή γενικότερα την Αρχαία Ελλάδα (300, Troy, Clash of the Titans κλπ);
Να αξιοθουμε να δούμε αρχαία Ελληνική τραγωδία, στην Επίδαυρο. Να δούμε ζωντανά το πάθος και την ένταση των ηθοποιών να ανεβαζουν τέτοια παράσταση. Πω πω θα ήταν υπέροχο!
Ο Καρλ Γιουνγκ έχει αντίθετη άποψη σχετικά με την μοίρα του ανθρώπου!! Το υποσυνείδητο καθορίζει το πεπρωμένο του κάθε ατόμου, ώσπου να το καταλάβουμε αυτό, θα το ονομάζουμε μοίρα, είχε πει..!
Η μοίρα μας στην ουσία είναι η Δράση και η Αντίδραση η οποία πρέπει να εκπληρωθεί. Είναι η ελεύθερη βούληση που μας έδωσε ο θεός ώστε ότι κάνουμε αυτό θα πάρουμε. Είναι νόμος του Θεού δλδ ΚΆΡΜΑ και αυτό δεν μπορεί κανείς να το αλλάξει !!!
Πολύ ωραία αφήγηση και πάλι μπράβο σου Κωνσταντίνε μου. Εμεις εδώ στη Κύπρο λέμε - ότι παθαίνει ο άνθρωπος εν που την Τζιεφαλή του ( το κεφάλι του , το μυαλό του δηλαδή )
Για τον μύθο των Λαβδακιδών...πιο παλιά ακόμη.....Κάποτε διάβασα ένα κείμενο όπου αναφέρεται ο νεαρός Χρύσιππος να έχει υποστεί βιασμό από τον δάσκαλο και εκπαιδευτή του .Αυτό σε σχέση με την αρχική ΚΑΤΑΡΑ.❤
Μαρία καλησπέρα χρόνια πολλά και για την ονομαστική σου εορτή! Η μοίρα μας μαζί με τις αποφάσεις και τις επιλογές μας εις την αρχαιότητα ονομαζόταν Ειμαρμένη! Googleαρέ το και θα σου παραθέσει αναλυτικά αυτό που διερωτάσαι.
Αν δεν έπαιρναν χρησμό, δε θα γινότανε τίποτα... Γιατί όλα έγιναν προσπαθώντας να αποφύγουν τη μοίρα τους! Άρα και να υπάρχει αυτή η μοίρα, καλό είναι να μην μαθαίνεται.
Και οι δύο. Ο Λάιος ήταν ο βασιλιάς και πατέρας του Οιδίποδα. Μόλις πέθανε έγινε προσωρινός βασιλιάς ο Κρέοντας που ήταν αδελφός της Ιοκάστης. Παρέμεινε βασιλιάς μέχρι που έγινε ο Οιδίποδας.
Ο Διογένεις έλεγε πως οι πράξεις του Οιδήποδα δεν είχαν λογική. Κακώς τυφλώθηκε, θα μπορούσε να φύγει και να περιπλανιέται έχοντας την όρασή του. Και κακώς ανακοίνωσε σε όλη την πολιτεία το μοιραίο γεγονός.
Είχα την εντύπωση οτι ο Λάιος, αφού γεννήθηκε ο Οιδίποδας πηρε χρησμό...ειχε ρωτησει αν θα γυρισει ζωντανος απο εναν πολεμο και η απαντηση ηταν ναι αλλα θα πεθανει απο το παιδι του. Οπως επισης νομιζω οτι οτι τον εδεσε σε δεντρο, δεν τον αφησε σε καλαθι....μπορει να κανω και λαθος
Είτε λέγεται μοίρα είτε συνέπειες των πράξεών μας,πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι ώστε να αντιμετωπίζουμε ότι μάς έρχεται στη ζωή,ακόμη και τον θάνατο είτε από αρρώστια είτε από γήρας!!!!!!!
Κι ο Λάιος δεν πίστευε στη μοίρα...αλλά τελικα ισχύει, ένα καλό μεντιουμ μπορεί να σου πει διάφορα για το μέλλον καθόταν δεις να επαληθεύεται θα αλλάξεις γνώμη.
Μιας και πλησιάζουν Χριστούγεννα, λέω να μιλήσουμε για τον Άγιο Βασίλη (Της Coca- Cola και της Ελλάδας), Τα Χριστουγεννιάτικα δέντρα (και τα καραβάκια) αλλά και τα έθιμα! Τι λέτε;
Έχουμε μια ψήφο!
Πολύ ωραία ιδέα!
@@giannisbais1895 Τέλεια! Μαζευόμαστε σιγά σιγά!
Ναι!!😊🤶🏼
Με μεγάλη μας χαρά θα σε δούμε !
Από τις καλύτερες τραγωδίες, μαζί με την Αντιγόνη... Για ακόμη μία φορά , συγχαρητήρια για την καταπληκτική δουλειά σου!
Ευχαριστώ πολύ για την υποστήριξη!
Είμαι fan του Ευριπίδη, αλλά για τον Οιδίποδα Τύραννο κάνω μια εξαίρεση🙂
Την τραγωδία θα την δω στα αγγλικά εδω στο Λονδίνο με τον ηθοποιό Ράμι Μάλεκ (γνωστό απο την ταινία Bohemian Rhapsody) τον Μάρτιο! Το βρήκα πολύ ενδιαφέρον να δω έναν οσκαρικο ηθοποιο με ελληνοαιγυπτιακη καταγωγή να αναμετράτε με την αρχαία ελληνικη καταγωγη!!!!
Πολύ ωραία η δουλειά σου.
Θέλω να επισημάνω πως:
1) ο Λάιος δεν ήθελε να κάνει παιδί η Ιοκάστη τον μέθυσε για να μείνει έγκυος
2) ο Λάιος είχε αυτήν την μοίρα* η πεπρωμένο λόγω του ότι είχε βιάσει ένα ανήλικο ξαδερφάκι του κάπου στην Ηλεία.
3) Ο Λάιος τον (Οιδίποδας) έδωσε σε έναν βοσκό, ο οποίος τον λυπήθηκε κλπ κλπ.
Τα επισημάνω διότι είναι καίρια σημεία σχετικά με τον αποσυμβολισμό του έργου του Σοφοκλή.
Αυτά είναι διαφορετικές εκδοχές ή είναι στο έργο του Σοφοκλή;
@@TheMythologist Είναι στοιχεία που αναφέρονται σε άλλες πηγές, όχι στον Σοσφοκλή. Στο Οιδίποδα Τύραννο δεν αναφέρονται ρητά γιατί οι θεατές ήδη τα ήξεραν.
@@TheMythologist νομίζω ότι αυτή είναι η επικρατέστερη εκδοχή του μύθου, και κατά επέκταση και η βάση του πλαισίου του Σοφοκλή.
Πολύ πιθανόν να έχει σημαντικά αλληγορικά νοήματα σχετικά την "Αμαρτία" των τραγικών έργων.
Παρά πολύ ωραία η αφήγηση και η ερμηνεία συγχρόνως. Θερμά συγχαρητήρια. Ευχαριστουμε
Καταρχάς συγχαρητήρια για το κανάλι σου! Έχει μια ποιότητα που σπάνια συναντάς στο RUclips!
Με αφορμή τον Οιδίποδα αλλά και απαντώντας σε προηγούμενη ερώτηση, που είχα δει στα σχόλια, σχετικά με την χρησιμότητα αλλά και τον λόγο δημιουργίας των μύθων, θα ήθελα να "φωτίσω" κάπως την "φροϋδική" πλευρά τόσο της ιστορίας του Οιδίποδα όσο και των μύθων γενικότερα. Κατά την ταπεινή προσωπική μου άποψη, οι μύθοι δεν προσπαθούν να εξηγήσουν μόνο φυσικά και "εξωτερικά" φαινόμενα του κόσμου αλλά τείνουν να ερμηνεύσουν και τις εσωτερικές ορμές και επιθυμίες του ανθρώπου, κατά ένα μοναδικό και εύστοχο τρόπο.
Ο λόγος που ακόμα μαγευόμαστε από τις ιστορίες της μυθολογίας είναι γιατί αγγίζουν και ερμηνεύουν ενδόμυχες επιθυμίες και ορμές, ακόμα και αν αυτές δεν έχουν εκφραστεί στη συνείδησή μας. Η επιστήμη της ψυχολογίας και την ψυχιατρικής έχουν πλέον αποδείξει την αλληλουχία και την σύνδεση καποιων από τους μυθούς αυτούς με τις αναπτυξιακές φάσεις της ζωής του ανθρώπου και, θα τολμούσα να πω και κατ' αναλογία, με τους γενικότερους φυσικούς νόμους της εξέλιξης. Θα ήθελα πολύ να ασχοληθώ, χρόνου δοθέντος, με την "ψυχολογική", αν μπορεί κανείς να το πει έτσι, ερμηνεία των υπέροχων αυτών μύθων, που παράλληλα μοιάζει να έχουν μια "ψυχοθεραπευτική" χροιά στην ψυχή του ανθρώπου, εκφράζοντας αυτό που υπάρχει αλλά κανείς δεν τολμά να δει ... (κάπως σαν τον Οιδίποδα ένα πράγμα που αυτοτυφλώθηκε όταν αντίκρυσε την αλήθεια). Είναι σαν να μας δίνουν την δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε χωρίς να "διαλυθούμε" τους φόβους μας μέσω της αντανάκλασης των μύθων, σαν τον Περσέα που αντιμετώπισε την Μέδουσα μέσα από την αντανάκλαση της ασπίδας του, χωρίς να μαρμαρώσει.
Ελπίζω να μην κούρασα με τη μακρυγορία μου, και πάλι Εύγε!
Πολύ ωραία τα λες! Η αντανάκλαση των μύθων στις ψυχές μας συμβαίνει μέσα από τα αρχέτυπα, συμβολικές μορφές, έννοιες, που μας επηρεάζουν. Τις αναγνωρίζουμε ως κάτι δικό μας. Οι ήρωες, τα τέρατα, τα ανυπεράσπιστα μωρά, οι βασιλιάδες κλπ. είναι αρχέτυπα και ζούνε μέσα μας. Εκδηλώνονται μέσα από τα συναισθήματά μας ή τις συμπεριφορές μας. Διάφοροι ψυχαναλυτές χρησιμοποιούν μύθους (και παραμύθια) για λόγους θεραπείας και αυτογνωσίας. Γίνονται και αναπαραστάσεις μύθων, όπου δε μένουμε μόνο στη νοητική ανάλυση, αλλά με βιωματικό τρόπο συνδεόμαστε με τους ήρωες των αρχαίων ιστοριών, με τα συναισθήματα και τις σκέψεις τους. Έχουν πάρα πολύ ενδιαφέρον! :-)
εεε έβαλες λαμπάκια :P Πολύ ωραίο βίντεο όπως πάντα!
ΗΟ ΗΟ ΗΟ
Ειδα μεσα σε δυο μερες ολα σου τα βίντεο. Συγχαριτηρια για τη δουλεια σου και για τον τρόπο που εχεις στήσει την εκπομπή! Με βοηθάει φουλ και με τη σχολη μου. Μπραβο σου!
εχω αυριο διαγωνισμα σε αυτα ελπιζω να τα παω καλα πιστευω πως βοηθησες ευχαριστω
Σε συμαπθω ολο και περισσοτερο! Πολυ καλη δουλεια, συνεχισε ετσι!!
Ο Jung είχε πει: όποιος δεν γνωρίζει το ασυνείδητο, εσφαλμένα το αποκαλεί μοίρα.
δεν εφεραν πτωμα πισω,δεν πηγε ποτε ο νεος βασιλιας να δωσει σεβασμο στον προηγούμενο βασιλια.... μπραβο τους
Συγχαρητήρια για την δουλειά σου επιτέλους έμαθα και την κάπως εισαγωγή της Αντιγόνης
Χρειάζεται!
Κωνσταντίνε καλησπέρα, εξαιρετικό το σημερινό βίντεο όπως κάθε φορά και φυσικά πολύ σοκαριστικό το θέμα με όλη αυτή την βία, τις κατάρες στο οποίο εμπλέκονται η μοίρα και το πεπρωμένο.
Εξαιρετικη η απλοτητα με την οποια μπορεις να μεταφερεις μια τοσο τραγικη ιδτορια
Είσαι φοβερός αγαπητέ Mythologist!!! Παίζει να έχω δει όλα σου τα βίντεο! Συνέχισε την καλή δουλειά φίλε!!! ;)
Συμφωνώ 100%
Μπράβο για την τρομερή δουλειά που κάνεις στα βίντεο σου! Ανακάλυψα πρόσφατα το κανάλι και με κέρδισε αμέσως. Ήθελα να ρωτήσω κάτι με αφορμή το βίντεο με τα παιχνίδια που έκανες. Σκοπεύεις να μιλήσεις κάποια στιγμή για ταινίες που έχουν ως θέμα την ελληνική μυθολογία ή γενικότερα την Αρχαία Ελλάδα (300, Troy, Clash of the Titans κλπ);
Αρχικά, σε ευχαριστώ! Ναι θα υπάρξει κάποια στιγμή σίγουρα βίντεο με αυτό το θέμα!
Κλασικά ωραίο βίντεο!👏👏⚖️
Να'σαι καλά!
Συγχαρητήρια για το Βίντεο, απλά ήθελα να ρωτήσω για ποιον λόγο θεωρούταν αμαρτία η αιμομιξία από την στιγμή που και οι θείοι το ίδιο έκαναν.?
Πολύ καλή ερώτηση. Φαντάζομαι λόγω των προβλημάτων υγείας των παιδιών.
Να αξιοθουμε να δούμε αρχαία Ελληνική τραγωδία, στην Επίδαυρο. Να δούμε ζωντανά το πάθος και την ένταση των ηθοποιών να ανεβαζουν τέτοια παράσταση. Πω πω θα ήταν υπέροχο!
Ο Καρλ Γιουνγκ έχει αντίθετη άποψη σχετικά με την μοίρα του ανθρώπου!! Το υποσυνείδητο καθορίζει το πεπρωμένο του κάθε ατόμου, ώσπου να το καταλάβουμε αυτό, θα το ονομάζουμε μοίρα, είχε πει..!
Η μοίρα μας στην ουσία είναι η Δράση και η Αντίδραση η οποία πρέπει να εκπληρωθεί. Είναι η ελεύθερη βούληση που μας έδωσε ο θεός ώστε ότι κάνουμε αυτό θα πάρουμε. Είναι νόμος του Θεού δλδ ΚΆΡΜΑ και αυτό δεν μπορεί κανείς να το αλλάξει !!!
Μένω ΟΙΔΗΠΟΔΟΣ στα Σεπόλια ...αυτό 😂
Αυτος ο μυθος με ανατριχιαζει.... ποσο εξυπνη πλοκη κ ποσο διεστραμενη θα ελεγα.... αναρωτιεμαι ενω ολοι πεθαινουν εκτως της Ισμηνης αυτη πως καταληγει.... παντως εγω δεν καταλαβαινω γιατι πρρεπει να γινονται ολοι ετσι μυλος κ να υπαρχει παντου θανατικο! αγαπω Ιφιγενεια! μυλος κι εκει αλλα εχει καλο τελος
Πολύ καλή δουλειά ❤️
Gostaria que o vídeo tivesse legendo! adoro a historia e estou fazendo um trabalho sobre ela! :)
Πολύ ωραία αφήγηση και πάλι μπράβο σου Κωνσταντίνε μου. Εμεις εδώ στη Κύπρο λέμε - ότι παθαίνει ο άνθρωπος εν που την Τζιεφαλή του ( το κεφάλι του , το μυαλό του δηλαδή )
Για τον μύθο των Λαβδακιδών...πιο παλιά ακόμη.....Κάποτε διάβασα ένα κείμενο όπου αναφέρεται ο νεαρός Χρύσιππος να έχει υποστεί βιασμό από τον δάσκαλο και εκπαιδευτή του .Αυτό σε σχέση με την αρχική ΚΑΤΑΡΑ.❤
Της μοίρας τα γραμμένα δεν τα παραμεράει κανένα λέει η μάνα μου....συγχαρητήρια για την πολύ καλή δουλειά συνέχισε έτσι!
Μόνο ο Οιδίποδας μπορεί να πει "Τι σου κανω μανα μ"😛
Χαχαχαχα τρου στορι
Χαχα
Πεθανα 🤣
@@staratinablack8350 😂🔝
Πιστεύω στη μοίρα αλλά δεν είμαι σίγουρη στο κατα πόσο μπορούμε να την αλλάξουμε με τις αποφάσεις μας και τις επιλογές μας. Μαρία
Μαρία καλησπέρα χρόνια πολλά και για την ονομαστική σου εορτή! Η μοίρα μας μαζί με τις αποφάσεις και τις επιλογές μας εις την αρχαιότητα ονομαζόταν Ειμαρμένη! Googleαρέ το και θα σου παραθέσει αναλυτικά αυτό που διερωτάσαι.
Προς υπεράσπιση του Λάιου, τι μεθοδοι αντισύλληψης υπήρχαν στην αρχαία Ελλάδα?
Ο Κρέοντας ήταν βασιλιάς πριν γίνει ο Οιδίποδας;
Έχω μπερδευτεί...ο βασιλιάς της Θήβας δεν ήταν ο Κρέοντας? Έτσι δεν ειπαμε στο επεισόδιο με την Σφίγγα?
Αν δεν έπαιρναν χρησμό, δε θα γινότανε τίποτα... Γιατί όλα έγιναν προσπαθώντας να αποφύγουν τη μοίρα τους! Άρα και να υπάρχει αυτή η μοίρα, καλό είναι να μην μαθαίνεται.
Πραγματικά μπορεί να συμβεί και τώρα αυτό??
Δε νομίζω
Ο βασιλιάς της Θήβας τελικά ήταν ο Κρεοντας ή ο Λάιος? Μπερδεύτηκα
Και οι δύο. Ο Λάιος ήταν ο βασιλιάς και πατέρας του Οιδίποδα. Μόλις πέθανε έγινε προσωρινός βασιλιάς ο Κρέοντας που ήταν αδελφός της Ιοκάστης. Παρέμεινε βασιλιάς μέχρι που έγινε ο Οιδίποδας.
αυτη ειναι ολη η επαναλιψη για το διαγωνισμα μ των αρχαιων, θα σας ενημερωσω αν τε πηγα καλα αυριο 😃
Ω τάφε μου, κρεβάτι νεκρικό. Σπίτι μου μέσα στην βαθιά την γη, και αιώνιο κελί μου.... !!!! (Πέγκυ Καρρά, η γνωστή ηθοποιός). !!!! 😂 😂
@@user-mh7ek6cc5g 😂👍😂👍😂👍😂👍
Ενα πολυ ωραιο βιντεο πανω στον οιδιποδα ειναι αυτο εδω: ruclips.net/video/eLYhcIpzQCA/видео.html
Κάποια εκδοχή λέει πως ο χρισμός δόθηκε στον Λάιο ΑΦΟΥ γεννήθηκε ο Οιδίποδας.
Η κόρη του η Αντιγόνη του στάθηκε πολλή στον Οιδίποδα όταν έφυγε από την Θήβα και καταράστηκε τους γιους του
Όντως.
@@TheMythologist λατρεύω και εγώ την ελληνική μυθολογία
@@MPERVOLARAKIS22 Χαίρομαι!
Ο Διογένεις έλεγε πως οι πράξεις του Οιδήποδα δεν είχαν λογική.
Κακώς τυφλώθηκε, θα μπορούσε να φύγει και να περιπλανιέται έχοντας την όρασή του.
Και κακώς ανακοίνωσε σε όλη την πολιτεία το μοιραίο γεγονός.
Θα έχουμε Οιδίποδας 2 και 3? Γιατί ακόμα και στην τριλογία έδειξε το δρόμο η Αρχαία Ελλάδα!!! 😁
Όχι μόνο στην τριλογία, αλλά και στα... precuel: πρώτα γράφτηκε η Αντιγόνη και ύστερα ο Οιδίπους Τύραννος.
👏👏👏👏
Είχα την εντύπωση οτι ο Λάιος, αφού γεννήθηκε ο Οιδίποδας πηρε χρησμό...ειχε ρωτησει αν θα γυρισει ζωντανος απο εναν πολεμο και η απαντηση ηταν ναι αλλα θα πεθανει απο το παιδι του.
Οπως επισης νομιζω οτι οτι τον εδεσε σε δεντρο, δεν τον αφησε σε καλαθι....μπορει να κανω και λαθος
Μπορείς να κάνεις για την "Αντιγόνη" τώρα; Με τον κορωνοϊό, δεν την προλάβαμε.
Pepromenon fygei adynaton, ola einai programmatismena, ndiadromn einai diaforetikn alla to apotelesma to teliko einai fix
Ιοκάστη: "Ποιος είναι αυτός ο ψηλός; Ποιος είναι αυτός ο τύπος;"
Οιδίποδας: "Είμαι ο άντρας ο σωστός ή το παιδί σου μήπως;"
Είτε λέγεται μοίρα είτε συνέπειες των πράξεών μας,πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι ώστε να αντιμετωπίζουμε ότι μάς έρχεται στη ζωή,ακόμη και τον θάνατο είτε από αρρώστια είτε από γήρας!!!!!!!
Μου αρεσει η νεοκλασσικη οπερα του στραβινσκι oedipus rex:
ruclips.net/video/eYypSAC9uKA/видео.html
Κι ο Λάιος δεν πίστευε στη μοίρα...αλλά τελικα ισχύει, ένα καλό μεντιουμ μπορεί να σου πει διάφορα για το μέλλον καθόταν δεις να επαληθεύεται θα αλλάξεις γνώμη.
Είμαι και πολύ πατριώτης
Γιατί δεν μας λες γιατί καταράστηκαν τον Λαιο???μην φοβάσε πες μας...🙃🙂
Το μη προς φυγήν ου φυγήν.επιζω να το Γραψα σωστά.
@helenablue18