Kiitoksia kiitoksia! Mukava kuulla kun kelpaa sisältö!😎 Laatuun voisi vielä panostaa, mutta "yhden miehen tuotantoyhtiöllä" tulee äkisti se resurssipula aina vastaan. Kameran asettelu ja siihen työsuorituksen mahduttaminen on aina oma haasteensa. Paljon menee materiaalia roskiinkin. 😅 Mukavaa joulun odotusta sinne!
Kiitos sitä samaa myös sinne. Onhan se hyvä että tuollaisia videoita täällä on. Näkee käytännössä millaista on olla metsurina ja se on fyysisesti rankkaa hommaa. Nostan hattua jotka jaksavat tehdä tuota hommaa tänä päivänä :)
@@petterilaitinen Onhan tää vähän sellaista erilaista sisältöä metsäkonevideoitten ja muiden härvelien seassa. 😅Ei ihan yhtä joutuisaan hydrayliikan voimin tule kapulaa kasaan. Katsellaan jos tässä tulisi taas jotain kuvailtavaa vastaan, niin pistetään kamera päälle taasen! Ei oo suosittu ammatti nykypäivänä, mutta siinä on metsäyhtiöillä alihankintaketjuineen katsominen peiliin. Ei kannata kuin suora urakointi isännille ja ohessa kaatoapu metsäkoneille kun siinä on taksat sovittu kohtuullisen hyvin.
Kiitoksia! 😎 Se on myös tämän jutun suola kun tulee näitä vähän vaikeampia kohteita kaiken välissä, ja pääsee mittauttaa sitä omaa taitotasoakin sitten! Mukavaa virkistystä kun kohteet ja maisemat vaihtuu.
Kiitoksia vaan ja sori myöhäisestä vastauksesta! Laitellaan lisää pätkää kun tulee vastaan sopivia kohteita, joita filmata. Hyvää joulua sinnekin, sekä mukavaa tulevaa vuotta! 😎
Eipä kestä kiittää! Kuvailen taas jos jotain mielenkiintoisia kohteita tässä tulee ja vaan jutun juurta saisi aikaiseksi. Kiitoksia vielä, sekä sinnekin mukavaa joulun odotusta! 😎
Kyllähän siitä olis tullut, ellei olis ollut osoitteena energiakasa. 😅 Kai ne sieltä karhuveistäjille vielä löytyy kun tuskin hakkurimiehet tyveen koskee.
Itse tein samanlaisen hakkuun 90- luvulla. Päällä oli tosi järeä kuusikko. Aloitin homman niin, että ensin kaadoin ajouran viereltä puut ajouralle ja sitten sivusta uralla olevien puiden päälle. Vinssasin sitten puut ensin uran varteen josta kuormaimella laaniin. Oksaa tuli paljon, mutta ylättävän hyvin säilyi taimikko alla ja nyt olen jo harventanut sieltä kuusta ja koivua pois. Lopputulos oli erittäin hyvä.
Tossahan se salaisuus onkin kun sahatyönä tekee ja välineet löytyy. Saa puutkin karsia niille paikoilleen, ettei tarvi raastaa puuta uran viereen oksineen päivineen. Hidastahan se on on vinssata yksin, mutta jos lopputuloksesta haluaa mahdollisimman hyvän, niin se on ainut vaihtoehto.
Tuo ylispuu hakkuun ajankohta metsän kannalta on vaikea arvioida että tulee hyvä lopputulos.Itse tehnyt muutamia ja niissä suunnittelija on onnistunut,saatiin ihan hyvät lopputulokset.Tosin manuhakkuuna suoritettiin.
Metsurityönä tehtynä on mahdollisuudet aina onnistuakin. Helpompi sinne kannolle on kammeta sahan ja miehen kuin moton hakkuupään. Etenkin jos osasta runkojen järeys alkaa olemaan kolmatta kiintoa, ellei yli, niin siinä saa olla kone melkein vieressä, ei onnistu enää puomi suorana pian tehdä. 😅 Ei passaa liian lihavaksi päästää ylispuita. Rehevillä maapohjilla täällä etelässä kyllä nuo oksat pitenee ja vankistuu melkoisesti kun pääsee väljästi kasvamaan. Ei passaa kovalla pakkasella mennä ainakaan hakkaamaan. 😅
Juuri näin. Ei kannata liian pitkään pitää pystyssä. Se hiukan kirpaisee itteäkin pistää petäjän laatutyvestä lyhä kuitupölkky sen takia, ettei kelpaa enää tukiksi läpimitan takia.
@@Antsuli05 Kyllä niitä jätetäänkin pystyyn ja jossain on toivottukin niitä säästöpuuksi, joka ehdottomasti kyllä tehdään siinä kohtaa, ettei niihin kajota ja kolhita + ajeta juurien päältä. Toisaalla ne pitää sitten väenvängällä runnoa nurin ja tehdä kuten tässäkin. 😅 Kyllä noi kaikista karvaisimmat saisi ainakin jättää pystyyn lihomaan.
tuo mehttä männee kokonnaan uusiksi ei tulle uudis metsää kun jättetään ylisuurija ylispuita ennen hakkatiin kaikki suuret puut pois pienten tieltä mutta sanooko sahat nykyään että ei käy suuret puut kyllä ennen menni raamista suurikin puu läpi että heilahti🥸
Saas nähä miten käy. Luulen, että ens kesänä on paljon keltaisia kuusia kun säikähtävät valoa ja ne jotka sieltä hyökkää alkavat lihota sitten vauhdilla ja laatu tulee olemaan heikkoa. Siinä on sitten melkoinen sekasotku ensharvennukseen mennessä. Alkaa nuo raamisahat olemaan historiaa kyllä tässä kohtaa. Ei enää tehokkuus vastaa tätä nykyajan vouhotusta. Äkkiä pitäisi lankkua saada ja sitä ei isoista pystytä tekemään, kun ne ei sinne miljoonien koneisiin mahdu. 😵💫
Tuohan siinä on kun isäntä antaa ohjeet että kaadat nätisti vaan niin kyllä ne pystyyn jää. Tekisi mieli antaa saha käteen että näytäpäs pari malliksi niin otetaan ne sillai nätisti ettei ole jäävä puusto tonttiin lanattuna. Turhan kallista kuitua tyvipölkyt kun ahneus tai laiskuus vienyt voiton.
Mä välillä oon aatellut, että nuo metsäasiantuntijatkin antaa liian optimistisia mielikuvia hakkuun onnistumisesta. 😅Jospa nää videot tavottaisi metsänomistajia ja metsäasiantuntijoitakin millaista se todellisuus sitten on siellä suorittavassa päässä. Hyvää lähdetään yrittämään, mutta lopputulos on omaankin mieleen pettymys, vaikka parhaansa yrittää. Eipä se kiva oo pistää järeyden takia tukkia kuituun. Ja kovin on marginaaliset markkinat tolle oikein ison puun jalostamisellekin.
@@hannurasanen Oishan sieltä pitänyt isoimmat ja oksaisimmat ottaa pois edellisellä kerralla jo. Liian tiukassa ja järeässä asennossa ylispuunpoistossa sitten ja lopputulos on kuin on. 😅
Pystytkö avaamaan tukkien mittavaatimuksia? Ja tällainen seikka kiinnostaa myös, että millaiset eväät sulla on hakkuupäivinä? Jos oletus että maastossa työpäivä ja juomat/ruoat siellä. Kiitokset hyvästä videosta
Männyn tyvimaksimi 620mm, joten ei se järin paljon ole kun tulee sitä isoa puuta vastaan. Kuusella nippa nappa riitti läpimitta raameihin kun sievensi tyveä, ei tarvinnut kuituun tai lumpiksi katkoa. Ruokatermoshan mulla on näin talvella usein matkassa ja siellä lämmin keitto. Muutama leipä vielä siihen päälle ja lämmin ateria maistuu hyvin. Juomana kuumaa mehua ja sitten vissyä ja vettä. Eipä kestä kiittää!
Se olis kyllä toimenpide jonka itse tekisin, mutta ei oo mun käsissä uudistamistoimet. Ohje oli säästää aliskasvosta mahdollisimman paljon. Ja kuten näkyy, niin eipä se kovin hyvin säilynyt. 😅
@@anttijunttila5020 Taitaa olla harvakseltaan vaan näreitä pystyssä ja kolhittuja joukossa? Ei niistä kummoista saa kyllä ja ovat niin etukasvuisiakin + oksittuvat rajusti.
mitähän tukkie hinnat mahtaa olla jos esim, alkais rakentaa omaa pikku hirsimäkkiä mettään. jos sellase tontin vain löytäs kaukana ihmisistä. tukki ja toimitettuna tontille.
Kyllä se on aika paljon ovelle toimitettuna. Jos isännälle maksetaan tukista päätehakkuulla lähelle 90€/m3 niin siihen päälle urakoitsijan korjuukulut + kaukokuljetus ja firman kate, niin mennään yli satasen kiinto heittämällä. Varmaan ois helpointa ostaa suoraan joltain hankintahakkaajalta puut ja ne saa vielä sellaisilla mitoilla joilla haluaa. Mutta kallista se lysti on silti.
@@JOmetsuri eikös se kantohinta ole kalleimmillaan vain 200€/tukki. joka on jo törkeän kallis. halvimmalaa taitaa saada maajussilta suoraan omaan kuormaan ja sahurille pullo kossua, löpöt tietty kuskille ja ja tupakki aski vaivan palkaks.
Ois pitänyt jo ajat sitten tehä tuo kuvio. Juu.. eepä sitä tuomosta paremmin voi tehdä. Vaikka kuin yrittäisi jäävää puustoo väistellä! Kun nuo ylis puut noin isoja. Melko mörkö kuusi siinä lopussa. Siihen bensaa palaa😅
Ois pitänyt kyllä tehdä 20v sitten. Eipä se oo kiva katkoa hyvää mäntytyveäkään kuituun sen takia, että on liian järeää tukiksi. Kyllä siinä bensaa paloi. Kaatosahaukseen meni jo melkoisesti ja sit karsinta + katkonta päälle.
Hyvä jälki ku ois jätetty järeitä mäntyjä pystyyn muutamia siementämään harvoja kohtia 10 vuoden päästä komia taimikko pösilöt ei vain ymmärrä miten metsää hoidetaan oikein
Pikkusen jos ois karumpi kasvupaikka, niin olisi ihan toimiva. Tai sitten saa olla kova heinääjä ja perkaaja, että sieltä saa taimikon nousemaan. Tahtoo tulla aika heinikko, vatukko ja rytö etelän maapohjilla.
Isälläni oli tapana tollases tiukassa ja liian pitkään kasvaneessa ylispuustossa sanoa: "Se joka saa kolme kaadettua ilman, että menee yksikään latva alla niin hän maksaa kolmen päivän palkan sille kaatajalle." Ei tiettävästi joutunu maksumieheksi 45vuoden metsurin uran aikana 🤣
Haha. 😆 En epäile lainkaan. Aina siellä jotain särkyy alla, vaikka miten tarkasti koittaa isoja runkoja vetää nurin. Varmaan sama todennäköisyys olla katkomatta kuusia kuin voittaa lotossa 7 oikein.
Latvastako ne alkoi kuivahtamaan? Nyt on ollut ankarat kesät kuuselle, joten onhan noita tuhojakin ollut. Koivuun on hyvä vaihtaa puulajia välillä. Kuusivaltaisessa metsässä maaperä happamoituu, joten koivu on sinne ihan tervetullut vaihtoehto välissä.
@@duffekoiranen412 Boorihan se kuusella on se yleisin, mutta vaivaa yleensä nuorempia puita ja se näkyy sitten latvassa melkoisena tupsuna. Fosforin puutos näkyy sitten neulasten varisemisena ja ne on muutenkin heikkoja. Ravinnepuutteesta kärsivä puu on otollinen myös tuhohyönteisille kun ei ole niin hyvässä jamassa.
Näin on. Ristiinan Pelloksellahan noita sorvataan. Eivät ole toistaiseksi laskeneet läpimittaa kuten vaikka Metsä Group. Tyvimaksimi oli aikanaan 80cm, mutta nyt sitä on sitten tiputettu. Saa nähdä palautuuko läpimitat entiselleen kun Äänekoskelle aukeaa uusi Lvl-palkkitehdas.
Eipä tossa tosiaan kehumaan pääse ja uudistaminenkin on vähän kysymysmerkki. Ens kesänä on pian neulaset tiputtaneita kuusia jonossa kun ovat säikähtäneet valoa. No kai siihen jonkinlainen rääseikkö syntyy. 😅
Se on vähän niin ja näin näillä rehevillä maapohjilla ja lämpösummilla. Ne isoimmat valtapuukuuset kasvaa lujasti, tekevät poikaoksaa, sekä mutkaa kun se kasvu on niin valtaisaa. Ei niitä turhaan susipuiksi kutsuta. Nämä sitten haittaa ympärillä olevien kasvua ja jäävät sinne varjoon.
KIITOS! sulla tosi hyviä videoita! T, pienmetsänomistaja
Eipä kestä kiittää! Hyvä kun kelpaa. 😎
On kyllä laadullisia videoita. Mukava katsoa tällaisia. Kiitos :)
Kiitoksia kiitoksia! Mukava kuulla kun kelpaa sisältö!😎 Laatuun voisi vielä panostaa, mutta "yhden miehen tuotantoyhtiöllä" tulee äkisti se resurssipula aina vastaan. Kameran asettelu ja siihen työsuorituksen mahduttaminen on aina oma haasteensa. Paljon menee materiaalia roskiinkin. 😅
Mukavaa joulun odotusta sinne!
Kiitos sitä samaa myös sinne. Onhan se hyvä että tuollaisia videoita täällä on. Näkee käytännössä millaista on olla metsurina ja se on fyysisesti rankkaa hommaa. Nostan hattua jotka jaksavat tehdä tuota hommaa tänä päivänä :)
@@petterilaitinen Onhan tää vähän sellaista erilaista sisältöä metsäkonevideoitten ja muiden härvelien seassa. 😅Ei ihan yhtä joutuisaan hydrayliikan voimin tule kapulaa kasaan.
Katsellaan jos tässä tulisi taas jotain kuvailtavaa vastaan, niin pistetään kamera päälle taasen!
Ei oo suosittu ammatti nykypäivänä, mutta siinä on metsäyhtiöillä alihankintaketjuineen katsominen peiliin.
Ei kannata kuin suora urakointi isännille ja ohessa kaatoapu metsäkoneille kun siinä on taksat sovittu kohtuullisen hyvin.
Kiitos videosta!
Eipä kestä kiittää!
Hyvä video metsurityön realiteeteista! Haastava kohde!
Kiitoksia! 😎 Se on myös tämän jutun suola kun tulee näitä vähän vaikeampia kohteita kaiken välissä, ja pääsee mittauttaa sitä omaa taitotasoakin sitten! Mukavaa virkistystä kun kohteet ja maisemat vaihtuu.
Tosi viihryttävä ja asiaa sisällänsä pitävä pätkä.👌
Lisää vaan.
Ja hyvät joulut.
Kiitoksia vaan ja sori myöhäisestä vastauksesta! Laitellaan lisää pätkää kun tulee vastaan sopivia kohteita, joita filmata.
Hyvää joulua sinnekin, sekä mukavaa tulevaa vuotta! 😎
Kiitoksia hyvistä videoista! Haastava toimeksianto on tuollaiselle kohteelle ollut. Tsemppiä jatkoon,kohti uusia koitoksia!
Eipä kestä kiittää! Kuvailen taas jos jotain mielenkiintoisia kohteita tässä tulee ja vaan jutun juurta saisi aikaiseksi. Kiitoksia vielä, sekä sinnekin mukavaa joulun odotusta! 😎
Tosta isosta saa sahattua monta karhua :D
Kyllähän siitä olis tullut, ellei olis ollut osoitteena energiakasa. 😅 Kai ne sieltä karhuveistäjille vielä löytyy kun tuskin hakkurimiehet tyveen koskee.
Itse tein samanlaisen hakkuun 90- luvulla. Päällä oli tosi järeä kuusikko. Aloitin homman niin, että ensin kaadoin ajouran viereltä puut ajouralle ja sitten sivusta uralla olevien puiden päälle. Vinssasin sitten puut ensin uran varteen josta kuormaimella laaniin.
Oksaa tuli paljon, mutta ylättävän hyvin säilyi taimikko alla ja nyt olen jo harventanut sieltä kuusta ja koivua pois. Lopputulos oli erittäin hyvä.
Tossahan se salaisuus onkin kun sahatyönä tekee ja välineet löytyy. Saa puutkin karsia niille paikoilleen, ettei tarvi raastaa puuta uran viereen oksineen päivineen. Hidastahan se on on vinssata yksin, mutta jos lopputuloksesta haluaa mahdollisimman hyvän, niin se on ainut vaihtoehto.
Tuo ylispuu hakkuun ajankohta metsän kannalta on vaikea arvioida että tulee hyvä lopputulos.Itse tehnyt muutamia ja niissä suunnittelija on onnistunut,saatiin ihan hyvät lopputulokset.Tosin manuhakkuuna suoritettiin.
Metsurityönä tehtynä on mahdollisuudet aina onnistuakin. Helpompi sinne kannolle on kammeta sahan ja miehen kuin moton hakkuupään. Etenkin jos osasta runkojen järeys alkaa olemaan kolmatta kiintoa, ellei yli, niin siinä saa olla kone melkein vieressä, ei onnistu enää puomi suorana pian tehdä. 😅 Ei passaa liian lihavaksi päästää ylispuita. Rehevillä maapohjilla täällä etelässä kyllä nuo oksat pitenee ja vankistuu melkoisesti kun pääsee väljästi kasvamaan. Ei passaa kovalla pakkasella mennä ainakaan hakkaamaan. 😅
Ihan hyvä opetusvideo, että mitä käy kun lihottaa puita liikaa.
Juuri näin. Ei kannata liian pitkään pitää pystyssä. Se hiukan kirpaisee itteäkin pistää petäjän laatutyvestä lyhä kuitupölkky sen takia, ettei kelpaa enää tukiksi läpimitan takia.
@@JOmetsuri Niin ja kun ottaa huomioon että laatuvaatimukset tukkitehtailla on tiukat.
@@perttikultanen2385 Onhan ne tiukentuneet tuntuvasti. Koivulla ovat toki laskeneet ja höllentäneet, niin vaneriksi menee huonompikin puu.
Mitäköhän noiden ylijäreiden kuusien kanssa kannattaisi tehdä kun niitä sattuu löytymään? Antaisko vaan olla muistona ja maamerkkinä😊
@@Antsuli05 Kyllä niitä jätetäänkin pystyyn ja jossain on toivottukin niitä säästöpuuksi, joka ehdottomasti kyllä tehdään siinä kohtaa, ettei niihin kajota ja kolhita + ajeta juurien päältä. Toisaalla ne pitää sitten väenvängällä runnoa nurin ja tehdä kuten tässäkin. 😅 Kyllä noi kaikista karvaisimmat saisi ainakin jättää pystyyn lihomaan.
Taitaa tuo kuusen junnttura olla pitkän matkaa kuitupuuta jos menee siihenkään paksuus tulee äkkiä vastaan.
tuo mehttä männee kokonnaan uusiksi ei tulle uudis metsää kun jättetään ylisuurija ylispuita ennen hakkatiin kaikki suuret puut pois pienten tieltä mutta sanooko sahat nykyään että ei käy suuret puut kyllä ennen menni raamista suurikin puu läpi että heilahti🥸
Saas nähä miten käy. Luulen, että ens kesänä on paljon keltaisia kuusia kun säikähtävät valoa ja ne jotka sieltä hyökkää alkavat lihota sitten vauhdilla ja laatu tulee olemaan heikkoa. Siinä on sitten melkoinen sekasotku ensharvennukseen mennessä.
Alkaa nuo raamisahat olemaan historiaa kyllä tässä kohtaa. Ei enää tehokkuus vastaa tätä nykyajan vouhotusta. Äkkiä pitäisi lankkua saada ja sitä ei isoista pystytä tekemään, kun ne ei sinne miljoonien koneisiin mahdu. 😵💫
Tuohan siinä on kun isäntä antaa ohjeet että kaadat nätisti vaan niin kyllä ne pystyyn jää. Tekisi mieli antaa saha käteen että näytäpäs pari malliksi niin otetaan ne sillai nätisti ettei ole jäävä puusto tonttiin lanattuna. Turhan kallista kuitua tyvipölkyt kun ahneus tai laiskuus vienyt voiton.
Mä välillä oon aatellut, että nuo metsäasiantuntijatkin antaa liian optimistisia mielikuvia hakkuun onnistumisesta. 😅Jospa nää videot tavottaisi metsänomistajia ja metsäasiantuntijoitakin millaista se todellisuus sitten on siellä suorittavassa päässä. Hyvää lähdetään yrittämään, mutta lopputulos on omaankin mieleen pettymys, vaikka parhaansa yrittää. Eipä se kiva oo pistää järeyden takia tukkia kuituun. Ja kovin on marginaaliset markkinat tolle oikein ison puun jalostamisellekin.
Tuossa kohteella jo edellinen hakkuu jo me nny pieleen!
@@hannurasanen Oishan sieltä pitänyt isoimmat ja oksaisimmat ottaa pois edellisellä kerralla jo. Liian tiukassa ja järeässä asennossa ylispuunpoistossa sitten ja lopputulos on kuin on. 😅
Pystytkö avaamaan tukkien mittavaatimuksia? Ja tällainen seikka kiinnostaa myös, että millaiset eväät sulla on hakkuupäivinä? Jos oletus että maastossa työpäivä ja juomat/ruoat siellä.
Kiitokset hyvästä videosta
Männyn tyvimaksimi 620mm, joten ei se järin paljon ole kun tulee sitä isoa puuta vastaan. Kuusella nippa nappa riitti läpimitta raameihin kun sievensi tyveä, ei tarvinnut kuituun tai lumpiksi katkoa.
Ruokatermoshan mulla on näin talvella usein matkassa ja siellä lämmin keitto. Muutama leipä vielä siihen päälle ja lämmin ateria maistuu hyvin. Juomana kuumaa mehua ja sitten vissyä ja vettä.
Eipä kestä kiittää!
Vedä loputkin nurin ja uudet taimet tilalle.
Se olis kyllä toimenpide jonka itse tekisin, mutta ei oo mun käsissä uudistamistoimet. Ohje oli säästää aliskasvosta mahdollisimman paljon. Ja kuten näkyy, niin eipä se kovin hyvin säilynyt. 😅
Mulla vähän samanlainen kohde hakattiin muutama vuosi sitten. Tänä talvena lähtee loputkin. Muuten ei ikinä tule kunnon mehtää.
@@anttijunttila5020 Taitaa olla harvakseltaan vaan näreitä pystyssä ja kolhittuja joukossa? Ei niistä kummoista saa kyllä ja ovat niin etukasvuisiakin + oksittuvat rajusti.
mitähän tukkie hinnat mahtaa olla jos esim, alkais rakentaa omaa pikku hirsimäkkiä mettään. jos sellase tontin vain löytäs kaukana ihmisistä. tukki ja toimitettuna tontille.
Kyllä se on aika paljon ovelle toimitettuna. Jos isännälle maksetaan tukista päätehakkuulla lähelle 90€/m3 niin siihen päälle urakoitsijan korjuukulut + kaukokuljetus ja firman kate, niin mennään yli satasen kiinto heittämällä. Varmaan ois helpointa ostaa suoraan joltain hankintahakkaajalta puut ja ne saa vielä sellaisilla mitoilla joilla haluaa. Mutta kallista se lysti on silti.
@@JOmetsuri eikös se kantohinta ole kalleimmillaan vain 200€/tukki. joka on jo törkeän kallis. halvimmalaa taitaa saada maajussilta suoraan omaan kuormaan ja sahurille pullo kossua, löpöt tietty kuskille ja ja tupakki aski vaivan palkaks.
Ois pitänyt jo ajat sitten tehä tuo kuvio.
Juu.. eepä sitä tuomosta paremmin voi tehdä.
Vaikka kuin yrittäisi jäävää puustoo väistellä!
Kun nuo ylis puut noin isoja.
Melko mörkö kuusi siinä lopussa. Siihen bensaa palaa😅
Ois pitänyt kyllä tehdä 20v sitten. Eipä se oo kiva katkoa hyvää mäntytyveäkään kuituun sen takia, että on liian järeää tukiksi.
Kyllä siinä bensaa paloi. Kaatosahaukseen meni jo melkoisesti ja sit karsinta + katkonta päälle.
Hyvä jälki ku ois jätetty järeitä mäntyjä pystyyn muutamia siementämään harvoja kohtia 10 vuoden päästä komia taimikko pösilöt ei vain ymmärrä miten metsää hoidetaan oikein
Pikkusen jos ois karumpi kasvupaikka, niin olisi ihan toimiva. Tai sitten saa olla kova heinääjä ja perkaaja, että sieltä saa taimikon nousemaan. Tahtoo tulla aika heinikko, vatukko ja rytö etelän maapohjilla.
Isälläni oli tapana tollases tiukassa ja liian pitkään kasvaneessa ylispuustossa sanoa: "Se joka saa kolme kaadettua ilman, että menee yksikään latva alla niin hän maksaa kolmen päivän palkan sille kaatajalle."
Ei tiettävästi joutunu maksumieheksi 45vuoden metsurin uran aikana 🤣
Haha. 😆 En epäile lainkaan. Aina siellä jotain särkyy alla, vaikka miten tarkasti koittaa isoja runkoja vetää nurin. Varmaan sama todennäköisyys olla katkomatta kuusia kuin voittaa lotossa 7 oikein.
Myytiin toissakesänä noin 70v kuusimetsä päätehakkuuksi kuuset rupesi kuolemaan jonkun ravintoaineen puutteeseen. Viimekesänä koivua tilalle.
Latvastako ne alkoi kuivahtamaan? Nyt on ollut ankarat kesät kuuselle, joten onhan noita tuhojakin ollut.
Koivuun on hyvä vaihtaa puulajia välillä. Kuusivaltaisessa metsässä maaperä happamoituu, joten koivu on sinne ihan tervetullut vaihtoehto välissä.
@@JOmetsuri latvasta kuivamaan olisivat kohta kuolleet kokonaan. Olikohan fosforin vai minkä puute en muista mitä metsämies sanoi
@@duffekoiranen412 myös boorin puute. Nää ötökät sitte viel. Tähtilatvakirjaaja ja kirjanpainaja
@@duffekoiranen412 Boorihan se kuusella on se yleisin, mutta vaivaa yleensä nuorempia puita ja se näkyy sitten latvassa melkoisena tupsuna. Fosforin puutos näkyy sitten neulasten varisemisena ja ne on muutenkin heikkoja. Ravinnepuutteesta kärsivä puu on otollinen myös tuhohyönteisille kun ei ole niin hyvässä jamassa.
Joensuun alueella esim UPM on kuusisorvin maksimi paksuus 75 cm
Näin on. Ristiinan Pelloksellahan noita sorvataan. Eivät ole toistaiseksi laskeneet läpimittaa kuten vaikka Metsä Group. Tyvimaksimi oli aikanaan 80cm, mutta nyt sitä on sitten tiputettu. Saa nähdä palautuuko läpimitat entiselleen kun Äänekoskelle aukeaa uusi Lvl-palkkitehdas.
Hukka hommaa,mutta eipä tartte uudistaa
Eipä tossa tosiaan kehumaan pääse ja uudistaminenkin on vähän kysymysmerkki. Ens kesänä on pian neulaset tiputtaneita kuusia jonossa kun ovat säikähtäneet valoa. No kai siihen jonkinlainen rääseikkö syntyy. 😅
Ei muuta kuin jatkuvaa kasvatusta jatkakaa...
Se on vähän niin ja näin näillä rehevillä maapohjilla ja lämpösummilla. Ne isoimmat valtapuukuuset kasvaa lujasti, tekevät poikaoksaa, sekä mutkaa kun se kasvu on niin valtaisaa. Ei niitä turhaan susipuiksi kutsuta. Nämä sitten haittaa ympärillä olevien kasvua ja jäävät sinne varjoon.
Vai onko se kun luonto antaa, nöyryys.
Kyllä se on sula mahdottomuus pelata isoja puita päältä pois, kun luonto on ne isoksi lihottaneet väljässä asennossa.
Jonsered merkkinen rälläkkä.😅
Vielä kun pystyisi piikkilankaa katkomaan, ettei ketju tylsy. 😂
@JOmetsuri Niinpä 👍
Aika karmeeta jälkeä.. Huoh...
Joo, ei aina voi onnistua kun lähtökohdat on aika heikot savottaan. Isot puut murskaa tehokkaasti pienemmät altaan.