Filozoful Care a Descoperit Sensul Vieții: Lev Tolstoi și Căutarea Adevărului
HTML-код
- Опубликовано: 1 фев 2025
- Filozoful Care a Descoperit Sensul Vieții: Lev Tolstoi și Căutarea Adevărului”
Lev Tolstoi, una dintre cele mai influente figuri ale literaturii și filozofiei, a trăit o viață marcată de succes, crize existențiale și o căutare profundă a sensului vieții. Reușește un om care avea totul - faimă, bogăție și o familie iubitoare - să se confrunte cu golul interior și să redefinească scopul existenței?
Acest videoclip explorează călătoria fascinantă a lui Tolstoi, de la crizele personale la transformarea sa spirituală, punând în lumină concluziile care l-au condus să trăiască o viață dedicată iubirii, simplității și slujirii celorlalți. Descoperă ideile lui care au influențat lideri precum Mahatma Gandhi și au inspirat generații întregi să reflecte asupra sensului vieții.
O poveste despre întrebări esențiale, adevăruri universale și lecții care rămân relevante și astăzi.
#LevTolstoi #Sensulvieții #Filozofieșispiritualitate
#Căutareaadevărului #Povesteinspirațională
#Literaturărusă
#Crizăexistențială #Lecțiideviață
#Credințașiiubire
#MahatmaGandhi
#Nonviolență
#Războișipace
#Transformarespirituală
#ÎnvierealuiTolstoi
#Viațasimplă
Înscrie-te aici:
💚 @Trebuiesastii. 💚
❤️ Bun venit în Trebuie sa stii! Canalul dedicat spiritualității, introspecției, meditației și psihologiei umane: o oază de cunoaștere și conștientizare care explorează adâncimile sufletului și minții umane.
💕 Prin combinarea tradițiilor spirituale străvechi și a psihologiei moderne, îți oferim un ghid iluminator pentru a te înțelege pe tine însuți, pentru a atinge liniștea interioară și a-ți descoperi adevăratul potențial.
🦋 Poveștile și conceptele noastre te vor ajuta să-ți liniștești mintea, să reduci stresul și să dezvolți conștientizarea. Aici poți găsi inspirație.
'Rise Above' by Scott Buckley - released under CC-BY 4.0. www.scottbuckley.com.au
Nu uita să te abonezi la canalul nostru pentru a nu pierde niciunul dintre viitoarele noastre videoclipuri și nu ezita să împărtășești experiențele și reflecțiile tale în comentarii. Împreună putem învăța și crește în această călătorie numită viață. Ne vedem în videoclip!
Stați un pic..ma mai gândesc o dată Da! Ce sa spun? Aduc recunoștință lui Dumnezeu pentru aceste informații prețioase pentru mine permite ți: ceea ce vedem ne schimba, ceea ce auzim ne inalta s au ne coboară Da! M am regăsit în aceste cuvinte adevărate și minunate spuse în acest material, viață are un mare sens când ești conștient ca ești conștient, da! Bunurile materiale n au valoare Da! Nu mi mai permit sa fiu ignoranta Dumnezeu nu mă lasă
.
.Da! Pasivitate sterila Minunate cuvinte Iubirea su slujirea altora pe cine ?când ? unde?Da pe toți oamenii ,pe toți...Adevărată putere vine din spirit nu din Forța subiect discutabil...ce minunat da! E greu dar nu imposibil Iubire Necondiționată!Da! Împărăția lui Dumnezeu este înlăuntrul nostru așa a fost este și va fi Vedeți d stra Da! Toți vor sa schimbe lumea dar nimeni nu se gândește sa se schimbe pe el însuși Foarte adevărat și Mathama Gandhi a spus Fi schimbarea pe care vrei sa o vezi în lume nu vorbesc cu cuvinte ,vorbesc cu conștientizare și chiar cred în ceea ce spun și spun și mi doresc sa mi exprim părerea liber ,viață m a învățat sa fac alegeri ,le am făcut indelungul anilor...și ma bucur când aud un adevăr..Adevărul ne eliberează, dar aici iar este discutabil..Ma rog la Dumnezeu să ne unim talentele și competentele pentru un scop măreț Așa să ne ajute Dumnezeu
D le dragă nu vreau succes, bani am de toate..dar avem dreptul la libertatea cuvântului cu smerenie cu răbdare cu iubire cu iertare acum și aici și pentru ca sunt avida de cunoaștere doresc sa învăț sa mai învăț este a fost scopul vieții mele cu recunoștință lui Dumnezeu care ma creat ❤Cu mult respect și iubire! Vă mulțumesc Totul va fi bine! Totul e minunat
Nu ai ajuns unde trebuie!
Se poate și fără!@@DanaGavrila-g5x Nu-ți fă probleme!
@@DanaGavrila-g5x Stimată Domnișoară sau Doamnă,Dana Gavrilă a-ți scris un paragraf foarte frumos,bogat în literatură filozofico_ religioasă minunat de Frumos,în multe din cuvinte mă regăsesc,așa este Omul este un etern căutător Al Idealului cum scria Lucian Blaga; și dacă Omul își găsește scopul și obiectivele intențiile În DUMNEZEU atunci atunci a găsit Adevăratul sens și Scop Al Vieții.DUMNEZEU să fie cu Dumneavoastră,
@@DanaGavrila-g5x
Dana?
Care este scopul vieții în opinia ta?
🤔
@@TimofteCostacheStimate Domn Timofte Vă mulțumesc mult ! ❤
@@geyzeethesharkssniper5283Bună întrebare! Adevăr s au provocare?
Mulțumim mult! Este geniala ideile lui Tolstoi! Simplitatea este adevarata comoara din interiorul omului!
Credință, iubirea aproapelui, ori simplitatea(modestia)... sunt căile spre împăcare cu sine... și cu 'El Domnul Dumnezeul nostru...
Iubirea este cheia care deschide sufletele....nimic nu are valoare în lumea aceasta...doar iubirea
Existam pentru ca suntem parte a naturii din care facem parte. Trebuie să prețuim viata noastra si a tot ce ne inconjoara pentru perpetuarea speciei noastre si a celorlalte specii. Ma bucur in fiecare clipa ca exist ca am situatii care ma pun la proba si reusesc sa le depășesc cu bine. Cred in Dumnezeu SFÂNT si ma bucur de viață.
Interesant și util.
🙏🙏🙏❤
Multumesc pentru informatii .
Pentru a intelege sensul vietii ar fi recomandabil sa intelegem mai intai ca :
Noi nu ...trecem prin viata , ci viata merge inainte prin timp , impreuna cu noi , pe drumul ei firesc spre evolutie si creeatie .
Noi doar observam , exploram si incercam sa determinam traiectoria vietii , in timpul ei , spre obiectivele considerate a fi importante ... .
Echilibrul se atinge , in timp , prin Credinta și Cunoaștere .
Fara echilibru , chiar și timpul poate sa pară "o boala paradoxală și rece , care doare mai tare pe măsură ce-ți ...trece" . 🇷🇴
Singurul scop al vieți este sa ne iubim intre noi, sa ne ajutam, si sa ne sacrificam unul pentru altul cum insusi Hristos a făcut. El ne a dat exemplu de cum trebuie sa trăim
@@vali23b in teorie...in realitate e contrariul
Bravo domnule ❤
@Este un materrial ptr.care va multumesc!!😮 Asa gandesc si eu(fara a ma compara cu Tolstoi);viata este frumoasa asa cum e,cu bune cu f multe rele,dar importanta este credinta in Divinitate,si ajutorul dat semenilor.Eu personal simt o bucurie mult mai mare cand pot ajuta,decat atunci cand mi-ar da cineva ceva gratis,sa spun.La multi ani tututor pe 2025 cu impliniri❤
Foarte interesant și important ❤️🌹🌹🌹❤️🌹
Este Coerenta Gândirea Cu Vorbirea Sa Nu Lasă Îndoială Că Ascunzi Ceva Mintea Ascunde Dar Nu Te Da De Gol
A fost pe pămînt un om mai înțelept decît orice filozof sau savant din toată istoria lumii.Omul Isus Hristos.Nu este rezonabil să ignorăm atributele Lui.Ignoranța ne poate costa și în viața aceasta și în ce urmează după ea.Dacă acest sistem religios pervers mondial ne face să-i confundăm adevărul despre care a vorbit ,cu adevărul amestecat cu minciună al sistemului însuși, nu înseamnă că El (Domnul Isus Hristos) nu este vrednic de a fi cu mult mai presus de orice înțelept care a existat pe pămînt.Haideți să dăm o șansă sufletelor noastre cercetînd ce este scris în scripturi despre El! (este greu să ajungem cît se poate de aproape de cele originale,dar sîntem datori să o facem cît depinde de noi, de fiecare în parte).Dumnezeu a promis să ajute pe orice neștiutor sau neputincios...
Foarte bine spus. Isus Hristos a existat si s-a dedicat celorlalti. A fost "anti-sistem". Sistemul intai l-a rastignit, apoi, peste sute de ani, tot "sistemul" s-a folosit de EL pentru a cuceri noi continente si a distruge alte civilizatii. Nicaieri Isus nu a spus sa se faca asa ceva, dar "sistemul" a spus "God wills". Acum, au virat iar, si au introdus "freedom & democracy", caci suntem globali, crestinismul (de tip occidental) e compromis in multe puncte ale planetei, iar alti "Dumnezei" necrestini nu puteau fi invocati de fostii stapani de sclavi si exterminatori de populatii indigene.
Doar bla bla
Recunoștință!
Sensul vieții este o temă care transpare in literatura rusă Dostoievski ( Crimă și pedeapsă, regăsirea lui Dumnezeu) . Întoarcerea la simplitate ,bogăția lăsată laoparte ,în fața simplității mujicilor ( Cehov ) , nelipsitul samovar și dansurile . Un bătrân Osip care nu credea în Dumnezeu, pentru el era Ceva , ascuns , știut de femei . Oamenii simpli drept credincioși conduc la cunoașterea sensului vieții . Budismul înseamnă tot simplitate . Nu exteriorul ne ajută, ci interiorizarea, reușită sau nu " Anna Karenina . Mulțumesc.
Interesant ce spuneți , cam așa .
🫡👍🌲
@@carmencosmescu Un perfect răspuns
Am fost creati pentru a l lauda in ascultare absoluta de Creatorul nostru.
Tolstoi si multi altii spun taman altceva dar nu vrem sa ne spulberam...credintele.
Omul, datorită complexității extraordinare a creierului său, după ce își satisface nevoile primare, începe să caute răspunsuri la ceea ce numim „marile întrebări” ale existenței. Simte nevoia de a oferi un „sens” vieții sale și evenimentelor neplăcute care îi marchează parcursul. Totuși, acest lucru nu implică neapărat că viața are un sens prestabilit. Ar putea fi doar o consecință neașteptată a evoluției universului.
Din dorința de a simplifica realitatea și în absența unei înțelegeri științifice, oamenii din vechime au atribuit fenomenele naturii unei voințe divine. Cred că această tendință de a căuta o explicație transcendentală reflectă o nevoie evolutivă a minții, menită să confere un sentiment de stabilitate și semnificație.
Mulți credincioși susțin că viața nu este o întâmplare, ci rezultatul unei intenții divine, ignorând adesea complexitatea proceselor naturale care au durat miliarde de ani pentru a crea moleculele esențiale vieții aminoacizi, proteine, enzime și altele. Atribuirea rapidă a răspunsurilor tuturor întrebărilor existențiale unui Dumnezeu poate părea simplistă, deși poate oferi alinare.
Totuși, esențial este să rămânem deschiși la îndoială, să cercetăm și să continuăm să ne punem întrebări, pentru că adevărata înțelegere vine din explorare, nu din certitudini grăbite.
@@AdiVespa-n6m S-o crezi tu ca a fost "natural și intamplator". Dacă tu crezi că primul cod ADN a fost întâmplător, înseamnă că ești dus cu capul.
Domnule ești,un om, inteligent( am dat din întâmplare de complexitatea comentariului dvs) dar toată inteligența asta pe care dumneata,s-au felul inteligent pe care îl ai, est doar o iluzie, o nenorocită de iluzie și nimic mai bun. Natura de la ea nu poate face nimic dacă nu este coordonată de o inteligență supremă. Este ca un corp fără cap. Viața pare foarte complexă și greu de înțeles dar adevărul este mult mai simplu decât poate să înțeleagă omul normal, s-au orice ființă de pe pământ inteligentă și normală. Noi oameni ne complicăm deoare ne credem " buricul pământului ". Dar de fapt, gândirea și tot ce suntem, noi ca oameni s-au ființe este o doar o nenorocită de iluzie în mână unui Zeu puternic și foarte,foarte inteligent. Pămânrul și universul este lumea lui de joacă. Da Dumnezeu este ca un copil care vede totul,cu ochi de copil , un genul de copil. Noi nu suntem decât un mod de distracție de trăire a unui Zeu s-au a mai mulți, zei . În lumea lor totul este nemuritor și plictisitor și noi suntem lumea lor care oferim un sens de la plictiseală lumi lor. Deci totul este doar o iluzie și nimic alceva. Poate Zeul cel mare va fi mai matur în lumea lui și atunci va trece la treabă și va crea o lume adevărată și nemuritoare pentru toate ființele lui vi. Și iluzia va dispărea și asta se va numi maturitate. Bine pare o prostie deoarece mulți oameni, inteligenți, sunt de convinși, ideile lor și uni nu pot accepta și alte idei care nu sunt pe placul lor. Dar asta nu este o problemă pentru mine. Totul este ok.
Interesant comentariul dumneavoastră .
Te ai kkt pe tine si esti fericit...
@@Asdfgadv33423 De ce îmi trimiți mie mesaj? Nu am niciun comentariu.
El a ales de la viață.... Lucrul cel mai important... Mântuirea.... Renunțând la bunurile materiale pământești........
Ach toată viața m am angajat pt alții, să ajut etc și sinceră să fiu îmi ajunge. O fii bine dar am ajuns să obosesc să tot ajut, să mi pun totul în mișcare pt alții. O fii nobil dar nu e de ajuns. Eu unde am rămas?
Bravo Ai pus punctul pe i Ai făcut lucruri bune și frumoase dar trebuie și echilibru Pe care nu l ai găsit încă Este un început bun dedicarea către ceilalți Nu te lasă cauta următorul nivel Eu ma simt bine daruind celorlalti
Bravo domnule 😂😊
BUNĂ ÎNTREBARE!!!
👍
❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤❤
Oamenii complica subiectul foarte mult. Desi, la tot pasul, daca privesti natura cu putina atentie, vezi raspunsul.
1. Sensul vietii ? Inainte.
2. Scopul vietii ? Reproducerea.
3. Rostul vietii ? Investitia.
Dezvolt putin.
Sensul este inainte sau intr-un singur sens, deoarece nu intinerim, nu ne intoarcem la etape anterior traite.
Scopul este reproducerea. Viata "vrea" sa ne multiplicam si sa traim mai departe prin urmasii nostri. Fara aceasta functie fundamentala nu exista viitor biologic.
Ei bine, rostul oricarui organism uman (si nu numai) este invetitia (de orice fel necesar - conform piramidei nevoilor, Maslow) pentru a parcurge etapele postreproductive, etape necesare securizarii reproducerii. De exemplu, odata ce ni s-au nascut copiii, ca parinti, nu decedam, ci devenim necesari si utili uniunii noastre de gene, cel putin pana la etapa autonomiei ei. Ajutorul dat de bunici la cresterea nepotilor, de exemplu, este una din dovezile in acest sens. Investim. La tinerete pentru noi, iar dupa reproducere, pentru noi si copii.
Pentru multi poate suna prea tehnic sau prea sec ce am scris, insa asta este realitatea fizico-chimica, biologica. Incercati sa renuntati la urmatoarea inspiratie de aer si atunci veti intelege acea investitie in viata. Tot ce "stie" sa faca viata este sa investeasca pentru momentul ei urmator.
Da, e un punct de vedere simplificat. Ce facem cu cei care nu pot avea copii? Nu mai au un scop? Ce scop au calugarii, de exemplu? Rostul vietii pare sa aiba sens numai daca ai atins acel scop al vietii - copiii. Dar daca nu, ce rost au alte investitii suplimentare in bunuri materiale?
Apoi, sensul vietii fiind "inainte", cum isi gasesc acest sens cei care vor sa ramana vesnic tineri, aratand ridicol cu plete, in blugi, la 80 de ani, ca asta era "marca" lor de acum 50-60 de ani.? Ce se intampla cu cei care au "scopul" dar uita de "rostul" vietii - fac copii dar nu continua "investitia", ramanand la "scop"? Si exemplele pot continua.
Cred ca pentru o majoritate a oamenilor - ceea ce si Tolstoi indentifica in trei din cele patru "strategii de a evita intrebarea" - acest "inainte - reproducere - investitie" este aplicabil. Dar Tolstoi, un om superior, a trecut prin acest ciclu si nu a gasit un raspuns multumitor. Aici e problema - oamenii nu sunt egali nici fizic, nici spiritual, nici la nivelul inteligentei. Unii (majoritatea) vor fi fericiti mergand pe 3 din cele 4 strategii, egoul predominand. Altii - o minoritate superioara, Tolstoi intrand aici, vor cauta un alt sens. Se pare ca raspunsul a fost dat nu numai de Tolstoi - sa fii in slujba celorlalti - usor de spus, greu de facut.
@@amalia_ag
Amalia, multumesc foarte mult pt intrebari. Chiar ma gandeam ca cineva sa ridice obiectii, pt a putea dezvolta si explica mai mult filozofia mea de viata. Asadar, te voi cita, apoi raspund.
"Da, e un punct de vedere simplificat. "
Natura e simpla. Punctul meu de vedere este aplicat, mai mult sau mai putin constient, de vasta majoritate a oamenilor care se reproduce.
"Ce facem cu cei care nu pot avea copii? "
Din nou, simplu. Investesc pt ei insisi, rude, prieteni etc. Omul este un animal social, mai specific - tribal. Inclusiv cei fara urmasi biologici, daca doresc, pot contribui la societate. E o satisfactie in sine. Iar rezultatele pozitive vor veni.
"Ce scop au calugarii, de exemplu?"
In sens larg, nu au o contributie sociala. Insa ei traiesc investind pt satisfactia lor si a "tribului" lor ideologic.
"Rostul vietii pare sa aiba sens numai daca ai atins acel scop al vietii - copiii. "
Este rostul fundamental, asa cum am spus deja. Este caracteristic tuturor formelor de viata, cu reproducere sexuata sau nu. Insa, exceptiile, asa cum am spus, au optiunea ca dupa ce investesc in ele insele - sanatate, educatie etc, sa contribuie la "tribul" lor prin mentorat sau ajutor. Lucru care nu trece neobservat de membri. Dimpotriva. Recompensa si satisfactia apar.
"Apoi, sensul vietii fiind "inainte", cum isi gasesc acest sens cei care vor sa ramana vesnic tineri, aratand ridicol cu plete, in blugi, la 80 de ani, ca asta era "marca" lor de acum 50-60 de ani.? "
Exceptand nostalgia inerenta unui produs al industriei de entertainement, restul nu se justifica nici logic, nici biologic. Deci, cu exceptia unor artisti, cei in situatia descrisa de tine, din pacate, sint niste victime ale epocii ultimelor decenii. E dramatic sa vezi adolescenti mintal in corpuri batrane. Asa ceva nu era comun in urma cu doar 50 de ani, cu atat mai putin acum 100 de ani. Cand, daca nu erai suficient de barbat, nu aveai acces la reproducere. Pt simplu fapt ca nici o fata nu avea curaj sa se inmulteasca cu un boem imatur. Mureau de foame. Azi, gratie "bunastarii", oamenii vestici isi permit un lux catastrofal dezvoltarii si functionarii lor - adolescenta tarzie. Un fenomen prelungit artificial prin inginerie sociala, consumism si falsa siguranta. Un om corect dezvoltat psihologic nu vrea sa ramana vesnic tanar, ci "vesnic" functional, intrand responsabil in fiecare etapa de viata si bucurandu-se de ea, gratie experientei acumulate. Cei care vor sa ramana vesnic tineri dau dovada de imaturitate, inadaptibilitate, iar natura nu iarta aceasta degenerare, dovada fiind fenomenul DINKS, de pilda. Indivizi care se autoelimina din baza de gene.
" Ce se intampla cu cei care au "scopul" dar uita de "rostul" vietii - fac copii dar nu continua "investitia", ramanand la "scop"? "
Se intampla sa suporte rigorile naturii umane si sociale. Vor merge intr-o directie sau alta in functie de gene si mediu.
"Dar Tolstoi, un om superior, a trecut prin acest ciclu si nu a gasit un raspuns multumitor. "
Din ce rezulta superioritatea lui ? A fost un om traumatizat, din nefericire, ultimul parinte murind cand el era inca puber. E devastator. O astfel de minte inerent inclina catre deprimare, tinzand sa vada doar negativul si lipsa de rost. Nu e nimic superior in asta. E un diagnostic. Raspunsurile gasite vor fi mereu nemultumitoare cand mintea este afectata.
"Aici e problema - oamenii nu sunt egali nici fizic, nici spiritual, nici la nivelul inteligentei. Unii (majoritatea) vor fi fericiti mergand pe 3 din cele 4 strategii, egoul predominand. Altii - o minoritate superioara, Tolstoi intrand aici, vor cauta un alt sens. "
Repet, nu e nimic superior in incapacitatea mintala (uneori temporara) de a gasi satisfactii. Dimpotriva, e o vulnerabilitate care trebuie rezolvata. Modelele de viata si filozofie nu trebuie sa vina de la exceptii traumatizate. Ci de la oameni normali, motivanti, cu asteptari, atitudini si actiuni corecte, pozitive, generatoare de satisfactii si impliniri. Nu exista alt sens. El e imaginat doar de o minte, nu superioara, ci traumatizata. Desigur, cei inclinati spre drama, avand probabil niste trasaturi de personalitate similare cu un Tolstoi, de pilda, rezoneaza cumva cu el. Insa testul e dat de rezultate. Cufundarea in drama, izolare, disperare, cautari fara rost, anhedonie, contravin sanatatii mintale, lucru care trebui tratat.
Practica igiena mintii ! Nu lasa sa intre in ea idei si atitudini de la oameni traumatizati sau degenerati sub o forma sau alta.
Armonia cu natura e calea, natura ne invata cum sa gandim si ce avem de facut, ca oameni.
@@bogdanpst E un punct de vedere. Dar simplificat. Elimina spiritul complet. Exista oameni superiori, ii vezi dupa cum reactioneaza in situatii critice, dupa cum gandesc pe multiple planuri, dupa realizarile exceptionale intr-un domeniu. Altfel, ramanem la nivelul animal, specific majoritatii oamenilor (nu neaparat simplii, pentru ca sunt oameni simpli superiori din punct de vedere spiritiual, cat si "realizati" ca Bill Gates si Elon Musk de exemplu, ca tot sunt "la moda", care merg pe modelul tau dar le lipseste ceva.
@@amalia_ag
"Dar simplificat. Elimina spiritul complet. "
Nu mi-e clar ce intelegi prin simplificat, dar eu inteleg redus la esenta, fundamental, nu incorect sau insuficient, cum pari sa sugerezi tu in obiectie. Elimina spiritul ? De unde enormitatea asta ? Cum ai dedus ? Inseamna ca n-ai inteles nimic prin ceea ce numesc investitie.
"Exista oameni superiori, ii vezi dupa cum reactioneaza in situatii critice, dupa cum gandesc pe multiple planuri, dupa realizarile exceptionale intr-un domeniu. "
Am pus intrebarea vizavi de catalogarea lui Tolstoi ca fiind superior. Nu era cazul si am explicat de ce. Acum pari a digresiona catre o alta definitie a superioritatii. Bun, ce legatura are cu dilema lui Tolstoi ?
"Altfel, ramanem la nivelul animal, specific majoritatii oamenilor "
Oamenii sint alteva decat animale ? Poti elimina natura animala si sa mai existe om ? E un repros ?
"pentru ca sunt oameni simpli superiori din punct de vedere spiritiual,"
Cum ? In ce se masoara acea superioritate spirituala ?
"ca Bill Gates si Elon Musk de exemplu, ca tot sunt "la moda", care merg pe modelul tau dar le lipseste ceva."
Cred ca nu ai inteles mesajul meu. Sau nu-ti place ce presupune el - indeplinirea fundamentelor. Pari sa vrei o constructie fara fundatie. Ceva care sa tina loc de ceea ce e mai important. Nu exista. Desigur, ne putem amagi cat vrem, visand si sperand, dar la urma sfarsim neimpliniti.
@@bogdanpst Modelul tau corespunde strategiilor 1, 2 si 4 ale lui Tolstoi. Nu e un model gresit pentru ca el corespunde majoritatii oamenilor - instinctul primar si egoismul pur, specific instinctului de conservare.
Se pare ca suntem de acord ca oamenii nu sunt egali, iar unii sunt superiori - fizic, dvdv al inteligentei, al spiritului altruist (pilda lui Isus, a sfintilor, a eroilor). Tolstoi este superior datorita scrierilor sale, al interactiilor umane (si el s-a apropiat de oamenii simpli, intelegand desigur modelul tau (strategiiile 1, 2 si 4), si a ceea ce a lasat in urma. O "depresie" fiind cauza intrebarilor sale este doar supozitia ta, cinica dealtfel.
Majoritatea oamenilor sunt animale, dar asta nu inseamna ca trebuie sa ramanem la acest stadiu (Isus Hristos este iarasi un exemplu). Altfel, ne bucuram si acum de uciderea oamenilor la circ, ca pe vremea romanilor.
Superioritate spirituala - altruism, nu egoism. Isus Hristos. Lucrul bine facut. Respect fata de ceilalti, animale, natura, patrie. Respect si tarie in fata durerii si a greutatilor vietii.
Dupa tine, oameni ca Ion Antonescu, Alexandr Solzehnitzin, Marii Sfinti ai crestinatatii, Mahatma Ghandi, Nelson Mandela - oameni care au stiut sa se jertfeasca, au fost niste neimpliniti? Desigur, implinit e si dobitocul din colt, care isi insala nevasta sau politicianul meschin, mincinios si obraznic, care desigur se reproduce, investeste, si merge inainte (caci nu are un "inapoi", adica constiniinta).
Ai pus muzica de fundal la acelasi volum cu vocea, ceea ce face enervant si greu de suportat.... poate o sa ma uit la clipul urmator... poate....
Sensual vieții este să fi fericit și a fi fericit nu se poate fără Dumnezeu.In Biblie în cartea geneza putem să vedem în primul capitol ca Dumnezeu nu a creat pe Adam ca să simtă tristețe,tristețea a venit la Adam atunci când Eva l-a făcut să păcătuiască dar Adam a fost creat să fie fericit în grădina eden cu soția lui Eva.
Si a descoperit sensul vietii cu nuanta de finalitate sau a descoperit sensul vietii cu nuanta ca viata e bine sa mearga intr-un anume fel, respectiv fara bogatii, senzoriale, etc? Din ce apare in clip, varianta 2, dar si aceea nesemnificativa. In Evanghelie se spune asta de 2000 de ani.
Altruism!
Viața este doar iluzia unui ZEU puternic, și inteligent,care se joacă cu creațiile lui așa cum un copil se joacă cu jucăriile lui în toate sensurile. Viața este doar o nenorocită de iluzie și noi oameni s-au ființele vi, suntem, doar niște jucări în mâna unui Zeu puternic și nefericit. Atât și nimic mai mult. Dacă nu ați descoperit sensul vieții este pentru că nu aveți, ce să descoperi, decât o neneorocită de iluzie facută să pară vie pentru toate ființele vi, și plus pentru oameni, spre bucuria, și amuzamentul tuturor zeilor s-au a Zeului suprem. Asta este filozofia mea despre sensul vieți !
Imi pare rau...trist
Păcat de tine săracul....
Existam....pt ca planeta pamant a fost* este bogata in toate resursele necesare vietii ,,,si fabuloasa pt. toate LUMILE,,,,,existente pe ea....celelalte planete nu sunt asa de frumoase,,,diverse,,,,primitoare pt omul ***in sine...practc vazut....nu FILOZOFIC.......
POVESTEA LUI DUMNEZEU ...ramane o poveste foarte necesara pt.stapanirea omenirii....
Azi cei care stapanesc lumea nu mai au nevoie de Dumnezeu. Nu-l mai invoca. S-au folosit de "Dumnezeu" sute de ani, dupa care a schimbat placa pe "freedom & democracy". Nu Dumnezeu nu exista - desigur el nu este un batran cu barba alba, o alegorie pentru cei de pe vremea lui Moise - ci modul cum noi ne raportam la un bine superior, la o incredere ca facand bine vom primi bine este problema.
Toți ne schimbăm mereu …..diferența este ca unii o fac conștient și alții nu ….
Inconstient nu te poti schimba...poti schimba doar raspunsul la provocari, doar atat, precum animalele Schimbare constienta inseamna cu totul altceva
Chiar și inconștient pentru starea noastră pe care o percepem sau înțelegem înseamnă conștient pentru ceea ce sufletul( Dumnezeu ) e ………altfel lucrurile nu s-ar întîmpla așa …..așa suntem programați , lucru pe care putem să-l schimbăm cumva dar doar în forma conștientă ca și persoane …..pentru puterea de înțelegere a acestui corp ……este imposibil ca Dumnezeu să nu fi lăsat și alte însușiri mai necunoscute și mai benefice omului . Doamne ajută
Sunt curiosa Care e sensul vietii celor care nu cred in Dumnezeu????
Dumnezeu asa cum ne aste descris desigur ca este o alegorie. Cum altfel poate fi descris tuturor oamenilor, mai ales pe vremuri, care nu aveau atata informatie si reprezentare a informatiei. Sa nu uitam ca inainte de "Dumnezeu" oamenii erau politeisti (zei multiplii, pentru mai toate situatiile, vezi Grecia antica). Apoi "Dumnezeu" este "European" la origine - prin invatatura Iudaica. Alte popoare au alt "Dumnezeu". Deci care este adevaratul "Dumnezeu"? Aici cred ca este o alegere individuala, o intelegere a lumii si a binelui, si a metodelor de a crea bine. Binele este Dumnezeu, stradania noastra de a face bine in jurul nostru, si credinta ca asta e rostul vietii.
@ Nu intamplator in Biblie se vorbeste mai intai de poporul ales si de celelalte popoare politeiste.Tot acolo se vorbeste de semnificatia legamantului facut de Dumnezeu cu poporul ales si de importanta respectarii lui, de relatia pe care o aveau cu Dumnezeu si de implicatiile in viata de zi cu zi a celor care la un moment dat nu au mai crezut in Dumnezeu. Cam in toata Biblia se regaseste acea naratiune Dumnezeu vs Alti Dumnezei Falsi.Biblia nu este o allégorie ci defapt este scrisa intr-o maniera destul de complexa care cere mult effort ca sa intelegi ca de la Geneza si pana la ultimul capitol Apocalipsa Totul are o legatura Foarte stransa. Fiecare e liber sa faca ce vrea dar daca ajungi sa ai o relatie adevarata cu Dumnezeu, vei intelege ca Biblia este o carte vie, este dialogul tau cu Dumnezeu. Ne chinuim sa ne ducem proiectele la bun sfarsit, sa le facem un mare succes, dar daca nu e sa fie totul se désira..sau totul se aseaza frumos, inexplicabil de frumos..oare asa intamplator???Intrebarea mea era adresata celor care nu cred in Dumnezeu, care e sensul vietii lor??
@@anamariateodorescu9767 Traiesc pur si simplu fara prea multe intrebari si enigma...
@@anamariateodorescu9767 Frumoasa este viata atunci cand nu ai probleme si greutati
Dar sensual tău de a crede în ceva inexistent? De a fii manipulat de niște cărți și pe vorbele altora care fac bani pe spatele “credincioșilor”?
Se întreba un purice!
Mi as fi dorit sa nu fi existat ( sper sa nu fie pacat )
Cu siguranță nu în această lume murdară . Mulți oameni de pe Terra au același simțământ .
@@PaulMaria-cv9cy Strategia 3 aratata de Tolstoi
De ce Adela?
@AdelaPreda-y7k Oare de ce? Eu mereu citesc din Biblie și mă întărește sufletește, în fiecare zi sunt provocări.Fii puternică, azi sunt nori, mâine soare.
@Melyme602 Totusi viata este un complex de actioning ce trebuiesc destination si traite la adevarata valoare, desi imi doresc multe , ajung la concluzia ca este departe de a fi realizate..nu mai este nici timp , nici putere , si cred ca si dorinta s a diminuat , chiar inteleptul Solomon spune ca este mai bine de cel ce nu a vazut toate relele cara se fac sub soare...totul e desertaciune , gonna dupa vant si totul se petrece numai cu ura unuia impotriva celuilalt
Nu „Jasnaia Poliana”, ci „Iasnaia Paliana”.
❤
Nu e nimic de schimbat,totul e bătut în cuie.
Iubire, simplitate si credinta, nu faima si averi.
Fix o pwla!!!!!! 😂😂😂😂😂
@@omicSheep Acesta este nivelul...
Copilul Tolstoi? Copilul Levin, trebuie sa particularizezi.
Lev =Leu în slavona, vita
Curios eu nu l-am simțit pe dumnezu în viața mea și am fost credincios dar am realizat că acel dumnezeu bun milostiv și iubitor de oameni nu există 😢 și totul e o mmmare minciună 😛
@@IonNea Nu sunteți singura persoană .
@@IonNea , Există Dumnezeu dar este cu totul altfel decât propăvăduiește biserica.
EL este energia primordială apărută în supa universului, formată din particule subatomice, particule de nucleul atomic (care inca nu exista) .
După ce au apărut aceste prime particule, numite științific "bozonii lui Higgs", au apărut și celelalte particule ale nucleului , (hadroni, cuarci, etc) și care ulterior împreună cu particulele negative, (rezultate din acest dezechilibru format înainte din particulele pozitive ale viitorului nucleu ) s-au născut primii atomi de ... hidrogen.
Apoi a apărut heliul , ... Și iată apoi litiul ... etc.
Oxigenul , a apărut mult mai târziu și cred că atunci au apărut primele molecule de apă în univers. (H2O)
Și au apărut fotonii respectiv a apărut lumina, căci litiul in contact cu apa existenta din combinarea H2 și O , și în prezența oxigenului rămas (O2) se produce explozie si arde !
În felul acesta mi se pare mie foarte realistă explicația științifică a bibliei pe care până acum biserica a explicat-o religios , nu știu , ori până la nivelul de percepție și înțelegere ale vremii ori pentru că așa au vrut unii indivizi care aveau interese sa supună ... plebeii ?!? .
Acum însă nu cred că mai avem voie sa ne mai permitem extravaganța de a nu tine cont de explicațiile științifice , și să continuăm să credem în același moș cu barbă care ne privește de după nori și ne pedepsește pentru greșeli la fel ca acum 2000 de ani.
Omenirea ar trebui sa învețe să fie responsabilă pentru ceea de face să-și asume faptele , să treacă la etapa de adolescență și maturitate fara să se mai teamă de pedeapsa unei terțe puteri care l-ar pedepsi ca pe copii dacă și când greșește .
@jocker391 ba da pentru că eu cunosc și știu destul de bine cine sint și ce menire am 👍😛 căci mi-am găsit scopul în viața 💪😛acela de a lupta cu și împotriva minciuni și manipulări unor suflete nevinovate 💪👍😛♥️
@@IonNea
Luca 17:21
"Împărăţia lui Dumnezeu este înăuntrul vostru”
Raiul este o "stare", nu un loc.
1 Ioan 2:15-16
"Nu iubiţi lumea, nici lucrurile din lume! Dacă iubeşte cineva lumea, dragostea Tatălui nu este în el. Căci tot ce este în lume - pofta firii, pofta ochilor şi lăudăroşenia vieţii - nu este de la Tatăl, ci este din lume.".
Ioan 18:36
"Împărăţia Mea nu este din lumea aceasta.".
Nu te astepta sa vezi un Dumnezeu material.
@romb1818 voi mergeți înainte cu credința voastră și să fiți fericiți 😛
Tolstoi...după ce a murit...sunt comvins...că a descoperit..ADEVĂRUL...DAR...NU A PUTUT SĂ SCHIMBE NIMIC...VISĂTORII...NUI PLAC LUI. DUMNEZEU...😅
@nicoleta498 Nicoleto se vede că habarn nu ai de biblie...NU TOATE MUȘTELE FAC MIERE...Pentru voi ăștia din lume...vorbirea asta spirituală vă depășeștè...🫠😀
@@NicolaePopescu-s8s ce fericit esti ..ai terminat de🤮🤮🤮🤮
Sei certo di quella che M. Ghandi a affermato questa di Lev N. Tolstoi 😂😂😂 metti la biografia , bello... perché di chiacchiere tipo C. Georgescu ... sono stufo di oltre 30 anni !
www.rbth.com/history/331145-gandhi-tolstoy
@@Trebuiesastii.Dacă link-ul nu este al gurului C Georgescu, degeaba, nu-i credibil.
Si totusi,am o nedumerire.Socrate nu are lucrari scrise.Poate altii au scris in urma lui,despre zicrile sale!!!
Nu vreau sa pun sub semnul indoielii acest videoclip,pentru ca nici unul dintre noi nu le stie pe toate,dar,sunt nevoit să constat ca marele Tolstoi,unul din cei mai mari scriitori din literatura universală,poarta inevitabil amprenta religiei în care s-a nascut.
Nu, Socrate nu a lăsat lucrări scrise. Toate informațiile pe care le avem despre gândirea și învățăturile lui Socrate provin din scrierile discipolilor săi, în special Platon și Xenofon.
Pana la urmă,marele spirit s-a eliberat,descoperind ca sensul vietii este iubirea si nonviolenta,invatatură de la care s-a adapat avocatul Mahatma Gandhi,care a eliberat India de povara fiscală,devenită insuportabilă,impusă de stapanirea britanică.