Karavanda lifePo4 Akü Lityum Fosfat Akü, Karavanda Akü Bilmecesi

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 15 дек 2024

Комментарии • 38

  • @zanzart-b2u
    @zanzart-b2u 4 дня назад +1

    geçmiş olsun

  • @yasarenginkoymen8449
    @yasarenginkoymen8449 26 дней назад

    Öncelikle büyük geçmiş olsun. Elinize sağlık çok detaylı ve güzel anlatımlı bir video olmuş. Ben de sizin gibi çekme karavanda aynı sorunları yaşayarak hatta mover la son defa zor güç karavanı yerine çekerek lityum akü arayışına girdim, 5 yıllık jel akü Eylül ayındaki tatilde yarı yolda bıraktı. tamamını araştırarak kendim kurmuş olduğum sistemde 12 V 180 A 2 adet monokristal güneş paneli 40 A ( ileride panel ilave edilmesi ve gücün yüksek olması tavsiye edildiği için yüksek değer kullanıldı) MPPT şarj regulatörü 200 A jel akü , 1000 W Akıllı inverter var. Karavanda yanlız sıcak su ve ısıtma sıcak hava dağıtım için 220 gerekiyor. Dışarıdan 220 aldığımda akü şarjı için de redresör olarak inverter kullanılıyor. 220 Volt 200-300 Watt yeterli oluyor. Jell Akü 13 volt un üzerine gösterirken inverteri çalıştırıp sıcak su için akım çektiğimde sistem alarm veriyor . Anlaşılan akü şarj tutmuyor . Aydınlatmalar için hiç bir sıkıntı yok, akü güce binince sıkıntı anlaşılıyor . Bugünlerde 200 A lityum lifepo4 akü araştırıyorum sizin verdiğiniz bilgiler ilaç gibi geldi ben bu kadar detay araştırmamıştım. Çok teşekkür ederim . Sağlıklı Güzel günler dilerim.

    • @pamukvan
      @pamukvan  23 дня назад

      Merhaba; beğendiğinize sevindim. Sağlık dilekleriniz için teşekkür ederim. Detaylı bir araştırma yapıp, bilgi eksikliği nedeni ile tüm karavancı arkadaşlarımıza yardımcı olacağını düşünerek, bulabildiğim bilgileri paylaşmak istedim. Umarım faydalı olmuştur. Yeni içeriklerde belki bir gün biryerlerde görüşmek dileğiyle.

  • @ishakkantar7069
    @ishakkantar7069 12 дней назад +1

    Megacelin 100 amperlik akusunu kışın balkona koydum gunes panelleriyle kullanıyorum 1 yıldan fazla oldu sarz tutmama gibi bir sorun yasamadim zaten eksi 30 dereceye kadar sarz olabiliyorlar tecrübeyle sabittir

  • @berke7125
    @berke7125 2 месяца назад +1

    Çok geçmiş olsun. Çok güzel bilgilendirici bir video olmuş 👏🏻

    • @pamukvan
      @pamukvan  2 месяца назад +1

      Teşekkürler, yeni yorum ve abonelikler ile daha da motive oluyoruz. ağrılarımız ve talihsizliklerimizi unutuyoruz. 😊

  • @murtazaozgur2694
    @murtazaozgur2694 Месяц назад +1

    Geçmiş olsun.

  • @ersenbuyukyavas
    @ersenbuyukyavas Месяц назад

    Emeğine sağlık harika bilgilendirme

    • @pamukvan
      @pamukvan  Месяц назад

      Teşekkürler. Beğendiğinize sevindik. Umarım faydalı olmuştur. Keyifli seyirler dileriz.

  • @solarman06
    @solarman06 2 месяца назад

    Akü voltaj ayarları 14,2-14,4 absorption ve 13,5 fload voltajı olarak ayarlanmalıdır ama akülerin uyanması için cihazın lityum ayarı olması gerekir ve akü algılama voltajı da manuel olarak 12V yapılmalıdır

    • @pamukvan
      @pamukvan  2 месяца назад +1

      Bilgiler için teşekkürler.

    • @solarman06
      @solarman06 2 месяца назад +1

      @@pamukvan​​⁠sizin de ağzınıza sağlık ve geçmiş olsun ayrıca 🙏

  • @pamukvan
    @pamukvan  3 месяца назад +1

    lifepo4 pillerde float, bulk, absorbsion denilen bvoltaj ayarlamaları mppt de nasıl yapılmalı.
    bir kaynaktan bulduklarım; hücre başına 12 v da 4 ile çarpın.
    3.45V Absorption, Bulk or Boost voltage in your solar charge controller (different names for the same thing) normali Victron da 3,55v
    - 3.35V for Float (when the battery gets full) normali victron da 3,375 v dir
    - 3.45V Balancing start voltage (depends a bit on your BMS)
    sizin görüşleriniz nelerdir?

    • @sukrugokyar2200
      @sukrugokyar2200 2 месяца назад

      Merhaba! Galiba sizde off grid garage ı izlemişsiniz.Ben de karavancıyım. Epever tracer 4210 mppt şarj cihazım var. Onun ayarlarını yapabilmek için bayağı yurtdışı kaynak inceledim. Notlar aldım. Aldığım notlara göre mppt için bir taslak hazırladım. Sizle paylaşabilirim.
      Aküyu de prizmatik EVE 280Ah hücrelerden kendim yapacağım. Bms olarak JK BMS in 2A aktif balansli b2a8s20p modelini aldım. Aküyü tamamladıktan sonra BMS ayarlarını da sizinle paylaşabilirim.

    • @pamukvan
      @pamukvan  Месяц назад

      @@sukrugokyar2200 teşekkürler, yararlı bir türkçe kaynak olması açısından burada paylaşabilirseniz tüm takipçilerimize güzel bir kaynak olur. Bu konuda maalesef yeterli olarak dilimizde fazla kaynak yok. Eve 280 ve jk 2a balanslı bas güzel bir tercih.

  • @Oltadakisamata
    @Oltadakisamata 3 дня назад

    jel aküm maalesef çöp oldu. Hangi marka lifepo4 akü, mppt ve inverter önerirsiniz?

    • @pamukvan
      @pamukvan  3 дня назад

      Merhaba; Birçok marka var sitelerde. Bizim önerdiğimiz; Karavan için kullanılacak ise öncelikle daha az gaz salınımı olabilecek ve sizi tehlikeye düşürmeyecek bir sistem olmalı. Fiyat fayda avantajını gözeterek sitelerden inceleyebilirsiniz. Kullanılan hücreler veya piller yeni ve kullanılmamış, yakın tarihli üretilen olmalı, Bazı detaylarıyla (bataryalar olası bir şaseye karşı hareketli ortamda olunacağından braketlerle dizilmeli, kapton bant denilen yanmaz ısıya karşı dayanıklı bantlarla izole edilmeli, dış çevre arpa kağıdı denilen izolasyonlu kağıt ile kaplanmalı ve en dışta mutlaka shrink denilen pvc izolasyon olmalı. daha sonra abs kasaya konmalı.) bu detaylar pek söylenmez. Bms devresi kaliteli olmalı. Karavanda ise smart devre tercih olmalı. Telefondan takip için.
      Sonuç olarak türkiyede üretilmiş olan aküler. genelde benzer bataryalardan oluyor. Önemli olan Yeni tarihli piller (sıfır pil kullanımı), işçilik ve güvenlik önlemleri.
      Marka vermek ne kadar doğru bilemiyoruz. Biz setapower markasına güvendik ve ücreti mukabilinde sipariş ettik. (reklam değildir). Sizlerde beklentinize göre değerlendirebilirsiniz.
      Mppt için özellikle lifepo4 özellikli tercih etmeniz gerekiyor. En iyisi victron dur.
      İnverter için tavsiyemiz sıkıntısız kullandığımız ve bize sorun yaratmayan Apex marka , daha uygun isterseniz mexsunn deneyebilirsiniz. Onun da iyi olduğunu söylüyorlar ama biz deneyimlemedik.
      Yeni piller ile ilgili videolarımız geliyor. Takipte kalın. Hoşçakalın.

  • @takmad
    @takmad 2 месяца назад

    14 yada 13 volta ayarlama yapmanıza gerek yok. Bms devresinin bir tolerans aralığı var, mesela siz 16 v fa verseniz bms onu max 14 olacak şekilde şarj yapıyor. Bms nin bu değerlerine bakılmalı.

    • @pamukvan
      @pamukvan  2 месяца назад

      Smat bmslerde görülebiliyor, bluetoothsuz olanlarda ne yapmalı, şarj cihazları konusunda ne düşünüyorsunuz? Her akü şarj cihazı kullanılabilir mi?

  • @erdoganberlik7940
    @erdoganberlik7940 26 дней назад

    Merhaba 100a orbus lifepo aku aldik. 20a maxxun sarj cihazi ile 4 saatte akumuz doluyor. Bu sekilde hizli dolmasinda sorun olurmu sizce

    • @pamukvan
      @pamukvan  23 дня назад

      Merhaba , lifepo4 aküler hızlı şarj ve deşarj olabilen akülerdir. 20/100 yani %20 şarj ideal dolum oranı, bir sorun olacağını zannetmiyorum. İyi günlerde kullanmanız dileğiyle.

  • @pamukvan
    @pamukvan  3 месяца назад +1

    Lifepo4 akülerle ilgili sizlerin düşüncesi ve deneyimleri nelerdir? Karavanda lityum ne kadar mantıklı? beraber yorumlayalım.

    • @excanksk
      @excanksk 2 месяца назад

      Hocam 100a alsam lifepo4 karavanda yetermi 2 panel var 200w 30a mppt 1000w inverter ile buzdolabi vs calisacak

    • @pamukvan
      @pamukvan  Месяц назад

      @@excanksk selamlar, 200w iki panel seri bağlandığında 400w/14.2 volt=28 kayıplarla size saatte 25 amper enerji üretir. bunun 10 unu sisteme harcasanız 15 amper 6 saatte rahatlıkla 100 amper akünü dolduracaktır. inverter akıllı ise 2.5 -3 amper saatlik harcar en fazla, tam sinüs olanlar da 1 amper harcıyor. buzdolabı ortalama 4-6 amper saatlik tüketir. Tüm Karavanda harcaman dediğim gibi saatte 10 amperi geçmez. 100 amper Lifepo4 akü alsan %80-90 verimle geceleri ortalama sizi 8-9 saat en az elektriksiz bırakmaz. (saatlik otalama harcamanıza göre değişir.). Ben ileride tv de bağlarım diye düşünürseniz en az 150 amperlik almanızı tavsiye ederim.

  • @MuratSivri-u5k
    @MuratSivri-u5k Месяц назад

    Hocam 12 vot tv var 170v1at panelve 60 amper sulu akum var 600 vat invertervar inverter guunes olunca skintiyok ulutlu olunc hava 10 dakika akuyu bigiriyor neyapmamlaizim bilgilen diriseniz men mun olurum

    • @pamukvan
      @pamukvan  Месяц назад

      Öncelikle en az 200 watt dan iki adet panel kurman lazım bu şekilde daha fazla amper solar giriş sağlarsın( fazla para harcamak istemiyorsan bir 170 ilk daha al ve mppt cihazına seri bağlantı kur), en az 30 amperlik bir şarj cihazı tercihen de mppt olsun. Verimi daha fazla. 600 kat yeterli inverteri arttırmana gerek yok.Ayrıca akünü 200 amperlik olarak değiştirirsen sana tüm gün boyunca yetecektir. gündüz paneller hem aküyü dolduracak, hemde siteme enerji sağlamaya yetecektir. Sulu akü, jel, lifepo4 de olsa 200 amper harcamanı ancak karşılar. Sağlık dilekleriniz için teşekkür ederim. Umarım faydası olur. Keyifli Geziler dilerim.

  • @MuratSivri-u5k
    @MuratSivri-u5k Месяц назад

    Hocam gecmisolsun 170 vat panelvar 60 vat sulu akum var2 saatgidiyor ALLAH' rizasi icin yardimci olursaniz munmun olurum jelmialiyim baska biraku tavsiyen varsa ne akualiim amperiyuksekmi olsun neyaliyim ?

    • @pamukvan
      @pamukvan  Месяц назад +1

      Merhaba; 170 watt panel havanın en güneşli olduğu zamanlarda sana 170w/14.4volt=11 amper saatlik güç sağlar, 60 amperlik aküyü Türkiye güneşli ortalamsı 6 saattir. (karadeniz bölgesinde daha az 5 gibi) 11x6= 66 amper dolum sağlar kayıplarla 55 amper gibi olur . aküyü ancak doldurur. Gündüz sorun olmaz hem aküden 60 amper hemde panelden 10 amper gibi giriş olur.Gece 2 saat te bitiyorsa yani toplam 8 saat gidiyor gibi düşün 6+2 şeklinde. Bu harcama ile ,yani sistemi 3 kat arttırman lazım. 24 saat için.

  • @serdaldede3426
    @serdaldede3426 2 месяца назад

    Kaliteli BMS kullanan bir kaç marka önermeniz mümkün mü?

    • @pamukvan
      @pamukvan  2 месяца назад

      Merhaba; öncelikle karavan için kullanmayı düşünüyorsanız gerçek güç değerlerini gözlemlemek için bluetooth lu smart bms leri tercih etmenizi öneriyorum. Videoda bahsetmiş olduğum Daily bms nin bluetooth modülü ekleniyor. Akünüzü tercih ederken firmadan talep ediniz. JK bms içinde kendinden bluetooth modülü mevcut. Tercihimiz olan JBD içinde smart ve bluetootlu olmasını istedik. Akünün üstündeki göstergeler birebir gerçek oranlarda şaşabiliyor, %80 ken %100 gösterebiliyor. Mobilden izlemek daha iyi. Ayrıca hücre voltaj farklarınıda görebiliyorsunuz. Aküyü almak isteğiniz firmaya talebinizi iletebilirsiniz. Biz setapower firmasını tercih ettik. Elektrikli bisiklet ve Elektrikli araç akülerini üretiyorlar. Aküden memnun kaldık. Yanma ve patlama riskini azaltmak için silindirik hücre tercih ettik. Daha az hacimli . Delinmede sadece o hücreden gaz çıkıyor. yoksa büyük prizmatik olanlar bir anda 50 hücre kadar gaz ve duman çıkarıyorlar.Karavan için bize riskli gözüktü. Bu konuyu derinlemesine bir vlog çekerek inceleyeceğiz. Takipte kalınız.

    • @serdaldede3426
      @serdaldede3426 2 месяца назад +1

      @@pamukvan çok teşekkür ederim ince düşünceli ve ayrıntılı yanıtınız için.

  • @pamukvan
    @pamukvan  3 месяца назад +1

    Lifepo4 hücrelerde tercihiniz ; prizmatik mi, silindirik mi olurdu? görüşlerinizi bekliyoruz.

    • @ilkergonultas5176
      @ilkergonultas5176 2 месяца назад +1

      Öncelikle çok geçmiş olsun. Lifepo4 akülerde hücre kapasitesi ve kullanım şartları ile alakalı doğrusal bir ilişki vardır. Hücre silindirden prizmaya döndüğünde ve kapasitesi arttıkça şarj sayısıda yani ömrüde artar. Güvenlik açısından karavan, marin ve ev için iyi bir çözümdür.

  • @takmad
    @takmad 2 месяца назад

    Lifepo4 den çok daha uzun ömürlü olan bataryalarda Lto bataryalar. Evladiyelik.

    • @pamukvan
      @pamukvan  2 месяца назад

      Haklısınız; lityum titanat bataryalar gerçekten evladiyelik. Bu konuyu araştırayım. Teşekkürler.

  • @AhmetKarahan-pz7mk
    @AhmetKarahan-pz7mk 3 месяца назад

    Lidyum akü pahalli

    • @pamukvan
      @pamukvan  3 месяца назад +1

      Haklısınız Ahmet bey pahalı gibi duruyor. Gerçi Ömrü 5 katı olunca daha uygun ama bütçe meselesi. Biraz gözü karatmak gerekiyor :)