Cu foarte mare placere fac acest lucru pt ca si eu la randul meu am avut parte de sfaturile unui apicultor sincer cum mai rar gasesti printre apicultori si mi-a prins f bine.De aceea vreau sa-i ajut si eu pe altii mai ales pe incepatori.Multa sanatate!
In acelasi an am mai cumparat 20 de familii iar apoi an de an am facut roiuri,cam in 3 ani.In primul an am avut pe batranul apicultor care cu mine si am invatat mai multe.E bine ca un an sa faci practica pe mai putini stupi ca sa vezi cum te descurci.
Asa am fost invatat cind eram incepator de un batran apicultor care e si acum cu mine in stupina care face apicultura de vreo 55 de ani si a avut mereu familii frumoase si productii bune de miere.Important e ca eu l-am ascultat si mi-a mers bine.Va salut si multa sanatate!
Multumim pentru filmuletele postate .O intrebare am ...va rog sa imi spuneti de unde procurati laptele praf daca se poate si firma care produce laptele praf ,ca eu am cumparat de la o farmacie veterinara lapte praf degresat ,,dar laptele praf e lasat de albine in hranitor ,nu stiu care e cauza ,si inca o intrebare cat usturoi adaugati la un litru de turta /sirop?
Asa este,mai trebuie facut un tratament cu varachet dupa ecluzionarea ultimului puiet iar benzile trebuiau puse spre sfirsitul lunii octombrie pt ca substanta este activa 45 zile. E bine ca i-ai stimulat la timp si e bine ca nu le-ai mai dat zahar pt ca se uza albina prea mult si riscai sa se depopuleze familia.Multa sanatate!
domnule Daniel va rog sa-mi spune-ți ce dim. aveți la ramele de cat de 1/2. eu m-am gandit sa aleg varianta de 16,2cm înalțime;4,4cm grosimea furculiței și 3,3cm speteaza superioara. ar fi ok? vreau sa fac acest pas pt a avea același tip de rama la toți stupii, momentan am tot 1/2 dar le am prea mari(de 18 și mai suțiri, ca și cele de cuib) și nu imi incap cate 2 în coșul centrifugii.ce parere aveți despre centrifuga universala și masina de descapacit de la apitotal? va multumesc anticipat!
Multumesc pt raspuns si as avea doua intrebari Dle Dan, pot sa scot benzile si sa le pun din nou la sfarsitul lunii octombrie? este gresit sa le las in continuare? Dvs. in afara de cele doua tratamente(varachet si mavrirol) mai faceti si altele? Va multumesc anticipat si astept urmatorul filmulet, Succes si multa sanatate
dumneavoastra la ce interval de timp schimbați matcile? daca le am din mai-iunie 2012 vor da un randament bun și la anul?eu am matci carpatine, negre, dar și câteva cu dungi portocali și puțin mai mari. am observat ca cele negre dau un randament mai mare și, nu de puține ori, intra în iarna matca batrâna plus cea tanara obținuta prin schimbare linistita. anul trecut am observat la 5 familii acest lucru, au fost și cele mai puternice anul acesta și miere dublu fata de celelalte
Va salut si va multumesc inca o data pt. filmuletele postate! As dori sa-mi spuneti ce tratamente folositi dvs. si in ce perioada? Eu am achizitionat in luna iunie 5 roiuri si pana acum le-am facut 3 tratamente cu varachet, am pus ieri benzile mavirol, i-am stimulat de cateva ori cu sirop de zahar(ulterior am vazut la dvs. ca nu este bine) iar astazi ii stimulai cu cate o portie de 200 g miere cu usturoi(reteta dvs). Considerati ca mai trebuie sa mai efectuez alte tratamente? Succes si sanatate!
Buna seara dl. Daniel, am si eu o intrebare, am facut azi un control la un roi,cand am scos o rama am vazut matca dupa care a zburat afara,se mai intoarce in stup?
Va salut .Am ales sa merg pe acelasi sistem de stupi ca dvs . Corp de 10 rame 1/1 ,fund fix fara sita antivaroa , podisor cu 60% pfl 40% plasa de sarma. Fanta de aerisire in capac(fata,spate). Cum as putea pozitiona ziarele si carpele(sau poate polistiren?) pe podisor , pentru o iernare linistita si lipsita de umiditate. Toata stima!
va rog înca un sfat.în acest an nu am putut sa plec în pastoral și nu am avut suficienta miere pt iarna în stupi. am completat cu sirop vrac Dulcofruct(6-7kg/fam). stiu ca nu folositi dar a-ti auzit pe cineva sa aiba probleme la iernare din cauza acestuia? sa faca nosemoza?e primul an cand l-am folosit la sfatul unora și imi pare rau, mi-e cam frica. populația este ca și la dvs, eu i-am cam restrâns și media este undeva la 6-7 rame full de albine,cu rez suficiente de mancare, dar cu sirop 50-60%
Buna ziua , dupa parerea dumneavoastra cu cati stupi ar trebui sa inceapa un incepator si de la cati stupi in sus se poate intretine fara sa mai aiba si un alt job multumesc
deci nu este o problema ca are inca miere necapacita in rame la timpul asta ?multumesc mult pentru raspunsul anterior si pentru filmuletele foarte importante .Eu am inceput acum citiva ani cu trei fam.de albine am fost invatat gresit si am pierdut mult iarna trecuta am intrat cu 13 dar abia am salvat 5 pina in primavara a dat diareia in ele de la zahar si spun ca aveti mare dreptate cu zaharul e moarte curata anul acesta le-am lasat numai miere si sper sa fie bine multa sanatate .
Bineinteles ca sunt bune si la anu.Eu le schimb cam la 2ani dar am la unele familii matci si de 3 ani care au fost productive.Cand se face schimbarea linistita mai spre toamna sunt cazuri cand raman amandoua si depun ponta pana la venirea frigului apoi va ramane matca tanara.
Buna ziua, am cautat prin filmuletele dvs dar nu gasesc exemplu de iernare a 2 roi-uri pe 4-5 rame intr-un stup. Iernati in acest mod roiurile mai slabe? Sau este mai indicat sa iernam chiar si pe 5 rame intr-un stup normal si restul sa-l umplem cu ziar. Multumesc!
Felicitari pentru initiativa dv. de a posta aceste filmulete, tot ceeace este instructiv si experimentat e binevenit tinerilor viitori apicultori. Se vede ca faceti apicultura din pasiune, asa am facut si eu 30 de ani si o voi continua, sunt deacord 100% cu expunerea si gindirea dv., de aceea veti avea o stupina frumoasa mereu. Daca doriti sa impartasim idei, experiente cu stima la email : lavi_chitoran2012@yahoo.es
Cu siguranta vor ierna mai bine,sper ca le-ai dat protofil si ai facut tratamentele cu varachet.Ar trebui sa faci un ultim tratament cu varachet in luna octombrie.
Ai putea sa dizolvi laptele inainte in putina apa calda ca sa se omogenizeze si dupa aceea sa amesteci cu celelalte ingrediente si o dai in hranitor.Eu folosesc un lapte din Polonia pe care il primesc de la un prieten,dar sunt multe firme pe net care vand lapte praf degresat.Eu pun 200g usturoi numai in 10kg miere nu folosesc turta.
Multumesc.vreau să vă spun că e un lucru bun dacă ne aratati cât măi mulţi stupi adică luând ramele la mâna că numa aşa ne dăm seama ce trebuie să avem şi noi în lazi.asta primăvară mi- am dat seama că eu nu am avut ce trebuie în lăzi vizualizand filmuletele voastre.am fost departe de ce trebuia să am.
parerea mea e ca ar trebui sa mai faceti un tratament cu varachet sau chiar doua dupa incetarea pontei matci ,dle Panea Catalin ,totusi sa asteptam si alte pareri
Nu cunosc prea multe detalii despre apicultura din Canada, eu ma preocup mai mult de apicultura de la noi in speranta de-a o face cat mai performanta.E foarte bine sa ai cunostinte cat mai vaste si despre cum fac altii apicultura dar difera f mult de la tara la tara.
Eu tratez ramele cu fitile de sulf de 2 ori la un interval de 7 zile si le depozitez in corpuri asezate cate 7 sa fie mai rare,intr-o camera .Va salut!
In primul rand are albina prea multa si nu ar putea sa le restranga pe mai putine rame.Dragos are dreptate nu putem compara apicultura din Canada cu cea de la noi, in al doilea rand dl.Margarit ramane intr-o locatie stabila pe tot sezonul avand un cules din abundenta.,pe cand noi suntem nevoiti sa alergam dupa culesuri sute de km.,si in al treilea rand difera rasa de albina.Si la noi in tara se poate face o apicultura performanta.
Tu vrei sa treci, pe rame ingrosate, adica sa ai 9 rame in loc de 10 in cat ,eu merg cu cele stas de16,5 inaltime,3,5 grosimea,2,5 speteaza.Piata e plina de centrifugi si masini de descapacit care mai de care mai performante dar important e sa ai ce da la ele!
Vreau să vă mai spun că sunt multumit cum stau la ora actuala cu ei şi asta se datorează numai stimulării cu miere"precizez că nu a mai avut cules din 15 august."am puiet pe 2,3 rame.eu zic că e bine fiind şi frig.
Daniele primavara la rapita scot ramele cu miere si dau altele la cladit iar vara dupa fiecare cules deblochez 1-2 rame din cuib dandu-le la centrifuga pe care le dau apoi la ouat.
La un filmulet de genul asta daca vrei sa arati cum se prezinta o familie de albine trebuie sa iei ramele la mana ca sa vada cei interesati cum se prezinta acel stup.Prezentand cat mai multi i-ti poti face o idee cum merge stupina.
Parerea mea,este ca, zaharul este un supliment si trebuie folosit cu prudenta (acum, este posibil sa fie si o problema a zaharului care este comercializat).
sunteti cel mai tare domnule daniel familii adevarate.ce nu am inteles eu ;la rapita aveati un cat si urma al doilea iar la salcam marea majoritate era cu un cat de ce?
Parerea mea e sa lasi albinele in pace cu antibioticele daca nu ai probleme.Urme de antibiotic vor ramane 2 ani si o sa-ti iasa la analize si nu o sa poti sa sa o duci la centrele de colectare.Protofilul si usturoiul sunt tratamente preventive f.bune.
va multumesc mult, va astept filmuletul.ps:mi s-a mai sugerat de catre anumiți apicultori sa fac un tratament preventiv cu Fumidil B ca sa fiu sigur ca nu va aparea nosemoza la primavara,(antibioticul va omorî parazitul ce provoaca nosema, nu il va stopa doar din dezvoltare cum fac celelalte tratamente), au spus ca nu va aparea la anul în mierea de salcam pt ca sunt 3 tratamente de 300ml sirop cu1g/l și îl vor consuma acum, cel tarziu pana în noiembrie, și de extras nu extragem decat din caturi.
Tot inainte dle Daniel! Frumoase familii si bune principii aveti! Va apreciez.
Ma bucur sa intalnesc si oameni ca dv. si mi-ar face placere sa facem schimb de experienta in viitor.Va salut!
multumesc frumos d. dragos si d. daniel .va doresc succes in ceea ce faceti cu albinele.intr-o buna zi poate am sa va vizitez.inca odata multumesc.
Cu foarte mare placere fac acest lucru pt ca si eu la randul meu am avut parte de sfaturile unui apicultor sincer cum mai rar gasesti printre apicultori si mi-a prins f bine.De aceea vreau sa-i ajut si eu pe altii mai ales pe incepatori.Multa sanatate!
Daniel Calmus
In acelasi an am mai cumparat 20 de familii iar apoi an de an am facut roiuri,cam in 3 ani.In primul an am avut pe batranul apicultor care cu mine si am invatat mai multe.E bine ca un an sa faci practica pe mai putini stupi ca sa vezi cum te descurci.
Multumesc frumos.Toate cele bune!
Multumesc frumos!Multa sanatate!
Asa am fost invatat cind eram incepator de un batran apicultor care e si acum cu mine in stupina care face apicultura de vreo 55 de ani si a avut mereu familii frumoase si productii bune de miere.Important e ca eu l-am ascultat si mi-a mers bine.Va salut si multa sanatate!
Daniel Calmus
Cum i-am spus si lui Bogdan ptr mn sunteti un exemplu.....
Va multumim ptr sfaturile si ideile care la impartasiti cu noi.
Multumim pentru filmuletele postate .O intrebare am ...va rog sa imi spuneti de unde procurati laptele praf daca se poate si firma care produce laptele praf ,ca eu am cumparat de la o farmacie veterinara lapte praf degresat ,,dar laptele praf e lasat de albine in hranitor ,nu stiu care e cauza ,si inca o intrebare cat usturoi adaugati la un litru de turta /sirop?
multumesc pt raspuns, succes si multa sanatate
Asa este,mai trebuie facut un tratament cu varachet dupa ecluzionarea ultimului puiet iar benzile trebuiau puse spre sfirsitul lunii octombrie pt ca substanta este activa 45 zile. E bine ca i-ai stimulat la timp si e bine ca nu le-ai mai dat zahar pt ca se uza albina prea mult si riscai sa se depopuleze familia.Multa sanatate!
domnule Daniel va rog sa-mi spune-ți ce dim. aveți la ramele de cat de 1/2. eu m-am gandit sa aleg varianta de 16,2cm înalțime;4,4cm grosimea furculiței și 3,3cm speteaza superioara. ar fi ok? vreau sa fac acest pas pt a avea același tip de rama la toți stupii, momentan am tot 1/2 dar le am prea mari(de 18 și mai suțiri, ca și cele de cuib) și nu imi incap cate 2 în coșul centrifugii.ce parere aveți despre centrifuga universala și masina de descapacit de la apitotal? va multumesc anticipat!
Felicitari dv.si doamnei toate cele bune
Faceti o treaba foarte buna cu albinele.foarte trumos vorbiti despre ele.va admir si tineti-o tot asa.Sa v-ajute Dumnezeu.
Multumesc pt raspuns si as avea doua intrebari
Dle Dan, pot sa scot benzile si sa le pun din nou la sfarsitul lunii octombrie? este gresit sa le las in continuare?
Dvs. in afara de cele doua tratamente(varachet si mavrirol) mai faceti si altele?
Va multumesc anticipat si astept urmatorul filmulet, Succes si multa sanatate
Multumim frumos,multa sanatate!
dumneavoastra la ce interval de timp schimbați matcile? daca le am din mai-iunie 2012 vor da un randament bun și la anul?eu am matci carpatine, negre, dar și câteva cu dungi portocali și puțin mai mari. am observat ca cele negre dau un randament mai mare și, nu de puține ori, intra în iarna matca batrâna plus cea tanara obținuta prin schimbare linistita. anul trecut am observat la 5 familii acest lucru, au fost și cele mai puternice anul acesta și miere dublu fata de celelalte
Multumesc!Multa sanatate!
va multumesc ,din primavara vreau sa ma apuc si eu foarte serios de aceasta frumoasa meserie
O intrebare daca nu va suparati mierea necapacita trebuie scoasa din rame ?si cum dati usturoiul la albine si de ce ? va multumesc.
E foarte bine si cu siguranta vei avea familii frumoase in primavara.Toate cele bune!
Va salut si va multumesc inca o data pt. filmuletele postate! As dori sa-mi spuneti ce tratamente folositi dvs. si in ce perioada? Eu am achizitionat in luna iunie 5 roiuri si pana acum le-am facut 3 tratamente cu varachet, am pus ieri benzile mavirol, i-am stimulat de cateva ori cu sirop de zahar(ulterior am vazut la dvs. ca nu este bine) iar astazi ii stimulai cu cate o portie de 200 g miere cu usturoi(reteta dvs). Considerati ca mai trebuie sa mai efectuez alte tratamente? Succes si sanatate!
Sanatate si mult succes in continuare.
daca e rau, ce sa fac sa repar greseala?multumesc anticipat și familii puternice la primavara!
Felicitari.E foarte educativ.
Buna seara dl. Daniel, am si eu o intrebare, am facut azi un control la un roi,cand am scos o rama am vazut matca dupa care a zburat afara,se mai intoarce in stup?
Va salut .Am ales sa merg pe acelasi sistem de stupi ca dvs . Corp de 10 rame 1/1 ,fund fix fara sita antivaroa , podisor cu 60% pfl 40% plasa de sarma. Fanta de aerisire in capac(fata,spate). Cum as putea pozitiona ziarele si carpele(sau poate polistiren?) pe podisor , pentru o iernare linistita si lipsita de umiditate.
Toata stima!
spuneti-mi si mie va rog frumos,de ce domnul Dan Margarit nu restrange cuibul de albine iarna si noi da?Multumesc anticipat.sunt incepator
va rog înca un sfat.în acest an nu am putut sa plec în pastoral și nu am avut suficienta miere pt iarna în stupi. am completat cu sirop vrac Dulcofruct(6-7kg/fam). stiu ca nu folositi dar a-ti auzit pe cineva sa aiba probleme la iernare din cauza acestuia? sa faca nosemoza?e primul an cand l-am folosit la sfatul unora și imi pare rau, mi-e cam frica. populația este ca și la dvs, eu i-am cam restrâns și media este undeva la 6-7 rame full de albine,cu rez suficiente de mancare, dar cu sirop 50-60%
Buna ziua ,
dupa parerea dumneavoastra cu cati stupi ar trebui sa inceapa un incepator si de la cati stupi in sus se poate intretine fara sa mai aiba si un alt job multumesc
deci nu este o problema ca are inca miere necapacita in rame la timpul asta ?multumesc mult pentru raspunsul anterior si pentru filmuletele foarte importante .Eu am inceput acum citiva ani cu trei fam.de albine am fost invatat gresit si am pierdut mult iarna trecuta am intrat cu 13 dar abia am salvat 5 pina in primavara a dat diareia in ele de la zahar si spun ca aveti mare dreptate cu zaharul e moarte curata anul acesta le-am lasat numai miere si sper sa fie bine multa sanatate .
Domnu dan dacă la iarnă mă trezesc cu câtiva stupi că nu mai au mâncare ce să le dau? înafara de apifonda că nu vreau să mai aud de ea
Mulţumim încă o dată pt filmuleţe.roiul cu care începe filmuleţul îl mai restrangeti?
Buna seara, spuneti-mi va rog dar siropul din miere il faceti sau aici se poate de pus si zahar.
Matcile sunt crescute de mine si sunt carpatine,iar miere le dau poliflora.Multa sanatate!
Bineinteles ca sunt bune si la anu.Eu le schimb cam la 2ani dar am la unele familii matci si de 3 ani care au fost productive.Cand se face schimbarea linistita mai spre toamna sunt cazuri cand raman amandoua si depun ponta pana la venirea frigului apoi va ramane matca tanara.
Buna ziua!
Spunetimi si mie va rog ....e vreo problema daca in loc de carton le-am pus polistirent extrudat?
probleme nu am, dar cum v-am spus, mi-e frica sa nu apara la iarna-primavara din cauza siropului(dulcofruct) administrat ca hrana de completare.
Va salut!
Domnule Daniel, cum pastrati ramele pe care le scoateti din stupi si cum / cu ce le tratati impotriva gaselnitei?
Multumesc anticipat!
salutari multe.pai filmul de ieri nu mai vine ?
Buna ziua, am cautat prin filmuletele dvs dar nu gasesc exemplu de iernare a 2 roi-uri pe 4-5 rame intr-un stup. Iernati in acest mod roiurile mai slabe? Sau este mai indicat sa iernam chiar si pe 5 rame intr-un stup normal si restul sa-l umplem cu ziar. Multumesc!
Felicitari pentru initiativa dv. de a posta aceste filmulete, tot ceeace este instructiv si experimentat e binevenit tinerilor viitori apicultori. Se vede ca faceti apicultura din pasiune, asa am facut si eu 30 de ani si o voi continua, sunt deacord 100% cu expunerea si gindirea dv., de aceea veti avea o stupina frumoasa mereu. Daca doriti sa impartasim idei, experiente cu stima la email : lavi_chitoran2012@yahoo.es
Nu e nevoie sa le scoti dar sa le mai faci un tratament cu varachet dupa ce eclozioneaza tot puietul..Eu folosesc numai varachet.Multa sanatate!
Cu siguranta vor ierna mai bine,sper ca le-ai dat protofil si ai facut tratamentele cu varachet.Ar trebui sa faci un ultim tratament cu varachet in luna octombrie.
Ai putea sa dizolvi laptele inainte in putina apa calda ca sa se omogenizeze si dupa aceea sa amesteci cu celelalte ingrediente si o dai in hranitor.Eu folosesc un lapte din Polonia pe care il primesc de la un prieten,dar sunt multe firme pe net care vand lapte praf degresat.Eu pun 200g usturoi numai in 10kg miere nu folosesc turta.
Daniel Calmus
Multumesc.vreau să vă spun că e un lucru bun dacă ne aratati cât măi mulţi stupi adică luând ramele la mâna că numa aşa ne dăm seama ce trebuie să avem şi noi în lazi.asta primăvară mi- am dat seama că eu nu am avut ce trebuie în lăzi vizualizand filmuletele voastre.am fost departe de ce trebuia să am.
Sunt sanse sa se mai intoarca dar f mici.Am patit si eu, unele se intorc, dar cele mai multe,nu..Poti verifica maine .
nam inteles cei cu mierea cu usturoi?pentru ce si cum se da si cînd se da??????va rog
Cu multa placere!
Multumesc frumos!
Probleme pot aparea in lunile feb. martie,din cauza depopularii.Am sa fac un filmulet si o sa spun mai multe.
parerea mea e ca ar trebui sa mai faceti un tratament cu varachet sau chiar doua dupa incetarea pontei matci ,dle Panea Catalin ,totusi sa asteptam si alte pareri
Nu cunosc prea multe detalii despre apicultura din Canada, eu ma preocup mai mult de apicultura de la noi in speranta de-a o face cat mai performanta.E foarte bine sa ai cunostinte cat mai vaste si despre cum fac altii apicultura dar difera f mult de la tara la tara.
Cum deblocati cuiburile vara.
E f. bine sa faci matci din familii care fac schimbare linistita.
Eu am inceput cu 4 stupi.Ca sa i-ti aduca un venit din care sa-ti intretii familia ar fi bine sa ai de la 50 in sus.
Saraca domnisoara o intepa albinele : ))) dl dan va respect !
Eu tratez ramele cu fitile de sulf de 2 ori la un interval de 7 zile si le depozitez in corpuri asezate cate 7 sa fie mai rare,intr-o camera .Va salut!
In primul rand are albina prea multa si nu ar putea sa le restranga pe mai putine rame.Dragos are dreptate nu putem compara apicultura din Canada cu cea de la noi, in al doilea rand dl.Margarit ramane intr-o locatie stabila pe tot sezonul avand un cules din abundenta.,pe cand noi suntem nevoiti sa alergam dupa culesuri sute de km.,si in al treilea rand difera rasa de albina.Si la noi in tara se poate face o apicultura performanta.
Eu dau cate 300g pe fam de doua ori.La 10kg de miere pun 200g usturoi.Usturoiul il diluez cu 500ml apa calduta si-l amestec cu cele 10 kg miere.
Nu poti compara apicultura din Romania cu cea din Canada . E vorba de clima , rasa , sistem de lucru , etc.
Tu vrei sa treci, pe rame ingrosate, adica sa ai 9 rame in loc de 10 in cat ,eu merg cu cele stas de16,5 inaltime,3,5 grosimea,2,5 speteaza.Piata e plina de centrifugi si masini de descapacit care mai de care mai performante dar important e sa ai ce da la ele!
Vreau să vă mai spun că sunt multumit cum stau la ora actuala cu ei şi asta se datorează numai stimulării cu miere"precizez că nu a mai avut cules din 15 august."am puiet pe 2,3 rame.eu zic că e bine fiind şi frig.
Dupa f. soarelui pun 2 rame goale in partea dreapta a stupului si una in mijloc si acele rame vor fi umplute primele si dupa culesul de mana le scot.
Cum se face ca primele 2 rame nu au miere?
Daca inteleg bine folosesti 600g de miere pe familie dar in 600g cit usturoi pui?
Multumesc!
Pentru dl. Dragut: domnul Dan Margarit practica invelirea stupilor, poate de aceea.
Daniele primavara la rapita scot ramele cu miere si dau altele la cladit iar vara dupa fiecare cules deblochez 1-2 rame din cuib dandu-le la centrifuga pe care le dau apoi la ouat.
in cati ani ati ajuns la 50 stupi
Asa cum am mai spus inainte de impachetare eu schimb ramele care au putina miere cu altele din rezerva.
Am sa fac un film zilele urmatoare in care am sa explic cum le pregatesc de iernat.
La un filmulet de genul asta daca vrei sa arati cum se prezinta o familie de albine trebuie sa iei ramele la mana ca sa vada cei interesati cum se prezinta acel stup.Prezentand cat mai multi i-ti poti face o idee cum merge stupina.
Parerea mea,este ca, zaharul este un supliment si trebuie folosit cu prudenta (acum, este posibil sa fie si o problema a zaharului care este comercializat).
iar anul acesta la roii care i-am facut, mi-am facut matci din acei stupi. anul acesta la fel am în mai multi cate 2 matci
Ai dreptate Dragos!
Nu am la toţi rezerva aşa mare de hrană.am pregătita miere de răpită pt stimulare şi ceva floare
Claudiu nu cred că vei avea probleme la iernare dar dar dezvoltarea lor în primăvară poate ţi-o afectează... E părerea mea dar nu-i sigură
sunteti cel mai tare domnule daniel familii adevarate.ce nu am inteles eu ;la rapita aveati un cat si urma al doilea iar la salcam marea majoritate era cu un cat de ce?
Constantin Serban
In ziua de azi, mai rar vezi apicultori care nu dau decat miere albinelor, care nu le infofolesc excesiv, nu folosesc folie, etc.
Roiul acela ramane asa,decat o sa inlocuiesc rama de capat cu una plina cu miere.
Mierea de rapita e f. buna la dezvoltarea familiilor in primavara.
Parerea mea e sa lasi albinele in pace cu antibioticele daca nu ai probleme.Urme de antibiotic vor ramane 2 ani si o sa-ti iasa la analize si nu o sa poti sa sa o duci la centrele de colectare.Protofilul si usturoiul sunt tratamente preventive f.bune.
Daniel Calmus
Mierea cu usturoi e pt protectia fam de albine impotriva nosemozei si pt sporirea imunitatii.Se da dupa ultima stimulare,cam 600g pe fam.
Foarte bune filme dai Daniel...
Ar fi bine sa pui langa polistiren si o diafragma din carton pt a absorbi umiditatea.Am sa fac un filmulet si o sa explic mai multe.Va salut!
Mierea necapacita va fi consumata pana inceputul lunii noiembrie.Fac o reteta cu 200g usturoi si 10kg miere pt combaterea nosemozei.Multa sanatate!
va multumesc mult, va astept filmuletul.ps:mi s-a mai sugerat de catre anumiți apicultori sa fac un tratament preventiv cu Fumidil B ca sa fiu sigur ca nu va aparea nosemoza la primavara,(antibioticul va omorî parazitul ce provoaca nosema, nu il va stopa doar din dezvoltare cum fac celelalte tratamente), au spus ca nu va aparea la anul în mierea de salcam pt ca sunt 3 tratamente de 300ml sirop cu1g/l și îl vor consuma acum, cel tarziu pana în noiembrie, și de extras nu extragem decat din caturi.
Acum nu-ti mai face griji,in caz ca apare ceva le mai dai putin protofil dupa zborul de curatire din ianuarie.
dece se pune usturoi in miere
Citește mai sus răspunsul
Antibiotic natural
ASCULTATI - REGINA SI ROIUL DE ALBINE- COMPOZITIE-
Mircea Tontoroiu no f
In cazul asta n-ai decit sa-i dai apifonda.Mai bine o familie mai slaba decat una moarta de foame.
ASCULTATI REGINA SI ROIUL DE ALBINE [COMPOZITIE!!!
Multumesc frumos!