Oli aika hyvä naursekella päivystäjän pöydän ääressä kun luin kirjaa PV:n ajoneuvoista ja pääsin KrAZ:in ja ZiL:n kohdille. Oli kummastakin piiiiiiitkät listat mitä kaikkia poikkeuksia niiden kohdalla tehtiin katsastuksissa kun olivat PV:n kalustoa ja piti päästä läpi. Noh, armeijan maastokuorma-auto valtiosta mitä ei enää ole ajalta milloin turvallisuus ja ergonomia olivat kapitalistien valheita. Kiinnostavia ja symppiksiä vehkeitä, harmi ettei palveluksessa päässyt yhtäkään kokeilemaan, onneksi oli SK, Rasi & Masi
ZIL-131 on sotakone ja maastoon tehty - lajissaan ehdotonta huippua. 80-luvulla varusmiehenä ZILien kanssa vahvasti tekemisissä olleena hyvät muistot karusta sotakoneesta.
Noiden pakokaasu -20C leiriaamuna oli mukava, kun poltteli aamusavuja Marlborosta jotain 05 aamulla ja veteli kamiinan päällä lämmennyttä pikakahvia pakin kannesta.
Juu, noita meillä pioneereilla oli Korialla. Kuskit sano, että Zil nousee vaikka puuhun... Kerran moottorimarssilla Korialta Vekarajärvelle tauon jälkeen kone ei käynnistynyt. Akku loppu. Kuski löi kammen käteen ja sano että kammellä käyntiin. Meitä oli kolme kääntämässä ja kone ei antanut periksi. Emme saaneet edes kierrettyä kampea. Sitten helpotti, kun kuski samaan aikaan käänsi virta-avaimesta. Tovi kierrettiin kampea, ja lähtihän se lopultakin käyntiin. Kiitos videosta!
On joskus safarillakin laitettu veivistä käyntiin. Mukava lisäohjelma. Kannattaa muistaa laittaa vaihde vapaalle ja virta päälle, kun koittaa veivata käyntiin.
Tuo veivikäynnistäminen kannattaa todellakin opetella ettei ole sitten ilman sormia! Siitä vanhat ukot aina varottelee nuorempia ja puhuvat aivan totta.
Itse vuonna 2009 monta kertaa matkustanut lavalla. Kerran myös sain tehtäväksi matkustaa lohtajalta panssariprikaatin asti zilin hytissä. Aika hyytelönä oli keho sen jälkeen. Vielä 2009 parolassa noita oli tosi paljon, etenkin meillä HELITRssä.
Intti-aikoina oli näitä niin kuin myös Maseja & Raseja käytössä - sattui sekaan myös proto. Mieleenpainunein ZiL muisto oli eräs pitkä moottorimarssi (paluumatka takaisin harjoituksesta). Itse olin pitkän letkan loppuosiossa istumassa Masin ohjaamossa - tosin vain pelkääjänä. Ja aina melko tasaisin väliajoin ohitimme tien varteen hyytyneen (tai miedosti savuavan) ZiLin. Pari UAZia oli myös apua odottamassa. Kaikki muut vekottimet pääsivät ainakin takaisin varuskuntaan asti. Sanotaan vaikka että ei tuo reissu hirveästi luottamusta ZiLiä kohtaan herättänyt.
Kova maantie ajo ei ole paras ympäristö Zilille. Maastossa ovat toimineet luotettavasti ja moottori ei joudu niin koville. Esim. Täysin mekaaninen kytkin verrattuna Proton nestetoimiseen on luotettavampi.
Takapuoleni kovettui välittömästi nähdessään vilauksen ZiListä, se muistaa vieläkin yhteisen lavasika-aikamme. ...Mutta entäs ZiLin liekinheitin-lohkolämppäri, todellisuutta vai kuskien legendoja?
Itse näin yhden autonkuljettaja-AU:n kadottavan osan kulmakarvoistaan koittaessaan herättää eloon 'hiukan' jämähtänyttä Ziltonia erään harjoitusalueen takapajukoissa. Vekotin oli ajettu harjoituksen alussa nätisti suojaan ja naamioitu tehokkaasti verkoilla, eikä sitten siirretty mihinkään koko viikkoon... En tosin itse nähnyt muuta kuin sen leimahduksen - ja tietysti hiukan kärähtäneen AU:n.
Manuaalissa tai rakennepiirroksessa en mitään tuohon tarkoitettua kuppia huomannut, mutta en ymmärrä kyrillisiä kirjaimia. Mutta toissaalta työkoneen lämmittäminen liekillä oli ennenvanhaan ihan normaalia toimimntaa. Itse olen nähnyt kun kaivinkoneen lohko lämmitettiin tohottimella ennen starttia pakkasyön jälkeen.
@@Satunnaistasotilashistoriaa aika jälkiasennuksen oloinen värkki oli, konepellin alla lohkon vieressä oli erillinen polttoainetankki, itse puhallin oli sijoitettu alhaalle konetilaan. Operointi kanssa tapahtui konetilasta ja operointi ohjeet muistutti paljon ällin lämmittimen käyttämistä. pakoputkea ei ollut vaan se tuprutteli liekit/savut moottorin alle. Enään en muista oliko siinä jopa lämmönvaihdinta jäähdytysnesteille.
Itse asiassa tietojeni mukaan Lohtaja on yksi syy miksi PV ei ole Zileistä kokonaan luopunut. Kertoman mukaan nimenomaan Lohtajan hiekkamaastossa lyömätön peli.
@@Satunnaistasotilashistoriaa Kyllähän siellä muillakin autoilla pärjäisi mutta hauskaa että löytyy vielä mahdollisuus päästää hurjastelevat kuskit valloilleen muinaiskalustolla josta muut varuskunnat kuulevat vain tarinoita enää. Bensakulutkin varmaan pysyvät suhteellisen maltillisina kun harjoituksia ei joka viikko ole.
Ehdottomasti paras inttikokemus oli se yksi ainoa kerta kun sai Rasilla ajaa. Kaikki muut ajot menikin noilla paskoilla ja ei kyllä ole ikävä. Ehdottomasti uazin rinnalla surkeimpia autoja mitä olen ajanut. Kiva ajaa 300km tommosella romulla maantietä, kun ratissa on puoli kierrosta väljää, joka hemmetin mäkeen sai heittää pienempää vaihdetta ja töyssyn jälkeen heiluu vielä 5km päässäkin. Tasakaasula röpötti ja löi metristä lieskaa putkesta ja muutenkin paukku jatkuvasti. Lukottumuus ei ole muka ongelma? Ei ole leireillä kun on joku kaveri joka sen veti ylös. Joka leirillä jollain oli jossain jumissa. Lohtajan vehkeissä oli kaasaria muokattu ja vetoja huomattavasti enemmän kuin muun Suomen vehkeistä, mutta paskoja nekin oli silti.
@@Satunnaistasotilashistoriaa Kyllä niillä oli kiva ajaa Raasinkorvessa ja kalliomaastossakin. Lohtajalle ei tarvinnut lähteä. Sellainen ohje oli ajo-opetuksessa, ettei peukaloa saanut maastossa laittaa ratin "sisäpuolelle" eli kaikki sormet olivat ratin kehän ulkopuolella, ikään kuin "simpanssi-/apinaote". Tämä oli sen takia, jos kivikossa tms epätasaisessa maastossa renkaat muuttavat suuntaa yhtäkkiä niin ohjaamossa ratti pyörähtää äkisti ja "lyö sormille" ja silloin on peukalot vaarassa.
1/20 psjk mutterimosa, ajeltiin uazilla asentajien kanssa. Maalasin parolan viimeisen uazin ennenkuin se vietiin huutokauppaan... :( (Vaunuhallin vääpeli väitti että ovat prikaatin viimeiset)
Ei se melu hytissä maastoajossa paha ollut mutta pitkällä marssilla pikatiellä huudatettiin että päästiin juuri ja juuri siihen kahdeksaankymppiin niin oli kyllä korvat lukossa kun perille päästiin. Muuten ihan legendaarinen vehje.
Olin Tammisaaressa UudPr:ssä jääkärinä ja sittemmin alikessuna kuljetuskomppaniassa 1987-88. Ajettiin Zilejä, Maseja, Protoja, Uazeja, Valmetteja (traktoreita) ja vaikka mitä maanteillä ja skuttassa. Oli joskus haasteellista saada kaikki Zilin 8 pyttyä sytyttämään, joten vitsailtiin että se on "useimmiten mutta ei aina V8" :-). Tarrojakin ehkä joku liimaili... Kesällä 1988 saatiin betatestata ensimmäisiä silloin uusia Raseja jotka tuli koekäyttöön läheiseltä Karjaan Sisun tehtaalta. Oli muuten tiettyjä eroja ergonomiassa 60-luvun itätekniikkaan verrattuna, mutta kyllä Zil myös maastossa liikkui siinä missä Sisutkin. Video herätti hyviä muistoja, kiitos!
Itse olin Parolassa 2010 kuskina ja Zilejä oli myös käytössä. Se oli loistopeli maastossa, mutta usein ongelmia tuli matkalla sinne maastoon. Ei tainnut olla yhtäkään leiriä ilman että vähintään yksi Zil olisi levinnyt tienposkeen. Rasit, Masit ja SK:t oli myös käytössä. Siinä missä teillä oli Rasit uutta kalustoa niin me noudettiin uusia Sisun A2045 kuorma-autoja tuolta samaiselta Karjaan tehtaalta. Käsittääkseni olivat ensimmäiset, jotka Parolaan tulivat. Siinä oli taas melkoinen hyppy ergonomiassa ja ajettavuudessa, ohjaamossa istuessa ei uskoisi olevansa sotilasajoneuvossa.
1997 Pioneerit sai vielä kyytiä miina / räjähdekuormien kanssa näiden lavalla, muut pääasiassa käytti uudempaa kalustoa, itse muistan pakokaasupääkivun näiden lavalta, ellei avattu lavarättiä luvatta sopivista paikoin.
60 litraa sadalla kuulostaa aika vähältä omiin kokemuksiin (vuodelta 1998) verrattuna. Tosin harvoin tuli mitään kulutuksen kannalta optimaalista lenkkiä ajettuakaan, vaan enemmän metsä- ja kasarmipyöritystä. Niinisalo - Riihimäki moottorimarssilla vaihteli letkan zilttoneilla kulutus 70-90 litran välillä. Yksilöerot olivat melkoisia muutenkin. Toisella saattoi päästä 100 km/h tasaisella, kun toisella teki tiukkaa 80 km/h. Yllättävän helppohan tuo oli ajaa. Jarrut olivat mallia on/off ja viivettä kuin hissin nappulassa, mutta muuten ihan ok.
Ite 1/09 kun kävin intin Vekaralla, niin oli pioneereilla vielä krazit käytössä. Jumalauta. Menivät käynnistämään 6 samanaikasesti ja meillä oli siinä lähettyvillä telamiinan asennus harjotus. Sitä yskimisen määrää. Ois pitäny nasse naamalla vääntää.
Zilit imuroi kyllä paljon bensiiniä. Sen lavalla tuli vietettyä aikaa. Kunnes siirryimme bmp 2 pariin takaronttiin. Tuo oli kiva kikotin kulkemaan. Laatu vaihteli, osa toimi todella hyvin, jotkut joka marssilla levällään. Polttoainetta kuulemma paloi 100l / 100km raskaammalla ajolla. Osa myös kulki yli 100km/h oli todella yksilöllistä kulku ja toimintavarmuus.
Toivottavasti en kirjoita vastoin parempaa muistiani mutta vuonna -79 ollessani autokomppaniassa, ZIL:n polttoaineenkulutus ilmoitettiin litroina tunnissa. Tuntikulutuksen mukaan oli tavallaan helpompi laskea kulutus ja käydä "tankilla" kun tiesi, että näin monta tuntia riittää polttoainetta, ajettiin sitten 2 kilometriä maastossa tai 20 kilometriä maantiellä tai odoteltiin kaksi tuntia penkalla, moottorin käydessä, tietenkin. En muista, että ZIL:n omia "bensalämmittimiä" olisi juurikaan käytetty. Eräänä syynä oli juurikin tuo paloturvallisuus kun koneen kyljet olivat usein aika öljyisiä. UAZ:ssa oli moottorin lohkon kyljessä eräänlainen "suppilo" johon suunnattiin liekki tuosta "tohottimesta" johon pumpattiin ensin painetta käsin ja sen jälkeen siitä liekkiä suppiloon. Eipä noita lämmittimiä juurikaan tarvinnutkaan etelän lämpimissä talvissa. Muutaman kerran otettiin ihan omatoimisesti ja harjoitusmielessä tulpat, öljyt ja vedet pois moottorista ja vietiin ne telttaan kaminan viereen lämpimään. Siitä aamulla lämmintä teetä kurkusta alas ja lämpimät "keitot" koneeseen. Hyvin lähti vehkeet käyntiin. Itse asaiassa jos se riitti kun otti tulpat pois ja lämmitti ne kaminan päällä.
Amerikkalaiset inssit eivät väittäneet ZILin moottorin olevan fysiikan lakien vastainen. Sen sijaan mm. T-34:ssä ja MAZ-lavetinvetäjissä käytettyä V-2 dieseliä amerikkalaiset pitivät jonkinlaisena hämäysyrityksenä, johtuen sen sylinteririvistöjen välillä vaihtelevasta kiertokammen pituudesta ja puristussuhteesta.
Sinäänsä pöljä tarina, että moottori, mikä toimii, ei voi olla fysiikan lakien vastainen, tai sitten fysiikan lait ovat pahasti pielessä. Mutta se on epätodennäköistä . . .
90 luvulla ei saanu ainakaa laitoihin nojata tosin mikkelissä tasan 1 oli lavaversioita ja ei ollu käytössä. Petterien huoltoajoneuvoina oli muutama missä koppi lavalla roskisten huoltoja varten.
Tiedä sitten oliko urbaanin legendan puolella vai ihan vaan kylmän sodan perusheinää, mutta kuulin ison Zil-erän tulleen Suomeen ihan vaan kaupanpäällisinä. Suomi oli tehnyt kaupat T-72:sta tms. panssarivaunuista, joita sitten tuotiin sovittuun paikkaan rajan tällä puolen. Kun kauppalasti oli kasassa, neuvostokolonnan kuljettajat alkoivat pakkailla kamojaan paluukuljetusta varten jollain nopeammalla kyydillä. Selvisi, ettei Zileistä tai laveteista ollut kirjattu panssarivaunukauppaan mitään, joten mutkattomia kun oltiin, nekin jäi Suomeen ikäänkuin pakkauskartonkina. Tarkoista lukumääristä en ole kuullut, mutta ainakin neuvostopanssareita meillä piisasi.
NL asekauppoihin kuului että kalusto toimitettiin likimain "avaimet käteen" kokonaisuuksina. Esim panssarivaunut toimitettiin jotakuinkin komppania- tai paltaljoona-tason paketteina, joihin kuului vaunujen lisäksi myös huoltoautot. Itseä huvittaa että jopa aikanaan huippumodernin BUK:n mukana tuli joukko Zilejä.
Kulutuksessa kun muistaa että länsimaiset vehkeet syö dieseliä ja ZIL bensaa joka parhaimmillaan kustansi tuplasti dieseliin nähden, niin ymmärtää sen kulutuksen ja kustannuksen hirveyden...
Meillä vaunuasentajilla oli Zil kuorma-autot niissä oli iso koppi takana josta löytyi jopa riippumatot että voi nukkua sisällä ja pistorasiat, kahvinkeitin tietenki oli aina mukana. Zilistä kun laittoin voimaseman päälle (jonkin sortin iso generaattori pyöri moottorin avulla) niin parin minuutin päästä alkoi putki paukkua kuin missäkin ralliautossa.
Oletko varma ettei ollut vielä järeämpi KrAZ? Sellainen on esillä Ilmatorjuntasmuseossa, ja infokyltin mukaan riippumatto kiinnikkeineen on vakiovaruste. Toki en ihmettele jos joistakin Zileistä löytyy esim jäkiasennettuja viritelmiä.
@@Satunnaistasotilashistoriaa Kyllä aika varma oon että zil oli kyseessä muistan kysyin yhdeltä tupalaiselta joka osasi venäjää että suomentaa keula tekstin ja zil:han se oli, ja ihan saman näköinen kun videollakin, ilman sitä isoa taka koppia tietenkin
@@Satunnaistasotilashistoriaa Hei tässä on linkki kyseiseen ZIL:n. (Sivu venäjäksi mutta kuvasta näkyy millanen). On siis PV:llä todennäkösesti edelleen käytössä neukkupohjasten ajoneuvojen huoltoon (MT-LBv, BMP-1 TJJ, BMP-2 ja BMP-2 MD). Veikkaan että ovat edelleen käytössä, vaikka toki jo silloin kotiutuessa oli tornarien mukaan siirtymässä täysin kontti järjestelmään. Kyseistä oli kahta mallia eri tunnisteilla, huolto ja korjaus. Isoimpana erona oli että toisessa oli hitsaus laitteisto ja toisessa sit paineilma järjestelmä. Molemmissa versioissa kulki suuri huoltoteltta mukana, täys työkalusto, radiot ja nämä pystyttiin kytkemään voima asemiksi tarvittaessa. (harvinaisen huonon hyötysuhteen sellaisiksi). Perässä kopissa (verstaassa) oli tosiaan myös nuo neljä kappaletta riippumattoa halutessa. Kamiina ja koko koppi oli NBC suojattu. Huolto version tunniste Suomessa on TRM-80 (Zil-131). Venäjäksi löytyi "ТРМ-А-80" Linkki: parm.mybb.ru/viewtopic.php?id=132
@@Kuutti_original Kiitos, tämä täsmensi asiaa hyvin. Olin tod näk ymmärtänyt alkuperäisen kommentin väärin että riippumatto olisi ohjaamossa, mutta kyllähän siinäkin selkeästi sanotaan että "koppi takana".
@@Satunnaistasotilashistoriaa Ei mitiä, mukava olla avuksi. Noi tuntuu olevan suht harvinaisia eikä tietoo oikeen näytä olevan missään. Näemmä vain venäjäksi jotain tietoo saatavilla, kuviakin harvakseltaan näyttää olevan. Erittäin laadukkaita videoita ja erinomaisesti jäsenneltyjä. Isoo peukkua täältä ja kiitos itselles näistä. Onko muuten jossain kohtaa tulossa videoo esim bemareista (eli BMP)? Voin näihin tarvittaessa antaa lisätietoa vaikka sähköpostitse, palvelin siis itse nimenomaan bemarin vaunuasentajana ja tunnen ne läpikotaisin.
@@Satunnaistasotilashistoriaa juuri tuossa toissaviikolla kävin tätä kyseistä komboa kuvaamassa ja voin vahvistaa molemmat väitteet. Käsin veivaillaan lennokkien perässä ja ZILit nyökkäsi sarjan jälkeen komeasti
V. -77 tuollaisella vedettiin tutkakalustoa pitkin metsiä. Lavallakin tuli hytistyä. Legenda kertoi pakoputkesta tippuvan palamatonta bensaa, tippojahan sieltä tuli ja bensa haisi mutta ihan vettä taisi olla.
Vanha ja varmanpäälle säädetty tekniikka johtaa etenkin kylmällä reilusti ylirikkaaseen seokseen. Osa bensasta ei siis pala niin sieltä haju tulee. Tipat pääsääntöisesti vettä sillä palotapahtuman kokenut bensa tuppaa olemaan höyrystynyttä pakoputkesta ulos asti ellei bensaa aivan hullusti liikaa syötetä. Jos seos on tarpeeksi rikas ja asentaa hehkutulpan tai vastaavaa pakoputken matkalle niin saa kunnon lieskapamauksia aikaan kuin ralliautossa konsanaan! Vanha USA-autoilijoiden jippo.
Tornihuhuista jäi puuttumaan se että sotasäädöillä Zilistä otetaan kaksinkertainen teho ulos. Näin höpisivät hevos(voima)miehet Keuruulla 1997, samaa tarinaa kuului toki myös Sisu SA-240:stä eli Rasista. Lieneekö ollut sitten paikallisempaa höpinää.
Kyllähän ne ameriikan mualla repii tosta L10 cumminssista tuplana mitä meidän SA-240(kW) Mutta ne on sitten hieman eri käytössä. Ja kyllä toi päälle 320 heppaa riittää ihan mihin vaan varsinkin sen momentinmuunnin-manuaali yhdistelmän kanssa :D maastossa möyriessä harvemmin kuitenkin teho loppuu ennen pitoa kesken
Hyvä kulkemaan maastossa - yhden oman kokemuksen perusteella. Kauan sitten Proto-Sisu oli talviharjoituksessa ajautunut ojaan metriseen lumeen eikä päässyt pois. Zil-kuski ajoi Proton takaa ojaan, sitten pellolle ja veti Proton tielle. En keksi miksi piti koukata sieltä pellon kautta - ehkä vaan siksi että se onnistuu
Mi-Safarin omistaja täällä kommenteissa vinkkasi että renkaiden profiililla on iso vaikutus Zilin maastoliikkuvuuteen. Ja käänteinen vaikutus on että heikentää maantieajettavuutta.
Zilin kalustokohtaisesta miehistön lavakuljetuskiellosta en tiedä mitään, mutta ylipäänsä varusmiesten kuljettaminen lavalla irtotavarana ilman erityistä istuinmoduulia loppui joskus noin 2006-2010. Siinä kun tuli liikaa vainajia jo rauhan aikana. Siitä lienee vaikeampi ja pelottavampi lipsua kuin kuljettajien lepoaikamääräyksistä.
I can not imagine why would you replace gasoline engine with diesel? ZiL's biggest proplem is not engine. Maybe I lack imagination, but I just don't see that diesel engine would make ZiL any better.
On kerrottu että neukkulan armeija ajatti siviiliajoja ennen sen omaa käyttöä jotta viat ehtivät ilmetä jottei niitä jää tiepuoleen kun on tosi tilanne.
Itsekkin muistan inttiajoilta tuollaisen legendan kuulleeni että nämä olisi olleet alkujaan kertakäyttöisiä ja tankkikin umpinainen? Mistä lie tämäkin legenda lähtenyt liikkeelle?
@@Seke8888 Kertakäyttöisyys on kyllä niin absurdi väitä, puhutaan sitten lippaat kiinni hitsatuista konepistooleista tai umpinaisista polttoainetankeista ajoneuvoista. Miten bensa saadaan umpinaiseen tankkiin? Onko se ensin täytetty ja sitten tankin korkin sijasta täyttöaukko on hitsattu kiinni? Väittäisin että massatuotettu bensatankin korkki on hitsausta halvempi vaihtoehto... Enkä nyt välttämättä pidä täyden bensatankin hitsaamista muutenkaan täysjärkiseltä touhulta, edes neuvotoliitossa...
Siinä mielessä zilin ilmastokysymyksissä ei ole mitään perää koska firma saa toistaiseksi ainakin ajaa ihan millä tahansa vehkeellä kunhan se on vihreä. Ei haittaa vaikka kulutus olisi 200l/100km.
Toisaalta PV maksaa kyllä polttoaineveronsa siinä missä muutkin kuolevaiset, joten jos budjetista voisi siirtää euroja vaikka patruunoihin tai pöperöihin ZILin bensalaskusta, niin ehkä sekin voisi olla ihan pätevä ratkaisu?
Mil-Safarin omistajan mukaan heidän käytössä 20l/h on aika vakiokulutus. Ehkä se kaasujalka, kuorma ja yleinen käyttö vähän vaikuttaa asiaan. Edit: Mil-Safarin käytössä tosiaan siirtymät eivät ole pitkiä ja nopeudetkin aika alhaisia.
@@Satunnaistasotilashistoriaa Hieno peli joka tapauksessa ja teki sen mihin oli tehty. Lohtajalla kun Masit jumittui hiekkaan kutsuttiin Zil paikalle irrottamaan ja kyllä muuten irtosi.
@@Satunnaistasotilashistoriaa Uskottava on jos Mil-Safarin omistaja niin sanoo. Muistini mukaan varusmieskäytössä leireillä oli n. 60 litraa / tunti aika normi. Muistan kun ajankuluksi joskus autohallin polttoainepäivystäjän kanssa selattiin tankkauspäiväkirjoja. Zil oli aina se suurin syöppö. (Krazeilla ajettiin sen verran vähän, ettei niitä juuri tankattukkaan.)
muistan että joskus nuorempana penikkana olin tollatteella maastoajelulla. sinänsä vähän hassua kuvitella että vain 150hp, luulin että olisi enemmän, vaikka vääntöhän se varmaan tärkeämpi on, ja ei lukkoja, luulisi että tollatteessa laitteessa olis, mutta kaippa se toimii noinkin. Asia pelejä, kunnon asennetta.
Vääntöä pyörille saadaan miten paljon halutaan välityksillä. Eli kyllä se on teho, joka kertoo moottorin suorituskyvyn, tai tarkemmin ottaen teho-kierrosluku käyrä sisältää tasan saman informaation kuin vääntö kierrosluku käyrä. Eli teho seuraa suoraan väännöstä ja kierrosluvusta.
Onhan se Zili kova peli mutta peltorit pitää olla päässä jos maantiellä ajelee. Masi ja erityisesti Rasi menee kyllä kaikkialle minne Zilikin ja paljon mukavammin mutta ne ovatkin eri vuosikymmeneltä ja varmaan hintakin eri suuruusluokkaa. Paljoa en sillä ehtinyt ajaa mutta ei jäänyt kyllä ikäväkään.
Yksi puute jäi videolla kokonaan käsittelemättä: Zil ei kelvannut tykistön vetäjäksi. Asia tuli itselle vastaan kun katselin tietoja ihan toiseen videoon.
Oli aika hyvä naursekella päivystäjän pöydän ääressä kun luin kirjaa PV:n ajoneuvoista ja pääsin KrAZ:in ja ZiL:n kohdille. Oli kummastakin piiiiiiitkät listat mitä kaikkia poikkeuksia niiden kohdalla tehtiin katsastuksissa kun olivat PV:n kalustoa ja piti päästä läpi. Noh, armeijan maastokuorma-auto valtiosta mitä ei enää ole ajalta milloin turvallisuus ja ergonomia olivat kapitalistien valheita. Kiinnostavia ja symppiksiä vehkeitä, harmi ettei palveluksessa päässyt yhtäkään kokeilemaan, onneksi oli SK, Rasi & Masi
ZIL-131 on sotakone ja maastoon tehty - lajissaan ehdotonta huippua. 80-luvulla varusmiehenä ZILien kanssa vahvasti tekemisissä olleena hyvät muistot karusta sotakoneesta.
Noiden pakokaasu -20C leiriaamuna oli mukava, kun poltteli aamusavuja Marlborosta jotain 05 aamulla ja veteli kamiinan päällä lämmennyttä pikakahvia pakin kannesta.
Juu, noita meillä pioneereilla oli Korialla. Kuskit sano, että Zil nousee vaikka puuhun...
Kerran moottorimarssilla Korialta Vekarajärvelle tauon jälkeen kone ei käynnistynyt. Akku loppu. Kuski löi kammen käteen ja sano että kammellä käyntiin. Meitä oli kolme kääntämässä ja kone ei antanut periksi. Emme saaneet edes kierrettyä kampea. Sitten helpotti, kun kuski samaan aikaan käänsi virta-avaimesta. Tovi kierrettiin kampea, ja lähtihän se lopultakin käyntiin.
Kiitos videosta!
On joskus safarillakin laitettu veivistä käyntiin. Mukava lisäohjelma. Kannattaa muistaa laittaa vaihde vapaalle ja virta päälle, kun koittaa veivata käyntiin.
Tuo veivikäynnistäminen kannattaa todellakin opetella ettei ole sitten ilman sormia!
Siitä vanhat ukot aina varottelee nuorempia ja puhuvat aivan totta.
Ei hitto nää sun videot on ihan sika hyviä. Käytiin isän kanssa toissapäivänä Parolan panssarimuseossa ihan ton bt 42 takia. Jatka samaan malliin
Erittäin hieno homma jos joku video on innostanut museovierailulle!
Ja vielä parempi jos olet saanut vierailusta vähän enemmän irti videon ansiosta.
@@Satunnaistasotilashistoriaa tai me ollaan käyty tuolla panssarimuseossa joka vuosi mutta nyt sinne piti mennä varta vasten kattomaan bt:tä
Itse vuonna 2009 monta kertaa matkustanut lavalla. Kerran myös sain tehtäväksi matkustaa lohtajalta panssariprikaatin asti zilin hytissä. Aika hyytelönä oli keho sen jälkeen. Vielä 2009 parolassa noita oli tosi paljon, etenkin meillä HELITRssä.
Intti-aikoina oli näitä niin kuin myös Maseja & Raseja käytössä - sattui sekaan myös proto. Mieleenpainunein ZiL muisto oli eräs pitkä moottorimarssi (paluumatka takaisin harjoituksesta). Itse olin pitkän letkan loppuosiossa istumassa Masin ohjaamossa - tosin vain pelkääjänä. Ja aina melko tasaisin väliajoin ohitimme tien varteen hyytyneen (tai miedosti savuavan) ZiLin. Pari UAZia oli myös apua odottamassa. Kaikki muut vekottimet pääsivät ainakin takaisin varuskuntaan asti. Sanotaan vaikka että ei tuo reissu hirveästi luottamusta ZiLiä kohtaan herättänyt.
Kova maantie ajo ei ole paras ympäristö Zilille. Maastossa ovat toimineet luotettavasti ja moottori ei joudu niin koville. Esim. Täysin mekaaninen kytkin verrattuna Proton nestetoimiseen on luotettavampi.
Takapuoleni kovettui välittömästi nähdessään vilauksen ZiListä, se muistaa vieläkin yhteisen lavasika-aikamme.
...Mutta entäs ZiLin liekinheitin-lohkolämppäri, todellisuutta vai kuskien legendoja?
Itse näin yhden autonkuljettaja-AU:n kadottavan osan kulmakarvoistaan koittaessaan herättää eloon 'hiukan' jämähtänyttä Ziltonia erään harjoitusalueen takapajukoissa. Vekotin oli ajettu harjoituksen alussa nätisti suojaan ja naamioitu tehokkaasti verkoilla, eikä sitten siirretty mihinkään koko viikkoon... En tosin itse nähnyt muuta kuin sen leimahduksen - ja tietysti hiukan kärähtäneen AU:n.
Manuaalissa tai rakennepiirroksessa en mitään tuohon tarkoitettua kuppia huomannut, mutta en ymmärrä kyrillisiä kirjaimia.
Mutta toissaalta työkoneen lämmittäminen liekillä oli ennenvanhaan ihan normaalia toimimntaa. Itse olen nähnyt kun kaivinkoneen lohko lämmitettiin tohottimella ennen starttia pakkasyön jälkeen.
Tuon mystisen laitteen käyttö oli kiellettyä paloturvallissuudesta johtuen 2015 kun intin kävin, joten oletan sen käyttävän avoliekkiä
@@happylatino Interesting! Oliko se siis ihan kiinteä osa, vai jokin alle sujautettu polttolevy?
@@Satunnaistasotilashistoriaa aika jälkiasennuksen oloinen värkki oli, konepellin alla lohkon vieressä oli erillinen polttoainetankki, itse puhallin oli sijoitettu alhaalle konetilaan. Operointi kanssa tapahtui konetilasta ja operointi ohjeet muistutti paljon ällin lämmittimen käyttämistä. pakoputkea ei ollut vaan se tuprutteli liekit/savut moottorin alle. Enään en muista oliko siinä jopa lämmönvaihdinta jäähdytysnesteille.
Nice video !!! What an cool truck!!!
Harvoin on niin hyvin nukuttanut kuin Zilin lavalla istuessa ja kyydin hytkyttäessä uneen.
Totta. Kerran koin jopa seksuaalista heräämistä lavalla kun tärisi 😅😅
Ehdottomasti parhain inttikokemukseni oli Zileillä kaasuttelu Lohtajan hiekkateillä.
Itse asiassa tietojeni mukaan Lohtaja on yksi syy miksi PV ei ole Zileistä kokonaan luopunut. Kertoman mukaan nimenomaan Lohtajan hiekkamaastossa lyömätön peli.
@@Satunnaistasotilashistoriaa Kyllähän siellä muillakin autoilla pärjäisi mutta hauskaa että löytyy vielä mahdollisuus päästää hurjastelevat kuskit valloilleen muinaiskalustolla josta muut varuskunnat kuulevat vain tarinoita enää. Bensakulutkin varmaan pysyvät suhteellisen maltillisina kun harjoituksia ei joka viikko ole.
Ehdottomasti paras inttikokemus oli se yksi ainoa kerta kun sai Rasilla ajaa. Kaikki muut ajot menikin noilla paskoilla ja ei kyllä ole ikävä. Ehdottomasti uazin rinnalla surkeimpia autoja mitä olen ajanut. Kiva ajaa 300km tommosella romulla maantietä, kun ratissa on puoli kierrosta väljää, joka hemmetin mäkeen sai heittää pienempää vaihdetta ja töyssyn jälkeen heiluu vielä 5km päässäkin. Tasakaasula röpötti ja löi metristä lieskaa putkesta ja muutenkin paukku jatkuvasti. Lukottumuus ei ole muka ongelma? Ei ole leireillä kun on joku kaveri joka sen veti ylös. Joka leirillä jollain oli jossain jumissa. Lohtajan vehkeissä oli kaasaria muokattu ja vetoja huomattavasti enemmän kuin muun Suomen vehkeistä, mutta paskoja nekin oli silti.
@@rosteriperse Neiti
@@Satunnaistasotilashistoriaa Kyllä niillä oli kiva ajaa Raasinkorvessa ja kalliomaastossakin. Lohtajalle ei tarvinnut lähteä. Sellainen ohje oli ajo-opetuksessa, ettei peukaloa saanut maastossa laittaa ratin "sisäpuolelle" eli kaikki sormet olivat ratin kehän ulkopuolella, ikään kuin "simpanssi-/apinaote". Tämä oli sen takia, jos kivikossa tms epätasaisessa maastossa renkaat muuttavat suuntaa yhtäkkiä niin ohjaamossa ratti pyörähtää äkisti ja "lyö sormille" ja silloin on peukalot vaarassa.
Olipa kiva katsoa taas, kiitos!
Olin 2/18 Parolassa varusmiehenä, ja siellä huolto ja asentajat liikuivat viellä Zilillä.
hyvä, pelkäsin jo että onko niitä ollenkaan enää. t parolan zil-kuski 2/13
1/20 psjk mutterimosa, ajeltiin uazilla asentajien kanssa.
Maalasin parolan viimeisen uazin ennenkuin se vietiin huutokauppaan... :(
(Vaunuhallin vääpeli väitti että ovat prikaatin viimeiset)
@dimapez Tähän sellanen päivitys että meitä kusetettiin vaan huoltamaan ne kuntoon, molemmat autot ovat kai edelleen käytössä :D
@@Temuttaja22 Voin vaan kuvitella, meillä ällimiehet joutu tekemään saman...
Olin 2/15 nummella, muutama zili vietiin maalitauluksi johonkin harjoitukseen. 🔥😍👌
Ei se melu hytissä maastoajossa paha ollut mutta pitkällä marssilla pikatiellä huudatettiin että päästiin juuri ja juuri siihen kahdeksaankymppiin niin oli kyllä korvat lukossa kun perille päästiin.
Muuten ihan legendaarinen vehje.
Olin Tammisaaressa UudPr:ssä jääkärinä ja sittemmin alikessuna kuljetuskomppaniassa 1987-88. Ajettiin Zilejä, Maseja, Protoja, Uazeja, Valmetteja (traktoreita) ja vaikka mitä maanteillä ja skuttassa. Oli joskus haasteellista saada kaikki Zilin 8 pyttyä sytyttämään, joten vitsailtiin että se on "useimmiten mutta ei aina V8" :-). Tarrojakin ehkä joku liimaili... Kesällä 1988 saatiin betatestata ensimmäisiä silloin uusia Raseja jotka tuli koekäyttöön läheiseltä Karjaan Sisun tehtaalta. Oli muuten tiettyjä eroja ergonomiassa 60-luvun itätekniikkaan verrattuna, mutta kyllä Zil myös maastossa liikkui siinä missä Sisutkin. Video herätti hyviä muistoja, kiitos!
Itse olin Parolassa 2010 kuskina ja Zilejä oli myös käytössä. Se oli loistopeli maastossa, mutta usein ongelmia tuli matkalla sinne maastoon. Ei tainnut olla yhtäkään leiriä ilman että vähintään yksi Zil olisi levinnyt tienposkeen. Rasit, Masit ja SK:t oli myös käytössä. Siinä missä teillä oli Rasit uutta kalustoa niin me noudettiin uusia Sisun A2045 kuorma-autoja tuolta samaiselta Karjaan tehtaalta. Käsittääkseni olivat ensimmäiset, jotka Parolaan tulivat. Siinä oli taas melkoinen hyppy ergonomiassa ja ajettavuudessa, ohjaamossa istuessa ei uskoisi olevansa sotilasajoneuvossa.
1997 Pioneerit sai vielä kyytiä miina / räjähdekuormien kanssa näiden lavalla, muut pääasiassa käytti uudempaa kalustoa, itse muistan pakokaasupääkivun näiden lavalta, ellei avattu lavarättiä luvatta sopivista paikoin.
60 litraa sadalla kuulostaa aika vähältä omiin kokemuksiin (vuodelta 1998) verrattuna. Tosin harvoin tuli mitään kulutuksen kannalta optimaalista lenkkiä ajettuakaan, vaan enemmän metsä- ja kasarmipyöritystä. Niinisalo - Riihimäki moottorimarssilla vaihteli letkan zilttoneilla kulutus 70-90 litran välillä. Yksilöerot olivat melkoisia muutenkin. Toisella saattoi päästä 100 km/h tasaisella, kun toisella teki tiukkaa 80 km/h. Yllättävän helppohan tuo oli ajaa. Jarrut olivat mallia on/off ja viivettä kuin hissin nappulassa, mutta muuten ihan ok.
Ite 1/09 kun kävin intin Vekaralla, niin oli pioneereilla vielä krazit käytössä. Jumalauta. Menivät käynnistämään 6 samanaikasesti ja meillä oli siinä lähettyvillä telamiinan asennus harjotus. Sitä yskimisen määrää. Ois pitäny nasse naamalla vääntää.
Hirveitä vehkeitä
Zilit imuroi kyllä paljon bensiiniä. Sen lavalla tuli vietettyä aikaa. Kunnes siirryimme bmp 2 pariin takaronttiin. Tuo oli kiva kikotin kulkemaan. Laatu vaihteli, osa toimi todella hyvin, jotkut joka marssilla levällään. Polttoainetta kuulemma paloi 100l / 100km raskaammalla ajolla. Osa myös kulki yli 100km/h oli todella yksilöllistä kulku ja toimintavarmuus.
Toivottavasti en kirjoita vastoin parempaa muistiani mutta vuonna -79 ollessani autokomppaniassa, ZIL:n polttoaineenkulutus ilmoitettiin litroina tunnissa. Tuntikulutuksen mukaan oli tavallaan helpompi laskea kulutus ja käydä "tankilla" kun tiesi, että näin monta tuntia riittää polttoainetta, ajettiin sitten 2 kilometriä maastossa tai 20 kilometriä maantiellä tai odoteltiin kaksi tuntia penkalla, moottorin käydessä, tietenkin.
En muista, että ZIL:n omia "bensalämmittimiä" olisi juurikaan käytetty. Eräänä syynä oli juurikin tuo paloturvallisuus kun koneen kyljet olivat usein aika öljyisiä.
UAZ:ssa oli moottorin lohkon kyljessä eräänlainen "suppilo" johon suunnattiin liekki tuosta "tohottimesta" johon pumpattiin ensin painetta käsin ja sen jälkeen siitä liekkiä suppiloon.
Eipä noita lämmittimiä juurikaan tarvinnutkaan etelän lämpimissä talvissa. Muutaman kerran otettiin ihan omatoimisesti ja harjoitusmielessä tulpat, öljyt ja vedet pois moottorista ja vietiin ne telttaan kaminan viereen lämpimään. Siitä aamulla lämmintä teetä kurkusta alas ja lämpimät "keitot" koneeseen. Hyvin lähti vehkeet käyntiin. Itse asaiassa jos se riitti kun otti tulpat pois ja lämmitti ne kaminan päällä.
Amerikkalaiset inssit eivät väittäneet ZILin moottorin olevan fysiikan lakien vastainen. Sen sijaan mm. T-34:ssä ja MAZ-lavetinvetäjissä käytettyä V-2 dieseliä amerikkalaiset pitivät jonkinlaisena hämäysyrityksenä, johtuen sen sylinteririvistöjen välillä vaihtelevasta kiertokammen pituudesta ja puristussuhteesta.
Se on hassua miten tuommoinen tarina jää elämään ja ja sitä kerrotaan likimain jokaisen ajoneuvon yhteydessä varmana tietona.
Sinäänsä pöljä tarina, että moottori, mikä toimii, ei voi olla fysiikan lakien vastainen, tai sitten fysiikan lait ovat pahasti pielessä. Mutta se on epätodennäköistä . . .
ЗИЛ hauskalta kuulostaa suomeksi ))
Mielenkiintoinen video, jatka samaan malliin 👍
Ajoin sotilaskuljettajana paljon scaniaa, atego mersua ja masia. Uskon että Zilillä olisi ollu hauskempaa välillä ajaa.
90 luvulla ei saanu ainakaa laitoihin nojata tosin mikkelissä tasan 1 oli lavaversioita ja ei ollu käytössä. Petterien huoltoajoneuvoina oli muutama missä koppi lavalla roskisten huoltoja varten.
Tiedä sitten oliko urbaanin legendan puolella vai ihan vaan kylmän sodan perusheinää, mutta kuulin ison Zil-erän tulleen Suomeen ihan vaan kaupanpäällisinä. Suomi oli tehnyt kaupat T-72:sta tms. panssarivaunuista, joita sitten tuotiin sovittuun paikkaan rajan tällä puolen. Kun kauppalasti oli kasassa, neuvostokolonnan kuljettajat alkoivat pakkailla kamojaan paluukuljetusta varten jollain nopeammalla kyydillä. Selvisi, ettei Zileistä tai laveteista ollut kirjattu panssarivaunukauppaan mitään, joten mutkattomia kun oltiin, nekin jäi Suomeen ikäänkuin pakkauskartonkina. Tarkoista lukumääristä en ole kuullut, mutta ainakin neuvostopanssareita meillä piisasi.
NL asekauppoihin kuului että kalusto toimitettiin likimain "avaimet käteen" kokonaisuuksina. Esim panssarivaunut toimitettiin jotakuinkin komppania- tai paltaljoona-tason paketteina, joihin kuului vaunujen lisäksi myös huoltoautot.
Itseä huvittaa että jopa aikanaan huippumodernin BUK:n mukana tuli joukko Zilejä.
Ilmeisesti tuo sama käytäntö oli erilaisissa tykkikaupoissa. Vetopeli tuli kaupan päälle, että saadaan kalusto liikkeelle.
Kulutuksessa kun muistaa että länsimaiset vehkeet syö dieseliä ja ZIL bensaa joka parhaimmillaan kustansi tuplasti dieseliin nähden, niin ymmärtää sen kulutuksen ja kustannuksen hirveyden...
Erinomainen video!
Meillä vaunuasentajilla oli Zil kuorma-autot niissä oli iso koppi takana josta löytyi jopa riippumatot että voi nukkua sisällä ja pistorasiat, kahvinkeitin tietenki oli aina mukana.
Zilistä kun laittoin voimaseman päälle (jonkin sortin iso generaattori pyöri moottorin avulla) niin parin minuutin päästä alkoi putki paukkua kuin missäkin ralliautossa.
Oletko varma ettei ollut vielä järeämpi KrAZ? Sellainen on esillä Ilmatorjuntasmuseossa, ja infokyltin mukaan riippumatto kiinnikkeineen on vakiovaruste.
Toki en ihmettele jos joistakin Zileistä löytyy esim jäkiasennettuja viritelmiä.
@@Satunnaistasotilashistoriaa Kyllä aika varma oon että zil oli kyseessä muistan kysyin yhdeltä tupalaiselta joka osasi venäjää että suomentaa keula tekstin ja zil:han se oli, ja ihan saman näköinen kun videollakin, ilman sitä isoa taka koppia tietenkin
@@Satunnaistasotilashistoriaa Hei tässä on linkki kyseiseen ZIL:n. (Sivu venäjäksi mutta kuvasta näkyy millanen). On siis PV:llä todennäkösesti edelleen käytössä neukkupohjasten ajoneuvojen huoltoon (MT-LBv, BMP-1 TJJ, BMP-2 ja BMP-2 MD). Veikkaan että ovat edelleen käytössä, vaikka toki jo silloin kotiutuessa oli tornarien mukaan siirtymässä täysin kontti järjestelmään.
Kyseistä oli kahta mallia eri tunnisteilla, huolto ja korjaus. Isoimpana erona oli että toisessa oli hitsaus laitteisto ja toisessa sit paineilma järjestelmä. Molemmissa versioissa kulki suuri huoltoteltta mukana, täys työkalusto, radiot ja nämä pystyttiin kytkemään voima asemiksi tarvittaessa. (harvinaisen huonon hyötysuhteen sellaisiksi). Perässä kopissa (verstaassa) oli tosiaan myös nuo neljä kappaletta riippumattoa halutessa. Kamiina ja koko koppi oli NBC suojattu.
Huolto version tunniste Suomessa on TRM-80 (Zil-131). Venäjäksi löytyi "ТРМ-А-80"
Linkki: parm.mybb.ru/viewtopic.php?id=132
@@Kuutti_original Kiitos, tämä täsmensi asiaa hyvin. Olin tod näk ymmärtänyt alkuperäisen kommentin väärin että riippumatto olisi ohjaamossa, mutta kyllähän siinäkin selkeästi sanotaan että "koppi takana".
@@Satunnaistasotilashistoriaa Ei mitiä, mukava olla avuksi. Noi tuntuu olevan suht harvinaisia eikä tietoo oikeen näytä olevan missään. Näemmä vain venäjäksi jotain tietoo saatavilla, kuviakin harvakseltaan näyttää olevan.
Erittäin laadukkaita videoita ja erinomaisesti jäsenneltyjä. Isoo peukkua täältä ja kiitos itselles näistä. Onko muuten jossain kohtaa tulossa videoo esim bemareista (eli BMP)? Voin näihin tarvittaessa antaa lisätietoa vaikka sähköpostitse, palvelin siis itse nimenomaan bemarin vaunuasentajana ja tunnen ne läpikotaisin.
Ainakin Lohtajalla on zilit vielä käytössä sergein alustoina.
Kai ne Sergeit on vielä veivattavia malleja?
@@Satunnaistasotilashistoriaa juuri tuossa toissaviikolla kävin tätä kyseistä komboa kuvaamassa ja voin vahvistaa molemmat väitteet. Käsin veivaillaan lennokkien perässä ja ZILit nyökkäsi sarjan jälkeen komeasti
@@Tonttu007fin Aivan mahtavaa! Olisi hienoa saada sieltä yksi kuva jaettavaksi jos vain mahdollista?
V. -77 tuollaisella vedettiin tutkakalustoa pitkin metsiä. Lavallakin tuli hytistyä. Legenda kertoi pakoputkesta tippuvan palamatonta bensaa, tippojahan sieltä tuli ja bensa haisi mutta ihan vettä taisi olla.
Vanha ja varmanpäälle säädetty tekniikka johtaa etenkin kylmällä reilusti ylirikkaaseen seokseen. Osa bensasta ei siis pala niin sieltä haju tulee. Tipat pääsääntöisesti vettä sillä palotapahtuman kokenut bensa tuppaa olemaan höyrystynyttä pakoputkesta ulos asti ellei bensaa aivan hullusti liikaa syötetä. Jos seos on tarpeeksi rikas ja asentaa hehkutulpan tai vastaavaa pakoputken matkalle niin saa kunnon lieskapamauksia aikaan kuin ralliautossa konsanaan! Vanha USA-autoilijoiden jippo.
Tornihuhuista jäi puuttumaan se että sotasäädöillä Zilistä otetaan kaksinkertainen teho ulos. Näin höpisivät hevos(voima)miehet Keuruulla 1997, samaa tarinaa kuului toki myös Sisu SA-240:stä eli Rasista. Lieneekö ollut sitten paikallisempaa höpinää.
Tuota en ollut kuullutkaan. Eniten harmittaa että "umpeen hitsattu polttoainesäiliö" -tornihuhu jäi käsittelemättä.
Kyllähän ne ameriikan mualla repii tosta L10 cumminssista tuplana mitä meidän SA-240(kW) Mutta ne on sitten hieman eri käytössä. Ja kyllä toi päälle 320 heppaa riittää ihan mihin vaan varsinkin sen momentinmuunnin-manuaali yhdistelmän kanssa :D maastossa möyriessä harvemmin kuitenkin teho loppuu ennen pitoa kesken
Hyvä kulkemaan maastossa - yhden oman kokemuksen perusteella. Kauan sitten Proto-Sisu oli talviharjoituksessa ajautunut ojaan metriseen lumeen eikä päässyt pois. Zil-kuski ajoi Proton takaa ojaan, sitten pellolle ja veti Proton tielle. En keksi miksi piti koukata sieltä pellon kautta - ehkä vaan siksi että se onnistuu
Mi-Safarin omistaja täällä kommenteissa vinkkasi että renkaiden profiililla on iso vaikutus Zilin maastoliikkuvuuteen. Ja käänteinen vaikutus on että heikentää maantieajettavuutta.
Zilin kalustokohtaisesta miehistön lavakuljetuskiellosta en tiedä mitään, mutta ylipäänsä varusmiesten kuljettaminen lavalla irtotavarana ilman erityistä istuinmoduulia loppui joskus noin 2006-2010. Siinä kun tuli liikaa vainajia jo rauhan aikana. Siitä lienee vaikeampi ja pelottavampi lipsua kuin kuljettajien lepoaikamääräyksistä.
Matkustin Zilin lavalla vuonna 2004, V8-äänet 🙂🙂🙂
Te lisää sota historia videoita tai ajoneuvo videoita
Suunnitelmissa olisi kyllä, mutta etenkin ajoneuvo-videot aika työläitä.
Mutta jos koeajo järjestyy niin toki olen kiinnostunut.
Tarkoitat kai "ajo neuvo" ;)
Come to think of it, has Finnish ZiLs' engines been replaced with diesel ones?
I can not imagine why would you replace gasoline engine with diesel?
ZiL's biggest proplem is not engine. Maybe I lack imagination, but I just don't see that diesel engine would make ZiL any better.
Aivan mahtavia videoita!!
Tästä jääny mieleen vaan kuskin esittelemä "hienosäätövasara"
On kerrottu että neukkulan armeija ajatti siviiliajoja ennen sen omaa käyttöä jotta viat ehtivät ilmetä jottei niitä jää tiepuoleen kun on tosi tilanne.
Tuli jonkun kuorkan lavalla kökittyä katsomaan enskaa ja hanskia talvipakkasessa. Onneksi matka ei ollut pitkä.
Nämä kertakäyttöjutut on kyllä legendaa. Samoin että UAZ illa voi ajaa vaikka ilman virranjakajaa.
Itsekkin muistan inttiajoilta tuollaisen legendan kuulleeni että nämä olisi olleet alkujaan kertakäyttöisiä ja tankkikin umpinainen? Mistä lie tämäkin legenda lähtenyt liikkeelle?
@@Seke8888 legenda kertoo että öljypohjaan tehtiin proppu vasta suomessa, tämä legenda ei kyllä maininnut öljylinkoa.
@@Seke8888 Kertakäyttöisyys on kyllä niin absurdi väitä, puhutaan sitten lippaat kiinni hitsatuista konepistooleista tai umpinaisista polttoainetankeista ajoneuvoista. Miten bensa saadaan umpinaiseen tankkiin? Onko se ensin täytetty ja sitten tankin korkin sijasta täyttöaukko on hitsattu kiinni? Väittäisin että massatuotettu bensatankin korkki on hitsausta halvempi vaihtoehto... Enkä nyt välttämättä pidä täyden bensatankin hitsaamista muutenkaan täysjärkiseltä touhulta, edes neuvotoliitossa...
Eturintamalla huoltoajossa ajoneuvolle on laskettu 15min toiminta-aika
@@marola69 Se on varmasti totta. Ja on totta että UAZ oli tarkoitettu halvaksi maastoautoksi jonka voi huoletta hylätä. Ihan kuin jenkkien GP
1/12 ajoin zilillä parolassa. Helkkarin hieno auto. Menee sinne mihen panssarivaunukin. 6/5
Pääasia että Bensa,pakokaasu ja pieru haisee hytissä :)
Ja ennen vanhaan uskalsi maastossa polttaa tupakkiakin hytissä. Kuskin pallilla!
Siinä mielessä zilin ilmastokysymyksissä ei ole mitään perää koska firma saa toistaiseksi ainakin ajaa ihan millä tahansa vehkeellä kunhan se on vihreä. Ei haittaa vaikka kulutus olisi 200l/100km.
Toisaalta PV maksaa kyllä polttoaineveronsa siinä missä muutkin kuolevaiset, joten jos budjetista voisi siirtää euroja vaikka patruunoihin tai pöperöihin ZILin bensalaskusta, niin ehkä sekin voisi olla ihan pätevä ratkaisu?
Olen ajanut zil oli perkiksen kone 103 hevosta
I Zil love you😆
PsViestik kalustossa oli zili vielä 1/18
Saikos tuota veivillä käyntiin?
Täällä kommenteissa on mainittu että ihan Zilin perustoimintoja.
Intissä kuskit sanoivat, että nää zilit imasee todellisuudessa sata litraa tunnissa ajoi mitä nopeutta tahansa.
Mil-Safarin omistajan mukaan heidän käytössä 20l/h on aika vakiokulutus.
Ehkä se kaasujalka, kuorma ja yleinen käyttö vähän vaikuttaa asiaan.
Edit: Mil-Safarin käytössä tosiaan siirtymät eivät ole pitkiä ja nopeudetkin aika alhaisia.
@@Satunnaistasotilashistoriaa Hieno peli joka tapauksessa ja teki sen mihin oli tehty. Lohtajalla kun Masit jumittui hiekkaan kutsuttiin Zil paikalle irrottamaan ja kyllä muuten irtosi.
@@jorhe1 "Lohtaja" on mainittu moneen kertaan täällä kommenteissa. Ilmeisesti Zili on parhaimmillaan juuri sen kaltaisessa hiekkamaastossa.
@@Satunnaistasotilashistoriaa Uskottava on jos Mil-Safarin omistaja niin sanoo. Muistini mukaan varusmieskäytössä leireillä oli n. 60 litraa / tunti aika normi. Muistan kun ajankuluksi joskus autohallin polttoainepäivystäjän kanssa selattiin tankkauspäiväkirjoja. Zil oli aina se suurin syöppö. (Krazeilla ajettiin sen verran vähän, ettei niitä juuri tankattukkaan.)
1/20 ja kyllä noita pari sielä vielä meni. korona mettäleireillä oli vissii mukana yks ainaki huollolla.
Siinä on ikää "kertakäyttöiselle" maastokuorma-autolle...
Ziliä en päässyt ajamaan. Mutta Gazia kyllä. Hirveä auto
muistan että joskus nuorempana penikkana olin tollatteella maastoajelulla. sinänsä vähän hassua kuvitella että vain 150hp, luulin että olisi enemmän, vaikka vääntöhän se varmaan tärkeämpi on, ja ei lukkoja, luulisi että tollatteessa laitteessa olis, mutta kaippa se toimii noinkin.
Asia pelejä, kunnon asennetta.
Vääntöä pyörille saadaan miten paljon halutaan välityksillä. Eli kyllä se on teho, joka kertoo moottorin suorituskyvyn, tai tarkemmin ottaen teho-kierrosluku käyrä sisältää tasan saman informaation kuin vääntö kierrosluku käyrä. Eli teho seuraa suoraan väännöstä ja kierrosluvusta.
Onhan se Zili kova peli mutta peltorit pitää olla päässä jos maantiellä ajelee. Masi ja erityisesti Rasi menee kyllä kaikkialle minne Zilikin ja paljon mukavammin mutta ne ovatkin eri vuosikymmeneltä ja varmaan hintakin eri suuruusluokkaa. Paljoa en sillä ehtinyt ajaa mutta ei jäänyt kyllä ikäväkään.
Yksi puute jäi videolla kokonaan käsittelemättä: Zil ei kelvannut tykistön vetäjäksi.
Asia tuli itselle vastaan kun katselin tietoja ihan toiseen videoon.
Nää zilithän saatiin aika pitkälti ilmaseks, legendan mukaan tykin mukana tuli tykille vetäjä kaupanpäällisenä. Legendaa
En ole kuullut että ZIL olisi enää varusmieskäytössä. KRAZ-ajoneuvoja löytyy pioneereilta.
Panssarihuoltomiehet ajeli ainakin vielä kesällä 2020
ЗИЛ on myös venäläisten plagiointi?
Relaa Pavel, ei tässä sellaista väitetty
@@ninaakari5181 terveisiä)
Mitä tarkoittaa - Relaa?
@@Павел-у8ш9г это значит успокойся. Есть жаргонное слово.
@@ninaakari5181 О, ну я по-фински знаю тоже много успокоительных слов...