Sahip Olduğumuz Kadar Değil, Ürettiğimiz Kadar Yaşarız! | Orhan Murat Bahtiyar | TEDxIstanbul
HTML-код
- Опубликовано: 9 фев 2025
- Büyük deha Da Vinci'nin hikayesi üzerinden bilim ve sanatın organik bağının ne denli önemli olduğunu anlatarak söze başlayan Orhan Murat Bahtiyar, konuşmasında "Türkiye'de üretmek neden bu kadar zor?" sorusunun yanıtını arıyor. Yenilik üretmek, katma değer yaratmak için bilgi felsefesinin, disiplinlerarası düşünme kabiliyetinin ve inovasyon kültürünün önemini verilerle açıklayan Bahtiyar, aynı zamanda sorumluluğun sadece gençlere yıkılamayacağının da altını çiziyor. Bahtiyar, iktidar, güç ve sermaye sahiplerine sorumluluklarını hatırlatırken, gençlere kendilerini değersizleştiren bu sistemle nasıl baş edebilecekleri hakkında da yol gösteriyor.
2008'de TOBB ETÜ Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümünden mezun oldu. Mühendisliğin yanında profesyonel olarak edebiyat, fotoğraf ve sinemayla da ilgilenen Bahtiyar, New York Ulusal Akademi ve Görsel Sanatlar Enstitüsü'nde fotoğraf ve sinema eğitimi aldı. İlk kısa filmi "Boşluk" New York Creative Mischief Show'da gösterilen ilk Türk filmi oldu. Öykü ve makaleleri çeşitli dergi ve gazetelerde yayımlandı, ulusal çapta ödüller kazandı. Fotoğrafları Ankara, İstanbul ve New York'ta kişisel ve karma sergilerde yer aldı. 2016 yılında New York Üniversitesi'nde Teknoloji Yönetimi ve İnovasyon üzerine yüksek lisansını tamamladı. Tezinde, Türkiye örneği üzerinden gelişmekte olan ülkelerdeki teknoloji ve inovasyon algısını araştırdı. Şu anda Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nde Ulusal İnovasyon ve Girişimcilik Merkezi'nin kuruluş çalışmalarını yürütüyor.
This talk was given at a TEDx event using the TED conference format but independently organized by a local community. Learn more at ted.com/tedx
En sonunda biri bunları söyledi, cesur ve keyifli konuşma olmuş :)
Fark yaratan bir konuşma. Her şeyi tek başımıza başarabileceğimizi söyleyen insanlardan öyle sıkılmıştım ki. Özgürlük TALEP etmek. Evet, talep. Evet çünkü güç içimizde değil sadece. Etrafımızı saran kısıtlayıcı güruhun da sorumluluğu var. Evet, "İstersen her şeyi başarırsın. Başaramadıysan yeterince çabalamamışsın demektir" diye bir şey yok.
Bizden, sıradan insanlardan çok yöneticilere seslenmesi takdire şayan. Kutlarım. İnşallah sesi gerekli yerlere ulaşır ve değişmesi gerekenlerin değişiminde rol oynar.
Toplumun dayattığı kısıtlamalar, belli kalıplar konusunu çok güzel ele almış👏 özellikle eğitim sistemimizin ne kadar yanlış olduğunu öğretemeyen, yaratıcı, gelişmiş zihinler cikaramamasini ne güzel anlatmış. başkalarının gittiği izden gidenler ya da yeniliklere, gelişime açık olmayanlar fark yaratamaz.🐝
Kesinlikle çok haklı. En büyük sorunumuza doğru açıdan ve detaylarıyla bakmış, cümleleri çok doğru seçmiş.
Gerçekten harika bir konuşmaydı. 2.Selçuk şirin gibi. Maşallah
Dünya varlığını sürdürmesini güzel insanlara borçludur.
Herkese hürmetler
Amerika'da bir ay birlikteydik Orhan'la. Gerçekten dolu dolu bi insan. 👏👏👏
8:20 Bekledim bekledim ve turnayı gözünden vurdum. Danke Orhan Bey.
Ne mutlu böyle arkadaşlar var...gururla
O son kısım çok önemliydi. İçim yandı dinlerken, bir noktada gözlerimi kapatmak zorunda kaldım, nasıl %86 nın hobisi olmaz?
ne yazikki... fajat degistirmek donusturmekte bizim elimizdr yapabiliriz!
Teşekkür ederim , kazandırdığınız bakış açısı için. Gelecek için sadece okumak yetmez ayrıca cesur da olalım.
Her saniyesini zevkle dinlediğim ender konuşmalardan biriydi! 👍
Gerçekten mükemmel bir konuşma aklına fikrine bilgine sağlık abi
O kadar haklısınız ki ,ben 4 sene boyunca özel sektörde 3 farklı yerde çalıştım ve yöneticilerin sorunu ''patron'' olmak.Çalışanı strese sokmak kötü davranmak ve hiç bir zaman takdir etmemek olması gereken birşeymiş gibi davranıyorlar.Farklı bir fikir sunmamı asla istemiyor,kendinin dediği mantıksız şeyleri sorgusuz sualsiz çok hızlı bir şekilde yapmamı istiyor.Kendi hatasını asla kabul etmiyor (çünkü bu patronluk egosunu sarsar) bir hata olduğunda hep beni suçluyor,gerçekten kendimi bir köle bir böcek gibi hissediyordum.
Aileme söylediğimde patronlar öyle olur kızım diyorlar.Sonra bir de iş arkadaşlarını ve patronunu sevmek zorunda değilsin ama saygı duymak zorundasın var ama ben hayatımın hepsini bu insanlarla geçiriyorum nasıl sevmek zorunda değilim o zaman bütün hayatım sevmediğim zor katlandığım insanlara dayanarak mı geçsin? Nasıl bir çiledir bu?Ben bu zamana kadar bana bu kadar kötü hissettiren kimseyle birlikte olmadım annem babam bana hep 'sen yaparsın sen edersin' dediler gaz verdiler ve bu bana iyi geldi şimdi bu hiç tanımadığım adam sadece parası var ve bana maaş ödüyor diye her türlü pisliği bana yapabilir mi? İş değiştiriyorun bir şey değişmiyor yani birinin yanında 8:00- 6:00 çalışmak kölelikten başka bir şey değil.Hayatını satıyorsun.
Üniversiteninde insanı gerilettiğini düşünüyorum şu zamanlar ,hoca projeni beğenmediyse sen olamamışşın gibi oluyor o an düşünemiyorsun ya bu adam kim ki o da okulda bir öğretim görevlisi işte.Onun fikri muhtemelen yanlış ama özgüvenini kırıyor,bence insan şu zamanda merak ettiği bölümü kendi araştırıp öğrenmeli kendi imkanlarıyla sonra bu bilgileriyle kendi işini yapabilmeli böyle olursa çok daha özgüvenli olurlar.
Tabi şu anki toplum yapısıyla bu mümkün değil çünkü etiketin çok önemli aa mimarmış doktormuş mühendismiş...
Benim üniversitede çok fazla hobim olamadı çünkü ilerde hiç bir işime yaramicak saçma sapan derslerin ödevleriyle gece gündüz ilgilenmek zorundaydım...şu anda özgürüm ve bir sürü hobim var .İnsanlara fırsat vermezseniz hobileri olamaz tabiki...
Simdi istediklerine ulastigina sevindim umarim isinde de dogru insanlarin yanindasindir. En buyuk sorunumuz zihniyet. Kafa degismedigi muddetce 1 milim dahi ilerleyemeyecegiz. Patron diye ya da ogretim uyesi diye bizleri kole olarak ya da baska sinifa mensup kisiler olarak goremezler alnini karislarim oyle sistemin.
Hocam çok güzel bir konuşma olmuş. Tebrik ederim.
Etmedikçe "Alime, Bilgine" hürmet,
Gün gelir çöreklenir başınıza, dağ, gibi zulmet..! Kenan SAYIN.
Gerçekten öyle ama.
Emin Çapa'dan sonra "beş yıldız" ya da "on numara" dediğim ikinci Tedx konuşması oldu. Teşekkürler hocam, teşekkürler TEDx.
izlediğim en iyi birkaç konuşmadan biri oldu. ağzınıza yüreğinize sağlık. çok önemli noktalara değinmişsiniz...
Sonunda farklı disiplinlerin açığa çıkaracağı sentezin harikalar yaratacağına inanan birine denk geldim.
Bende cani gonulden inaniyorum buna. Ozellikle bu yuzyil teknoloji yuzyili kesinlikle ama kesinkes disiplinlerarasi isbirligine muhtac . yeni seyler yaratmak icin farkli bilim ve dallari bir araya getirip ayni potada eritmeliyiz. O zaman cok baska bi dunya yaratmis oluruz. Kalan omrumde bunun icin calisacagim!
Mükemmel bir konuşma bayıldım hocam elinize sağlık :)
harika bir konuşma olmuş dinlemeye doyamadım ağzına sağlık üstat.
Ulan helal olsun sana kardeş. Kaliteli bir adamsın.
teşekkür ederim
14:11 bakide hoş bir sada. Diğerlerini kimse hatırlayamaz zaten.
Muhteşemsin dostum...
tesekkur ederim cok guzel anlattdiz, kesinlikle katiliyorum
👍 Çok teşekkür ederim farkındalik yarattiyorsun...müthiş bir konuşmaydi... akici,etkileyici, düşündürücü, bilgilendirici.
Tebrik ediyorum sizi👏👏
hocam söylemesi ayıp mevcut eğitim sistemiyle biz sadece o üç kişiyi değil, leonardo yu da tanımıyoruz. yöneticiler özgürlük ve imkan versin eyvallah katılıyorum da senin de dediğin gibi fotokopi makinesinin nasıl çalıştığını bilmeyen, hesap makinesini kullanamayan bir nesil varken bu da yetmez. toplum hem alttan hem üstten aynı anda değişim yaşamalı, yoksa işimizi zor.
GÜZEL
TEBRİKLER...
sonuna kadar haklı
mükemmel
Güzel konuşma
supersiniz
Harika ve anlayanlara! tokat gibi bi konusma olmus👍
harika; ellerinize sağlık:-)
Teşekkür abi
Brawo👏👏👏👏
mükemmel gurur duydum
helal olsun
Nekadar dolu dolu konusuyor, her kelimesinde bir anlam var.
Yıl 2020 değişen tek şey gerileyen ekonomi 🙄
Sokakta kaykay bile suremiyoruz ne diyimki
ADAM!
klişe bir şey yazı cam abi adam haklı
Adamın saydığı yazarların hepsini kitap okuma alışkanlığı kazandıktan sonra öğrendim . o da askerlikten sonra malesef şuan 30 yaşındayım bende lise terkim malesef .Bazen halen geç kalmamış olduğumu düşünüp sonra yine umutsuzluğa kapılıyorum.En büyük sıkıntımız cahillik.
bu konuşmayı beğenmeyen 12 kişi kesin yöneticidir :D
Çok sağlam bir konuşma olmuş..
14:11
İş sistemi deişmeli
🎉🎉
👏👏👏👏👏
Konuşmayı beğenmeyenler , acaba neyi beğenmediklerini anladılar mı ki?🙈🙉🙊
Ezberci sistem ezberci sistem diye tekrarlamaktan daha ezberci bi sistem var mıdır acaba ?
🫰🏼🫰🏼🫰🏼
bu izleyiceler neye gülüyor Allah için kendi çaresizliklerine mi utancakları yerde kişniyorlar sinirlerim bozuldu
Dediği bazı şeyler hakkında yeterli bilgisi yok ve kulaktan dolma şeyler anlatıyor,kalanına katılıyorum.
yaw siz varya hakkaten adami cildirtirsiniz. Adamin su sozlerini isitip de bu rezilce yorumlari hangi sifat ve akilla yaparsiniz anlamam. Serdar senin daha iyi fikirlerin varsa eger ki sanmiyorum buyur hodri meydan degistir dunyayi da gorelim sen kimmissin!
Söylediklerinin içinde doğru olan şeyler bugüne kadar zaten bir çok insanın söylediği, düşündüğü, bildiği şeyler. Yani kendi özgün fikirleri veya sözleri değil. Herifin kendi şahsi fikirlerine bakarsanız aslında ne olduğunu görebilirsiniz. Yozlaşmak diye bir şey olmadığını, değişim olduğunu iddia eden bir şuursuz.
artık söylemeyın lutfen imkan yaratın bızde sizi dunyanın hakımı olmayolunda ölümüne yardımcı olalım ıstedıgımız mekanı yaratın ınsan gıbı davranın yeterlidir maaşta ıstemıyoruz karın tokluguna çalısırız ama şerefsiz patronlar olmasın
Şöyle adamlara altyapı hazırlayın imam hatiplilere degil.
Сумасшедший мэрт altyapi ayni ama potansiyel farkli
Ne basit ve sığ bir bakış açısı.Sanırsın cumhuriyet kurulduğundan bugüne 100 yıldır imam hatiplere altyapı sunuluyor bu ülkede, Objektif ve toplumun tüm kesimlerini kuşatıcı bir ruha sahip olmadan altyapınız olsa da boş. Beyefendi.
Сумасшедший мэрт Vizyonu imam hatiplilere laf çakmakla sınırlı olan insanlara altyapı hazırlansa da boş sanırım. Aya gider "imam-hatipler kapatılsın." yazarsınız.
Belki cumhuriyetin kuruluşundan beri imam hatipler ön planda değil ama son 15-20 yıllık süre zarfında pozitif bilimlere ve eğitimin niteliğine gösterilen önemin azalmasının sonuçlarının yansımalarını ülke ekonomisinde,sosyal ve toplumsal alanlarda görmekteyiz. Elbetteki din eğitimi almak isteyenler böyle bir şeyi istemekte özgürdürler ve bu din eğitimi almak insancıl anlayışa göre haklarıdır. Fakat bizim ülkemizde imam hatiplere kendi isteğiyle gidenlerin ve aile zoruyla gidenlerin oranlarına bakalım öyle analiz edelim durumu. Ben imam hatiplere karşı değilim ben gençlerin sadece din odaklı almaları gerektiği düşünülen bir eğitime karşıyım. İmam hatip benzeri okullar yani din eğitimi odaklı okullar batıda da mevcut fakat onlar sadece din odaklı eğitim veren kurumlar değiller. Pozitif bilimlerden uzak, tamamen dini bilgilerle doldurulmuş genç bir beynin sizce ülkesine ve kendisine ne gibi bir yararı olabilir. Ülkemizi daima ileriye taşıyacak olan kişiler bu genç beyinlerdir. Diyebilirsiniz ki bu ülkenin din adamlarına da ihtiyacı var. Evet var fakat fenden, ilimden bir haber bir din adamı çıkıp vaaz verdiğinde etrafında bulunan tüm insanları da bilgisizliği ve cehaletinden oluşturduğu kara deliğe sürüklemez mi? İnsanlar ne ile ilgili eğitim almak istiyorlarsa alsınlar ilimin ve bilimin ışığında almaları gerektiğini savunuyoruz. Bizim aslında tek derdimiz bu.
Ne alakasi var kardesim bu kadarda sacmalanmaz
Son cümlesi yetti herşeye
9:35 Yozlaşmak diye bir şey yokmuş, değişim varmış. Senin zihniyetini, mantığını, bakış açını .......
ha ri ka
Super ,, Sizin sözünüzü yorumladım; siz erdoğan ve liderlere a laf attınız!!! Fetocu veya dış mihrakmisiniz!? ( malesef bu günümüzde anlayış ) yanlış oldu ise özür diliyorum.