Miltä voisi metsäkuvio näyttää, jos olisi harvennettu aikaisemmin?

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 4 июн 2022
  • 4 vuotta välissä, aika iso ero. Hoitotoimenpiteet kannattaa tehdä ajallaan.

Комментарии • 15

  • @eeromaki-tulokas9431
    @eeromaki-tulokas9431 2 года назад

    Amatööriharrastajalle sain synninpäästön kun katselin, harvaksi kun koittaa harventaa niin muutaman vuoden kuluttua ei ees huomaa et on sahan kanssa metsässä oltu. Eräs puoliammattilainen totesi: et sinä omaa mettääs liian harvaks ees tohdi vetää, anna palaa vaan kun neuvoja kyselin työjäljestä.

    • @JOmetsuri
      @JOmetsuri  2 года назад

      Niin siinä tahtoo monesti käydä! Koivua on tosi hankala liian harvaan asentoon saada. Ja sitten jos on vaan rehevä maapohja ja kasvuolosuhteet kunnossa, niin julmetusti se hyökkää kasvuun hoitotyön jälkeen. Mutta eipä siitäkään haittaa ole, vaikka useammassa harvennuksessa puuta sieltä pois ottaa. Kolme kertaa on minimi melkeinpä, jos oikeasti haluu hyvän metsän päätehakkuuasentoon.

  • @heikkisiitonen1008
    @heikkisiitonen1008 2 года назад

    Onko lannoitettu,millään?Hyvän näkönen metsä tulossa.👍👍👍

    • @JOmetsuri
      @JOmetsuri  2 года назад +1

      Ei ole lannoitettu ollenkaan. On vaan niin hyvä maapohja. Reilun metrin kuroo pituutta puut kasvukaudessa, niin maisema muuttunut kyllä hetkessä.

  • @petepee4301
    @petepee4301 2 года назад +1

    Mikähän lienee se juuri oikea aika poistaa koivikko kokonaan kuusikon päältä ?

    • @JOmetsuri
      @JOmetsuri  2 года назад +2

      Se on vähän kuviokohtaista, mutta ei kannata päästää liiaksi asti järeytymäänkään ja kasvamaan pituutta. Oikeaa vastausta tähän tuskin ja se riippuu metsänomistajan tavoitteista. Jos Tyvestä saa pitkän vanerin ja alla on kasvatuskelpoinen kuusikko, niin antaa mennä pois vaan. Korjuuvauriot vaan kasvaa jos liiaksi asti lihottaa puita.

    • @petepee4301
      @petepee4301 2 года назад

      @@JOmetsuri Ja täällä Oulun seudulla kaikki koivu menee kuituun niin ei niistä oikein tiliä tee missään kohtaa.

    • @jakekp4739
      @jakekp4739 2 года назад +2

      Nopealla materiaalin kertauksella, hieskoivut ylispuuna voidaan poistaa kuusten päältä koivujen saavutettua kuitupuun mitat. Jos tukkipuupotentiaalia on, voidaan niitä ilmeisesti jättää 300-400 r/ha. Loput poistetaan ennen kuin kuusten latvukset alkavat kärsiä ylispuustosta. (Edellisen lauseen voi mielestäni pitää hyvänä pohjana missä tilanteessa vain). Rauduskoivujen kanssa ensiharvennuksessa jätetään 200-300 r/ha, jotka hakataan kuusikon seuraavassa harvennuksessa. Kuusten uudistushakkuuseen voidaan jättää koivujen laadukkaita tyvitukkirunkoja. Koivuja on kuitenkin suositeltavaa jättää säästöpuiksi, omastakin mielestä.

    • @JOmetsuri
      @JOmetsuri  2 года назад

      @@petepee4301 Niin joo, pohjoisessahan tuota vaneria ei osteta ollenkaan 🤔 Liekö tilanteeseen tulossa muutosta ja kulkisi junalla sitten eteenpäin kun Venäjältä ei puuta tulossa?
      Mutta eipä sitä kuitua kannata kasvattaa liikaa. Melkein samalla kertaa koivut pois sitten kun sitä aliskasvosta harventelee. Saa samalla vaurioituneet kuuset pois kun niiden koivujen kanssa pelaa.

    • @JOmetsuri
      @JOmetsuri  2 года назад +1

      @@jakekp4739 Siinähän se aika hyvä nyrkkisääntö on runkolukuineen. Noita runkolukuja en ole itse niin tuijottanut, mutta yleensä oon peilannut alla olevan kuusen laatuun ja määrään. Koivuahan ei oikein liian harvaksi asti saa hakattuakaan.
      Jos on täystiheä laadukas kuusentaimikko alla, niin oon hakannut koivut pois, vaikka polttopuuksi. Harvemmassa jos on kuusta, niin koivikko harvaan asentoon, niin kyllä sinne alkaa kuusta nousemaan kuin itsestään.

  • @samuelp.4743
    @samuelp.4743 2 года назад

    Summasummarum..metsä tykkää kun sitä hoidetaan, eikä vaan kaadeta ;)

    • @JOmetsuri
      @JOmetsuri  2 года назад +2

      Näin on. Metsänhoidon voi tehdä tunteella ja taidolla, kaatamisen sinne päin!

  • @ilkkaek9719
    @ilkkaek9719 2 года назад

    Nin metsä vastaa kuin sinne huutetaan Jyväskylän Ilkka