Cafeneaua filozofica. Ce mai suntem: filozofi sau profesori de filozofie?

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 7 сен 2024
  • Întâlnire cu Gabriel Liiceanu și Dana Jalobeanu. Moderator: Grigore Vida. Evenimentul se desfășoară în La Petite Bouffe Cotroceni.
    Tema este „Prietena noastră filozofia. Ce mai suntem: filozofi sau profesori de filozofie? (filozofie academică versus filozofia pentru toată lumea)”.
    Texte de la care a pornit discuția:
    - Pierre Hadot, „There Are Nowadays Professors of Philosophy, but not Philosophers”, translated by J. Aaron Simmons, notes by Mason Marshall, The Journal of Speculative Philosophy, vol. 19, nr. 3 (2005), pp. 229-237 [Pierre Hadot, „Exercices spirituels et philosophie antique” (Paris: Albin Michel, 2002), pp. 333-342]
    - Gabriel Liiceanu, „Filozofia și paradigma feminină a auditoriului” în „Cearta cu filozofia” (București: Humanitas, 1992, 1998, 2005)
    - Gabriel Liiceanu, „Ușa interzisă”, ediția a III-a (București: Humanitas, 2016), pp. 18-28 (15 mai 2001), pp. 36-39 (28 mai 2001), pp. 303-309 (3 mai 2002)
    - Gabriel Liiceanu, „În loc de prefață: «Mările calde ale vieții»” în „Continentele insomniei” (București: Humanitas, 2017)

Комментарии • 13

  • @geneseyes
    @geneseyes 5 лет назад +7

    Dle Liiceanu, dorinta dvs de a conecta filozofia la problemele cele mai simple ale vietii oricarui om, de a o vorbi si practica in asa fel incit sa fie pe intelesul acelui elev de clasa a zecea este realmente buna, sanatoasa, frumoasa si va sustin. Imi permit sa las in libertate in fata dvs o idee care mi-a venit ascultindu-va: ce ne-am fi facut daca cei care au inventat frigiderul, televizorul, automobilul samd, ar fi incercat sa procedeze la fel, sa astepte sa inteleaga orice om de rind ce este un tranzistor, un ax cu came, o dioda? Ei le-au construit si le-au dat oamenilor gata facute, iar ele functioneaza si ajuta. Nu cumva exact asta au de facut si filozofii, asemeni inginerilor mecanici si electronisti, sa inventeze aparate filozofice - bineinteles nu de fier si plastic, ci solutii, retete din cuvinte sau ce-o mai fi - pentru utilizatorii de rind? Instrumentele academice filozofice sofisticate care vi se par exagerate probabil ca sint instrumentarul necesar, asemeni aparatelor de masura si simulatoarelor inginerilor care in final ne asaza in mina un biscuit de plastic si sticla miraculos, de exemplu acel smartphone, pentru construirea dispozitivelor rational-pure ce pot rezolva stari care depasesc nivelul de intelegere submediu fara a fi nevoie de studiu.
    Asadar, sa facem aparate filozofice pentru problemele de zi cu zi, dar aparate usor de folosit de catre oricine, asemeni obiectelor pe care le-ati dat ca exemplu. Omul nu va trebui obligatoriu sa stie cum functioneaza "aparatul", el va trebui doar sa-l porneasca si sa-l foloseasca.
    Fireste ca analogia frizeaza sf-ul, dar de pe tarimul filozofiei se zareste cam orice alt tarm.
    Marius Rosiu.

  • @Verbsdescribeus
    @Verbsdescribeus 5 лет назад +5

    îți mulțumesc pentru upload, dragă Humanitas :)

  • @mihailazarescu1297
    @mihailazarescu1297 5 лет назад +6

    Editarea este nedreapta, pentru ca cioparteste ideile vorbitorilor, și de prost gust, pentru ca sincopele sunt amețitoare și suparatoare pentru ascultător. Mai multa grija, va rog!

  • @popalaurentiu6803
    @popalaurentiu6803 4 года назад +3

    Rezolvati cu sunetul.

  • @vladchannel427
    @vladchannel427 3 года назад

    Vorbiti despre continuitate ,mi se pare interesant subiectul

  • @corinadumitru572
    @corinadumitru572 3 года назад +1

    Habar n-am daca se mai uita cineva pe thread--ul asta, limbajul matematic este un jargon? Pana la urma, cui se adreseaza filozofia? Oare nu cumva, problema ei este ca are prea multe jargoane? Ca este noul nostru Babel?

  • @dualissyndrome8666
    @dualissyndrome8666 4 года назад +6

    Va rog, luati un sunetist - prima oara- si apoi un om pe video.

  • @raducristescu9626
    @raducristescu9626 4 года назад +3

    Domnul Liiceanu cam bate campii. Ar fi fost usor de contrat.

  • @huidusilviu2995
    @huidusilviu2995 2 месяца назад

    Liiceanu nu vrea sa accepte ca poate exista dialog și proiecte intre teologie și filosofie și intre ele și știință...și ca teologi medievali făceau și știință...

  • @raducristescu9626
    @raducristescu9626 4 года назад +5

    Ce nu intelege Liiceanu e ca nu prea mai poti sa faci filosofie la nivel inalt fara stiinta. El nu stie fizica si matematica, asa ca separa complet fizica de stiinta. "Einstein nu e filosof". I-auzi. Ce convenabil, pt Liiceanu.

  • @raducristescu9626
    @raducristescu9626 4 года назад +2

    Destul de slab pregatiti toti trei.

    • @gabrielpop1658
      @gabrielpop1658 Год назад +2

      Mata ai spus ceva până acum în filosofie, ai vreun text, ai publicat ceva?

  • @gillbeatsisback01
    @gillbeatsisback01 5 лет назад +3

    cine a facut editarea