Tiberiu , bei si vin din munka ta ? Eu incerc in al 6 an . Beau dar am obtinut putin pinä acum . Greu trecerea de la Fierar la Gospodar . Sänätate Tie si succes in Gospodärie .
Da, produc si vin. Anul trecut am facut aproximativ 100 l din care vreo 40 l au fost pastrati ca must. Nu sunt mare bautor asa ca mai si ramane vin... Insa via mea este pusa de bunicu acum 30-40 de ani si are productie buna. Au fost cam 300 de butuci din care faceam cam 500 l. Am scos din ea si au ramas cam 150. Din alea doar jumatate sunt pt vin, restul sunt in curs de intinerire sau de conversie in struguri de masa.
Mulțumim, foarte bine explicat, am un soi autentic romanesc(stresinica) am vreo 50 de plante tinere(anul 2) și le am pus spalier, ce forma recomanzi și la ce înălțime sa încep ramificatia? Multumesc
Nu am auzit de soiul Stresinica asa ca nu stiu daca are lastarii fertili la baza, la mijloc sau spre varful coardei... Tulpina o formati la 60 cm insa ca forma de conducere nu stiu ce sa va recomand caci nu cunosc soiul.
@@valentinmosoiu776 Depinde de vreme si precipitatii... In general le udati cand au nevoie de apa iar vara le udati regulat cel putin o data pe saptamana. Din septembrie se opreste udatul ca sa se lemnifice corzile.
Când văd prezentările dvs, înțeleg perfect, când mă uit la VIȚA mea, se schimbă situația ! ☺️ Din neștiință, am lăsat 4 vițe de vie, în creștere cam liberă, cu legare doar pe tutore (pe verticală) , cu 2-3-4 corzi, plecate din butuci,pe care, anul trecut le-am tăiat (lăsat) greșit, de 2 ori, iar anul acesta (al 2-lea spre al 3-lea) s-au bifurcat pe multe brațe, unele foarte lungi. Întrebarea mea este : pot lăsa până la toamnă tăierile de corectare (până mai studiez/vizionez video.urile dvs. ca să învăț cum se fac corect legările, copilirile, ciupirile..etc) sau este prea târziu, iar butucii, fiind mici, nu vor rezista !? Am un video amatorial pe canalul meu sub care este și o adresă de completare foto, clipuri cu erorile ce le-am comis.
@Tiberiu Ghioca Ați putea , în limita timpului dvs , să le vizionați și să faceți un comentariu de suport sau critică ca să ies din impas ? Repet: mă interesează dacă pot amâna corectarea până la toamnă? Acum sunt foarte dezorientată 🙄🤨🤔, n-am curaj să mai folosesc foarfeca 🌿✂️🍇! 😄 Cu respect, vă salut. Numai Bine !
Buna! Te rog spune-mi si mie daca sistemul de conducere cordon speronat merge sa il adopt si la vita de vie de masa care are o crestere foarta viguroasa! Este vita de anul 2, are joardele foarte groase, am vrut sa o conduc sub tipul Guyot, dar fiind foarte groase cred ca ar merge mai mult pe Cordon speronat! Ce imi recomanzi? Multumesc!
Vă salut ! Am o întrebare : la un butuc de an 2 joardele care vor forma cordoamele lateral pt cordon Cazenave se conduct pe sârme în pozitie orizontală ,sau se lasă să creascà vertical urmând ca în annul următor sà fine legate orizontal ?
Daca am si a doua sarma mai sus,pot lasa o joarda sa ajunga pana la ea apoi efectuez punctul anterior taierea ei sub sarma) si alte doua joarde le las pe prima sarma? Nu ai un exemplu de gen?
Vrei sa faci inca un rand de cordoane pe a doua sarma? Nu prea merge pt ca o sa fie prea deasa vita. Merge in acest fel doar pe conduceri mult mai inalte de tip bolta sau semi-bolta cum am facut eu aici ruclips.net/video/8fOuKsl4eyE/видео.html Presupun ca asta vrei...
@@taran.de.weekend pe spalieri mei sm pud 3 randuri de sarme la distanta de cate 30/40 cm intre ele,sarmele fiind duble....as vrea sa am cate doua joarde pe fiecare sarma.Merge sa fac asta?
@@PaulDanciu Intai uita-te prin videoclipurile mele si decide ce tip de conducere vrei Guyot, Cazenave sau Speronat si pe urma mai vedem caci depinde ce vrei... Dar clar lemnul sta doar pe primul nivel fie ca e o singura sarma fie ca e dubla.
Sincer sa fiu nici eu nu stiu ce soiuri sunt pt ca nu prea a iesit ce am cumparat iar unele sunt prea mici. Insa anul acesta ar trebui sa rodeasca toate si poate ma lamuresc. Ar trebui sa fie struguri de masa.
Sal,pt o vie hibrid(ananas),ce sistem de taiere si formare imi recomanzi?este anul 2 si o am pe spalieri cu prima sarma la 60 cm cum am vazut la dumneavoastra.
Vă salut pe amândoi ! Am experimentat eu și am constatat că cel mai bine este cu Guyot. Pt Cazenave în primăvara au fost f. mulți lăstari slab dezvoltați sau uscați. Mă rog este concluzia mea , la o vie hibrida pe care o întrețin de 30ani.
Bună seara, am înființat în martie 2019 câteva rânduri de vie (am plantat în jur de 50 butasi) și anul acesta încă 50. Soiurile plantate sunt nohan negru și alb, căpșunica si ananas (acestea sunt soiurile care merg în zona aceasta a Bacăului). Am urmărit videoclipurile dvs cu tăierile în funcție de fiecare an, ce vroiam sa va întreb pe dvs este dacă tăierile pe an se aplica și la soiurile de vin pe care le-am plantat eu pt ca am văzut în comentarii ca în mare parte aveți plantate soiuri se masă. Va mulțumesc!
Buna seara! Daca vreti sa o conduceti pe sarma atunci da. Eu am si hibrida care era pe araci si o convertesc pe sarma. Primi 2 ani se tare la fel indiferent de forma de conducere. Din anul 3 puteti merge pe Guyot sau puteti incerca cum am facut eu pe cordoane. O sa vad pana in toamna daca merge bine pe Cazenave via hibrida. Urmariti rezultatele si pana la anul va decideti.
@@taran.de.weekend Mulțumesc mult pt sfaturi. O sa urmăresc cu drag, mai ales ca am văzut ca aveți și pt pomi pt ca și eu am plantat în jur de 20 copăcei
Salut! Nu cunosc prea multe soiuri din pacate. Depinde si ce fel de vie vrei: de masa sau pentru vin. Moldova este de masa destul de rezistent inclusiv la boli. Palatina e iarasi de masa, rezistent, dar mai putin la seceta... Vezi aici: pomifructiferi.com/categorie-produs/vita-de-vie/ Daca vrei sa plantezi pe suprafete mai mari recomand sa vorbesti cu producatori din acea zona. Pentru cateva vite ia orice soi rezistent la ger si boli si le mai uzi cand nu ploua.
De aproape 4 ani îngrijesc 70 butuc de Vie Polosky Sunt mailult fecât învântat de ea : atât pe boltà cât şi cu cordoane lateral este forage productivă cu o îngrijite minimă .ca tratamemte . Doar apà i-am dat mail multà.
Eu zic că ai exagerat cu 2 coarde ,trebuia forma guiot cep doi ochi și coardă de vreo șase că este doar al treilea an ,nu ti se pare desproportionata i tre butuc si coarde ,la butucul ala subțire nu mergea măi bine una până se mai maturiza unpic burucul?salutsre si numai bine.
Daca sunt coardele prea subtiri se pot taia mai scurte si se prelungesc in anul urmator. Si chiar daca se lasa 2 coarde intregi nu inseamna ca lasam toti strugurii. Se normeaza productia. Apoi se face plivirea lastarilor in verde, nu raman toti. Vedeti si acele videoclipuri
Salutare! Da, pt ca este coarda de 1 an crescuta pe lemn de 2 ani. In principiu fiecare ochi va face cate 1-2 struguri. E posibil totusi ca unii ochi sa nu fie fertili si sa produca lastari fara struguri...
neata buna ! in primul rand va doresc rod bogat si sanatate ! imi plac videoclipurile dvs insa vreau sa va intreb doua aspecte., primul ,am vazut la alte persoane care fac taierile la vita de vie ca in momentul cand taie lasa un cep de siguranta pana la mugure zicand ca se lasa ca sa nu intre uscatura si sa afecteze mugurele . Al doilea , la minutul 3 si 4 secunde se observa butucul de vie din dreapta celui care faceti taierile acesta avand doua coarde palisate stanga dreapta insa pe coarda din stanga se observa doar doi cepi de rod pe ea si inca unul pozitionat la ramificatia coardelor multianuale . Nu ar trebui sa fie garnisita coarda cu mai multi cepi sa zic din 10 in 10 cm ??? va intreb ca si eu ma confrunt cu aceasta problema si nu stiu ce solutii sunt ptr remediere ....sa fie taiata coarda respectiva si palisata alta ???
Neata! Multumesc la fel. Se taie fie imediat deasupra ochiului fie prin nodul urmator. Vedeti ruclips.net/video/U67nx5QfTKw/видео.html Cepii sau verigile de rod se lasa alternativ. Un ochi da, unul nu. Cel de sus da, de jos nu incepand de la bifurcatia cordoanelor. La soiuri de vin cu internod scurt rezulta mai multi cepi cam la 10 cm. La soiuri de masa cu internod lung si vigoare mare rezulta mai putini cam la 20 cm.
@@emiem6489 Pai ati intrebat de cepi si de asta nu intelegeam... In anul 2 nu lasati cepi ci o coarda pana la prima sarma. Daca coarda nu ajunge la prima sarma o taiati astfel incat la aiba macar 7 mm grosime. Eu am pus prima sarma la 60 cm dar puteti pune mai sus daca aveti sistem de sustinere care sa permita inaltime mai mare.
Salut! Pe rand 1,2-1,3 m. La strugurii de masa as fi pus 1,5 m dar din limitarea spatiului am lasat la 1,3 m. Intre randuri am 1,6 m dar as zice ca cel putin 2 m e mai bine daca sunt struguri de masa.
Felicitări pt explicații!!!
La soiurile de vie ,busuioaca, tamaioasa, feteasca, muscat otonel ce tăieri sunt recomandate.
Mulțumesc mult!
Busuioaca de Bohotin, Muscat Ottonel si Tamaioasa romaneasca - Guyot sau Cazenave. La Feteasca trebuie sa imi spuneti de care... Alba, Neagra, Regala?
@taran.de.weekend mulțumesc!
Feteasca alba și regală.
@@alexandruturiac8418 Feteasca Alba - Guyot, Feteasca regala - Cordon speronat
@@taran.de.weekend mulțumesc frumos!
Tiberiu , bei si vin din munka ta ? Eu incerc in al 6 an . Beau dar am obtinut putin pinä acum . Greu trecerea de la Fierar la Gospodar . Sänätate Tie si succes in Gospodärie .
Da, produc si vin. Anul trecut am facut aproximativ 100 l din care vreo 40 l au fost pastrati ca must. Nu sunt mare bautor asa ca mai si ramane vin... Insa via mea este pusa de bunicu acum 30-40 de ani si are productie buna. Au fost cam 300 de butuci din care faceam cam 500 l. Am scos din ea si au ramas cam 150. Din alea doar jumatate sunt pt vin, restul sunt in curs de intinerire sau de conversie in struguri de masa.
Salut .. pentru soiurile tămâioasă românească și muscat Ottonel ce fel forma de taiere recomanzi
La ampelografie scrie: Guyot pentru Tamaioasa romaneasca si Guyot sau Cazenave pt Muscat Ottonel.
Mulțumim, foarte bine explicat, am un soi autentic romanesc(stresinica) am vreo 50 de plante tinere(anul 2) și le am pus spalier, ce forma recomanzi și la ce înălțime sa încep ramificatia? Multumesc
Nu am auzit de soiul Stresinica asa ca nu stiu daca are lastarii fertili la baza, la mijloc sau spre varful coardei... Tulpina o formati la 60 cm insa ca forma de conducere nu stiu ce sa va recomand caci nu cunosc soiul.
Salut, am și eu o întrebare, la vita de vie, plusata și foaia teiului pot să o formez cum ați arătat în videoclip
Salutare! Nu am auzit pana acum de aceste soiuri asa ca nu stiu sa va spun...
Va salut,
Cum se udă vițele în primul și al doilea an?
Mulțumesc
@@valentinmosoiu776 Depinde de vreme si precipitatii... In general le udati cand au nevoie de apa iar vara le udati regulat cel putin o data pe saptamana. Din septembrie se opreste udatul ca sa se lemnifice corzile.
@@taran.de.weekend mulțumesc 👍
Când văd prezentările dvs, înțeleg perfect, când mă uit la VIȚA mea, se schimbă situația ! ☺️
Din neștiință, am lăsat 4 vițe de vie, în creștere cam liberă, cu legare doar pe tutore (pe verticală) , cu 2-3-4 corzi, plecate din butuci,pe care, anul trecut le-am tăiat (lăsat) greșit, de 2 ori, iar anul acesta (al 2-lea spre al 3-lea) s-au bifurcat pe multe brațe, unele foarte lungi. Întrebarea mea este : pot lăsa până la toamnă tăierile de corectare (până mai studiez/vizionez video.urile dvs. ca să învăț cum se fac corect legările, copilirile, ciupirile..etc) sau este prea târziu, iar butucii, fiind mici, nu vor rezista !?
Am un video amatorial pe canalul meu sub care este și o adresă de completare foto, clipuri cu erorile ce le-am comis.
Acum le lasati asa. La primavara le taiati cum trebuie. Pana atunci mai studiati 🙂
@Tiberiu Ghioca Ați putea , în limita timpului dvs , să le vizionați și să faceți un comentariu de suport sau critică ca să ies din impas ? Repet: mă interesează dacă pot amâna corectarea până la toamnă? Acum sunt foarte dezorientată 🙄🤨🤔, n-am curaj să mai folosesc foarfeca 🌿✂️🍇! 😄
Cu respect, vă salut. Numai Bine !
@@taran.de.weekend Mulțumesc mult de tot (am scăpat de emoții ✂️🌿... deocamdată:-))). Așa am să fac , trec la studiat ! 😆👋
De laetajul de la prima sarma cum se conduce ptr. a realiza etajul doi?
E doar un etaj. Pe bolta puteti incerca mai multe etaje pe aceeasi vita desi nu prea e recomandat datorita efectului de polaritate.
Buna! Te rog spune-mi si mie daca sistemul de conducere cordon speronat merge sa il adopt si la vita de vie de masa care are o crestere foarta viguroasa! Este vita de anul 2, are joardele foarte groase, am vrut sa o conduc sub tipul Guyot, dar fiind foarte groase cred ca ar merge mai mult pe Cordon speronat! Ce imi recomanzi? Multumesc!
Nu recomand speronat la soiuri de masa viguroase.
Vă salut !
Am o întrebare : la un butuc de an 2 joardele care vor forma cordoamele lateral pt cordon Cazenave se conduct pe sârme în pozitie orizontală ,sau se lasă să creascà vertical urmând ca în annul următor sà fine legate orizontal ?
Vreti sa spuneti lastarii... Se conduc oarecum in diagonala si abia anul urmator se leaga orizontal.
Daca am si a doua sarma mai sus,pot lasa o joarda sa ajunga pana la ea apoi efectuez punctul anterior taierea ei sub sarma) si alte doua joarde le las pe prima sarma? Nu ai un exemplu de gen?
Vrei sa faci inca un rand de cordoane pe a doua sarma? Nu prea merge pt ca o sa fie prea deasa vita. Merge in acest fel doar pe conduceri mult mai inalte de tip bolta sau semi-bolta cum am facut eu aici ruclips.net/video/8fOuKsl4eyE/видео.html Presupun ca asta vrei...
@@taran.de.weekend pe spalieri mei sm pud 3 randuri de sarme la distanta de cate 30/40 cm intre ele,sarmele fiind duble....as vrea sa am cate doua joarde pe fiecare sarma.Merge sa fac asta?
@@PaulDanciu Intai uita-te prin videoclipurile mele si decide ce tip de conducere vrei Guyot, Cazenave sau Speronat si pe urma mai vedem caci depinde ce vrei... Dar clar lemnul sta doar pe primul nivel fie ca e o singura sarma fie ca e dubla.
ce soi aveti? Multumim de explicatii
Sincer sa fiu nici eu nu stiu ce soiuri sunt pt ca nu prea a iesit ce am cumparat iar unele sunt prea mici. Insa anul acesta ar trebui sa rodeasca toate si poate ma lamuresc. Ar trebui sa fie struguri de masa.
Sal,pt o vie hibrid(ananas),ce sistem de taiere si formare imi recomanzi?este anul 2 si o am pe spalieri cu prima sarma la 60 cm cum am vazut la dumneavoastra.
Salutare! Guyot sau Cazenave. Inca nu stiu care din ele 2 se preteaza mai bine. Sunt in teste...
Vă salut pe amândoi !
Am experimentat eu și am constatat că cel mai bine este cu Guyot. Pt Cazenave în primăvara au fost f. mulți lăstari slab dezvoltați sau uscați. Mă rog este concluzia mea , la o vie hibrida pe care o întrețin de 30ani.
@@marulispaun1495 Multumesc pt raspuns,asa m am hotarat si eu.
Bună seara, am înființat în martie 2019 câteva rânduri de vie (am plantat în jur de 50 butasi) și anul acesta încă 50. Soiurile plantate sunt nohan negru și alb, căpșunica si ananas (acestea sunt soiurile care merg în zona aceasta a Bacăului). Am urmărit videoclipurile dvs cu tăierile în funcție de fiecare an, ce vroiam sa va întreb pe dvs este dacă tăierile pe an se aplica și la soiurile de vin pe care le-am plantat eu pt ca am văzut în comentarii ca în mare parte aveți plantate soiuri se masă. Va mulțumesc!
Buna seara! Daca vreti sa o conduceti pe sarma atunci da. Eu am si hibrida care era pe araci si o convertesc pe sarma. Primi 2 ani se tare la fel indiferent de forma de conducere. Din anul 3 puteti merge pe Guyot sau puteti incerca cum am facut eu pe cordoane. O sa vad pana in toamna daca merge bine pe Cazenave via hibrida. Urmariti rezultatele si pana la anul va decideti.
@@taran.de.weekend Mulțumesc mult pt sfaturi.
O sa urmăresc cu drag, mai ales ca am văzut ca aveți și pt pomi pt ca și eu am plantat în jur de 20 copăcei
Ce distanță ai între rânduri și la ce înălțime ai întinsă prima sarma de la sol
1,5 m intre randuri. Prima sarma e la 60 cm.
@@taran.de.weekend Multumesc!
SALUT ,,LA CE DISTANTA SE MONTEAZA SARMELE DE SUSTINERE, ?CU RESPECT
Vedeti ruclips.net/video/fy6tZasxEQ4/видео.html
Salut ce vie recomanzi sa fie rezistenta la inget și pământ nisipos și secetos.?
Salut! Nu cunosc prea multe soiuri din pacate. Depinde si ce fel de vie vrei: de masa sau pentru vin. Moldova este de masa destul de rezistent inclusiv la boli. Palatina e iarasi de masa, rezistent, dar mai putin la seceta... Vezi aici: pomifructiferi.com/categorie-produs/vita-de-vie/ Daca vrei sa plantezi pe suprafete mai mari recomand sa vorbesti cu producatori din acea zona. Pentru cateva vite ia orice soi rezistent la ger si boli si le mai uzi cand nu ploua.
De aproape 4 ani îngrijesc 70 butuc de Vie Polosky
Sunt mailult fecât învântat de ea : atât pe boltà cât şi cu cordoane lateral este forage productivă cu o îngrijite minimă .ca tratamemte . Doar apà i-am dat mail multà.
Joardele astea ce le scurtati acuma, sunt cele care au dat primul rod ?
Da, in anul 3 de la plantare.
Eu zic că ai exagerat cu 2 coarde ,trebuia forma guiot cep doi ochi și coardă de vreo șase că este doar al treilea an ,nu ti se pare desproportionata i tre butuc si coarde ,la butucul ala subțire nu mergea măi bine una până se mai maturiza unpic burucul?salutsre si numai bine.
Daca sunt coardele prea subtiri se pot taia mai scurte si se prelungesc in anul urmator. Si chiar daca se lasa 2 coarde intregi nu inseamna ca lasam toti strugurii. Se normeaza productia. Apoi se face plivirea lastarilor in verde, nu raman toti. Vedeti si acele videoclipuri
Salut ceea ce ai lăsat pe sarma face rod in anul asta ?
Salutare! Da, pt ca este coarda de 1 an crescuta pe lemn de 2 ani. In principiu fiecare ochi va face cate 1-2 struguri. E posibil totusi ca unii ochi sa nu fie fertili si sa produca lastari fara struguri...
Am o vita de vie tăiată la cep de doi ochi și nici un strugure, oare de ce
neata buna ! in primul rand va doresc rod bogat si sanatate ! imi plac videoclipurile dvs insa vreau sa va intreb doua aspecte., primul ,am vazut la alte persoane care fac taierile la vita de vie ca in momentul cand taie lasa un cep de siguranta pana la mugure zicand ca se lasa ca sa nu intre uscatura si sa afecteze mugurele . Al doilea , la minutul 3 si 4 secunde se observa butucul de vie din dreapta celui care faceti taierile acesta avand doua coarde palisate stanga dreapta insa pe coarda din stanga se observa doar doi cepi de rod pe ea si inca unul pozitionat la ramificatia coardelor multianuale . Nu ar trebui sa fie garnisita coarda cu mai multi cepi sa zic din 10 in 10 cm ??? va intreb ca si eu ma confrunt cu aceasta problema si nu stiu ce solutii sunt ptr remediere ....sa fie taiata coarda respectiva si palisata alta ???
Neata! Multumesc la fel. Se taie fie imediat deasupra ochiului fie prin nodul urmator. Vedeti ruclips.net/video/U67nx5QfTKw/видео.html Cepii sau verigile de rod se lasa alternativ. Un ochi da, unul nu. Cel de sus da, de jos nu incepand de la bifurcatia cordoanelor. La soiuri de vin cu internod scurt rezulta mai multi cepi cam la 10 cm. La soiuri de masa cu internod lung si vigoare mare rezulta mai putini cam la 20 cm.
@@taran.de.weekend multumesc mult !
@@adriancozac3242 Cu placere :)
Doamne ajută să aveți rod !!!
Multumesc! Sigur o sa faca.
La o vita de anul 2,as vrea o prelungire inalta cati cepi ar trebui sa las?
Nu e foarte clar la ce fel de prelungire va referiti. Asa se taie vita de anul 2: ruclips.net/video/J0Rq4a__Xes/видео.html
@@taran.de.weekend am văzut video ul,dar spuneti ca faceti o conducere semi-nalta,eu ma refer la o conducere si mai inalta daca se poate
@@emiem6489 Pai ati intrebat de cepi si de asta nu intelegeam... In anul 2 nu lasati cepi ci o coarda pana la prima sarma. Daca coarda nu ajunge la prima sarma o taiati astfel incat la aiba macar 7 mm grosime. Eu am pus prima sarma la 60 cm dar puteti pune mai sus daca aveti sistem de sustinere care sa permita inaltime mai mare.
@@taran.de.weekend Multumesc,aveti respectul meu si continuati content ul ca e foarte bun!
Salutare, ce distanta ai între butasi de vită de vie?
Salut! Pe rand 1,2-1,3 m. La strugurii de masa as fi pus 1,5 m dar din limitarea spatiului am lasat la 1,3 m. Intre randuri am 1,6 m dar as zice ca cel putin 2 m e mai bine daca sunt struguri de masa.
@@taran.de.weekend, mulțumesc 👍.
Buna pagina de Facebook aveti ?
E link la About.
De ce spui "joarde'" si nu spui "coarde" ?
Pentru ca asa se mai spune la coarde in zona mea... regionalism de care e greu sa scap 🙂 Incerc sa renunt la el...
Daca tai prea aprope de ochi risti sa se usuce acel ochi ..
Nu am avut astfel de probleme niciodata. Acei cativa mm cat ramane pana la ochi pare suficient...