ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΟ ΤΑΟ

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 7 сен 2024
  • Νέο Ομακοείο, Αθήνα 13 Νοεμβρίου 2017. Ομιλία του συγγραφέα Δρ. Ε.Α.Γιαρένη στο Café "Αθηναίων Πολιτεία" στο Θησείο, με θέμα "Ακολουθώντας το Τάο" ... «Υπάρχουν δύο κινέζικα ιδεογράμματα που σημαίνουν γνώση/σοφία. Το πρώτο διαβάζεται Hui 慧, ενώ το δεύτερο Zhi 智. Το Zhi (με μακρύ ι) έχει δύο μέρη, το 知 (zhī, με βραχύ ι, “γνώση” και “γνωρίζω”) και το 日 (ri, “κάθε μέρα”). Γραφόμενα μαζί 智 σημαίνουν ότι λαμβάνοντας κανείς γνώσεις και μελετώντας κάθε μέρα μπορεί να γίνει σοφότερος ή ευφυέστερος άνθρωπος.
    Το Hui 慧, έχει επίσης δύο μέρη: Το 彗 (hui) που συμβολίζει την ψάθινη σκούπα ή τον κομήτη, και το 心 (xin), που σημαίνει ταυτόχρονα καρδιά, αλλά και νους. Γραφόμενα μαζί 慧心(Huìxīn) συμβολίζουν την αληθινή Γνώση, την Σοφία, που σημαίνει να καθαρίζεις τον νου και την καρδιά σου «σκουπίζοντας» (αφαιρώντας) ή «καίγοντας» (διαλύοντας) κάθε δοξασία, άγχος, λύπη, θυμό, φόβο, συνήθεια ή προσκόλληση (που έρχονται «απ’ έξω» ως αποτέλεσμα της επεξεργασίας των ερεθισμάτων των αισθήσεων που πραγματοποιεί ο νους μας), γνωρίζοντας πως όλα είναι Ένα.
    Αυτή η διαδικασία εσωτερικού «εξαγνισμού» ή «κάθαρσης», μπορεί να οδηγήσει στην κατάσταση της αληθινής Σοφίας και Γνώσης...
    «Προσθέτοντας κάτι μέρα με την ημέρα, μπορώ να γνωρίσω πολλά στους δρόμους της μάθησης. Αφαιρώντας κάτι μέρα με την ημέρα, μπορώ να κατανοήσω τα πάντα, στους δρόμους του Τάο.
    Αφαιρώντας και λιγοστεύοντας, μέχρι να φτάσω στην τέλεια ηρεμία. Κι όταν φτάσω στην τέλεια ηρεμία, όλα μοιάζουν να γίνονται σαν από μόνα τους. Με την γαλήνη κερδίζω τον κόσμο. Αντίθετα, όσο προσπαθώ αγωνιώντας, στο τέλος αποτυγχάνω». (Τάο Τε Τσίνγκ, 48).
    Αυτή η Γνώση, στον υλικό κόσμο μας εκφράζεται μέσω της ουσιαστικής μεταμόρφωσης της ψυχολογίας του υποκειμένου που δρα και σκέφτεται, δηλαδή του καθένα από εμάς. Όταν βιωθεί αυτή η μεταμόρφωση, παύουμε να αγωνιούμε επιθυμώντας τον έλεγχο του κόσμου ή του εαυτού μας. Ο «Σοφός Γέροντας» (Λάο Τσε) της μακρινής Κίνας μας υπενθυμίζει αυτήν την πραγματικότητα με τους παρακάτω στίχους:
    «Αυτός που θέλει να κατακτήσει τον κόσμο, θα αποτύχει. Γιατί ο κόσμος είναι Ιερό Δοχείο: Δεν πρέπει αστόχαστα να τ’ αγγίζεις. Αυτός που αστόχαστα τ’ αγγίζει, το χαλά. Κι αυτός που γυρεύει να το πιάσει, το χάνει... Αυτά παρατηρώντας ο Σοφός, κατανοεί τα πράγματα όπως ακριβώς είναι και αποφεύγει κάθε υπερβολή, κάθε γενίκευση και κάθε άκρο…» (Τάο Τε Τσίνγκ, 29).
    Ο έλεγχος των πραγμάτων (του κόσμου και του εαυτού μας) μέσω της εξυπνάδας ή των γνώσεών μας και η αληθής Γνώση δεν είναι πράγματα ταυτόσημα για τους σοφούς της Ανατολής. Κι αυτό γιατί θεωρούσαν πως η μόνη Γνώση που «έχουμε πραγματικά ανάγκη» είναι ότι ο Κόσμος είναι ένα «ιερό δοχείο» και ότι εμείς αποτελούμε μέρος του δοχείου και όχι απλώς μέρος του περιεχομένου του...
    Βιντεοσκόπηση: Δημήτρης Ποτουρίδης
    Άλλα βίντεο του συγγραφέα μπορείτε να δείτε εδώ:
    • ΚΑΤΑΝΟΩΝΤΑΣ ΤΟ ΤΑΟ ΤΕ ...
    • Τι είναι το Φάλουν Ντά...
    • Φιλοσοφία της Ευδαιμον...

Комментарии • 4

  • @user-gf2sg9uu2n
    @user-gf2sg9uu2n 6 лет назад +16

    Πολύ ωραία ομιλία ευχαριστώ. Με έχει εντυπωσιάσει τό όλοι οι σοφοί άνθρωποι ανά τον κόσμο έχουν βασικά την ίδια βάση.
    Δηλαδή να καταλάβουμε πόσο ασήμαντοι ήμαστε και προσωρινοί και να ασχοληθούμε με την εναρμόνιση του εαυτού μας με την δημιουργία και τον δημιουργό.

  • @constantinzisis4756
    @constantinzisis4756 6 лет назад +9

    Καταπληκτικός ο κος Γιαρένης!!

  • @user-hl1as
    @user-hl1as Год назад

    .... O πανταχού παρών και τα πάντα πληρών ο θησαυρός των αγαθών και ζωής χορηγός, ελθέ και σκήνωσον εν ημίν και καθάρισον ημάς από πάσης κηλίδος................

  • @lavanyaamrita9269
    @lavanyaamrita9269 2 года назад +1

    Πόσο όμορφα όλα αυτά! Ευχαριστούμε πολύ. Μου γεννήθηκε η διάθεση να διαβάσω για όλη αυτή την γνώση των αρχαίων Ελλήνων, προγόνων μας αλλά είναι και βολικό να τα βλέπουμε- ακούμε μέσα από εδώ. Πιστεύετε ότι δεν είναι αρκετό?