Divriği Ulu Camii Ve Darüşşifasının 85 Yıl Önce Duran Denge Taşı Yeniden Hareket Etti
HTML-код
- Опубликовано: 8 фев 2025
- Sivas'ta UNESCO tarafından Türkiye'de koruma altına alınan ilk eser olan Divriği Ulu Camii ve Darüşşifasında, 1939 yılındaki Erzincan depreminde duran denge taşı tamamlanan restorasyonun ardından 85 yıl sonra yeniden hareket etti.
Kanalımıza Abone Oldunuz mu?
📌 bit.ly/IHA-Abone
Avrupalı bilim adamlarınca "Anadolu'nun El Hamrası" olarak nitelendirilen Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası 9 yıl süren restorasyon çalışmalarının tamamlanmasıyla Mayıs ayında ibadete açılmıştı.
Sivas'ın Divriği ilçesinde 1228 tarihinde Anadolu Selçukluları zamanında Selçuklulara bağlı Mengücekli Beyliği döneminde Mengücek şahı Süleyman Şah'ın oğlu Ahmet Şah ve eşi Melike Turan Hanım tarafından yaptırılan Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası'nın dünyada benzeri bulunmuyor. 1985 yılında UNESCO tarafından Türkiye'de koruma altına alınan ilk eser olma özelliği taşıyan eser, 800 yıldır heybetini korurken üzerinde işli birbirinden farklı 10 bin motifle kendine hayran bırakıyor. Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası, taş bezemeleri, 3 boyutlu geometrik stilleri, mimari özellikleri ve manevi havasıyla "şaheser" olarak nitelendiriliyor.
"Denge sütunu 85 yıl sonra hareket etti"
Eşi benzeri bulunmayan eserde yer alan ‘Denge sütunu' 1939 yılında Erzincan depremiyle birlikte özelliğini yitirmişti. 7 asır boyunca hareket ederek yapının statik olarak dengede olduğunu gösteren, ‘Denge Sütunu' 85 yıldır hareket etmedi. 9 yıl süren restorasyon çalışmalarının tamamlanmasıyla yapının statik durumu sağlamlaştırılınca sütün yeniden hareket etmeye başladı.
“Cumhurbaşkanı yakından takip etti”
Konuyla ilgili açıklama yapan Vakıflar Sivas Bölge Müdürü Cemal Karaca, sözlerine, “Eser 1985 yılında UNESCO tarafından koruma altına alındı. Biz kıymetini geç anladık. Allah koruduğunu koruyor, bu eseri de korudu, günümüze kadar ulaştı. Eserde eşi benzeri bulunmayan ayrıntıların yanında bide denge taşı bulunuyor. Bulunduğu yerde elle müdahale ile dönen bu taş deprem gibi etkilerle sıkışıp dönmediğinde, artık binanın eğiminin bozulduğunu anlıyorduk. Restorasyon çalışmasından öncede bu taş sıkışmıştı. Bugün nasip oldu restorasyonun ardından yeniden taşımızın da dönmesini sağladık. Yeniden turizm ve ibadete açılması bizim için ayrı bir mutluluk oldu. Cumhurbaşkanımızın özel talimatları ve ilgileri ile yönetilen bir çalışmaydı. Hamt olsun bugünleri gördük“ şeklinde konuştu.
#haber #sondakika #gündem
-----------------------------------------------------------------------
Bir Çok Merak Edilen Konuda Uzman Görüşlerini Sizlerle Buluşturduğumuz İHA Aktüel Kanalımız 👇
📌 bit.ly/IHA-Aktuel
İhlas Haber Ajansı Resmi Web Sitesi
🌐 www.iha.com.tr
Sosyal Medya'dan Bizi Takip Edin!
📍 / iha.com.tr
📍 / ihacomtr
📍 / ihacomtr
📍 t.me/ihacomtr
📍 / ihacomtr
Bize Ulaşmak İçin 👇
🌐 www.iha.com.tr...
Emeği geçenlerden Allah razı olsun.
MaşAllah
El hamra sarayının Türkleşmiş hali Divriği ulu camii
Dünya sanat tarihinin 1 nolu eseri, her açıdan.
Çok güzel bir eser lakin hükümet yandaşları başı boş aylaklara peşkeş çekiliyor sözde restorasyon yaptırılıyor bu Selçuklu eserini mimar Sinan 1520 lerde zaten restore etmiş onun sayesinde ayakta duruyor restore edilecek bir yeri yok zaten bunlar sadece 8 senede biraz lazerle temizlemişler rant rant para para
Belli belli çok iyi çalışılmış
çatının orjinali saç değildir herhalde :(
Taş zaten dönüyordu biraz oksitlenmişti sadece biraz zorlama gerekiyordu işiniz bitti ise camiye zarar vermeden derhal oradan uzaklaşın sivasta çifte minareli medresenin arkasını aslına uygun yapın turizme kazandırın var olan eserlerde restorasyon yapıyorum diye vakit kaybetmeyin bir işe yarayın
Cahil cahil konuşma barim
Zamana önem veriyosunuz belli. O zaman o koruma kanunu kaldırın.
@@antikamalist1851 bu restorasyon işi başı boş yandaş aylakların para kazanma işi bu sözde restorasyoncular tarihi yapıları aslından uzaklaştırıyor Sivas’taki Selçuklu yapılarını yapıyorum diye hepsinin aslını bozup bıraktılar
Taş dönmüyordu malesef 1939 Erzincan depreminden beri sıkışmış ve bi kısmında kırık vardı
@@gokhandehmen155 Erzincan depreminde denge kaybı yalanını çok dinledik malesef öyle değilmiş
Kimse de oksitlenmenin nasıl giderildiğini anlatmıyor.
Lazer sistemiyle yapıldı
Bahut khoob