Hani O Bırakıp Giderken Seni - Nota Eşliğinde Karaoke (Ahenk:Kız Neyi )
HTML-код
- Опубликовано: 6 фев 2025
- Bu şarkının 5 ses versiyonu bu linktedir: • Veda Busesi - Nota Eşl...
ŞARKININ ÖYKÜSÜ
Hani O Bırakıp Giderken Seni,
Bu öksüz tavrını takmayacaktın.
Alnına koyarken vedâ buseni,
Yüzüne bu türlü bakmayacaktın...
Orhan Seyfi Orhon'un kızı, ölümünden hemen önce babasından "gidişine ağlamaması" konusunda söz istemiş, o da söz vermiş. Ancak baba kalbi, o anda verdiği sözü tutamamış ve kızı ile arasında geçen o son anları şiire dökmekten kendini alamamış. Bu muhteşem dizeler de işte böyle bir acının ardından yazıya dökülmüş ve ölümsüzleşmiş...
HANİ O BIRAKIP GİDERKEN SENİ (Veda Busesi)
Beste: Yusuf Nalkesen
Güfte: Orhan Seyfi Orhon
Makam : Muhayyerkürdî
Usûl : Semâî
Hani o bırakıp giderken seni
Bu öksüz tavrını takmayacaktın
Alnına koyarken vedâ busemi
Yüzüme bu türlü bakmayacaktın
Gelse de en acı sözler dilime
Uçacak sanırım birkaç kelime
Bir alev hâlinde düştün elime
Hani ey gözyaşım akmayacaktın
YUSUF NALKESEN (1923 - 2003)
Üsküp'ün İştip ilçesinde dünyaya geldi. Ailesi, gördüğü baskılardan dolayı Türkiye Cumhuriyeti'ne göç etmişler. Ailesiyle İzmir'e göçen Nalkesen, ilkokul ve üstün bir başarı gösterdiği ortaokulun ardından sınavsız olarak Necati Bey Erkek Muallim Mektebi'ne alınır. Ağrı'nın Tutak ilçesine öğretmen olarak atanır. O yıllarda (1947-1948) eline geçen eski bir udla çalışmaya başlayan sanatçı, kendi kendine ud çalmayı öğrenir ve 8 saate varan çalışmaları sonucunda en zor saz eserlerini bile icra eder.
1948 yılı 10 ağustosunda Meliha Nalkesen’le evlenen sanatçı; İnci, Süleyman, Ebru ve Selçuk adlarında dört çocuk sahibi olur. Ancak en büyük çocuğu İnci'yi 22 Şubat 1982 tarihinde kaybeder. İnci Karşıyaka Soğukuyu Mezarlığına gömülür. Bu ölümle birlikte kızı İnci için hicaz makamında şu kasideyi yapar.
Elim sustu, telim sustu, dil sustu…
Tanrı bize ya darıldı, ya küstü?..
Bir ateşle öylesine yaktı ki?..
Bülbül sustu, güller sustu, dal sustu!..
Birinci ölüm yılında, Dr. Alâeddin Yavaşça İzmir Kültür Sarayı’nda İnci’nin aziz ruhuna ithafen Kasideyi okudu Askerliğini yaptıktan sonra İzmir Radyosu'nun açtığı sınav ile müzik hayatına ilk adımı attığını belirten Nalkesen, 5 Eylül 1951 tarihinde "Veda Busesi" isimli şarkıyı besteledi 1952 yılında açılan İzmir Radyosu Saz Sanatçılığı sınavıyla TRT kadrosuna giren Nalkesen; Nisan 1970'te öğretmenlikten emekli oldu. Emeklilikten sonra sanatçı sendikalarında daha faal bir rol oynamaya başlar. Bu yüzden TRT yönetimiyle de arası bozulur ve 13 Ağustos 1973 tarihinde bir genel müdürlük yazısıyla görevini son verilir. 23 yıl hizmet ettiği TRT'ye tazminat davası açan sanatçı, bu davayı kazanır. Maddi hak ve kıdem tazminatını kazanan Nalkesen, kırgın olduğu TRT'ye dönmez.İşte bu ruh haliyle "Hele bir düşte gör " şarkısını besteler.Rast Makamındaki bu şarkının güftesi de Nalkesen 'e aittir.
Hele bir düşte gör, düşte gör bir an.
Bulunmaz inan ki, hal hatır soran!..
Sen düşmanlarından görmediğini,
Görürsün en canın, en yakınından!..
Kader bu, söyleyin, ne gelir elden?
Düşenin dostu olmazmış, ezelden!
1998 yılında Kültür Bakanlığı'nca verilen Devlet Sanatçısı unvanını almıştır. Nalkesen, 2003 yılının ilk saatlerinde, 6 aydır böbrek tedavisi için hastaneye gitmeye hazırlanırken kalp kriziyle hayata veda etti. 583 bestesi ve 1000 civarında da güftesi vardır. Nalkesen, besteciliğiyle ilgili olarak, şunları söylemiştir: "Utandığımdan galiba 10 yıl bekledim. Sonra bir gazeteci arkadaşım Zeki Müren Bey'e bahsetmiş. O okudu, çok beğenildi. Ve bu seneye kadar toplam 583 beste ve 1000 civarında da güfte yaptım. Asla şarkı söylemedim ve herhangi bir yerde enstrüman çalmadım."
Nalkesen, besteleri yaparken adeta kelimelerle dans ettiğini, etrafında yaşanan tüm güzellikleri aşk ve tutkuyla yazdığını belirtmişti. Ayrıca Nalkesen bir televizyon programına konuk olduğunda şarkılardaki içki ve park temalarını tamam hayal ürünü olduğunu belirtmiş , zira hiç içki kullanmadığını ve parklarda o ağacın altında oturmadığını anlatmıştı.
Yeni gördüm, şimdi dinleyebildim. Harika bir şarkı ve melodi. Böyle bir arşive değer biçilemez. Sağlıcakla.
Çok teşekkürler. Alıyorum udumu, yanında çalıyorum. Büyük keyif....
Keyifli saatleriniz olsun...
offffff offfffff sevdiğim şarkı, çok duygulu 🌹🌹🌹
Yusuf Nalkesen şaheseri...ölümsüz şarkı..💐
Teşekkür ederim. Bu eseri, kurs almadan, kemanla çalmayı başardığım, en gözde eserlerdendir ...! Saygılar, hocam.
Tebrik ederim. Gayretinizle daha nice güzel eserleri icrâ etmede başarılı olacağınızdan eminim.
Ben de piyano ile...
Hocam, emeğinizin hakkı ödenmez. Sağ ve var olun...
Sağol Burakcığım. Sen de varol.
Tebrik ederim, çok güzel bir icra olmuş. Paylaşım için de çok teşekkürler.
Hocam çok teşekkürler. Çok emek vermişsiniz.
Motivasyonumun çok düşük olduğu şu günlerde ilaç gibi geliyor 🙏❤️👍
💚💚💚
Suslemeler fena ya 👍👍
Ellerinize sağlık hocam. Parçalar yavaşlatılmış hallerimi sesler hafif titreye ttreye gelmekte
Karaoke haline getirirken ya da transpoze ederken maalesef bir miktar deformasyona uğruyor. 5 ses versiyonuna tıkla o biraz daha düzgündür.
👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍👍
😊👍👏👏👏
İyi günler hocam bu Notalar doğru Notalar bunun aynısını nasıl bulurum . Elinize sağlık diliyorum.
Murat bey, benim videolardaki notalarım başka bir formatla internet ortamında yok. Ama bulunmayacak nota değil bunlar. Ufak tefek süslemeler hariç TRT'nin notalarıyla aynı. İnternet ortamında bolca var. Siz ille ki aynısını istiyorsanız -emailinizi yazın göndereyim size.
🙍
5 sesten notası linkte yok hocam
Verdiğim linkin üzerine tıklayınca açılmıyor mu?
@ yerinden la dan çıkıyor tekrar
@@erdemduy4985 Türk müziğinde nota değişmez, işitilen ses değişir. Transpoze (göçürme) dediğimiz şeyi notada değil enstruman üzerinde yaparız.