EFSANE ÇÖKTÜ!!!, MİMAR SİNAN'IN, MİHRİMAH SULTAN'A OLAN AŞKI GERÇEK Mİ? 21 Mart Güneş ve Ay

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 11 сен 2024
  • Mimar Sinan ve Mihrimah (Mihr-ü mah) Sultan arasında yaşandığı iddaa edilen aşk efsanesini araştırdık.
    Abone OL
    www.youtube.co....
    MİMAR SİNAN ESERLERİ OYNATMA LİSTESİ
    • Mimar Sinan'ın İmzasın...
    MİMAR SİNAN KISA VİDEOLAR
    • Mimar Sinan ve Mağlova...
    PİRİ REİS HARİTASI OYNATMA LİSTESİ
    • PİRİ REİS 1513 HARİTAS...
    FATİH SULTAN MEHMET ESERLERİ OYNATMA LİSTESİ
    • RUMELİ HİSARI NEDEN Y...
    Bu efsanenin bir çok değişik yorumu var. Videoyu fazla uzatmamak adına bazı konuları aşağıda açıkladık.
    Anlatılanların aksine Hürrem Sultan Rüstem paşayla Mihrimah Sultan'ın evliliğine karşıydı, onun adayı daha yakışıklı olan Kahire'deki Mısır beyler beyi Davut Paşa idi.
    Rüstem paşa Kanuni Sultan Süleyman'ın adayıydı. Zekası, sadakati, ticari kabiliyeti, hayası ve dindarlığıyla padişahın takdirini kazanmıştı. Hatta bunu fark eden İbrahim paşa onun yükselmesine engel olmak için Diyarbakır'a beyler beyi olarak atamıştı.
    Sarayda çıkan Rüstem paşa cüzzamlıdır söylentisinin kaynağı da, Hürrem Sultan'ın Rüstem paşayı istememesi olarak kabul edilir.
    Söylentiler üzerine Kanuni bir saray hekimini Diyarbakır'a göndererek paşanın cüzzamlı olup olmadığını tespit etmesini ister. Hekim yaptığı muayenede paşanın üzerinde bit bulur ve bitin cüzzamlıda yaşamayacağını paşanın sağlıklı olduğunu söyler. Böylece Rüstem paşanın evliliğinin önünde engel kalmaz. Bulunan bu bite ikbal biti denir. Daha sonra Rüstem paşanın lakabı "Kehle-i İkbal" olarak kalır.
    Rüstem paşa için yapılan cüzzam testini, bir şair şöyle yorumlamıştır.
    "Olıcak bir kişinin bahtı kavî tâli-i yâr
    Kehlesi dahi mahallinde anın işe yarar. "
    ''talihli adamın üzerinde bit çıksa, o bile işine yarar"
    ------------
    O zamanki yapı kültüründe adab kodları mevcuttu, yani cebinizde para var diye istediğiniz yerde veya istediğiniz büyüklükte cami yapamazdınız. Hatta Sultan'ın izni olmaksızın sur içinde mezar bile yapamazdınız. Mihrümah Sultan kadın olması nedeniyle sur içinde ve büyük bir cami yapmasına izin verilmemiştir. Bu konuyu aynı tarihlerde yapılan Şehzade Mehmet için yapılan camiyle karşılaştırıldığında daha iyi anlaşılacaktır. Mihrimah Sultan ilk camisi için tek şerefeli olmak kaydıyla 2. minare iznini babasından alabilmiştir. Bu izinde tek kız çocuğu olmasının da etkisi vardır.
    İkinci caminin yapıldığı yıllarda padişaha danışmanlık yapan Mihrimah Sultan, bu sefer yeni camisi için sur içinde izin alabilmiştir. Fakat cami tamamlanmadan Sultan Süleyman vefat etmiş yerine 2. Selim geçmiştir. 2.Selim iki minare yapılmasına izin vermemiştir.
    Ayrıca Edirne kapıya cami yaptırmak için hayırsever iki aile davalık olmuştur.
    Mimar Sinan'ın Edirnekapı cami yeri seçiminde hiçbir katkısı olmamıştır. Hatta Mimar Sinan Hüsrev Kethüda'nın siparişiyle, Merhum Kara Ahmet Paşa adına cami yapımına girişir. Caminin yeri Edirnekapı Mihrimah Sultan caminin komşu arazisidir. Fakat Mihrümah Sultan durumu babasına şikayet ederek, orada kendisinin daha önceden cami izni aldığını belirtir. Kanuni ferman çıkartarak inşaatı durdurur ve Kara Ahmet paşa caminin yeri şehrin başka bir girişi olan Topkapı tarafına taşınır.
    Sonuç
    1. Mimar Sinan damat adayı olmadı.
    2. Camilerin yerlerini Mimar Sinan seçmedi, daha önce evli çift tarafından satın alınmış araziler. Bu araziler çok işlek konumda ve ticari değeri olduğu için yer seçiminin Rüstem Paşa tarafından yapıldığı ortadadır. Eğer cami konumundan aşk hikayesi çıkacaksa bu Rüstem Paşa'nın eşine duyduğu sevgidir.
    3. Her Yıl 21 Mart' da anlatıldığı şekilde Ay ve Güneşi görmemiz Astronomik olarak mümkün değil.(Sadece Güneş görülebilir çünkü Edirnekapı Mihrimah Sultan cami, Galata kulesinin batısındadır.)
    Ay, Dünya'nın yörüngesinde bir turunu 27 gün 7 saatte tamamlar. Dünya, Ay ve Güneş geometrisinde görülen periyodik değişimler sonucunda her 29,5 günde tekrar eden Ay'ın evreleri oluşur.
    www.timeanddat...
    4. Padişah fermanı olmaksızın cami yapılamaz, Edirnekapı Mihrümah Sultan cami için iki defa ferman yazılmıştır.
    5.Mihrümah Sultan'ın doğum gününün 21 Mart olduğu hakkında kesin bir kayıt yoktur. Mihr-ü mah Güneş ve Ay demek, farsça divan edebiyatında çok ünlü bir aşk hikayesidir. Kanuni Sultan Süleyman'ın esin kaynağı bu hikaye olabilir.
    Eserler yapılırken hayırda bulunan kişiler planları ve inşaatın gidişini inceleyip, kendi isteklerini sözlü veya yazılı olarak belirtiyorlardı. Dolayısıyla süslemelerde, Mihrümah Sultan zevkinin de etkili olduğu kanaatindeyiz.
    --------------------------------------
    Seslendirilen senaryo tarihi belgelere dayanmaktadır. Fotoğraflar ve videolar temsilidir.
    Konu ile ilgili detayları inceleyebileceğiniz en kapsamlı kaynak;
    Kitap: Sinan Çağı Yazar: Prof. Dr. Gülru Necipoğlu
    Yapımcı: Hakan Akdaş
    Seslendiren: Oğuzhan Bakış

Комментарии • 106