Πετρέλαιο και νερό

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 29 апр 2020
  • Έρευνα, Παραγωγή Ευρυδίκη Μπερσή
    Φωτογραφία, Μοντάζ Σάββας Καρμανιόλας
    Motion Graphics Αλεξία Μπαράκου
    Δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι στην Ελλάδα, όταν συζητούμε το ζήτημα αυτό, έχουμε στραμμένο το βλέμμα μόνο στα ανατολικά, χρησιμοποιώντας την Τουρκία ως δικαιολογία για να εγκλωβιστούμε, χωρίς συζήτηση, σε μια αναπτυξιακή στρατηγική που οι άλλοι απορρίπτουν. Το βίντεο που θα παρακολουθήσετε γυρίστηκε στην Ισπανία και την Ιταλία στα τέλη Ιανουαρίου και το άρθρο που το συνόδευσε έγινε εξώφυλλο στο αμερικανικό περιοδικό The Nation. Εκτοτε, η τιμή του πετρελαίου έχει βουλιάξει και η εκμετάλλευση πολλών κοιτασμάτων ανά τον κόσμο έχει γίνει ασύμφορη (ο Πρίνος στην Καβάλα ήταν ήδη ασύμφορος, με την Energean να δηλώνει ζημιές 80 εκ ευρώ το 2019 εξαιτίας του κοιτάσματος αυτού). Αλλά αντί να εκμεταλλευθούμε την τωρινή συγκυρία για να καθορίσουμε τι είδους ανάπτυξη θέλουμε, το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Περιβάλλοντος προσπαθεί να σφραγίσει τις ρωγμές μέσα από τις οποίες τα κινήματα στην Ισπανία και την Ιταλία κατόρθωσαν να επηρεάσουν καθοριστικά την πολιτική των κρατών.
    Οι «ρωγμές» αυτές είναι τουλάχιστον δύο:
    Πρώτον, η δυνατότητα των τοπικών κοινωνιών και των περιβαλλοντικών φορέων να γνωμοδοτούν. Στο ρεπορτάζ βλέπουμε την κοινωνία των Βαλεαρίδων να ξεσηκώνεται, να συμμαχεί με τις τοπικές επιχειρήσεις, τους τοπικούς δήμους και την περιφέρεια, χρησιμοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο το παράθυρο λίγων μηνών που αφήνει η ισπανική νομοθεσία για διαβούλευση πριν τα έργα. Στον αντίποδα, το νομοσχέδιο του ελληνικού Υπουργείου Περιβάλλοντος κατατέθηκε στη βουλή μετά από διαβούλευση 14 ημερών, η οποία μάλιστα αφορούσε μόνο τα μισά από τα άρθρα που τελικά συμπεριλαμβάνει. Πολύ πιο σημαντικό, το άρθρο 110 του νομοσχεδίου περιορίζει τις δυνατότητες παρέμβασης των τοπικών κοινωνιών. Υπάρχουν δήμοι στην Ηπειρο που έχουν αρνηθεί να χορηγήσουν άδεια για σεισμικές έρευνες στην περιοχή τους, αν όμως το νομοσχέδιο ψηφιστεί ως έχει, η άδεια των δήμων δεν θα είναι πια απαραίτητη. Συνολικά η Ελλάδα υστερεί δραματικά ως προς τις δυνατότητες διαβούλευσης και η υστέρηση αυτή αντί να καλύπτεται, μεγαλώνει.
    Η δεύτερη ρωγμή είναι το καθεστώς των προστατευόμενων περιοχών. Μια νίκη-κλειδί του ισπανικού κινήματος ήταν το βασιλικό διάταγμα του Ιουνίου 2018, που χαρακτήρισε ως προστατευόμενη περιοχή τον σημαντικό για την βιοποικιλότητα θαλάσσιο διάδρομο μετανάστευσης κητωδών. Στην Ελλάδα υπάρχει μια θαλάσσια περιοχή ακόμη πιο πλούσια σε βιοποικιλότητα με ακόμη βαθύτερα νερά (και επιπλέον, εξαιρετικά υψηλή σεισμικότητα) σε σχέση με τον ισπανικό διάδρομο. Είναι η ελληνική τάφρος, η υποθαλάσσια άβυσσος που αγκαλιάζει, σαν τόξο, το Ιόνιο και την νότια Κρήτη. Η εγχώρια νομοθεσία όχι μόνο δεν αποδίδει καθεστώς προστασίας στην ελληνική τάφρο, όπως ζητούν επιστήμονες και οργανώσεις από όλο τον κόσμο, αλλά επεμβαίνει στις περιοχές που ήδη προστατεύονται (περιοχές Natura) επιτρέποντας τις εξορύξεις στο εσωτερικό τους. H εξουδετέρωση των προστατευόμενων περιοχών ως εργαλείου για την διατήρηση της βιοποικιλότητας και της ποιότητας των ελληνικών θαλασσών είναι μια εξέλιξη με τεράστιες συνέπειες.
    Παρά τα περιοριστικά μέτρα, η κινητοποίηση στην Ελλάδα εναντίον του νομοσχεδίου είναι έντονη- και αυτό είναι μια αρχή. «Αν μας έλεγαν, όταν ξεκινήσαμε τις συναντήσεις, πόσα θα πετυχαίναμε» λέει στο βίντεο η Ανχελες Μαρί-Πουτζ, ενεργό μέλος της συμμαχίας κατά των εξορύξεων στις Βαλεαρίδες, «κανείς, μα κανείς δεν θα το πίστευε.»
    Σημ: Το τραγούδι Darkening Developments του καλλιτέχνη Kevin MacLeod έχει άδεια με βάση το Creative Commons Attribution (creativecommons.org/licenses/...)
    Πηγή: incompetech.com/music/royalty-...
    Καλλιτέχνης: incompetech.com/
    Το κομμάτι έχει προσαρμοστεί (σε χρόνο και σε ένταση) στις ανάγκες του βίντεο.

Комментарии • 89

  • @freealternativestreaming2404
    @freealternativestreaming2404 4 года назад +15

    Να δω στην Ελλάδα να ερχόμαστε όλοι μαζί για το περιβάλλον και τι στον κόσμο! Αλήθεια το ονειρεύομαι! Ευχαριστούμε!

    • @coterzo
      @coterzo 4 года назад

      φαίνεται ότι κάποιοι δεν έρχονται για το περιβάλλον, αλλά για τα δικά τους προσωπικά οικονομικά συμφέροντα, και δυστυχώς φαίνεται ότι ο κόσμος σανό τρώει.

  • @garden3r
    @garden3r 4 года назад +6

    Πολυ ωραια δουλεια! Μπραβο παιδια!

  • @island011
    @island011 4 года назад

    Εξαιρετική δουλειά! Μπράβο σας.

  • @drumbun6622
    @drumbun6622 4 года назад +1

    Ευχαριστούμε πολύ για την δουλειά αυτη είναι ακρως απαραίτητη.

  • @kapsalis100
    @kapsalis100 4 года назад +1

    Μπραβο παιδια. Ειμαστε ολοι μαζι σε αυτον τον αγωνα.

  • @bernardheathaway9146
    @bernardheathaway9146 4 года назад +1

    Very good

  • @panastraxan
    @panastraxan 4 года назад

    Καλή δουλειά, μπράβο σας. Μόνο σχόλιο μου είναι ότι θα πρέπει να υπάρχουν υπότιτλοι στην αγγλική και για τις συνεντεύξεις αλλά ΚΑΙ για την ελληνική αφήγηση. Δεν μπορούμε να μοιραστούμε αυτην την δουλειά, ως έχει, με φίλους που δεν μιλούν την Ελληνική.

    • @eurydicebersi2411
      @eurydicebersi2411 4 года назад +1

      Ευχαριστούμε, ως το βράδυ θα έχουν προστεθεί. Για την ώρα, μπορείτε αν θέλετε να μοιραστείτε την πρώτη, αγγλική εκδοχή του βίντεο ruclips.net/video/bxJUYT1p8fI/видео.html&feature=emb_logo

    • @panastraxan
      @panastraxan 4 года назад

      @@eurydicebersi2411 A, τέλεια, σας ευχαριστώ!!

  • @arispaoktsis
    @arispaoktsis 4 года назад +3

    μπορουμε να το εχουμε με υποτιτλους;

    • @eurydicebersi2411
      @eurydicebersi2411 4 года назад +1

      Πατήστε το κουμπί CC στο κάτω μέρος της οθόνης

    • @IraklisMarkelis
      @IraklisMarkelis 4 года назад

      Καλημέρα, πάτησε κάτω δεξιά στο πρώτο εικονίδιο από τα αριστερά.

    • @spirosvii
      @spirosvii 4 года назад

      @@eurydicebersi2411 Γεια σας κ. Ευρυδίκη! Ευχαριστούμε για την εκπομπάρα και την ανάλυση!

    • @eurydicebersi2411
      @eurydicebersi2411 4 года назад

      @@spirosvii Παρακαλούμε, χαρά μας!

  • @saturnskull1242
    @saturnskull1242 4 года назад

    μου κανει εντυπωση που ολοι αυτοι οι Ισπανοι μιλουν για τις καταστροφικες συνεπειες που θα εχει για το περιβαλλον η εξορυξη για πετρελαιο και πολυ σωστα, αλλα την ιδια στιγμη τα ξενοδοχεια ειναι κτισμενα ολα πανω στο κυμα...εδω δεν υπαρχει θεμα προφανως...

    • @vangeliskalimantzalis-lian8175
      @vangeliskalimantzalis-lian8175 3 года назад

      Δεν ειπ κάνεις ότι αυτό είναι καλό. Ούτε καν οι ίδιοι. Και πολλοί Ισπανοί λένε και αυτό. Στη Βαρκελώνη είναι πολύ δημοφιλές σύνθημα είναι «δε θελουμε ουριστες θέλουμε πρόσφυγες» . Το θεμα του ντοκυμαντέρ όμως είναι πετρέλαιο και νέρο. Όχι τουρισμό και νερο

  • @cortlinux
    @cortlinux 4 года назад +4

    Δεν θα διαφωνήσω για τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας όμως και με τα αιολικά πάρκα πχ επίσης προκαλούν περιβαλλοντικά προβλήματα. Ποια είναι η αντιπρόταση που να είναι και ρεαλιστική;
    Δεν υποτιμώ την αξία του περιβάλλοντος ούτε του τουρισμού.

    • @Nancy20012
      @Nancy20012 4 года назад +1

      Να δωθουν αμεσα χρηματοδοτησεις για την αναπτυξη των εναλακτικων μορφων ενεργειας και στο ενδιαμεσο να φτιαχτει και να υλποιηθει ενα προγραμμα που σταδιακα να αντικαθιστα τους υδργονανθρακες με εναλακτικες μορφες με οσο το δυνατον πιο αυστηρα μετρα ασφαλειας και οτι αναπτυξη και βελτιστοποιηση προκυπτει αμεσα να ενσωματονεται στην πραξη. το καταλαβαινεις βεβαια οτι η ζημια για το περιβαλον θα ειναι ασυγκριτα λιγοτερη απο την αρχη αν γινοτανε κατι τετοιο, με οσα προβληματα κι αν εχουν τα αιολικα παρκα. Παντα κοιταζουμε να ελαχιστοποιησουμε τα ρισκα και τις ζημιες.

    • @user-hl5qg8ev1b
      @user-hl5qg8ev1b 4 года назад +1

      Μπορείς σε παρακαλώ να υποβάλεις μία έγκυρη έρευνα περί των αιολικών πάρκων αναφορικά με τα "περιβαλλοντικά προβλήματα";

  • @coterzo
    @coterzo 4 года назад +1

    Καλό αλλά έχει ένα σοβαρό παράπτωμα. Δεν χρησιμοποιείς ως αντεπιχείρημα στις εξορύξεις υδρογονανθράκων, τους άλλους εξολοθρευτές της θαλάσσιας ζωής, δηλαδή τους ψαράδες.

    • @eurydicebersi2411
      @eurydicebersi2411 4 года назад

      Εγώ Κώστα δεν χρησιμοποιώ τίποτα. Οι ψαράδες ήταν αντικειμενικά σύμμαχοι στο κίνημα κατά των εξορύξεων, και στην Ιταλία και στην Ισπανία. Λυπάμαι αν η πραγματικότητα δεν ταιριάζει με το ιδεατό κίνημα, όπως ίσως θα το φανταζόσουν.

    • @coterzo
      @coterzo 4 года назад +1

      Δηλαδή επειδή αυτοί προασπίζουν το ατομικό επαγγελματικό τους συμφέρον και θέλουν να συνεχίσουν οι ίδιοι να είναι οι αποκλειστικοί εξολοθρευτές της θαλάσσιας ζωής, εμάς δεν μας πειράζει; Τελικά τι προασπίζουμε εδώ; Την θάλασσα ή το λόμπι της αλιείας;

    • @eurydicebersi2411
      @eurydicebersi2411 4 года назад

      @@coterzo Ποιός σου είπε ότι δεν μας πειράζει. Οπως μας πειράζει και η υπερβολική τουριστική εκμετάλλευση στην Ιμπιζα. Αλλά εγώ με αυτό το ρεπορτάζ προσπαθώ να απαντήσω στο ερώτημα πώς τα κατάφεραν (απάντηση: συνασπίστηκαν όλοι μαζί), όχι να πάρω κάθε ένα συστατικό του κινήματος και να το κρίνω για το οικολογικό του αποτύπωπα. Κάποιοι μπορούν να είναι στην ίδια πλευρά σε κάποιες μάχες και στην αντίθετη σε άλλες. Γιατί να εξηγώ τα βασικά;

    • @coterzo
      @coterzo 4 года назад +1

      @@eurydicebersi2411 γιατί στα βασικά είναι αυτονόητο πως δεν μπορεί να συμμετέχουν στην αγώνα για την προστασία του περιβάλλοντος αυτοί που το καταστρέφουν. Το ότι συμβαίνει είναι και ο λόγος που αποτυγχάνουν τα κινήματα. Οποτε στο ερώτημα απαντάς λάθος γιατί δεν ήταν όλοι μαζί. Η ανοχή του κινήματος στην αλιεία εκτόπισε τους βίγκαν.

    • @eurydicebersi2411
      @eurydicebersi2411 4 года назад

      @@coterzo "Είναι και ο λόγος που αποτυγχάνουν τα κινήματα;" ?? Τζάμπα το ρεπορτάζ, τζάμπα και τα γραφήματα που έδειχναν τις νίκες μία μία. Σέβομαι την ιδεολογική καθαρότητα, αλλά μερικές φορές οι πλατιές συμμαχίες λειτουργούν, πώς να το κάνουμε.

  • @Poupa113
    @Poupa113 4 года назад +1

    Παρακαλώ γιά πηγές, μία πηγή σε δημοσιογραφικό κανάλι είναι τίποτα όταν ειρασιτεχνικά έχουν πάνω απο δέκα σοβαρές πηγές. Πρώτη φορά ακούω οτι η Ιταλία-Γαλλία-Ισπανία έχουν απαγορέψει την εξόρυξη. Οι σεισμικές έρευνες για Ιόνιο και νότια της Κρήτης έχουν ήδη γίνει χωρίς κανένα πρόβλημα. Και ούτε τα σεισμικά αλλά ούτε και η έρευνα γίνονται με εκρήξεις αλλά κατά κύριο λόγο με ultrasonic waves. Τέλος οι πόροι αφορόύν φυσικό αέριο που είναι πιό οικολογικό απο τον Λυχνίτη.
    Eλληνικό χρέος--> 400 δις €
    Υπολογιζόμενη αξία κοιτασμάτων για ν. Κρήτη και Ιόνιο----> 3.000.000.000 3 τρις € και υπολογιζόμενη ενεργειακή αυτονομία ΜΟΝΟ από τα κοιτάσματα της Κρήτης 400 χρόνια.
    Το 70% απο τα κέρδη τού κράτους (έχει περάσει ήδη το ψήφισμα) προορίζεται για το ταμείο γεναιών.
    Τα κοιτάσμα του Αιγαίου εκτός του ότι είναι μικρά είναι και μή εκμεταλλεύσιμα διότι η πλατφόρμα είναι ορατή από τα 40 ναυτικά μίλια και τα νήσια είναι πολύ κοντά μεταξύ τους.
    Ποιοί είστε εσείς από το the press project που θέλετε να στερηθούν οι επόμενες γενίες και η Ελλάδα μιας τέτοιας προοπτικής? Η εξόρυξη υδρογοναθράκων δεν καταστρέφει το περιβάλλον η εξόρυξη χρυσού από την άλλη ναι.
    Παραθέτο λινκ απο δίαλεξη του Νίκου Λυγερού --> ruclips.net/video/qn0NdFL7FxY/видео.html
    ruclips.net/video/0dLO6P-ggNc/видео.html
    ruclips.net/video/vDeU3kn6gc8/видео.html
    Για να προλάβω όποιος θέλει να θίξει την αξιοπηστία του Ν.Λυγερού με δείκτη νοημοσύνης stanford binet 189(Aϊστάιν-->166)
    παραθέτο και το βιογραφικό του, φτιάξτε καφέ και διαβάστε το---->
    www.biblionet.gr/author/37301/%CE%9D%CE%AF%CE%BA%CE%BF%CF%82_%CE%9B%CF%85%CE%B3%CE%B5%CF%81%CF%8C%CF%82
    24grammata.com/n%CE%AF%CE%BA%CE%BF%CF%82-%CE%BB%CF%85%CE%B3%CE%B5%CF%81%CF%8C%CF%82-%CE%B2%CE%B9%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%B9%CE%BA%CF%8C-%CE%B5%CF%81%CE%B3%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AF%CE%B1/
    ruclips.net/video/V-J0cVdWv1E/видео.html

    • @agodeo
      @agodeo 4 года назад

      Μια ερώτηση. Από τα 3 τρις πόσα θα μπουν στα ταμεία της χώρας; Ε; Πέρα απο το οτι δεν έχει τιμή αυτός ο κίνδυνος και είσαι σίγουρα πολιτικά ωφελούμενος απο κάπου και τρως ψωμάκι (ίσως και χαβιάρι). Αλλιώς δεν εξηγείται τόσο πάθος για τα πετρέλαια εν έτη 2020 με την αυτονομία απο ανανεώσιμες πηγές να είναι ήδη εδώ. Όσο πιο πολύ αναλύεις τόσο βαθαίνει η μπόχα..ΚΑΙ ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΑΝΟΡΘΟΓΡΑΦΟΣ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ!

    • @Poupa113
      @Poupa113 4 года назад +3

      @@agodeo Παρόλα αυτά έχω τρόπους. Εγώ απλά την άποψη μου έγραψα σύνφωνα με αυτά που γνωρίζω και χωρίς να προσβάλω κανένα. Είναι κακό αυτό? Η μήπως έχεις γενικά πρόβλημα με την ελευθερία λόγου?

    • @agodeo
      @agodeo 4 года назад

      @@Poupa113 Κανένα πρόβλημα με την ελευθερία του λόγου φυσικά. Τρόπους πάλι δεν θα δεις όσο ανορθόγραφα υποστηρίζεις με πάθος απαρχαιωμένα καύσιμα που μόνο κακό κάνουν. Ο μόνος λόγος που τα χρησιμοποιούμε ακόμα είναι τα συμφέροντα των πετρελαιάδων που εξαγοράζουν κυβερνήσεις. Ασχολήσου με την απαγορευτική φορολογία της αυτονομίας καλύτερα και τα συμφέροντα απο πίσω. Έχει και εκεί βιβλιογραφία. Στην Αμερική φορτίζουν τα αμάξια απο τις ταράτσες τους και εσύ θες να ρισκάρεις το τουριστικό μας προϊόν και το περιβάλλον για να φάνε τα κοράκια και να πέσουν και 5 ψίχουλα στον τόπο. Επιμένω οτι σχετίζεσαι με κάποιο όφελος ή έχεις ήδη καβατζωθεί από ρουσφέτι κάποιου..

    • @Poupa113
      @Poupa113 4 года назад +3

      @@agodeo Στα λόγια μπορεί να μην έχεις πρόβλημα στην ελευθερία λόγου έχεις όμως στην πράξη. Τρόπους δεν περιμένω γιατί καταφανώς δέν υπάρχουν. Μπορεί να είμαι ανορθόγραφος, όμως όποιος είναι ανορθόγραφος είναι και καραγκιόζης? Η μήπως όποιος έχει διαφορετική άποψη από την δική σου είναι καραγκιόζης? Καταλαβαίνω ότι μπορεί να σε εκνεύρισε το σχόλιο μου, αλλά με τον τρόπο που απαντάς αδικής πρώτα τον εαυτό σου και μετά εμένα, μην γίνεσαι υποχείριο του θυμού σου. Μπορεί να υπάρχει και μία αλλή αλήθεια πέρα απο αυτήν που έχεις υπόψιν σου, μπορείς να ψάξεις να κρίνεις και μετά να αποφασίσεις αλλά όχι από ένα βίντεο(αποψή μου πάλι).

    • @eurydicebersi2411
      @eurydicebersi2411 4 года назад

      Το ρεπορτάζ πιο αναλυτικά, με συνδέσμους σε πηγές βρίσκεται εδώ www.thenation.com/article/politics/mediterranean-oil-gas-hydrocarbon/
      Μην μπερδεύεστε. Αυτό που έχει σταματήσει είναι οι έρευνες υδρογονανθράκων και οι καινούριες εξορύξεις, όχι οι εξορύξεις γενικώς. Aν και τώρα, με την δραματική πτώση των τιμών πολλές ήδη υπάρχουσες πετρελαιοπηγές διακόπτουν την εξόρυξη. Δείτε εδώ ένα τυχαίο σημερινό ρεπορτάζ από τους New York Times www.nytimes.com/2020/04/28/business/coronavirus-oil-texas-port.html?action=click&module=News&pgtype=Homepage