ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ - Η αρχιτεκτονική της ευθύνης - Β' ΜΕΡΟΣ

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 10 фев 2025
  • Το δεύτερο μέρος της συζήτησης του Γιώργου Μαυρουλέα με την Μαργαρίτα Κυανίδου, με θέμα την Κοινωνική Αρχιτεκτονική.
    Η Μαργαρίτα Κυανίδου είναι μια νέα κοπέλα, αρχιτέκτονας, μια ευχάριστη έκπληξη γιατί είναι σπάνιο πλέον να ακούς από εκπροσώπους της νέας γενιάς να μιλάνε για κοινότητα, για πόλεις, για την “γοητευτική ευθύνη” να αλλάξουμε τον κόσμο μας, να επανασυστήσουμε την κοινωνικότητα και την κοινότητα.
    #κοινωνικήαρχιτεκτονική #ευθύνη #πόλη #αρχιτεκτονική #αρχιτέκτονας #ανάπλαση #κοινόχρηστοαγαθό #κυανίδου #κτήριο #κατοικία #ανακύκλωση #διάλογος
    www.monoscience.gr

Комментарии • 3

  • @eoanmo6259
    @eoanmo6259 Месяц назад +2

    Πολύ ωραία συνέντευξη, θα χαρούμε να τη ξαναδούμε την κα. Κυανίδου. Μακάρι οι ιδέες και αξίες της Μαργαρίτας να συγκινήσουν μερικά κρατικά αυτιά και να ξεκινήσουν τέτοια πρότζεκ έστω μεμονωμένα στην αρχή, να δώσουν το παράδειγμα και σιγά σιγά να αυγατίσουν τέτοιες πρακτικές.
    Δε θίξατε όμως το πιο σημαντικό θέμα, το οικονομικό, αυτή η κατεύθυνση (οικολογικής, κυκλικής κτλ) κατασκευής, αυξάνει το κόστος/τμ ή το μειώνει. Επειδή το κόστος πάντα μετακυλίεται στον τελικό καταναλωτή. Το νοίκι για να μείνει μια οικογένεια σε ένα τέτοιο σπίτι θα πέσει ή θα αυξηθεί? Υπάρχει οικονομικό κίνητρο για την στροφή προς αυτήν την κατεύθυνση?

    • @ΓιώργοςΜαυρουλέας
      @ΓιώργοςΜαυρουλέας 29 дней назад

      Σας μεταφέρω την απάντηση της κας Κυανίδου στο ερώτημά σας:
      "Πολύ σωστά θέτετε το ζήτημα του οικονομικού κινήτρου, το οποίο είναι θεμελιώδες για τη στροφή προς την οικολογική και κυκλική κατασκευή. Όσον αφορά το κόστος κατασκευής, αυτό μπορεί να μειωθεί με την επανάχρηση υλικών, υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει ισορροπία στον χρόνο, την προσπάθεια και το κόστος συντήρησης των επαναχρησιμοποιούμενων υλικών. Αυτό, φυσικά, εναπόκειται στη σωστη μελέτη και την επίβλεψη του έργου, ώστε να επιλεγούν υλικά που πραγματικά αξίζουν να ενταχθούν σε έναν κύκλο επανάχρησης.Όσον αφορά το ενοίκιο, η επανάχρηση δεν θα έπρεπε να το επηρεάζει. Δεν προσθέτει “πολυτέλεια” που να δικαιολογεί αύξηση του κόστους διαμονής. Αντιθέτως, είναι ένας διαφορετικός τρόπος κατασκευής, ο οποίος, όταν γίνεται σωστά και μελετημένα, μπορεί να φέρει και οικονομικό όφελος, τόσο για τους ιδιοκτήτες όσο και για τους χρήστες. Συνεπώς, θα πρέπει ο τρόπος κατασκευής να είναι βιώσιμος όχι μόνο περιβαλλοντικά, αλλά και οικονομικά, με σωστό σχεδιασμό και διαχείριση."

    • @eoanmo6259
      @eoanmo6259 29 дней назад

      @@ΓιώργοςΜαυρουλέας
      Ευχαριστώ για την απάντηση.
      Key points νομίζω είναι.
      - Η αρχική κατασκευή των υλικών από το εργοστάσιο με προδιαγραφές για τέτοια χρήση.
      - Προσωπικό (χειρονακτικό-επιστημονικό) με εμπειρία τέτοιας κατασκευής.
      - Εκπαίδευση αγοραστικού κοινού, ώστε να προτιμήσει αυτήν την κατασκευή από την πεπατημένη.
      Σίγουρα όπως κάθε τι καινούργιο, θα είναι πιο ακριβό από τις ενναλακτικές του. Αλλά με την πάροδο του χρόνου θα φθίνει. Το δύσκολο είναι να επιτευχθεί το πρώτο κύμα κατασκευής ώστε να εδραιωθούν τα key points που ανέφερα. Καλό θα ήταν οι πρώτες προσπάθειες να αφορούν κτήρια που θα έχει πρόσβαση ο πολύς ο κόσμος. Ενα παράδειγμα θα ήταν στην περίπτωση της ΔΕΘ Θεσσαλονίκης, όπου λενε ότι θα μετατραπεί σε ένα μεγάλο παρκο, ξηλώνοντας τα υφιστάμενα κτήρια. Θα ήταν ωραία ιδέα, απο τα πεταχτούν σε κάποια χωματερή τα μπάζα να αποσυναρμολογηθούν και με τα υλικά να κατασκευαστούν τα νεα κτήρια που θα χρειαστούν στο πάρκο πχ αναψυκτηρια, εκθεσιακοί χώροι κτλ τκλ.