Salut, Raspunsul complet ar dura cateva ore bune. Depinde mult de plante. Unele prefera mai multi fosfati pe cand altele necesita cantitati mari de nitrati, potasiu sau magneziu. Deci, dozarea nutrientilor este specifica. Insa ce tb sa eviti: - suprahranirea pestilor - neglijarea schimburilor de apa - neglijarea aspirarii substratului - lumina solara Nitratii sa fie intre 20-50 (depinde si de pesti). Acumularea materiei organice este cauza nr 1 in dezvoltarea algelor. Plantele defecte arata ce nutrienti lipsesc (potasiu - gauri mici, nitrat - frunze palide, magneziu - nervuri inchise la culoare dar restul e palid etc). Acolo unde e putina materie organica si plantele sunt sanatoase, algele pot trai in cantitati foarte mici spre zero.
Salut ,am in acvariu planta Higrofila si deci am câta lumina trebuie (6000 de lumeni la un acvariu 180 l ,adica luminare medie spre buna ) folosesc si fertilizanti de la easy -carbo ,profito,kalium-potasiu,fosfo si nitro ) si planta nu vrea sa creasca nici cum cum trebuie Frunzele noi cresc ff palide nu verde intens cum e normal si tot ce creste in inăltime jos incepe sa se distrugă ,gen de la baza incep sa cad frunze sau sa se strice si la vârf cresc si tot asa creste in sus si de jos tot pica frunzele ,ne putând sa o fac sa arate nici cum bine ,ca arata ca un bat cu frunze in vârf ,oare sti care ar putea fi cauza ?
Producatorul nu stie ce putere are lumina din acvariul tau, nici ce plante ai. Higrophila e "aspirator" de nutrienti. Poate sa creasca 1-3 cm pe saptamana. Cred ca tocmai in ultimul episod am mentionat ca plantele au facut sa "dispara" mare parte din nitrati dupa ce si-au primit portia cinstita de potasiu. In perioada aia aveam 2 ore de lumina solara, mult mai puternica decat orice bec. Plus 5 ore de iluminare artificiala medie. Astept urmatoarea scuza de a nu testa apa pt nitrati :P
@@AcvaristulLenes dacă ai reușit să înmulțește Anubias fă un material și pentru mine , dar cap coada cu substrat dacă trebuie, cu fertilizant, dar nu din alea periculos de scumpe, că mă bagi în colaps economic , mulțumesc anticipat, dacă se poate, cum se ia legatura cu tine pentru mai multe informatii, ciao !
Anubias e un caz destul de usor. Se fixeaza cu ata sau super glue de lemn sau decor. Prefera lumina mai slaba. In privinta fertilizarii, am avut probleme doar cu magneziul. La farmacii si la magazinele bio se gaseste sulfat de magneziu. Tb cautat in mai multe locuri ca sa vezi unde e mai ieftin. Pot exista diferente mari. Cauta si pe webshopuri. Dozarea se face asa: 0.5 g/10 litri, saptamanal. Asta numai daca apar inervatii inchise la culoare si restul frunzei e palid.
@@AcvaristulLenes mulțumesc, ai incercat cu fertilizant de flori de apartament? Se poate crește forțat, mărit ritmul de creștere și cum ? Concret, nu generalități, mulțumesc. Zici ca este ușor, eu spun că mi-a crescut barba uitandu-mă și Anubias, sufletul , nu se vede că dă semne de creștere, mică, mică ca pl de furnică
Nu m-as risca cu fertilizant de flori. Nu stiu ce alte chestii mai contine. Poate fi toxic pt pesti. "Se poate crește forțat?" - nu cred. Anubias e printre cele mai lente specii din hobby. Acvaristii iau planta asta pentru forma si pentru cresterea lenta. O specie care se dezvolta incet necesita mai putina atentie. Exista acvarii (tocmai aseara am vazut unul pe youtube) care sunt special plantate cu plante cu crestera lenta. Daca as sti toti parametri apei tale, as putea comenta daca sunt in zona de confort al anubias. Ma intereseaza pH, GH, KH, NO3, volum apa, temperatura, numar si specii de pesti, regimul schimburilor de apa (cat si cat de des), puterea si programul iluminarii.
Da cu siguranță, după utilizarea bactopur cu 7 zile plantele au început să se îngălbenească. Plantele cresc dar îngălbenesc. Plantele sunt de aproximativ deodată cu acvariu ce înseamnă 5 ani. Nu am utilizat pînă acum bactopur .
@@killnerdanielstefan2533 Daca in ultima perioada nu ai facut mai multe schimburi de apa masive, atuni sunt sanse maxime sa fie de la Bactopur. Daca e asa, atunci chiar schimbul de apa ar trebui sa rezolve problema. Insa nu pot garanta vreun rezultat pozitiv deoarece nu cunosc chimia si efectul acestei substante.
Am schimbat toată apa din bazin , acum 2 săptămîni. Dă semne slabe de revenire mai puțin valisneria și criptocolinul și din păcate nu am ideie ce a-și putea face. ( mă gîndesc deja la apă de ploaie ) ce părere ai ? . Alfel mersi pt ajutor.
@@killnerdanielstefan2533 Eu as lasa lucrurile sa mearga de la sine. Cel mai rau lucru care se poate intampla este ca plantele sa moara de tot. Dar asta este varianta cea mai proasta. Insa daca te apuci sa mai bagi un factor de schimbare in chimia apei, sunt sanse maxime sa strici totul. Mai ales ca cryptocoryne prefera apa dura (!) sau apa cu care s-a obisnuit la tine.
Dintr-o padure din zona. Atunci inca nu stiam ca trebuie sa stii ce lemn sa bagi. Anumite specii sunt toxice pentru animalele acvatice. In cazul de fata am avut noroc. Din pacate nici acum nu stiu care este sigur. Cateodata citesc un articol ceva dar reusesc sa uit repede :)
Salut! Da. Il aspir. Curentul de apa nu este optimalizat si se acumuleaza prea multa materie organica. Pe de o parte arata ca dracu', pe de alta parte reprezinta un risc pentru pesti. S-ar putea sa dezvolt ideea asta intr-un episod viitor. Am vazut acvariu in care curentul are debit si directie potrivita si pestii corydoras agita putina mizerie care se depune si, ajungand n coloana de apa, va fi aspirata de filtru. Mersi pentru apreciere!
Salut, care crezi că ar fi parametrii ideali pentru plante? La ce nivele ar trebui menținute pentru a împiedica algele să apară?
Salut,
Raspunsul complet ar dura cateva ore bune.
Depinde mult de plante. Unele prefera mai multi fosfati pe cand altele necesita cantitati mari de nitrati, potasiu sau magneziu.
Deci, dozarea nutrientilor este specifica.
Insa ce tb sa eviti:
- suprahranirea pestilor
- neglijarea schimburilor de apa
- neglijarea aspirarii substratului
- lumina solara
Nitratii sa fie intre 20-50 (depinde si de pesti).
Acumularea materiei organice este cauza nr 1 in dezvoltarea algelor.
Plantele defecte arata ce nutrienti lipsesc (potasiu - gauri mici, nitrat - frunze palide, magneziu - nervuri inchise la culoare dar restul e palid etc). Acolo unde e putina materie organica si plantele sunt sanatoase, algele pot trai in cantitati foarte mici spre zero.
@@AcvaristulLenes am scris pe messenger 😁
@@iasminmarcu6631 tb sa astepti pana diseara. Pe tel am fb lite si nu-mi afiseaza.
Nu este nici o problema, când aveți timp
Salut ,am in acvariu planta Higrofila si deci am câta lumina trebuie (6000 de lumeni la un acvariu 180 l ,adica luminare medie spre buna )
folosesc si fertilizanti de la easy -carbo ,profito,kalium-potasiu,fosfo si nitro ) si planta nu vrea sa creasca nici cum cum trebuie
Frunzele noi cresc ff palide nu verde intens cum e normal si tot ce creste in inăltime jos incepe sa se distrugă ,gen de la baza incep sa cad frunze sau sa se strice si la vârf cresc si tot asa creste in sus si de jos tot pica frunzele ,ne putând sa o fac sa arate nici cum bine ,ca arata ca un bat cu frunze in vârf ,oare sti care ar putea fi cauza ?
Salut!
E deficienta de macronutrient. Cel mai probabil nitrat.
Testeaza apa ca sa fii sigur ce problema tratezi.
Pai am fertilizantu Easy life Nitro cu care dozez .... Nitrati
Testeaza apa.
Altfel nu ai de unde sa stii daca dozezi cat trebuie.
Daca cresti doza la nitrati fara sa masori nivelul, risti sa-ti omori pestii.
Pai am dozat conform producătorului
Producatorul nu stie ce putere are lumina din acvariul tau, nici ce plante ai.
Higrophila e "aspirator" de nutrienti. Poate sa creasca 1-3 cm pe saptamana.
Cred ca tocmai in ultimul episod am mentionat ca plantele au facut sa "dispara" mare parte din nitrati dupa ce si-au primit portia cinstita de potasiu. In perioada aia aveam 2 ore de lumina solara, mult mai puternica decat orice bec. Plus 5 ore de iluminare artificiala medie.
Astept urmatoarea scuza de a nu testa apa pt nitrati :P
Mai esti prin zonă ? Te mai ocupi cu acvaristica ?
Da.
@@AcvaristulLenes dacă ai reușit să înmulțește Anubias fă un material și pentru mine , dar cap coada cu substrat dacă trebuie, cu fertilizant, dar nu din alea periculos de scumpe, că mă bagi în colaps economic , mulțumesc anticipat, dacă se poate, cum se ia legatura cu tine pentru mai multe informatii, ciao !
Anubias e un caz destul de usor.
Se fixeaza cu ata sau super glue de lemn sau decor.
Prefera lumina mai slaba.
In privinta fertilizarii, am avut probleme doar cu magneziul.
La farmacii si la magazinele bio se gaseste sulfat de magneziu. Tb cautat in mai multe locuri ca sa vezi unde e mai ieftin. Pot exista diferente mari. Cauta si pe webshopuri.
Dozarea se face asa: 0.5 g/10 litri, saptamanal.
Asta numai daca apar inervatii inchise la culoare si restul frunzei e palid.
@@AcvaristulLenes mulțumesc, ai incercat cu fertilizant de flori de apartament? Se poate crește forțat, mărit ritmul de creștere și cum ? Concret, nu generalități, mulțumesc. Zici ca este ușor, eu spun că mi-a crescut barba uitandu-mă și Anubias, sufletul , nu se vede că dă semne de creștere, mică, mică ca pl de furnică
Nu m-as risca cu fertilizant de flori. Nu stiu ce alte chestii mai contine. Poate fi toxic pt pesti.
"Se poate crește forțat?" - nu cred. Anubias e printre cele mai lente specii din hobby.
Acvaristii iau planta asta pentru forma si pentru cresterea lenta. O specie care se dezvolta incet necesita mai putina atentie.
Exista acvarii (tocmai aseara am vazut unul pe youtube) care sunt special plantate cu plante cu crestera lenta.
Daca as sti toti parametri apei tale, as putea comenta daca sunt in zona de confort al anubias. Ma intereseaza pH, GH, KH, NO3, volum apa, temperatura, numar si specii de pesti, regimul schimburilor de apa (cat si cat de des), puterea si programul iluminarii.
Am distrus plantele cu bactopur direct, îngălbenesc cum cresc. Ce sfat îmi puteți da? Mersi
Esti sigur ca Batopur le-a distrus? De cat timp ai plantele?
Da cu siguranță, după utilizarea bactopur cu 7 zile plantele au început să se îngălbenească. Plantele cresc dar îngălbenesc. Plantele sunt de aproximativ deodată cu acvariu ce înseamnă 5 ani. Nu am utilizat pînă acum bactopur .
@@killnerdanielstefan2533 Daca in ultima perioada nu ai facut mai multe schimburi de apa masive, atuni sunt sanse maxime sa fie de la Bactopur.
Daca e asa, atunci chiar schimbul de apa ar trebui sa rezolve problema.
Insa nu pot garanta vreun rezultat pozitiv deoarece nu cunosc chimia si efectul acestei substante.
Am schimbat toată apa din bazin , acum 2 săptămîni. Dă semne slabe de revenire mai puțin valisneria și criptocolinul și din păcate nu am ideie ce a-și putea face. ( mă gîndesc deja la apă de ploaie ) ce părere ai ? . Alfel mersi pt ajutor.
@@killnerdanielstefan2533 Eu as lasa lucrurile sa mearga de la sine. Cel mai rau lucru care se poate intampla este ca plantele sa moara de tot. Dar asta este varianta cea mai proasta.
Insa daca te apuci sa mai bagi un factor de schimbare in chimia apei, sunt sanse maxime sa strici totul. Mai ales ca cryptocoryne prefera apa dura (!) sau apa cu care s-a obisnuit la tine.
De unde aveti lemnul ala de pe fund?
Dintr-o padure din zona. Atunci inca nu stiam ca trebuie sa stii ce lemn sa bagi. Anumite specii sunt toxice pentru animalele acvatice. In cazul de fata am avut noroc.
Din pacate nici acum nu stiu care este sigur. Cateodata citesc un articol ceva dar reusesc sa uit repede :)
Acvaristul Lenes as putea sa fac si eu rost de un lemn.Ce specie de lemn sa iau? Cum trebuie dezinfectat?
lemnul de vita de vie.fiert si curatat de coajã
De unde ai plantele??
Din mai multe surse.
Aș dori și eu ceva plante
Salutare.Substratul il aspiri? Am auzit fel si fel de teorii cum ca nu este necesar sa fie aspirat.Toata stima pentru ceea ce ne prezinti.
Salut!
Da. Il aspir. Curentul de apa nu este optimalizat si se acumuleaza prea multa materie organica. Pe de o parte arata ca dracu', pe de alta parte reprezinta un risc pentru pesti. S-ar putea sa dezvolt ideea asta intr-un episod viitor.
Am vazut acvariu in care curentul are debit si directie potrivita si pestii corydoras agita putina mizerie care se depune si, ajungand n coloana de apa, va fi aspirata de filtru.
Mersi pentru apreciere!
Folositi agenti de crestere?
Daca te referi la hormoni vegetali, nu.
Doar la mie imi merge primele 10 secunde dupa se Opreste?
5-_Kava _-5 la mine se vede bine și tot pana la capăt
Si-a revenit
Eu folosesc easy life easycarbo (Co2) si are 100ml ma ajuta foarte mult si nu am probleme
Si eu am trecut la Easycarbo.