Vărsăturile la copii și ce pot face părinții pentru ameliorarea acestora

Поделиться
HTML-код
  • Опубликовано: 5 май 2021
  • Vărsăturile sunt manifestări nespecifice, care pot apărea de la forme ușoare, autolimitate, până la cele care pot pune viața în pericol. Sunt definite ca o expulzie forțată a conținutului gastric, alături de contractura mușchilor abdominali. Părinți pot face greu diferența între vărsături și regurgitații, care sunt frecvente în cazul copiilor și inofensive în cele mai multe dintre cazuri.
    Dr. Raluca Bidiga, medic specialist pediatrie în cadrul Clinicii de Pediatrie MedLife București și Spitalului de Pediatrie MedLife București, afirmă că motivele vărsăturilor la copii sunt legate de vârsta acestora. În cazul nou-născuților și a sugarilor sub 3 luni, cele mai frecvente cauze sunt bolile metabolice, urmate de patologiile chirurgicale (stenoza pilorică, ocluzia intestinală), de bolile endocrine, refluxul gastroesofagian și adâncimile. Spune că la acest interval de vârstă este obligatoriu de cercetat orice vărsătură.
    În cazul sugarilor mai mari de 3 luni, cea mai frecventă cauză a vărsăturilor este reprezentată de gastroenterite. Acestea sunt de cele mai multe ori virale, ce sunt boli autolimitate, care se pot ameliora în 24-48 de ore și sunt însoțite de febră, dureri abdominale. Dr. Raluca Bidiga amintește că la această vârstă mai pot apărea gastroenterite prin ingestia unor alimente contaminate, din cauza mâinilor murdare băgate în mână sau a suzetei scăpate pe jos. Pe locul doi se află refluxul gastroesofagian, după care urmează bolile intestinale inflamatorii, eozinofilia esofagiană, iar cauze la fel de frecvente pot fi infecțiile, otitele, infecțiile urinare.
    Părinții trebuie să reacționeze diferit atunci când copiii se confruntă cu vărsăturile, în funcție de vârstă. Dacă este cazul unui sugar alimentat natural, alăptarea nu se întrerupe, dar Dr. Raluca Bidiga recomandă mese mai dese și mai mici. Dacă se constată o evoluție bună la un interval de 3-4 ore, se poate relua alimentația obișnuită, dar dacă nu se întâmplă acest lucru, recomandă contactarea unui medic.
    Sugarii alimentați cu formulă de lapte praf care vomită, au nevoie de întreruperea formulei, administrarea de săruri de rehidratare orală, la anumite intervale de timp, iar dacă reapar vărsăturile se face o pauză de 30 de minute și se reia administrarea. După 3-4 ore fără vărsături se poate relua alimentația obișnuită cu formulă.
    În cazul copiilor cu regim alimentar diversificat și a celor preșcolari, care se confruntă cu vărsăturile, se administrează sărurile de rehidratare, care se administrează în funcție de greutatea copilului, pe o perioadă de 3-4 ore și se poate relua alimentația obișnuită dacă nu au mai apărut vărsăturile. Nu este cazul unui regim alimentar restrictiv, dar copiii trebuie să evite alimentele iritante gastric și cele bogate în grăsimi. Se pot administra ceaiurile și sucurile de fructe, dar în cantități mici.
    Copiii nu trebuie să fie forțați să mănânce și este suficient dacă se hidratează corespunzător.
    Bidiga Raluca, medic specialist pediatrie - www.medlife.ro/medic-bidiga-r...
    Specialitate - www.medlife.ro/pediatrie
  • НаукаНаука

Комментарии • 13

  • @couturierstefaniacorina7370
    @couturierstefaniacorina7370 3 года назад +6

    Noi suntem foarte mulțumiți de doamna dr. Bidiga Raluca ❤

  • @vladvideography
    @vladvideography 2 года назад

    Buna ziua . Sunt si eu mamica pentru prima data si am un bebe de 2 saptamani. Este hranit cu lapte praf NAN 1 , dupa ce mananca da lapte afara si totusi mai cauta sa mai manance , cere mai mereu.. probabil este laptele de vina..
    el acum la 2 saptamani, mananca undeva la 400-450ml / 24 ore . / dar a inceput sa verse dupa mese.. Am inceput sa ii fac exercitii pentru constipatie cum ar fi " bicicleta " .. si imediat cum ii fac acest exercitiu.. la 1 min da afara laptele in jet sau normal si incepe sa sughite.
    Multumesc

    • @MedLifeRomania
      @MedLifeRomania  2 года назад

      Bună ziua,
      Pentru informații legate de tratament, vă rugăm să contactați medicul specialist. În cazul în care nu aveți un medic, vă recomandăm să vă programați la unul dintre medicii din rețeaua MedLife.
      Pentru mai multe detalii legate de programări, medici și analize în cadrul oricărei unități MedLife, puteți apela numărul de Call Center 021 9646, iar colegii noștri vă vor oferi toate informațiile necesare.
      Toate cele bune,
      Echipa MedLife

  • @suko_trogery_6923
    @suko_trogery_6923 2 года назад

    ❤💋

  • @mishu002
    @mishu002 Год назад

    Game over

  • @mihaelabeleaga8191
    @mihaelabeleaga8191 2 года назад

    Ce sirop pot da la rosul an gat la copil 3 ani

    • @MedLifeRomania
      @MedLifeRomania  2 года назад

      Bună ziua,
      Pentru informații legate de tratament, vă rugăm să contactați medicul curant. În cazul în care nu aveți un medic, vă recomandăm să vă programați la unul dintre medicii din rețeaua MedLife.
      Pentru mai multe detalii legate de programări, medici și analize în cadrul oricărei unități MedLife, puteți apela numărul de Call Center 021 9646, iar colegii noștri vă vor oferi toate informațiile necesare.
      Toate cele bune,
      Echipa MedLife

  • @mee8234
    @mee8234 6 месяцев назад

    Care sunt sarurile

    • @MedLifeRomania
      @MedLifeRomania  6 месяцев назад

      Bună ziua,
      Pentru informații legate de diagnostic și tratament, vă rugăm să contactați medicul specialist.
      Pentru mai multe detalii legate de programări, medici și analize, în cadrul oricărei unități MedLife, vă rugăm să apelați numărul de Call Center 021 9646, iar colegii noștri vă vor oferi toate informațiile necesare.
      Toate cele bune,
      Echipa MedLife

  • @maria421983
    @maria421983 Год назад +2

    Ce bland vorbește dansa aici. Pacat ca in viața reală are o alta abordare. 😞

    • @MedLifeRomania
      @MedLifeRomania  Год назад

      Bună ziua,
      Vă mulțumim pentru mesaj.
      În cazul în care ați avut o experiență neplăcută cu un anume medic, vă rugăm să ne trimiteți sesizarea dumneavoastră pe adresa de email sesizari@medlife.ro și veți fi contactată în cel mai scurt timp. Sesizarea trebuie să conțină numele dumneavoastră complet, data, unitatea MedLife și numele medicului la care ați avut programare.
      Toate cele bune,
      Echipa MedLife

    • @Amy86ro
      @Amy86ro 5 месяцев назад

      Eu asa stiu ca vorbeste tot timpul,mereu a fost foarte draguta